Co decyduje o sile nowych juniorów?

fcprzemek10 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
12.07.2009, 02:32    Pytanie
Gdy na początku nowego sezonu przychodzą do zespołu nowi juniorzy, ich atrybuty są naprawdę różne. Najczęściej są to gracze przeciętni! Zastanawia mnie co może mieć wpływ na ich "siłę"? Czy są to wartości losowe? Czy też jakość akademi, bądż umiejętności trenerów mają na to wpływ. A może renoma klubu? Co o tym sądzicie.....

fcprzemek10 Partyzant

0
13.07.2009 22:01    #10
Więc wynika z tego, że talenty trafiają się losowo!? Czyli nie warto inwestować w trenerów juniorów, szkólki, akademie itp.? Może i tak. Ale jednak we wspaniałych akademiach Barcelony prędzej trafiają się perełki niż na "kartofliskach" polskich klubów. Czyż nie? Choć coraz bardziej wydaje mi się, że gra pod tym względem jest bardzo bliska rzeczywistości.

kowalinho Młody aktywista

0
13.07.2009 22:07    #11
[quote=fcprzemek10]Więc wynika z tego, że talenty trafiają się losowo!? Czyli nie warto inwestować w trenerów juniorów, szkólki, akademie itp.? Może i tak. Ale jednak we wspaniałych akademiach Barcelony prędzej trafiają się perełki niż na "kartofliskach" polskich klubów. Czyż nie? Choć coraz bardziej wydaje mi się, że gra pod tym względem jest bardzo bliska rzeczywistości.[/quote]

Inwestować zawsze warto bo to poprawia stan obecnych zawodnikow i także zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się prełeki wśród przyszłych juniorów.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 13.07.2009 o godz. 22:09

Użytkownik uznał post za pomocny

Robi2009 Młody aktywista

0
13.07.2009 23:20    #12
To jest spora wada FM'a. Z wychowanków Barcelony i Realu, grających w innych klubach La Ligi, złożyłby niezły zespół, a w FM-ie z wychowanków tychże po paru sezonach nie złożyłoby się zespołu, ktory by się w naszej Ekstraklasie utrzymał. Ergo - w generowaniu newgenów jest za dużo przypadkowości, a za mało uzależnienia od poziomu piłkarskiego kraju, klubu i szkółki juniorskiej. Prowadząc swego czasu Milan czy Barcelonę, miałem sytuację, że na 8 juniorów (zazwyczaj tylu dochodzi przed sezonem) 1 był dobry, 2 niezłych, a 5 to słabeusze o PA rzędu 60-80! W klubach ze szkółkami na poziomie 19-20! Ponoć zależy to od wielkości bazy - im większa, tym rozkład juniorów jest bardziej nierównomierny i stąd takie "kwiatki". W ramach testu chyba sprawdzę tą teorię.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 13.07.2009 o godz. 23:23

There's nothing to fear except the fear itself

Kecaj1603 Młody aktywista

0
14.07.2009 00:14    #13
[quote=fcprzemek10]Więc wynika z tego, że talenty trafiają się losowo!? Czyli nie warto inwestować w trenerów juniorów, szkólki, akademie itp.? Może i tak. Ale jednak we wspaniałych akademiach Barcelony prędzej trafiają się perełki niż na "kartofliskach" polskich klubów. Czyż nie? Choć coraz bardziej wydaje mi się, że gra pod tym względem jest bardzo bliska rzeczywistości.[/quote]

trzeba inwestować w infrastrukture klubo bo jak trafi ci sie perełka to po pierwsze jej nie wyszkolisz a po drugie będzie chciała zostać w twoim klubie bo masz słabą baze terningowa

Palimpsest Młody aktywista

0
14.07.2009 08:41    #14
Ale czy to jest realistyczne? Jasne że tak ,na świecie mamy tysiące kopaczy i nieczęsto wychowują się gracze pokroju Messiego i nie koniecznie w Barcelonie, jak jest jakiś talent to trafia się czasem nawet w Chorwacji(vide Modric).
A ulepszając akademie i obiekty młodzieżowe nie będziesz miał mnóstwa świetnych wychowanków, ale ogólnie zwiększy się ich poziom niż gdyby były rozbudowane tylko w stopniu podstawowym. I również nie będziesz mieć wówczas "Ronaldów" i "Kaków" co sezon, bo tacy pojawiają się rzadko, ale na pewno zwiększysz prawdopodobieństwo że wogóle się pojawią. I to też krok w stronę realizmu. Czy Barca ma szkółkę i czeka na efekty z założonymi rękami? Nie, w poszukiwaniu talentów wysyła skautów w różne regiony świata.
@

Robi2009 Młody aktywista

0
15.07.2009 01:21    #15
[quote=lukasz19121984]Ale czy to jest realistyczne? Jasne że tak ,na świecie mamy tysiące kopaczy i nieczęsto wychowują się gracze pokroju Messiego i nie koniecznie w Barcelonie, jak jest jakiś talent to trafia się czasem nawet w Chorwacji(vide Modric).
A ulepszając akademie i obiekty młodzieżowe nie będziesz miał mnóstwa świetnych wychowanków, ale ogólnie zwiększy się ich poziom niż gdyby były rozbudowane tylko w stopniu podstawowym. I również nie będziesz mieć wówczas "Ronaldów" i "Kaków" co sezon, bo tacy pojawiają się rzadko, ale na pewno zwiększysz prawdopodobieństwo że wogóle się pojawią. I to też krok w stronę realizmu. Czy Barca ma szkółkę i czeka na efekty z założonymi rękami? Nie, w poszukiwaniu talentów wysyła skautów w różne regiony świata.[/quote]

Ale zauważ jaki jest stosunek graczy własnych Barcy tzn. Hiszpanów, do tych sprowadzonych w młodym wieku jak Messi czy Giovanni Santos. Zdecyodwanie więcej jest tych pierwszych, i to zarówno w I składzie (Valdes, Xavi, Iniesta, Busquets, Pique, Puyol vs. jeden Messi...), jak i w całym klubie.

Robi2009 Młody aktywista

0
15.07.2009 23:02    #16
Tak jak mówiłem - zrobiłem eksperyment. W polskim klubie ekstraklasy (mniejsza o to który) ustawiłem szkółkę na 16. Na 8 juniorów/newgenów - jeden miał PA 120, dwóch - ok. 100, trzech - 80-90, i dwóch 60-70. Wyszedłem bez sejwowania, wgrałem od nowa ustawiając szkółkę na 19. Jeden miał PA 150, dwóch 120, trzech 90-100, reszta 50-60! Ponownie wgrałem save, tym razem poza szkółką na 19, zmieniłem reputację klubu z 3000 na 9000. Eureka! Trzech juniorów ma PA >150, dwóch >130, dwóch >120, jeden 116 i jeden 79. Z tego wynika, że poza poziomem szkółki liczy się jeszcze reputacja klubu (ligi pewnie też, ale w mniejszym stopniu).

LV Partyzant

0
15.07.2009 23:51    #17
Barcelona ze swoich wychowanków, a później graczy rezerw może stworzyć klub, który ma ambicje o baraże o La Ligę. Siergyei Jailov - Uzbekistańczyk newgen, którego ściągnąłem w 2008 roku z jego rodowitego klubu, grał u mnie w rezerwach do 2012, dopóki Real Madryt odkupił go ode mnie za 60mln złotych.

fcprzemek10 Partyzant

0
16.07.2009 16:19    #18
[quote=Robi2009]Tak jak mówiłem - zrobiłem eksperyment. W polskim klubie ekstraklasy (mniejsza o to który) ustawiłem szkółkę na 16. Na 8 juniorów/newgenów - jeden miał PA 120, dwóch - ok. 100, trzech - 80-90, i dwóch 60-70. Wyszedłem bez sejwowania, wgrałem od nowa ustawiając szkółkę na 19. Jeden miał PA 150, dwóch 120, trzech 90-100, reszta 50-60! Ponownie wgrałem save, tym razem poza szkółką na 19, zmieniłem reputację klubu z 3000 na 9000. Eureka! Trzech juniorów ma PA >150, dwóch >130, dwóch >120, jeden 116 i jeden 79. Z tego wynika, że poza poziomem szkółki liczy się jeszcze reputacja klubu (ligi pewnie też, ale w mniejszym stopniu).[/quote]

Dobra robota Robi!
Więc nareszcie jakaś prawidłowość!
Większa reputacja klubu większy potencjał juniorów. Teraz potrzebna jest do tego super szkółka i bardzo dobrzy trenerzy. I wychodzi kuźnia talentów.
Ale mimo wszystka dobrze, że gra pozwala na to aby super grajkowie pojawiali się też w klubach słabych i przeciętnych. Choć na pewno dzieje się tak bardzo żadko.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution