Panowie.. problem z finansami (duży)

CzerwonyDiabel Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
10.01.2013, 22:06    Pytanie
Witam szanownych Panów: krótko i na temat

mam ogromny problem z finansami klubu, gram Tottenhamem na łatce 13.2.2 tej najnowszej na Classic Mode.

otóż co miesiąc przychodzą mi raporty, że klub traci około 7 mln funtów (ta różnica między zarobkiem a stratą) dopiero zaczynam przygodę z FM to moja pierwsza styczność z tą grą... OK więc przeczytałem 3 poradniki na tej stronie odnośnie finansów. Sprzedałem 4 zawodników którzy tylko grzali ławę albo grali po 2 mecze, przez co zredukowałem pensje o jakieś 100 tyś funtów (to chyba sporo co?). Jest styczeń 2013 roku a za grudzień przyszedł raport: strata 4.5 mln.

OK, myślę, z 7 na 4.5 to i tak sukces ale co dalej? Zaczynając Tottenhamem widziałem, że mam 51 mln niespłaconych pożyczek, kiedyś to trzeba będzie spłacić ale kurde jak? i jak zrobić abym zaczął miesięcznie coś zarabiać... już nie mam pomysłów, mógłbym sprzedać obrońcę z podstawowego za jakieś 15 mln ale będę miał problem w późniejszych fazach pucharu EURO, kogo postawię za niego? Młodzika z raportem 2 gwiazdkowym?

Ma ktoś jakieś pomysły ?? No mówię jestem nowy w świecie FM i nie mam pomysłów a nie chcę się pozbywać podstawowych graczy bo mam szansę na jakieś 3-4 miejsce w BPL

CzerwonyDiabel Partyzant

0
11.01.2013 15:11    #10
Edit: chodziło mi oczywiście o Zahe z Crystal Palace :D nie o "Sahe" :D

kaka222 Partyzant

0
11.01.2013 15:21    #11
Za zawodnika , który ma 5 potencjału w Totenhamie, raczej się opłaca zapłacić 5mln. Gwiazdki potencjału i obecnych umiejętności zależą także od tego jakim składem obecnie dysponujesz. Raczej nie ma co myśleć przy takim transferze tylko o tym czy się spłaci. Pozyskałęś prawdopodobnie dobrego zawodnika, którego jeśli dobrze poprowadzisz na pewno się spłaci, a w przyszłości ktoś pewnie zaoferuje więcej, o ile oczywiście się dobrze rozwinie.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 11.01.2013 o godz. 15:22

CzerwonyDiabel Partyzant

0
11.01.2013 15:58    #12
wow, czyli rozumiem, że w świecie FM zawodnik wcale nie musi się rozwinąć do tych 4,5 złotej gwiazdki? No to mnie zaskoczyłeś kolego, myślałem, że jak kupię Zahe to za parę lat on osiągnie ten pułap ;-)

repus Młody aktywista

0
11.01.2013 16:59    #13
Ja też mam pytanie odnośnie młodych talentów . Otóż zacząłem grać Newcastle , no i ogólnie inwestuje w młodzież . Problem w tym że za transfer jakiegoś gościa który jest wart h*** ( z 500 tyś ) chcą np . 5 mln co jest mocną przesadą biorąc pod uwagę że mam ogranony budżet . Pierw szukałem anglików ale byli strasznie drodzy więc pomyślałem że jtak est po prostu ale to dotyczy wszystkich zawodników . Nawet tych murzynów z nie wiem skad

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 11.01.2013 o godz. 17:01

Cudze błędy mamy przed oczyma, własne za plecami.

CzerwonyDiabel Partyzant

0
11.01.2013 17:03    #14
aaa ja Ci chyba pomogę kolego bo zauważyłem, że:

np. młody talent (17 lat) który ma obecne umiejętności na 1 gwiazdkę złotą a potencjał na 4,5 !! to nigdy go nie sprzedadzą po jego wartości bo to klub w ostateczności ustala jaka jest jego wartość, wiadomo, że nie puszczą młodego za 500 tyś funtów jeśli za 4-5 lat może on być gwiazdą ligi :P jeśli źle rozkminiłem to proszę bardziej doświadczonych kolegów o poprawienie mnie

pozdro

Voojitsu Partyzant

0
11.01.2013 17:08    #15
No jak jakiś zawodnik jest wart 500tyś. a jest to newgen lub jakiś młody talent to cena transferu jest wielokrotnie większa ze wzgl. na potencjał, wnioskuję to z moich gier bo np. za zawodnika 197PA wartego 450tyś. musiałem dać 4,2mln. ale się opłacało bo w następnym sezonie liverpool dawał 20mln (oczywiście nie sprzedałem bo po kilku kolejnych sezonach będzie wart dwóch neymarów)

repus Młody aktywista

0
11.01.2013 17:08    #16
[quote="CzerwonyDiabel"]aaa ja Ci chyba pomogę kolego bo zauważyłem, że:

np. młody talent (17 lat) który ma obecne umiejętności na 1 gwiazdkę złotą a potencjał na 4,5 !! to nigdy go nie sprzedadzą po jego wartości bo to klub w ostateczności ustala jaka jest jego wartość, wiadomo, że nie puszczą młodego za 500 tyś funtów jeśli za 4-5 lat może on być gwiazdą ligi :P jeśli źle rozkminiłem to proszę bardziej doświadczonych kolegów o poprawienie mnie

pozdro[/quote]

No to oczywiście wiem , ale np . jak gość jest warty 500 tyś to powinni go sprzedać za max ! 3 mln i uznać że to dobry interes . A jak klub ma długi to tymbardziej powinien pójść za 1-1,5 mln. Pamiętam jak kiedyś wyciągnąłem obrońce z Zambii który miał 4,5 gwiazdki potencjału za równe 550 tyś , podczas gry był warty ok. 200 .

Tymczasem za Alvaro Vadillo chcą 13 mln gdy jest warty 1,1 !!!
Cudze błędy mamy przed oczyma, własne za plecami.

MarcinPSG Partyzant

0
11.01.2013 17:46    #17
Trochę te ceny wartości zawodników nie muszą oznaczać, że sprzedadzą Ci go za groszę.
- Dla drużyny z tej samej ligi ceny będą wyższe niż dla innych lig
- To że za gracza z przyszłoscią wartego 300tys euro płacicie np. 4 mln euro jest zupełnie realne. Np. Manchester United kupił w tym roku za kwotę aż 6 mln funtów 18 letniego Nicka Powella. Dziwne by kluby pozbywały się swoich talentów za groszę czy za cene wartości. Gdy chcesz zawodników z "przeceny" szperaj po listach transferowych. Naprawdę potrafią chodzić świetni gracze po niskich cenach.
- O cenie zawodnika oprócz jego umiejetności i potencjału też decyduje : długość kontaktu, status w drużynie, chęć jego pozostania, chęć jego transferu i Twoje umiejętnosci negocjacji. :)

Co do określania graczy przez trenerów gwiazdkami to chciałem tutaj powiedzieć iż punktem odniesienia jest RENOMA klubu ! Przykładowo w pierwszym sezonie gry no dajmy na to Sandro był wyceniany na 5 gwiazdek, ale gdy miałem udany sezon i w rankingu renomy klubów. podskoczyłem z dajmy na to 20 miejsca na 11 to automatycznie zmieniają się gwiazdki. Sandro juz jest określany na 4 gwiazdki. Miej to na uwadze. I oczywiscie scout i trenerzy mogą się pomylić co do rekomendacji gracza, dlatego warto go sprawdzać przez kilku trenerów. I wiadomo im lepszy scout/trener tym większe prawdopodobieństwo trafnej rekomendacji.
Vaduz

Voojitsu Partyzant

0
11.01.2013 18:15    #18
Możesz też podkradać newgenów, zaraz po tym gdy są przedstawiani klubowi to jest możliwość podpisania z nimi kontraktu i wtedy kosztują 300k lub coś w tych granicach.

CzerwonyDiabel Partyzant

0
11.01.2013 18:45    #19
kurdę za dużo informacji jak na raz :D co to są newgeny? takiego poradnika na tej stronie nie ma, szukałem przed momentem

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution