CA a atrybuty

zig77 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
16.01.2009, 21:20    Pytanie
Może ktoś wypowiedzieć się czy piłkarz o wysokim CA (niezależnie od wysokości PA) może mieć niskie atrybuty?

LOLECZeX Młody aktywista

0
20.01.2009 10:07    #110
Dokładnie, drugi przykład Popek, też ma tylko lewą i jakie umiejętności, jak na polską ligę to wymiatacz, Polska dla niego to za mało ;)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 20.01.2009 o godz. 10:08

Abramis Partyzant

0
20.01.2009 11:53    #111
lechpoz być może na pozycji pomocnika współpraca nie jest wolnym atrybutem, to należałoby sprawdzić, jednak na pozycji obrońcy udowodnili, że może mieć 1 lub 20 a to nie wpływa na obrońcy CA. Chyba identycznie ta sprawa wygląda u napastników. Oczywiście lepiej mieć gracza co ma współpracę na 20 niż na 1.

Malinowski wygląda dobrze, bo wolne atrybuty ma elegancko rozwinięte. Zresztą nie ma sensu moim zdaniem prowadzić dyskusji, tylko przeczytać ten topic co podałem na stronie 5 i wiele się wyjaśni.

Jedno na 100% jest pewne, że niezależnie od pozycji wszystkie stałe fragmenty gry plus dośrodkowania to wolne atrybuty na wszystkich pozycjach :)

zig77 Partyzant

0
20.01.2009 12:07    #112
[quote=Abramis]
Jedno na 100% jest pewne, że niezależnie od pozycji wszystkie stałe fragmenty gry plus dośrodkowania to wolne atrybuty na wszystkich pozycjach :)[/quote]

Czyli te atrybuty są niezależne od CA?

zig77 Partyzant

0
20.01.2009 12:13    #113
Powiem wam coś może nie odkrywczego ale ciekawego. Nie powinno się porównywać zawodników typowo jednonożnych do obunożnych w atrybutach zależnych od jakości posługiwania się słabszą nogą (np. podania, drybling, strzały z dystansu, odbiór, wykańczanie akcji) bez poprawki na ich umiejętności właśnie w tym elemencie.

Abramis Partyzant

0
20.01.2009 12:40    #114
Tak stałe fragmenty gry nie zabierają pkt w CA. Często widzę zawodników co mają przepakowane st. fragmenty gry, ale reszta atrybutów nie skłania do tego by byli dobrymi wykonawcami mp. rzutów wolnych, bo kiepska technika, opanowanie, strzał z dystansu itp. Dla mnie jest to logiczne, ponieważ sam współczynnik rzuty wolne 20 nie daje żadnej pewności, że gracz będzie strzelał bramki jak na zawołanie i można ten atrybut zrobić wolnym, bo nie wpływa ewidentnie na umiejętności zawodnika.

zig77 Partyzant

0
20.01.2009 12:49    #115
owszem ale przez to strasznie dużo piłkarzy ma zawyżone np. rzuty karne.

M8_PL Sumienie Narodu

Grupa: Ekspert
0
20.01.2009 18:22    #116
To równie dobrze możecie polepszać wykańzcanie czy szybkość - jeśli zawodnik nie ma lewej nogi to dlaczego SZTUCZNIE - chcecie mu ją dorabiać? Z takimi kombinacjami osobiście się nie zgadzam i jeśli chcecie to sami sobie w edytorach zmieniajcie a w prawdziwych bazach danych tak się nie robi...

zig77 - pisałem ci o AoE i UT bo dalej sie upierasz że Garguła jest lepszy od Malinowsakiego a ja Ci powtarzam, że są inni defensywny pomocnik i ofensywny pomocnik to tak dwie różne pozycje jak obrońca i napastnik...

lechpoz - zrób sobie eksperyment o którym Ci pisałem i zobaczysz, że Twoja grupa C się ruszy, tym samym obali to mit, że te atrybuty są "niezmienialne" :)

I jeszcze raz napiszę: wszystkie atrybuty wpływają na CA - i rzuty z autu i rzuty wolne i siła i determinacja... wszystkie - CA to pewna suma tych atrybutów :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 20.01.2009 o godz. 18:24

"Każdy musi w coś wierzyć. Ja wierzę, że strzelę sobie kolejne piwko."

jaqb Partyzant

0
20.01.2009 19:54    #117
Kiedyś coś czytałem tutaj na suflerze dot. którejś z poprzednich wersji FM-a, że po prostu niektóre atrybuty (chyba pracowitość i coś tam jeszcze) się nie zmieniają, tzn. nie rosną w trakcie gry, są stałe. Może to Was nakieruje...
Kombinujcie Towarzysze, kombinujcie...:)

Abramis Partyzant

0
20.01.2009 19:55    #118
M8_PL z całym szacunkiem, ale nie znając algorytmu na podstawie jakiego budowany jest CA (no chyba że go znasz) to nie możesz określić tego, że wszystkie atrybuty mają wpływ na CA. Z mojego punktu widzenia i wiedzy na temat budowania modeli ekonometrycznych jest możliwe, że pewne dane ze względu na swoje znikome znaczenie mogą zostać pominięte w całym modelu. Mogą ale oczywiście nie muszą. To jest jak z liczeniem inflacji i efektem sezonowości, który się pomija bardzo często w obliczeniach.

Być może pokuszę się i zbuduję model ekonometryczny z kilkudziesięciu zawodników i wtedy okaże się czy są wolne atrybuty, czy też wartość wpływu jest tak niewielka, że można pominąć czy też wszystkie mają taki wpływ, że należy je brać pod uwagę. Szczerze to co piszesz M8_PL nie przekonuje mnie nawet w 1%, chyba, że posiadasz wiedzę, której nie chcesz nam przekazać na temat CA :)

M8_PL Sumienie Narodu

Grupa: Ekspert
0
20.01.2009 21:42    #119
Nie posiadam, mówiłem tylko o eksperymentach, które swego czasu robiłem właście z atrybutami i CA. Chyba, że od czasów FM 06 coś się pozmieniało :) Nie mogę sobie przypomnieć kiedy, a nuie chce mi sie instalować starszych wersji, atrybuty były zapisywane -255 do 255 - pamięta ktoś?
"Każdy musi w coś wierzyć. Ja wierzę, że strzelę sobie kolejne piwko."

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution