CA a atrybuty

zig77 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
16.01.2009, 21:20    Pytanie
Może ktoś wypowiedzieć się czy piłkarz o wysokim CA (niezależnie od wysokości PA) może mieć niskie atrybuty?

chmieluk Partyzant

0
19.01.2009 11:57    #90
Co do pierwszego to zgadzam się z tobą że każda pozycja tak samo wpływa na CA, jestem za to ciekawy czy zmieniając zawodnikowi grę z kilku pozycji na jedną wzrosną jego atrybuty(tak jak miałao to miejsce przy zmianie nogi), ja w tej chwili nie jestem w stanie tego przetestować ale moze jak wrócę do domu.

zig77 Partyzant

0
19.01.2009 12:05    #91
[quote=chmieluk]Co do pierwszego to zgadzam się z tobą że każda pozycja tak samo wpływa na CA, jestem za to ciekawy czy zmieniając zawodnikowi grę z kilku pozycji na jedną wzrosną jego atrybuty(tak jak miałao to miejsce przy zmianie nogi), ja w tej chwili nie jestem w stanie tego przetestować ale moze jak wrócę do domu.[/quote]

Ale mi chodzi o co innego. Nie zgadzam się z tym, że pewne pozycje na boisku w FM 2009 są lepiej oceniane od innych w grze. Chodzi o oceny za dyspozycję w danym meczu.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 19.01.2009 o godz. 12:05

chmieluk Partyzant

0
19.01.2009 12:09    #92
Można podejść do tego np tak że niektórym np łatwiej jest się wykazać np napastnik zawsze łatwiej mu strzelić bramkę niż obrońcy i trudniej popełnić błąd.
Zig77 poruszyłeś kolejny ciekawy aspekt gry może nawet ciekawszy niż ten z CA. Ja niestety nie jestem w stanie jednoznacznie, ustosunkować się do niego trzeba by się w to nieżle zagłębić w tej chwili niestety nie jestem w stanie tego zrobić i jeszcze jedno u mnie w drużynie najwyższe noty w tej chwili mają dwaj środkowi obrońcy więc ponieką przeczy to pierwszemu mojemu zdaniu w tym poscie

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 19.01.2009 o godz. 12:12

zig77 Partyzant

0
19.01.2009 12:13    #93
Polemizowałbym. Bo u mnie w Lechu taki Arboleda ma oceny na bardziej stabilnym poziomie niż Lewandowski. Bo to jest tak, że napastnik ma wysokie oceny kiedy strzela bramki a kiedy tego nie robi to ma z reguły niższe oceny niż dobry obrońca. Przynajmniej tak jest u mnie.

edit: to tylko dowodzi, że pozycja na boisku nie ma znaczenia (w sensie, że np. def. pomoc. zawsze będzie miał niższe noty od podobnej klasy ofensywnego pomoc.) przy ocenie po meczu

Do M8 Malinowski jest za dobry w grze ale biorąc pod uwagę ogólne umiejętności Garguła jest lepszy. Takie jest moje zdanie.

// Edytowano 4 razy, ostatni raz 19.01.2009 o godz. 12:20

chmieluk Partyzant

0
19.01.2009 12:19    #94
U mnie jest tak ze ostatnie kilka meczy wygrywam częściej dzięki bramką obrońców po rzutach rożnych niż napastników(chyba mają jakieś doły bo atmosfera w drużynie jest nieciekawa "brak harmoni";)

zig77 Partyzant

0
19.01.2009 12:22    #95
[quote=chmieluk]U mnie jest tak ze ostatnie kilka meczy wygrywam częściej dzięki bramką obrońców po rzutach rożnych niż napastników(chyba mają jakieś doły bo atmosfera w drużynie jest nieciekawa "brak harmoni";)[/quote]

Miałem tak jak prowadziłem Ajax. Było to spowodowane za dużą rotacją w zespole.

Wracając do Malinowskiego to w porównaniu z Wosiem on jest i tak w miarę dobrze zrobiony. W ogóle resercher Odry przesadził z ocenami wielu.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 19.01.2009 o godz. 12:34

chmieluk Partyzant

0
19.01.2009 12:32    #96
[quote2=zig77][quote=chmieluk]U mnie jest tak ze ostatnie kilka meczy wygrywam częściej dzięki bramką obrońców po rzutach rożnych niż napastników(chyba mają jakieś doły bo atmosfera w drużynie jest nieciekawa "brak harmoni";)[/quote]

Miałem tak jak prowadziłem Ajax. Było to spowodowane za dużą rotacją w zespole.[/quote2]
Wiem że to są powody ale czasem nie moge się opanować przed rotacją. Dobra trzeba kończyć tą dyskusję o harmoni bo trochę odchodzimi od tematu.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 19.01.2009 o godz. 12:48

lechpoz Partyzant

0
19.01.2009 14:28    #97
[quote=zig77]Lechpoz brawo. Właśnie o takim wyjaśnieniu zagadnienia myślałem zakładając ten temat.

Z tym, że chciałbym jeszcze wrócić do 2 rzeczy, które były poruszane wcześniej.
1. Nie zgadzam się z tym, że pewne pozycje na boisku w FM 2009 są lepiej oceniane od innych.
2. Lechpoz jak zmieniłeś Gargule słabszą nogę na wartość 1 to ona jak powiedział M8 po przemianowaniu też musiała przybrać wyższą wartość, prawda? Przynajmniej nieznacznie.[/quote]

1#. Na pewno częściowo masz racje, sam zauważyłem, że niektóre pozycje są jakby lepiej oceniane, w każdej z części FMa, znalazłaby się pozycja, która była trochę surowiej oceniana, jednak nie uznałbym tego jako błąd, bo dużo zależy od taktyki... np. ja jestem zwolennikiem różnych odmian 4-4-2 diamond. W tej taktyce surowo oceniany zawsze jest DEF POM. Dla porównania w taktykach 4-5-1 z dwoma def pom. już jest o wiele lepiej, bo jeden może wspierać drugiego i się tak nie zajeżdżają...
2#. Tak macie racje, gra słabszą nogą też jest atrybutem, który może być szkolony w związku z tym Garguła zamiast ustawionej 1, pewnie miał w grze ~3.
Tak samo jak wcześniej napisaliście że Malinowski ma 2 a Garguła 16, w edytorze pierwszy ma 1, a drugi 17... (wynikało by z tego że riserczerzy Malinowskiemu dali za niskie atrybuty, a za wysokie CA - więc silnik podciągnął, a w przypadku Garguły było odwrotnie - za wysokie noty, a za niskie CA i silnik poobcinał niektóre noty...

Co do skali to przyjąłem że jest ona od 1-99, bo tak samo było w legendarnym FMModifier dla wesji 08, choć po zastanowieniu się, doszedłem do wniosku, że mogę się mylić i pewnie skala dla silnika wynosi od 1-255, bo tak by było łatwiej w języku komputerowym. Naturalnie nota 255 to widoczna dla nas 20. Nota 250 będzie też 20, choć dla silnika będzie ona notą 19,xxx. Takie rozwiązanie jest konieczne, żeby przez trening wszystko równomiernie rosło. Poza tym prawdziwy wzór na CA=x plus y plus z (czyli ten co znają tylko panowie z SI) musi być na większych liczbach niż od 1-20 żeby to wszystko się zgadzało. Ułamki not są konieczne, kto korzystał kiedyś z FMModifiera wie, że nie zawsze 19 jest dziewietnastką, bo może to być 18,6 albo 19,4... Wiadomo że z 19,4 jest o wiele bliższa droga do 20 niż z 18,6.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 19.01.2009 o godz. 14:31

Abramis Partyzant

0
19.01.2009 17:40    #98
Jak sądzę ten topic na SI Forum może wiele wyjaśnić na temat jak CA jest zależne od atrybutów i które atrybuty mocno "pożerają" CA, a które są darmowe. Użytkownik Hawshiels porobił trochę analiz wprawdzie jest to na FM08 ale nie sądzę by algorytmy jakoś drastycznie zmieniły się w '09.
http://commu(...)+ability

zig77 Partyzant

0
19.01.2009 19:25    #99
lechpoz dzięki, o taką odpowiedź mi chodziło.

Tak sobie myślałem o tym systemie oceniania. Według mnie przez głupie zasady, nim rządzące poszkodowani są jakby zawodnicy "obunożni". Przesadą jest, że takie atrybuty jak gra głową czy atrybuty psychiczne są uzależnione od słabszej nogi. Żeby było wszystko tak jak należy gra obydwiema nogami nie powinna być brana pod uwagę przy ustalaniu CA. Bo tak to nie wiem jak traktować atrybuty dla obunożnego w porównaniu do jednonożnego.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution