Generalnie to sprawa jest teoretycznie prosta: Warto jest spróbować zagrać odwrotnie niż rywal, czyli np. jeśli oni klepią wzdłuż boiska, to ty powinieneś postawić na szybką grę, z bezpośrednimi podaniami i tak dalej...Jeśli rywal gra środkiem, to ty spróbuj go "obejść" bokami, jak oni grają na chaos, hejnał, co tam jeszcze - to ty postaw na grę techniczną. Jednak jest jedno, ale...Na FM'a 14 stkę proste schematy nie wystarczą i możesz spokojnie uznać to jako fakt, bo gram w niego od momentu wydania i powiem szczerze - tak trudnego FM'a jeszcze nie było. Ze zgrają niedojdów niewiele ugrasz, więc w takim wypadku można jedynie próbować tuszować braki swoich piłkarzy. (Co też jest sztuką i świadczy o klasie managera) Generalnie w FMie 14stce taktyka schodzi na drugi plan - co nie znaczy, że nie jest ważna, po prostu, sama w sobie...niewiele da, bez odpowiednich wykonawców, bez zadowolenia piłkarzy, bez koncepcji ogólnej - będzie Ci trudno. Zauważyłem, że chyba o to właśnie chodziło twórcom - wyzbycie się schematów, gra bardziej realna, przez co trudniejsza i rozszerzenie kompetencji managera. W FMie 14 na sukces trzeba dłużej pracować i nie jest on dany na zawsze

To oczywiście osobiste spostrzeżenia, ale mogę się pod nimi podpisać rękami i nogami. Myślę, że większość ludzi, która grała w 14stkę się ze mną zgodzi. Co do artykułów to możesz oczywiście poszukać w Akademii Taktycznej. Pamiętaj jednak, że najważniejsze i często najcelniejsze są nasze osobiste obserwacje. Analizuj swoje mecze, analizuj mecze z TV - to wszystko ma w FMie odzwierciedlenie.
Najnowsze posty