Wyniki wyszukiwania dla: taktyka

Strona

KKvass Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
24.05.2013 04:38    #1041     Football Manager - Świat taktyki - Dramat..
Panowie błagam o pomoc.. Gram od lat w FM'a, ale ta edycja udowodniła mi że nie wiem o nim kompletnie nic..

Jestem leszczem, chciałem sobie pograć Chelsea.
Pod koniec października 2012 jestem w strefie spadkowej. Bramek w ogóle nie strzelam (czasem coś obrońcy strzelą), przewagę w akcjach mam powalającą, rywale mają max 3 akcje i wszystkie wykorzystane.

Taktyka

1-4-2-3-1 :

boczni obrońcy na automat., środkowi normalni

jeden z dwóch środkowych pomocników to odbierający piłkę ze wsparciem, drugi środkowy pomocnik automat.,

przed nimi wysunięty rozgrywający z atakiem, Mata

z lewej schodzący napastnik ze wsparciem, Hazard

z prawej skrzydłowy z atakiem, Oscar

na szpicy lis pola karnego.

Styl zrównoważony, kontrola.

Podania bezpośrednie, krycie strefowe, agresywny odbiór.

Wszyscy zawodnicy mają do minimum ustawione strzały z dystansu.

Morale wszystkie dobre.

Powiedzcie mi proszę co robię źle? Jakim stylem grać najlepiej w takiej drużynie pokroju Chelsea? :pickard:

K0ras Młody aktywista

Naucz się czytać ze zrozumieniem, nigdzie nie poleciłem metody save and load, no ale może w Legnicy jest taki poziom kształcenia. Podałem metode która mozna najlepiej wyczuć taktyke. W polskiej lidze bardzo ciężko sklecić coś sensownego, po 2-3 sezonach grasz z automatu, nie potrzeba mieszania z przeciętną taktyką by wygrywać po 2X meczów w sezonie.

W LM jednak gra się inaczej. Gram od CM 2003/2004 i szczerze, ciężko by mnie metoda s&l bawiła. Warto dodac, że dopiero fm 2012 wniósł zmiane i taktyka która jeszcze sobie opracowałem na 2005 przestała działać, tak na prawdę niewiele ze starych sztuczek na fm 2012/2013 działa. Poświęciłem tej grze tyle czasu, że nie sądze, by 1 razowy s&l był oszustwem.

WiewiorNH Partyzant

23.05.2013 18:17    #1043     Football Manager - Świat taktyki - Taktyka dla amatorów
Proszę o wyjaśnienie mi czy w z zespole amatorskim jest możliwość nauczenia się taktyki ???? Rozegrałem już cały sezon i nic się nie nauczyli. Pierwszy raz spotykam się z takim problem. Czy jest możliwość, że taktyka jest po prostu zbyt skomplikowana i amatorzy muszą grać zwykłym 4-4-2.

Covall Partyzant

20.05.2013 12:13    #1044     Football Manager - Świat taktyki - Taktyka OLEE by MakaA
Cześć, zacząłem ostatnio pogrywać w FM'a 2007 i chciałbym znaleźć taktykę OLEE by MakA. Znalazłem ją na innych stronach, lecz linki są już nieaktualne. Jeśli by ktoś posiadał tą taktyke, albo wiedział skąd ją ściągnąć to prosze o pomoc :P

Pozdrawiam

K0ras Młody aktywista

W fm12

60% taktyka
20% rozmowy motywacyjne
20% zawodnicy.

Najprościej jak się da, poczekaj na przeciwnika z najwyższej półk (nie warto sprawdzianu taktyki robić w sparingach) i. Najlepsza okazja to przerwa noworoczna. Zrób sobie 15 saveów, i na każdym ustaw inną taktyke. Zrób 4-5 springów by piłkarzy jej nauczyć a potem w LM save przed meczem i... Na każdym sejwie testujesz taktyke, ile razy?

Obecną taktyke dobierałem na 15 zapisach, rozgrywajac mecz w 1/16 okolo 10-15 razy + korekty przez reszte sezonu. W końcu dobrałem taktyke która gram 7/8 sezon (+ 2 sezony w reprezentacji), w 2016, 2 miejsce w LM, w 2017 wygrana. W 2019, 2 miejsce LM, 2020 1/8 LM.

Czyli raz dobrana dobra taktyka jest na lata. Potwierdzeniem tego, że to taktyka jest wazniejsza od zawdonikow moze byc to, że na 2 taktyce (nie najgorszej) dobrze wyuczonej ą wyniki takie (ostatnio sprawdzilem)

Taktyka lepsza:
Man City (Super puchar), 3:0 dla mnie.
Chelsea (LM) 4:1 dla mnie
Real M (LM) 5:3 dla mnie

Taktyka słabsza:
Man City (Super puchar), 4:1 dla Man C.
Chelsea (LM) 4:0 dla Chelsea
Real M (LM) 6:1 dla Realu.

Wykonawcy, rozmowa motywacyjna - taka sama.

Warunki:

*Nie warto cudować z taktykami wymyślnymi, standardowe 4-4-2, 4-4-2 z wysunietymi skrzydłowymi, 4-3-3, są moim zdaniem najlepsze.
*Grając 2 napastnikami bardzo wązne jest by ich dobrać, chodzi nawet nie o warunki fizyczne, umiejetnosci a ich "charakter". Mam 3 znakomitych napastników, ale tylko 2 ze sobą zapenwnia mi po 30 bramek na głowe. Co ciekawe jesli zestawie któregoś z nich z tym 3 to w tedy ani 1 ani 2 nie strzela :)
*Dobrze wyszkoleni technicznie obrońcy.

Co do zawodników, stawiam na 2 doświadczonych około 30 letnich, reszta w wieku 18-25. Jednak 24 latek przeważnie u mnie ma już okolo 150 wystepów w lidze więc jest już dość doświadczony. Po prostu tez dobieram zawodników od mlodych lat, kształtuje ich pod taktyke. Rzadko zdarzają mi się transfery zawodników powyżej 20 roku zycia.

Nie bez znaczenia są też trenowane fragmenty gry.

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

18.05.2013 12:30    #1046     Sufler - Porady do gry - Polecenia dziurawiące taktykę
Wszystko zależy od sytuacji na boisku i determinacji oraz umiejetnosci piłkarzy. W trakcie meczu, po 20 minutach i w trakcie przerwy (zanim porozmawiasz z pilkarzami) przejrzyj raporty odnosnie pozycji na boisku, celnosci podan, wrzutek, wygranych pojedynkow glowkowych, rajdy swoje i rywala.

Jeśli masz duzo niecelnych podan u ktoregos z gracza ja zawsze polecam skrocenie podan do minimum zeby pilkarz nie puszczal na pałe tylko krotko do najblizszego partnera
Pozycje na boisku- jesli pilkarze sa za daleko od siebie moze byc problem w komunikacji, podaniach, ale jesli masz dobrych np. skrzydlowych ktorzy potrafia sie ustawic i przyjac pilke nie powinno to byc problemem a atutem.
Jeśli zadna z wrzutek nie dotarla celu to nakaż piłkarzom schodzenie do środka i ogranicz wrzutki ew. zmień glowkujacego napastnika.
Jeśli ktorys z pilkarzy robi za dlugie rajdy albo zbyt czesto zwieksz mu pressing. Chyba ze jest to pilkarz ktory przebija twój sklad o jedna klasę to skup sie na tym by mieć jak największa liczbę graczy w obronie np. 2 DP albo WOP/WOL ktorzy podbiegali by do niego.

Tak jak piszesz masz problem z przejsciem miedzy 2 taktykami. Postaraj sie je połączyć 2 ŚO 2WO 1/2 DP powinni pomóc w obronie. Pamietaj by boczni byli szybcy i dobrze sie ustawiali.
Jest tyle możliwosci, że ciężko okreslić powod dlaczego tracisz bramki po zmianie taktyki. Moze masz zbyt mocny pressing albo zbyt wąsko grasz. W kazdym razie DP powinien pomoc Ci na srodku w rozbijaniu atakow a WO odbierac pilki skrzydlowym rywala. Takie moje zdanie.

Pozdrawiam ;)

KRaven031 Partyzant

17.05.2013 15:11    #1047     Sufler - Porady do gry - Polecenia dziurawiące taktykę
Cześć wszystkim
Mam pozornie bardzo prosty problem z taktyką, którego nie mogę rozwiązać już od jakiegoś czasu. W skrócie - łatanie jednej dziury w taktyce powoduje kolejną.

Jeśli przeciwnik atakuje środkiem, to powinniśmy zawęzić pole gry, jasne. Taktyczny elementarz, niezależny od taktyki. To rozumiem i nie mam co do tego żadnych zastrzeżeń. Co jednak mam zrobić, kiedy po mojej zmianie nagle przeciwnik zaczyna atakować skrzydłami? Jedna-dwie wrzutki wystarczają, żebym znowu stracił gola
Just Raven.

Michalo188 Partyzant

Czesc koledzy i kolezanki!

Podam Wam moja kadre Realu Madryt, sezon 2008/2009, Liga World Premier League, baza danych wlasnej roboty, najlepsze kluby na swiecie w tych ligach.

Prosze o podawanie swojej jedenastki i rezerwy i do tego mile widziane sa wzmianki taktyczne :P

Kadra - http:(...)erl.jpg/

Kadra2 - http://image(...)erl.jpg/

Kacper125 Partyzant

Ja proponuje Southampton. Świetnie się nimi gra i mają sporo utalentowanych zawodników, w tym taki Shaw 17 lat jest u mnie podstawowym lewym obrońcom. Nie trzeba robić specjalnie transferów w 1 sezonie. Ja kupiłem tylko Vossena za 4 mln i jest dobrze. Okupuje teraz 3 miejsce w lidze. No może prawoskrzydłowy by się przydał jakbyś grał taktyką 4-3-3

red77 Partyzant

13.05.2013 17:39    #1050     Sufler - Porady do gry - FATALNA druga połowa sezonu
Mam ten sam problem.

Tylko gram na innym poziomie. AFC Wimbledon. Sezon 12/13 zacząłem jako jeden ze słabszych zespołów. Na szczęście przed ligą udało mi się zakontraktować paru zawodników, którzy robili za gwiazdy npower2. To gracze ze stażem w niezłych ligach: Salmutter (ex-Sturm Graz), Snoyl (ex-Feyenoord, NAC Breda, RKC Waalwijk), Loran (NAC), Diarra (Freiburg, Luzern), Sarpong (Ajax, San Sebastian). Plus paru niezłych grajków z wypożyczeń.
W zasadzie w League2 biłem wszystkich z drobnymi wpadkami. Ok 13-14 kolejek do końca zaczął się dramat. Najpierw męczarnie i jakieś nędzne wygrane albo remisy, i coś wisiało w powietrzu. W ostatnich 10 meczach zdobyłem 2 (dwa) punkty! I to grałem m.in. z 4 najgorszymi zespołami w lidze.
Na szczęście zaliczka kilkunastu punktów wystarczyła. Awansowałem z zapasem bodaj 2 oczek. W sumie zbagatelizowałem sprawę. Przyjąłem, że zespół się rozprężył i tyle. Kombinowałem z taktykami, rotacją, innym treningiem, nawet jakiś opeer zespołu się zdarzył. Wszystko na nic.

Teraz mam sezon 13/14. Tym razem spektakularnych wzmocnień nie było. Startowałem z pozycji jednej z 6-8 najsłabszych ekip w lidze. Mimo to udało się po parunastu kolejkach wejść na szczyt. Kolejne kilkanaście kolejek tasowała się czołówka, w tym mój zespół. Po 30 rundach byłem pierwszy, ale nad 9 miejscem raptem 8 punktów. Ciasno jak diabli.
No i mam powtórkę z rozrywki. Tylko że nie może być mowy o rozprężeniu. Na przestrzeni 5 kolejek 3 porażki ze strefą spadkową. I to takie po 0:3! Moja ekipa nie istnieje na boisku. Mocne załogi po prostu mnie rozbijają - robią po kilkanaście kluczowych akcji i strzelają z tego parę goli. Cieniasy natomiast robią 2-3 akcje, ale ze 100% skuteczności. Na ogół jadą mnie z kontry. Spadłem z podium. Jeszcze kilka takich występów i wylecę poza barażową. Żeby było "zabawniej" moi gracze dostają niezłe noty jak na taką żenadę (6,5-7,0)!!

Niby to nic dziwnego grając w sumie słabą ekipą, ale mam w pamięci poprzedni sezon i poczucie dejavu.

Podobnie jak u kolegi: morale ok, kondycja ok, noty ok... tylko wyników nie ma.

Kompletnie nie mam pomysłu jak przełamać impas.

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution