Wyniki wyszukiwania dla: trening

Strona

kilgor1 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
Jak w temacie czy da się coś takiego zrobić, np poprzez czeste wystawianie do pierwszego składu i jakis dobry trening. Gram Blackburn Rovers i Scott Dann jest gra super mimo niezbyt duzego potencjału i umiejętności czy osiągnie kiedyś większe?

Martianho Partyzant

Witam :) Prowadzę drużynę MKS Kluczbork w FM 2011, z dodatku z grywalną II ligą polską (3 klasa rozgrywkowa). Zacząłem właśnie 3 sezon, okres przedsezonowy przed Ekstraklasą i teraz pytanie:

1)fajnie byłoby gdyby II drużyna brała udział w jakichś rozgrywkach aby młodzi się ogrywali, są zrobione rozgrywki dla rezerw, jednakże moja drużyna w tym nie uczestniczy. Nie dostawałem zaproszenia ani jak byłem w II, ani w I lidze, mimo iż dla drużyny U-18 zaproszenie było co sezon i chłopaki sobie kopali. Jest jakaś szansa, że teraz przed rozpoczęciem rozgrywek Ekstraklasy dostanę takie zaproszenie? (Chociaż widziałem, że już są utworzone 2 grupy rezerw, 3 grupa cały czas ma podane, że rozegrała 30 meczów i jeszcze nie jest wyzerowane) Jeśli teraz nie dostanę (dla U-18 już dostałem na ten sezon) to co zrobić, aby moje rezerwy w następnym sezonie cokolwiek kopały w tych rezerwach?

2)przerzucam chłopaczka z pierwszej drużyny do drużyny rezerw. Nie mam już kontroli nad jego reżimem treningowym, czy da się to zmienić i jeżeli się nie da to czy on też przebywając w rezerwach coś rozwijać się będzie? Dodam, że jak wchodzę w kluby patronackie to widnieje tam MKS II Kluczbork, nie mam też opcji takiej jak np we włoskiej lidze, że mogę "udostępnić gracza drużynie rezerw do czasu odbudowania kondycji", czyli nie są to tyle moje rezerwy co po prostu klub patronacki.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)

inMarc Partyzant

Moja przygoda z FM zaczęła się dawno, dokładnie kiedy był to CM a konkretnie CM 01/02. Zawsze używałem uniwersalnych taktyk, jak 4-4-2, 4-4-2 Diament (którą w CMie przynosiła najlepsze efekty). W tych ostatnich odsłonach FM przeważnie grałem 4-5-1.

Jednak przyszedł taki moment gdzie postanowiłem spróbować czegoś zupełnie innego, zaangażować się w przygotowania zespołu z jak największą uwagą. Przejąc samemu przygotowania przedmeczowe oraz treningi (czego do tej pory, przyznaje się bez bicia, nie praktykowałem, gdyż zależało mi na szybkiej rozgrywce, a wychodziłem z założenia, że personel też potrzebuje się czymś zająć, tak więc zlecałem to asystentowi).

Jednak przede wszystkim postanowiłem niejako zaskoczyć sztuczną inteligencję FMa i stworzyć coś czego nigdy grając nie widziałem aby komputer w jakiejkolwiek z drużyn zastosował. Dawno nie grałem w Lidze Polskiej, dlatego postanowiłem przywrócić dawny blask Wiśle Kraków. A biorąc pod uwagę renomę klubu, taktyka musiała się opierać na dużej ofensywie (przynajmniej w moich założeniach). Początkowo próbowałem z dwoma napastnikami jednak był to przerost treści nad formą i niestety nie sprawdzało się.

Dlatego zrezygnowałem z dwóch napastników i dwóch skrzydłowych na rzecz jednego napastnika i dwóch schodzących napastników. A dokładniej to co stworzyłem przedstawia się tak: http://zapod(...)jpg.html
Co do poleceń drużynowych to sporo ustawień przydzieliłem indywidualnie według mojego zamysłu taktycznego, co w dalszej części postaram się nieco wyjaśnić, natomiast drużynowe polecenia wyglądają następująco: http://zapod(...)jpg.html

Muszę przyznać, że mimo skrupulatnego budowania tej taktyki na podstawie tego co zdołałem sobie założyć, byłem nieco sceptycznie nastawiony i nie sądziłem aby wszystko szło lekko i przyjemnie, biorąc zwłaszcza pod uwagę przeciwników z dobrze grającymi skrzydłami. Natomiast ku mojemu zdziwieniu, taktyka od samego początku zaczęła mnie zaskakiwać, no i przede wszystkim radować tym, że to co najpierw było jako plan w mojej głowie, zaczęło spełniać się na boisku. To co wyobraziłem sobie, jak powinno wyglądać i funkcjonować, zespół doskonale przeniósł na wydarzenia na boisku co daje największą satysfakcję.

Obecnie jestem po 20 meczach co możecie zobaczyć tutaj: http://zapod(...)jpg.html
Zupełnym zaskoczeniem dla mnie była, bardzo mała liczba straconych goli. Środkowi obrońcy posiadają mnóstwo wygranych górnych piłek, oraz sporo przechwytów. Nie byłem za bardzo przekonany czy obaj DP oraz PŚ będą stanowić wystarczającą zaporę i pomoc dla obrońców ale po rozegraniu tych 20 meczów jestem teraz pewien, że funkcjonuje to idealnie. Obaj PŚ mają ustawioną grę przy lini, co w moim zamyśle ma niejako powstrzymywać skrzydłowych z jednej strony, natomiast z drugiej, co niejednokrotnie wydarzenia boiskowe potwierdziły to, mają za zadanie wypełnić lukę na skrzydle po schodzącym napastniku. Obrońcy grają na bardzo prostych poleceniach, niska swoboda taktyczna, gra przy przeciwniku środkowego własne pole karne, dwóch pozostałych własna połowa. Defensywni pomocnicy, jeden odpowiada za defensywne poczynania drugi wspiera ataki, podając nieco bezpośredniej co owocuje szybszym inicjowaniem ataków z własnej połowy. Napastnik tu nie wiem czy to bardziej kwestia taktyczna czy indywidualnych umiejętności napastników ale najlepiej sprawdza się WN, który operuje głęboko przed polem karnym dodatkowo zagęszczając środkowe strefy boiska.

Ogólnie taktyka charakteryzuje się wysokim pressingiem już w środku pola, Pś i DP świetnie rozbijają ataki i ułatwiają zadanie obrońcom. Po rozbiciu ataku od razu przechodzą do ataku i stwarzają zagrożenie. Bardzo dużo strzałów w meczu, nie zawsze niestety celnych ale efekty sa widoczne co najważniejsze. Zamieszczę także statystyki zespołu co też powinno trochę zobrazować sposób gry drużyny.
http://zapod(...)jpg.html

Ogólnie jeśli znajdę czas, oraz chętnych do czytania rozszerzonych opisów funkcjonowania tej taktyki oraz efektów w poszczególnych meczach to mogę coś tu jeszcze potworzyć. Wstawiam po prostu z ciekawości co Wy na to.

Pozdro

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

29.04.2013 14:56    #1374     Football Manager - Świat taktyki - Taktyka reprezentacji
Na samym poczatku to rosnie wolniej, zatrudnij lepszych trenerow od taktyki i w treningu przedmeczowym daj na tylko taktyka. Nie zmieniaj taktyki co spotkanie.

Swoja droga bardzo dobrze to odwzorowali w naszym wypadku :P

kowalsyk Partyzant

29.04.2013 14:43    #1375     Football Manager - Świat taktyki - Taktyka reprezentacji
Nie gram kadrą, więc nie jestem pewien, ale jak jest trening przedmeczowy w kadrze to trenuj taktykę, powinno to pomóc.

maiku Partyzant

26.04.2013 22:58    #1376     Sufler - Inne - Odczytanie save'a z fm 2011 na fm 2013
@zolahc Mnie się 13 podoba, ma świetny system treningu, kilka mniejszych nowinek i przede wszystkim grywalność wszystkich poprzednich części. Nie zniechęcaj ludzi tym że tobie gra się nie podobała. Jak żałujesz zakupu trzeba było pograć w darmowe demo dostępne na steamie, ja zagrałem, kupiłem i absolutnie nie żałuję.

Albion Partyzant

25.04.2013 00:31    #1377     Sufler - Porady do gry - Trening rezerw i U18 [FM 12]
Jak zmniejszyć wkład procentowy w trening "przygotowań do meczu" u piłkarzy rezerw i u-18? Teraz niestety jest na poziomie 30%

arvanis Partyzant

23.04.2013 10:58    #1378     Sufler - Inne - Telenty Genie scout
Pamiętam, jak do wersji 2012 "kantowałem" sprawdzając zawodników w Genie Scoucie i "symulując" ich umiejętności. Sprawdzałem w ten sposób bazę regularnie, żeby mieć pewność, że żaden talent mi nie umknie - potencjalne gwiazdy znałem na pamięć i albo ściągałem do siebie, albo stale monitorowałem ich sytuacje w klubach. Po kilku sezonach okazało się, że owszem, mam dobry zespół, z którym udaje mi się osiągać sukcesy, ale w innych zespołach grają piłkarze, którzy moje gwiazdy przebijali pod każdym względem. Ich nazwiska przez całą moją wcześniejszą grę nie rzuciły mi się w oczy - zupełnie nie kojarzyłem ich z Geniego. Kiedy wczytałem jakiegoś starszego save'a okazało się, że jako młodziki nie mieli jakiegoś obiecującego PA, procentowa ocena ich najlepszej pozycji majaczyła w okolicach 70, a symulacja umiejętności sugerowała, że wyrosną z nich typowi przeciętniacy do drużyny ze środka tabeli Premiership.

W 2013 zacząłem grać bez dodatków w stylu Genie Scout lub FMRTE i transfery uzależniam od raportów moich scoutów, własnego doświadczenia (intuicji, przeczucia itp.:P) i kwestii finansowych (cena zawodnika i jego kontrakt). Wystawiając zawodników na ich preferowanych pozycjach, odpowiednio dobierając program treningowy, wypowiadając się w mediach na ich temat i zapewniając przyzwoitą liczbę spotkań w sezonie udało mi się już stworzyć kilku całkiem niezłych grajków.

skarpy Partyzant

Witam,

Mam dwa pytania.

1. Gdzieś znalazłem info o datach "narodzin" regensów i newgensów No i spoko, mam te daty... ale co dalej..? Powiedzmy, że 18 marca rodzą się starzy/nowi piłkarze. I jak mam ich znaleźć? Mam tego dnia wysłąć scouta w ten rejon i on mi podpowie? Proszę mi napisać jak mogę na nich natrafic.

2. Chodzi o trening juniorów. Kto w moim składzie trenerów trenuje juniorów? Czy trener bramkarzy, który ma 18 w juniorach będzie ich trenował? Czy muszę zatrudnić typka, który ma napisane, że jest trenerem juniorów? Czy jeżeli nie mam w ogóle trenera juniorów to oni są w ogóle nie trenowani?

Dziękuję. Sprawa dotyczy FM 12

skarpy Partyzant

22.04.2013 16:10    #1380     Sufler - Porady do gry - Byli piłkarze trenerami.
Witam ponownie,

Mam kolejne pytanie odnośnie FM 2012. Szukam trenera, który ma dużo pkt w treningu ofensywnym. System odnajduje mi paru trenerów i paru piłkarzy. Trening ofensywny miałem na minumum 14 pkt. Domyślam się więc, że piłkarze aspirujący do roli trenera też tyle mają.

Ale jak ich porównać z innymi trenerami pod innymi względami? Bo oni nie mają tych elementów wypisanych, tylko te zwykłe piłkarskie.

Dziękuję.

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.