[quote=Hasiuk16]Grając Legią Warszawa mam problem przy utrzymaniu się przy piłce. Obrońcy wybijają ją na oślep i nie wiem co zrobić żeby bardziej zagrozić rywalom. Przykładem może być mecz z FC Sochaux w LE. W tym meczu klub z Francji atakował więcej ale to ja wygrałem przy Konwiktorskiej (???????????) 2:0 a na wyjeździe 2:2 tu też nie dominowaliśmy. Tak samo mam ze Śląskiem i Wisłą. Co zrobić żeby grać normalnie b na razie wygląda to jak gra z kontry chociaż mam ustawione ofensywnie i płynna gra.[/quote]
Grasz 451, tak?
To jest ustawienie z DMC, 2xMC i AML/R? Z 5 w linii czy 2xMC, AML/AMC/AMR? Czy może być jeszcze 2xMC i 3xAMC?
Nie wiem jak inni ale ja spotkań nie zaczynam raczej ofensywnie, najczęściej mam ustawione standard, jeżeli rywal góruje to kontrę a jak jest słabszy to kontrolę. Ofensywą by, zagrał, gdybym grał dwumecz i koniecznie musiałbym gonić wynik. Analogicznie defensywa.
Po co koniecznie chcesz utrzymywać się przy piłce? Akurat Legia ma prawdopodobnie preferencje do gry z kontry.
Obrońcy wybijają piłkę piłkę? To się dzieje ze względu na pressing rywali czy nieumiejętnie zagrywają długie piłki?
W pierwszym przypadku (jeżeli mają ustawione krótkie podania) to najprawdopodobniej nie mają do kogo zagrać tej piłki. Jeżeli grasz z DMC to spróbuj na 2-3 mecze ustawić mu bardziej defensywne podejście oraz rzadko na wyjścia do przodu. Możesz mu też dodać "wyjście na wolne pole" zakładce jak ma się ustawiać.
Jeżeli zagrywają długie piłki i nic z tego nie wynika, to najczęściej (przynajmniej u mnie) wynika to ze złego rozstawienia graczy w przednich formacjach, ale tutaj zabawa już jest trudniejsza.
Jest 3 opcja: jeżeli DL/R mają niezły drybling, technikę oraz przyśpieszenie (i szybkość) to możesz popróbować częstszych ataków z piłką.
A jak chcesz mieć duże posiadanie piłki, to rozstaw piłkarzy na 4-1-2-2-1 (4-3-3 ala Barcelona) i ustaw wszystkim grę krótkimi podaniami, atak z piłką na rzadko, wyjścia do przodu na średnio dla MC oraz AMl/AMR i N, szerokość gry na max, tempo na min. i powinieneś osiągnąć duże posiadanie piłki (tak sobie raz spróbowałem w Lleidzie i osiągnąłem w lidze około 75% posiadania - tyle że to się wcale nie przekładało na okazje strzeleckie).
Najnowsze posty