[quote="kamiQadze"][quote="Peps"]Wszystko się zgadza. Na wstępie pisałem, że nie ma co porównywać lig zachodnich do np polskiej. Problem w tym, że to nie ulega zmianie po kilkunastu latach (!). To już chyba w porządku nie jest. Ciężko jest porównywać drużynę, która dostaje 30mln za zwycięstwo do tej, która otrzymuje 2. Te pieniądze to czysty zysk i dla polskiego klubu potencjalne 30mln stanowiłyby lwią część budżetu na przyszły sezon.[/quote]
30 mln w jakiej walucie? Euro? Złotych?
też chciałbym rozwoju naszej ligi, by miał kto i komu oraz przede wszystkim za co płacić te 30 bań złotych/9 bań jurków...
jednak zmiana kasy tylko dla mistrza byłaby bez sensu... naszą ligę jest bardzo łatwo zdominować, podniesienie finansów mistrza którym w zależności od drużyny którą się rozpoczyna, gracz zostaje w ciągu 2-5 sezonów zabije sens gry w takiej lidze, chyba że manager sam przeniesie się do słabszego klubu by uczynić go wielkim... i bez tych 30 baniek można zdominować ligę nie przegrywające meczu przez sezony... podnieść zysk dla wszystkich równo w zależności od miejsca ok... ale nie mistrzowi i to o kwoty o których wspominasz...[/quote]
Nie zrozumieliśmy się. Jeżeli chodzi o kasę dla mistrza to tylko porównania (najłatwiej porównać pieniądze za zwycięstwo). Chodzi o równomierny rozrost finansowania klubów.
Mam wrażenie, że nie nie da się np. wygrać LM polskim klubem. Jest to po prostu niemożliwe finansowo.
Nie chce mi się wierzyć, że da się
prześlizgnąć przez kilkanaście meczy z rywalami dużo bogatszymi, gdzie pensje dwóch zawodników to jak pensja całej polskiej drużyny.
Mam na myśli oczywiście uczciwą grę. Bez edytorów, genie scout'ów i bóg wie czego jeszcze
Najnowsze posty