Cytując klasyka "... przyszedłem wcześniej, gdyż... nie miałem co robić" , postanowiłem dopisać coś do tematu.
1. Keylo, pisałeś o koronie, zauważyłeś wzrost frekwencji po awansie i komplety na ważnych meczach (CAŁY czas chodziło mi o to), mówisz o spadku frekwencji(unormowanie) w póżniejszych latach (NIE MAM NIC przeciwko i też sie z tym zgadzam), tylko że tu dołożył sie jeszcze jeden czynnik, jakim było kupowanie meczów przez korone i karna degradacja. Wiem bezpośrednio od osoby mieszkającej w kielcach, że ludzie poczuli sie poprostu oszukani i przestali kibicowac, brzmi to troche melancholijnie, ale uwierz mi że obecnie korona jest na etapie odzyskiwania zaufania i dobry wynik w rozgrywkach, jak np awans do pucharów napewno poruszyły by kibiców.
2. Jako drugie było podbeskidze, w 2 lidze 2 tyś teraz lekko ponad 3 tyś. Mówisz stadion na 4500 = 300 miejsc odpada(oddzielenie kibiców przyjezdnych z dwóch stron, widziałeś trybunki puste za bramką, chciałbyś oglądac mecz przez siatke z widokiem na poprzeczke...kolejne 500. No a reszte upchnijmy jak sardynki w puszcze i niech sie wogóle cieszą, że mają pierwszą lige...Wiesz nie każdego kibica mobilizuje taka perspektywa, tym bardziej część w ogóle nie ma zamiaru isc gdzies, gdzie bedzie musiał sie liczyc,że siedzi przy siatce a nie tam gdzie chce, kwestia następna przyjazd kibiców przyjezdnych - ograniczony do minimum- bezpieczeństwo, mała liczba miejsc. Myśle, że sam lech mógłby go wypełnic w 1/3 a w dobrych czasach w całości i nie było by wiekszego problemu.
Tak,że moim zdaniem to jest co najwyżej 1:0 dla mnie (bo gieksa to nawet nie wchodzi w rachube). Pozatym ile znasz klubów oprócz korony, które po awansie i przy dobrej infrastrukturze od razu włączyły sie w walke o mistrzostwo. Chyba żadnego sobie nie przypominam.
Fm tym różni sie od rzeczywistości, że tutaj taki sukces to nie jest jakiś wiekszy problem i odzew kibiców powinien zostac uwzględniony.
Fm musi w jakimś stopniu zdynamizować widownie, bo wiem co pisałeś wcześniej ale obecnie jest ustalona średnia dla danego klubu( wystarzy zmienic w edytorze i wzrasta) i skrajności jak finał PP czy mecz w pucharze Euro, gdzie kibiców przychodzi więcej( w bydgoszczy z rubinem kazań 18000). Fm zachwala co roku, że środowisko coraz bardziej żyje wokół, tylko to polega na zawaleniu skrzynki niepotrzebnymi raportami skautów czy inne tego typu, ale nadal najważniejszy moim zdaniem punkt - kibice nieporuszani i nie chodzi mi o kwestie graficzne, tylko w jakimś stopniu ożywienie ich nieco.
Poodgryzam sie troche, a co...
Najnowsze posty