zindywidualizowany trening...

kurak69 Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
25.03.2007, 10:48    Pytanie
ustawial z was ktos juz trening kazdemu zawodnikowi z osobna. Czyli kazdemu wlasny program treningowy? Ja niedawno ustawilem kazdemu z 30 pilkarzy pierwszego zespolu treningi indywidualny wg. jego auktualnych umiejetnosci. Zaczalem zauwazac ze w ten sposob najlatwiej nadrobic te elementy z ktorych ma on braki bo trening ustawia sie mu calkowicie do jego profilu a ni np do pozycji.

Czy ktos juz robil tak jak ja? Jezeli tak to jakie macie spostrzezenia? Jest jedna wada ktora latwo zauwazyc juz po 2-3 mikrocyklach treningowych. Ci co tak ustawiali trening zaraz o tym napisza. Czekam na spostrzerzenia ludzi ktorzy na prawde tak ustawiali trening a nie tych co chca punkt. Czekam na obszerne analizy

vietti Żołnierz frontu ideologicznego

0
25.03.2007 23:55    #10
"Po co środkowi obrońcy mają ćwiczyć strzaly czy atak? " - ano poto, aby zdobywać piękne gole.

Według mnie najlepszy jest trenihg ogólny, ponieważ w FM-ie trening nie ma aż takiego znaczenia jak w normalnym klubie. A zawodnicy muszą też ćwiczyć inne pozycje, ponieważ w nowoczesnym futbolu napastnik czasami musi bronić własnej bremki, a obrońca strzelać gole. Taki Sorin na przykład - jest nominalnie obrońcą, ale gdy gra, to najczęściej jako pomocnik/napastnik. Ogólnie jakbyś zobaczył jakiś mecz Argentyny to byś zobaczył "Po co środkowi obrońcy mają ćwiczyć strzaly czy atak? " - tam to najlepiej widać.
http://www.vietti.aq.pl/ - Grafika komputerowa

wojciak Partyzant

0
26.03.2007 01:31    #11
veron3

"@wojciak-wg Ciebie"... W żadnym prawdziwym klubie nie ma czegoś takiego..." Gdybys wiedział to co wie kurak69, ktory ma 100% racji to bys takiego zdania nie napisał."

o lol... myślę, że wiem znacznie więcej :]

"wszystkie zachodnie kluby nie tylko z najwyzszych szczebli rozgrywkowych stosuja treningi indywidualne to w polsce rowniez taki trening jest szeroko stosowany i to nawet w nizszych ligach"

Bardzo ciekawe... proszę o źródła danych.

kurak69
"w kazdym najlepszym klubie jest indywidualizacja obciazen treningowych w stosunku do predyspozycji pilkarza, jego profilu motorycznego. Zaden normalny trener nie dzieli juz swoich zawodnikow na szybkosciowcow, wytrzymalosciowcow i graczy o zrownowazonym profilu motorycznym"

W każdym NORMALNYM klubie piłkarz ma robione testy wytrzymałościowe oraz medyczne i według swojego "profilu motorycznego" jest przydzielany do "szybkosciowcow", "wytrzymalosciowcow" lub "graczy o zrownowazonym profilu motorycznym" :]

Ciekaw jestem który klub Europejski zrezygnował z takiego podziału? Proszę o źródła danych :]

kurak69 Przodownik pracy

0
26.03.2007 10:29    #12
@wojciak tak bylo 15 lat temu. Widze ze albo nie masz dostepu do fachowej literatury albo nie specjalnie masz pojecie o czym piszesz.

a Teraz dla Ciebie żebyś mógł nadrobić zaległości:

dr inż.Jan Kosendiak - "Wytrzymałość tlenowa i beztlenowa w piłce nożnej" AWF Wrocław - Zakład Motoryczności Gracza, Wrocław, 2002

dr Admam Staszkiewicz - "Zamiana progu przemian beztlenowych i czasu reakcji różnicowej podczas wysiłków o różnej charakterystyce pracy mięśniowej", Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach; Wydział Wychowania Fizycznego, 2000

prof. dr hab. Jan Chmura - "Dynamika zmian reakcji fizjologicznych i sprawności psychomotorycznej pod wpływem wysiłków fizycznych", Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu; Wydział Wychowania Fizycznego, 1995

prof dr hab. Jan Chmura - "Szybkość w Piłce Nożnej", AWF Wrocław - Zakład Motoryczności Gracza, Wrocław, 2005

dr Sozański H. "Zróżnicowanie rozwoju sportowego młodocianych zawodników w zależności od rodzaju treningu", Seria : Z warsztatów badawczych. AWF Warszawa 1995

kurak69 Przodownik pracy

0
26.03.2007 10:41    #13
A dla mnej wymagajacych polecam lekture tygodnika "Piłka Nożna" w numerach 1, 2, 6 tego roku zamieszczony był cykl "lekkich" artykułów dla laików z cylku "Z notatnika profesora" autorstwa prof Jan Chmura - bardzo przystępnie napisany artykul o trendach w kształtowaniu wytrzymałości w piłce Nożnej. Artykuły pisane nie dla studentów AWF tylko normalnych kibiców piłki nożnej wiec łatwe do zrozumienia.

wojciak Partyzant

0
27.03.2007 07:14    #14
kurak69 "a Teraz dla Ciebie żebyś mógł nadrobić zaległości"

Ooo, z całą pewnością masz te pozycje w małym palcu, więc proszę odszukaj mi tekst mówiący konkretnie o indywidualizacji obciążeń treningowych :]

veron3 Dalej czekam na info skąd masz dane o tym jak się trenuje zawodników w zachodnich klubach... :]

kurak69 Przodownik pracy

0
27.03.2007 11:48    #15
aktualnie pisze prace semsestralna na studiach: "Błedy w kształtowaniu wytrzymałości tlenowej i beztlenowej w ostatnim etapie wieku juniora" wiec akurat mam duze pojecie o czym mowie. Wszystkich pozycji nie przeczytalem od deski do deski ale akurat wiem gdzie co szukac bo pisze z nich prace.

Tak mnie smieszysz tymi tezam z polowy lat 80-tych o 3 grupach profili motorycznych (szybkosciowcow, wytrzymalosciowcow i graczy o zrownowazonym profilu motorycznym) że smiem twierdzić że albo zrodlem twojej wiedzy jest kolega z A klasowego klubu z Ciochowic czy jeszcze jakiesgos "większego " ośrodka szkolenia piłkarzy , ewentualnie moze w twojej miejscowosci zamkneli biblioteke i twoja ostatnia lekturą byl dodatek sportowy "Trybuny Ludowej" z 1983 roku opisujący błedy szkoleniowe w prowadzeniu kadry Antoniego Piechniczka... koncze z uszczypliwościa i przechodze do rzeczy:

A teraz specjalnie dla Ciebie:

[...] W nowoczesnym treningu tlenowym nie dopuszczalne jest stosowanie tych samych obciążeń dla zawodników typu wytrzymałościowego i szybkościowego a nawet tych samych obciążeń dla zawodników tego samego typu. [...] Przyjmuje sie w praktyce szkoleniowej, że określając tolerancje organizmu do określonych obciążeń treningowych jestesmy w stanie wytyczyć każdej jednostce właściwy program obciążeń (predkość progowa, próg przemian beztlenowych PPB 4mMol/l krwi) [...] w związku z możliwościa monitorowania wszystkich waznych wartosci (praca serca, stężenie mleczanu) po każdej jednostce treningowej mamy możliwość całkowitej indywidualizacji obciążeń treningowych dla kążdego z naszych zawodników. [...] możliwość monitorowania organizmów w klubie pozwala zrezygnowac z standartowego podziału dużyny na wytrzymałościowców, szybkościowców i kompilacje tych dwóch cech. [...] szczególnie duze znaczenie zindywidualizowany dobor obciążeń treningowych ma w okresie kształtowania wytrzymałości i szybkości przed sezonem. W tym okresie monitoruje się organizm nawet czterokrotnie w czasie doby. Dzieki temu mamy mozliwość eleminacji bledow zwiazanych z niedociążeniem badz przeciązeniem organizmu jeszcze przed pojawieniem sie wyraznych sygnalow ze strony sportowego organizmu. [...] Wielu polskich szkoleniowców podobnie jak ich zagraniczni koledzy tej rangi jak np. Arsene Wenger zindywidualizowalo całkowicie program obciążeń treningowych w stosunku do konkretnych jednostek w duzynie. Dzieki temu wykorzystuja w stu procentach predyspozycje motoryczne swoich zawodnikow. [...]

źródło:
prof dr hab. Jan Chmura - "Szybkość w Piłce Nożnej", AWF Wrocław - Zakład Motoryczności Gracza, Wrocław, 2005

A na koniec widząc wyrwany kawal czasu z twojego zycia inforuje ci tak calkiem od siebie ze:
-bramkarz nie moze lapac pilki do rak po podaniu od wlasnego zawodnika...
-Legia nie moze juz powolywac zawodnikow do wojska zeby grali na stadionie Wojska
Polskiego
-Maradona skonczyl juz ostatecznie kariere piłkarska

Sorry ale nie moglem sobie odmowic tych paru uszczypliwosci...

veron3 Partyzant

0
27.03.2007 12:10    #16
kurak69 daje ci przykłady a ty ciagle obstajesz przy swoim... nie musze ci nic udowadniac tym bardziej w tym miejscu, a o takich rzeczach jak trening indywidualny wie każdy trener i ja również bo nim jestem.

obserwator Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
27.03.2007 13:13    #17
Lol... czym wy tu się jaracie ? Że koleś napisał trochę głupot to od razu taki atak na niego? Sorry, ale tutaj są ludzie którzy wiedzą trochę więcej, lub trochę mniej. Nikt podczas rejestracji nie pyta się, czy aby na pewno jesteś wybitnym specjalistą w dziedzinie motoryczności.
Nie bądźcie śmieszni, to tylko FM.

kurak69 Przodownik pracy

0
27.03.2007 13:27    #18
to ze napisal pare glupot to jedno... Ale probuje mnie i veron3-a do tego przekonac caly czas. Dlatego poczulem sie w obowiazku wytlumaczyc mu na czym polega jego niewiedza. Przeciez sam tu nie zaczelem pisac o szczegolach kwesti treningu w rzeczywistosci tylko pytalem o opinie na temat sprobowania czegos takiego w virtualnym swiecie FM-a. A wojciak sie oburzyl ze gadam glupoty... Tylko chyba nie ja gadam glupoty...

wojciak Partyzant

0
28.03.2007 00:25    #19
veron3 "kurak69 daje ci przykłady a ty ciagle obstajesz przy swoim..."

Bo nie wiem czego się uczy kurak69 ani jaki jest Twój zawód czy hobby. Każdy z was jest dla mnie po prostu użytkownikiem Suflera. Nie jestem naiwny, że wierze we wszystko co ktoś przypadkowy mi napisze, dlatego chciałem poznać źródła. Proste? omg...

kurak69 "Tak mnie smieszysz tymi tezam z polowy lat 80-tych o 3 grupach profili motorycznych (...)"

Masz w danym temacie większą wiedzę teoretyczną, i udowodniłeś to cytatem, ale po co te wycieczki osobiste... ? To bardzo niemiłe i nieprofesjonalne :(

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution