zindywidualizowany trening...

kurak69 Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
25.03.2007, 10:48    Pytanie
ustawial z was ktos juz trening kazdemu zawodnikowi z osobna. Czyli kazdemu wlasny program treningowy? Ja niedawno ustawilem kazdemu z 30 pilkarzy pierwszego zespolu treningi indywidualny wg. jego auktualnych umiejetnosci. Zaczalem zauwazac ze w ten sposob najlatwiej nadrobic te elementy z ktorych ma on braki bo trening ustawia sie mu calkowicie do jego profilu a ni np do pozycji.

Czy ktos juz robil tak jak ja? Jezeli tak to jakie macie spostrzezenia? Jest jedna wada ktora latwo zauwazyc juz po 2-3 mikrocyklach treningowych. Ci co tak ustawiali trening zaraz o tym napisza. Czekam na spostrzerzenia ludzi ktorzy na prawde tak ustawiali trening a nie tych co chca punkt. Czekam na obszerne analizy

pedro_1987 Weteran Wojny Ojczyźnianej

0
25.03.2007 11:24    #1
Ja ustawiałem trening indywidualny, ale tylko dla niektórych zawodników, zauważyłem poprawę w tych aspektach w których miał on braki, więc warto ustawiać trening indywidualny:)

1bartek Weteran Wojny Ojczyźnianej

0
25.03.2007 11:27    #2
Ja ustawiam trening dla każdej pozycji z osobna [Obrońca boczny, itd.], a nie dla każdego gracza z osobna. Umiejętności rosną lepiej, niż na ogólnym, tylko szkoda, że np. u napastnika czy skrzydłowego krycie, odbiór, itp. szybko maleją. I wkurza mnie jeszcze, że jak się przenosi np. młodzików do seniorów na 1-2 mecze to trzeba ich przydzielać do treningu na nowo. SI powinno zrobić tak, że przy ustawianiu treningu ogólnego trzeba ciągle cofać suwak umiejętności bramkarskie [bo po co zawodnikowi z pola taki trening]. P:)

sm1leY Młody aktywista

0
25.03.2007 12:27    #3
IMo głupota
jak juz to poszczegolnym formacja zawezajac do defensywnrgo pomocnika skrzydlowych i bocznych obroncow...
I tak najlepszy jest ogolny ;] Trening w 2007 nie przynosi wlasciwie oczekiwanych rezultatow wiec wedlug mnie nie warto sie tym bawic

obserwator Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
25.03.2007 12:30    #4
Ja mam na ogólnym, wtedy drużyna jest bardziej zgrana. Dla juniorów mam dwa treningi - siłowe i techniczne.

bury86 Młody aktywista

0
25.03.2007 13:41    #5
ja ustawiam dla poszczegolnych pozycji(obroncow srodkowych, bocznych- pomocnikow tak samo itd) co jakis czas cos tam zmienie w treningu ale efekty sa super, a zespol i tak jest zgrany i nie ma z tym problemow.

Santosinho Żołnierz frontu ideologicznego

0
25.03.2007 15:53    #6
Ja mam trening podzielony tak:bramkarze,obrońcy środkowi,obrońcy boczni,skrzydłowi,napastnicy,środkowi pomocnicy,defensywni pomocnicy i playmakerzy.Wszystkie atrybuty powoli łdanie wzrastają.

wojciak Partyzant

0
25.03.2007 18:32    #7
Ustawianie treningu z podziałem na pozycje, to głupota.
Koledzy, nie może być tak, że piłkarz potrafi tylko bronić, albo tylko strzelać bramki...

Weźmy system 4-4-2... boczni obrońcy włączają się do akcji ofensywnych, więc jaki trening ustawicie? Defensywny? Obrońca często schodzi na skrzydło i wtedy wymienia go pomocnik... ma go wymienić gracz, który potrafi tylko robić rajdy i dryblować? A środek pola? Defensywny pomocnik bywa rozgrywającym, ale też pomaga w obronie. Jaki więc trening? Zawodnicy muszą mieć trening ogólny, bo często wymieniają się na pozycjach!

A teraz meritum posta, czyli opłacalność treningów indywidualnych... moim zdaniem to nienaturalne i zbyt absorbujące. W żadnym prawdziwym klubie nie ma czegoś takiego.
Ja mam podział na bramkarzy i cztery grupy (podział ze względu na przygotowanie fizyczne i kondycję) i dobrze się to sprawdza. Wiem, że żadnemu z moich zawodników nie zabraknie sił w czasie meczu i mogę planować zmiany (nie muszę zmieniać przemęczonych zawodników, robie zmiany taktyczne).

kurak69 odpuść sobie taką formę treningów. Jeżeli ustawiłeś trening tak, żeby zawodnicy poprawiali swoje słabsze umiejętności, to staną się przeciętniakami, bo stracą swoje najlepsze indywidualne cechy. Jeżeli poprawiasz tylko te najpotrzebniejsze atrybuty w których zawodnik się wyróżnia, to zostaniesz z kilkoma specjalistami, którzy jednak będą musieli być zastępowani tylko przez innych specjalistów... No, a jeżeli to wszystko jest tak po środku, to ta naprawdę lepiej zostawić już trening ogólny - mniej roboty :)

kurak69 Przodownik pracy

0
25.03.2007 19:18    #8
ja mam jak narazie swietne zdanie o tym pomysle. W koncu dwoch podstawowych moich srodkowych obroncow (jeden szybki gorszy w wakce o gorne pilki, drugi wolniejszy ale kolos) poprawiaja swoje slabe strony. Tak samo napastnicy. statystyki rosna tak jak chce. Juz raczej nie wroce do podzialu na GK, DC, FB, DM, AM, AM R/L, FC. Oprocz tego co jest wazne do gry na danej pozycji teraz kazdy poprawia swoje slabe strony.

@wojciak - w kazdym najlepszym klubie jest indywidualizacja obciazen treningowych w stosunku do predyspozycji pilkarza, jego profilu motorycznego. Zaden normalny trener nie dzieli juz swoich zawodnikow na szybkosciowcow, wytrzymalosciowcow i graczy o zrownowazonym profilu motorycznym.

veron3 Partyzant

0
25.03.2007 21:13    #9
@wojciak-wg Ciebie"... W żadnym prawdziwym klubie nie ma czegoś takiego..." Gdybys wiedział to co wie kurak69, ktory ma 100% racji to bys takiego zdania nie napisał. Mało tego, że wszystkie zachodnie kluby nie tylko z najwyzszych szczebli rozgrywkowych stosuja treningi indywidualne to w polsce rowniez taki trening jest szeroko stosowany i to nawet w nizszych ligach. Poza tym tak samo jak trening indywidualny wazny jest trening miedzy formacjami czyli np sami defensorzy, sami pomocnicy czy napastnicy oraz np lewy obronca-lewy pomocnik, prawy obronca- prawy pomocnik, a poza tym to tylko manager wiec i tak kazdy z nas ma wlasne ustawienia i jesli sie sprawdzaja to w porzadku.
@kurak69- ja stosuje treningi formacjami a indywidualny trening dobieram tak by np. bocznemu obroncy podwyzszyc te cechy ktore sa dla niego najwazniejsze np. odbiór a do tego w taktyce zawsze kazdy piłkarz ma jakies zadania do wykonania wiec staram sie żeby trenował te rzeczy za które w meczu w mojej taktyce ma odpowiadac. Po co środkowi obrońcy mają ćwiczyć strzaly czy atak?

Użytkownik uznał post za pomocny

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution