No wiadomo, że szansę na trafienie w wysokie PA jest ciężkie. Ale bez problemu da się osiągnąć takie -5 niższe niż przwidywane. Oczywiście ma na to wpływ wiele czynników. Ale zawodnicy z bardzo wysokim potencjałem, chodzi mi tutaj o grajków, co wiadomo od razu jakie mają PA. Na przykład Neymar, mają duże szansę na jego osiągnięcie. Poprzez odpowiednie wartości kluczowych atrybutów. Jednak już z takim Sanim Emmanuelem bywa różnie. Duży wpływ na tempo rozwoju mają atrybuty, owszem. Ale przy młodym grajku ogromną rolę odgrywają trenerzy i obiekty klubu, baza. Te sprawy. Sam byłem świadkiem jak młody Morata pięknie się rozwijał po transferze do Chelsea. Ale przede wszystkim trzeba otulić takiego zawodnika sweterkiem z bawełny, czyli cały czas obserwować, ukierynkowywać. Dawać mentora, atrybut do trenowania, pozycję, dawać szansę gry. Obserwować obkiety klubu do którego ew. chcemy go wypożyczyć. Bo jeśli zawodnik na ten przykład jeszcze się rozwija, to nie warto go dawać to klubu ze sąłbymi obiektami i sztabem. To mija się z celem. Owszem zdobędzie jakieś tam doświadczenie, ale tempo jego rozwoju się spowolni. Wzrośnie dopiero po powrocie do klubu. Jeżeli oczywiście obiekty którymi dysponujemy stoją na wysokim poziomie. Wtedy należy pamiętać, tempo wzrośnie. Ale przez pewien czas osłabło, więc w zasadzie parę pktów wypozyczając go do klubu niedpowiedniego własnie straciliśmy. Cięzko będzie takie coś odrobić. Więc, trzeba chuchać, dmuchać i sweterkiem otulać. Uważaj też na kontuzję, zwłaszcza kostki i więzadeł.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma
Najnowsze posty