Spadająca reputacja Legii w FM2010

tosmielc Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
13.05.2010, 11:52    Pytanie
Witam
Mam taki problem ,że prowadzę polski klub (Legie) 10 lat w FMie 2010. Mozna powiedziec ze odnoszę sukcesy, chociaz LM jeszcze nie wygralem ,a nie wygralem bo wciaz spada mi reputacja. Na poczatku bylo 6000 teraz jest 5115 co mnie ogromnie denerwuje bo coraz mniej zawodnikow chce ze mna podpisac kontrakt. U innych klubow sytuacja wyglada podobnie lechowi spadlo do 4793.Gram na latce 10.3

//Edytowano 2 razy, ostatni raz 13.05.2010, 12:01

Bujał Partyzant

0
14.05.2010 00:34    #10
[quote3=tosmielc]Mylisz sie bo kiedys dla zartow w Fmie 2009 zmienilem reputacje Realowi i dostal z Partizanem 0:5 u siebie. Po za tym reputacja ma kluczowe znaczenie jak chcesz kogos kupic[/quote3]

Nie zgadzam sie z pierwszym zdaniem, wg ciebie wspaniali zawodnicy w klubie z niską reputacją nie beda w stanie osiagac korzystnych wynikow ? Niżej screen z gry bez zadnej edycji, Barca dostaje 0:5 u siebie z Kopenhagą wiec takie "wypadki" sie zdarzają.

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
14.05.2010 08:21    #11
Reputacja ma kluczowe znaczenie. Możesz mieć gwiazdy w zespole a'la Motor Lublin, a i tak 8/10 spotkań z takim Realem przerżniesz, mimo, że Real grać będzie trzecim garniturem rezerw. To jest wałek już od wielu lat - żeby za prosto nie było zespołami ze słabszych lig.

Wracając do podstawowego pytania - Polska Ekstraklasa ma reputację 11/20. Legia - 6000/10000. Z prostego wyliczenia wynika, że procentowa reputacja ligi to 55%, zaś Legii - 60%. Im dłużej Legia nie osiąga sukcesów, tylko występuje w Ekstraklasie, tym dłużej równa w dół.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

tosmielc Partyzant

0
14.05.2010 10:21    #12
[quote4=Bujał]Nie zgadzam sie z pierwszym zdaniem, wg ciebie wspaniali zawodnicy w klubie z niską reputacją nie beda w stanie osiagac korzystnych wynikow ? Niżej screen z gry bez zadnej edycji, Barca dostaje 0:5 u siebie z Kopenhagą wiec takie "wypadki" sie zdarzają.[/quote4]
W niżej dołączonym obrazku jest screen ,ktory przedstawia jakas kolejke LM. W tej kolejce zamienilem faworytom reputacje na 100 a słabszym na 9999. W 6/8 meczach faworyci przegrali. Natomiast do tego ,ze to wyniki powinny wplywac na reputacje a nie odwrotnie ne mam watpliwosci

zolw_ik Partyzant

0
14.05.2010 14:34    #13
Mi się czasem tak zdarza, mimo tego, że nie grzebię w reputacji. Musiałbyś zrobić wiele doświadczeń by coś dowieść.

Poza tym, gra może wspomagać się reputacją, gdy musi symulować wiele wyników i nie ma czasu w pełni przeliczać meczu. Mecze graczy zapewne są robione bez takich przyspieszeń.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 14.05.2010 o godz. 14:37

0
14.05.2010 14:46    #14
[quote5=tosmielc]W niżej dołączonym obrazku jest screen ,ktory przedstawia jakas kolejke LM. W tej kolejce zamienilem faworytom reputacje na 100 a słabszym na 9999. W 6/8 meczach faworyci przegrali. Natomiast do tego ,ze to wyniki powinny wplywac na reputacje a nie odwrotnie ne mam watpliwosci[/quote5]

Ten obrazek dobrze świadczy o tym, co mówiłem wcześniej. Gra robi wałki w kwestiach reputacji. Podobnie jest grając beniaminkiem jakiejś 3 ligi tureckiej czy coś w ten deseń - możesz ściągnąć sobie świetnych zawodników (jak na realia 3 tureckiej), ale i tak nie będziesz wygrywać tak, jak teoretycznie powinieneś. Przyczyna - reputacja. Da się to jakoś równoważyć reputacją managera, ale ona chyba bardziej wpływa na chęć przychodzenia zawodników do Twojego zespołu.

[quote=zolw_ik]Mi się czasem tak zdarza, mimo tego, że nie grzebię w reputacji. Musiałbyś zrobić wiele doświadczeń by coś dowieść.
[/quote]

Mi się też czasami tak zdarza. Ale Olympiakos wygrywający z Sevillą, Bordeaux z Manchesterem, Rubin (!) z Realem itd., i to wszystko w jednej kolejce? Nieee, na pewno nie świadczy to o tym, że FM robi wałki z reputacją..

Problem reputacji ogólnie jest mocno niedopracowany, gdyż moim zdaniem reputacja to tak naprawdę rzeczywista siła zespołu w skali 1 - 10'000. Przynajmniej tak jest traktowana przez grę. Grasz zespołem o reputacji 8'500 i wyżej - masz duży handicap na dzień dobry.

A to, że wyniki powinny wpływać na reputację a nie na odwrót, to prawda. Powinny. Ale niestety nie jest tak różowo.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

tosmielc Partyzant

0
14.05.2010 18:20    #15
[quote6=oldgunz]Problem reputacji ogólnie jest mocno niedopracowany, gdyż moim zdaniem reputacja to tak naprawdę rzeczywista siła zespołu w skali 1 - 10'000. Przynajmniej tak jest traktowana przez grę. Grasz zespołem o reputacji 8'500 i wyżej - masz duży handicap na dzień dobry.

A to, że wyniki powinny wpływać na reputację a nie na odwrót, to prawda. Powinny. Ale niestety nie jest tak różowo.[/quote6]
Moim zdaniem SI mogło by wprowadzić oprocz reputacji miedzy narodowej wprowadzic reputacje krajowa i lokalna(co lepiej by oddawalo sytuacje przed derbami) Na sama reputacje powinno wplywac wiele czynnikow np. wysokosc transferow, reputacja zawodnikow zarowno obecnie grajacych w zespole jak i bylych graczy itd. I powinna byc jeszcze osobna rubryka sila klubu czy cos ,na którą miały by wpływ: umiejetnosci managera, umiejtnosci zawodnikow, kibice,odpowiednio ulozona taktyka,morale itd.

0
15.05.2010 10:14    #16
[quote7=tosmielc]
Moim zdaniem SI mogło by wprowadzić (...)odpowiednio ulozona taktyka,morale itd.[/quote7]

Ogólnie ta reputacja jest trochę schrzaniona. W mojej ocenie, reputacja powinna mieć wpływ jedynie na to, czy dany zawodnik przejdzie do wybranego klubu czy nie. Na taką reputację składać się powinny takie czynniki, jak:
- wielkość i atrakcyjność miasta
- atrakcyjność ligi
- sukcesy z przeszłości
- forma zespołu z ostatnich powiedzmy 5 sezonów

W żadnym stopniu reputacja nie powinna wpływać na wyniki - te powinny pozostać w 100% oderwaniu od reputacji. Powyższy układ ma sens i przełożenie na rzeczywistość - załóżmy, że Szachtar Donieck wygrywa Ligę Mistrzów, a potem wygrywa ją raz jeszcze. Czy powinien mieć kontynentalną reputację? Moim zdaniem nie. Nawet zespół, który obroniłby Ligę Mistrzów nie będzie mógł się w kwestii 'reputacji' równać z Realem, Barceloną czy Manchesterem. Dalej do takiego zespołu Messi czy Rooney by nie przeszedł. Tak to powinno działać moim skromnym zdaniem.

- Bob Paisley

parachutes Młody aktywista

0
16.05.2010 11:25    #17
[quote3=tosmielc][quote2=parachutes][quote=oldgunz]Moim zdaniem to przez słabą reputację ligi. Skoro grasz Legią, ale nie odnosisz sukcesów na arenie międzynarodowej (wnoszę, że Wisła ani Lech również), to spada reputacja polskiej Ekstraklasy. Im dłużej przebywasz w lidze o reputacji niższej niż klub, to reputacja klubu równa w dół do reputacji ligi. To samo dzieje się za granicą - spuszczając do drugiej ligi (nawet angielskiej czy hiszpańskiej) klub z ekstraklasy i nie awansując od razu, reputacja również poleci w dół.

Przed Tobą dość trudne zadanie - tylko sukcesy polskich zespołów spowodują, że reputacja ligi wzrośnie, a co za tym idzie - wzrośnie również reputacja Twojego zespołu, o ile będziesz w kraju odnosił sukcesy.[/quote]
Porady mądre, tyle że nie mające nic wspólnego z FM-em :) Reputacja ligi się nie zmienia w tej grze.

tosmielc, to nie reputacja wpływa na Twoje wyniki, tylko Twoje wyniki na reputację :)[/quote2]

Mylisz sie bo kiedys dla zartow w Fmie 2009 zmienilem reputacje Realowi i dostal z Partizanem 0:5 u siebie. Po za tym reputacja ma kluczowe znaczenie jak chcesz kogos kupic[/quote3]
Nie wydaje mi się, że reputacja jest schrzaniona. Po prostu przyznaje reputacji drużyny jakąś tam rangę przy obliczaniu prawdopodobieństwa zwycięstwa drużyny X. Większą rangę mają umiejętności, ale mieszając w edytorze sprawiasz, że silnik jest oszukiwany. Jedyne co z reputacją jest schrzanione, to fakt, że reputacja lig się nie zmienia.

tosmielc, dalej się z Tobą nie zgadzam, że reputacja klubu wpływa na wyniki bardziej niż wyniki na reputację. Jeśli nie wyniki, to co Twoim zdaniem determinuje zmiany reputacji klubu?

oldgunz napisał, że zmienia się reputacja lig, napisałem, że to nieprawda. Mam nadzieję, że przynajmniej z tym się zgadzamy.
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

tosmielc Partyzant

0
16.05.2010 12:02    #18
parachute
Przede wszystkim reputacja ligi.Za zwyciestwo w LM mistrzow dostajesz 900 ptk repuatacji za gre w finale chyba 500. To ze na reputacje nie wplywaja wyniki jako takie jestem pewien, gdyz w obecnym sezonie doszedlem do 1/2 LM a moja reputacja dalej jest nie wiele ponad 5000(i pewnie jeszcze spadnie) To, ze repuacja spada regularnie klubom jest spowodowane jak rozumiem tym ,zeby nie po jakims czasie nie bylo nadmiaru klubow z reputacja swiatowa. Reputacja oddzialowuje na wyniki chociazby w taki sposob,ze jak grasz z zespolem o duzo wiekszej reputacji to masz napisane "kibice pogrążeni w czarnej rozpaczy" czy cos podobnego, typy bukmacherów też nie są korzystne dla twojej drużyny.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 16.05.2010 o godz. 12:04

Pomstiborius Młody aktywista

Grupa: Ekspert
0
16.05.2010 13:40    #19
[quote=oldgunz]Ten obrazek dobrze świadczy o tym, co mówiłem wcześniej. Gra robi wałki w kwestiach reputacji. Podobnie jest grając beniaminkiem jakiejś 3 ligi tureckiej czy coś w ten deseń - możesz ściągnąć sobie świetnych zawodników (jak na realia 3 tureckiej), ale i tak nie będziesz wygrywać tak, jak teoretycznie powinieneś. Przyczyna - reputacja. Da się to jakoś równoważyć reputacją managera, ale ona chyba bardziej wpływa na chęć przychodzenia zawodników do Twojego zespołu.[/quote]

W takim razie jak wytłumaczysz fakt, że beniaminek angielskiej Championship ograł 2:0 Liverpool grający w niemal najsilniejszym składzie? Do tego dorzuć zajęcie 8 miejsca w lidze oraz 10 miejsca 2 lata później, w debiucie w Premiership? Przypadek? Chyba jednak nie. Ba, debiutancki sezon w Premiership był dla mnie lepszy niż kolejny (wróżono mi 15 miejsce, było 10, teraz wróżą mi 10, zarząd chce pucharów, a po 26 kolejkach jestem 13, większość sezonu spędziłem między 13 a 18 miejscem). I to mimo wyższej reputacji oraz silniejszego składu. Czyli reputacja jednak nie ma aż takiego wpływu.
Świat wspiera się na czterech filarach - na naukach mądrych, na sprawiedliwości wielkich, na modlitwach prawych i waleczności dzielnych.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution