CA a atrybuty

zig77 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
16.01.2009, 21:20    Pytanie
Może ktoś wypowiedzieć się czy piłkarz o wysokim CA (niezależnie od wysokości PA) może mieć niskie atrybuty?

Abramis Partyzant

0
19.01.2009 19:34    #100
zig77 gra obiema nogami, szybkość, przyspieszenie, umiejętność gry na wielu pozycjach (od 11 do 20 działa na CA) to najbardziej działa na CA. Wiele atrybutów psychicznych ma tzw. wolne pkt czyli nie mają nic wspólnego z CA (np. współpraca, determinacja). Każda pozycja ma swoje wolne atrybuty, jednak przy grze na kilku pozycjach pozostają tylko te wolne dla wszystkich. Dlatego wszechstronni gracze na kilku pozycjach mają niższe atrybuty bo ich CA zamiast w atrybuty idzie w grę na nowej pozycji. Jest to logiczne, że zawodnik grający np. na 3 pozycjach nie będzie potrafił tak dobrze odbierać piłki jak zawodnik grający tylko na pozycji def. pomocnik.

zig77 Partyzant

0
19.01.2009 19:46    #101
Abramis po co to piszesz. Wszystko to już wiem i było w tym temacie.
Prosiłbym o konkretne (własne) opinie na temat systemu oceniania piłkarzy.
Profesor z forumcm twierdzi, że SI specjalnie premiuje graczy ze słabą drugą nogą.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 19.01.2009 o godz. 20:30

M8_PL Sumienie Narodu

Grupa: Ekspert
0
19.01.2009 21:53    #102
Lechpoz, nie zgadzam się do końca z podziałem na Twoje grupy atrybutów ABC ;)
Przemyśl moją teorię o "ważeniu" atrybutow, np. mnożenie atrybutu podań x 0,75 ale np. agresji x 0,1. Bo ruszyłes tylko kilka punktów gry słabszą nogą, to Twoja grupa C nie zmieniła się, bo mnożnik był za mały, a przy zaokrąglaniu do całych wartości (w grze 0-20) po prostu różnica była za mała. być może, gdyby ruszyć znaczną ilość punktów CA to i grupa C by się ruszyła. Prosty eksperyment: wbijcie w edytor (dołączony do gry, czyli PRE GAME) wszystko po 20 , a POTEM zmieńce CA na 100. Włączcie grę i zobaczycie - wszystkie atrybuty zostaną obniżone (nawet Twoja grupa C, a gdyby było jak mówisz to grupa C byłaby odprona na takie zamieszanie :)). Wydaje mi się, że w grze jest skala do 255, tak było dawniej :)

zig77, co do postu chyba 79 nie mam się co wypowiadać, raz jeszcze Ci napiszę, że głupotą jest porównywanie def i of pomocnika. Raz jeszcze zapytam: która gra jest lepsza: Age of Emipres czy Unreal Tournament? Są nieporównywalne, fan FPP powie że UT a fan RTS że AoE - nie dogadają się. Malinowski ma wszystko ok z CA i PA pod względem "teoretycznym", a raczej "formalnym" - jest jak jest, błędu jako takiego tam nie ma. Natomiast uważam, że ma za wysokie atrybuty techniczne, które należałoby zmniejszyć, a dodać mu czegoś, co nie ma wpływu na grę lub po prostu obniżyć CA.

Nie uważam, żeby jednonożni byli premiowani, bo nie wiemy jaką wartość w algorytmie ma gra daną nogą - obunożni mogą grać na dwóch stronach, szybciej uczą się nowych pozycji, mogą mieć wyższą przez to wartość. Pamiętajcie, że druga noga to w porywach 20 pkt "straty" - zyskiem jest uniwersalność, łatwość w dochodzeniu do strzału (obojętne gdzie stoi, może przypierniczyć)

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 19.01.2009 o godz. 21:58

"Każdy musi w coś wierzyć. Ja wierzę, że strzelę sobie kolejne piwko."

M8_PL Sumienie Narodu

Grupa: Ekspert
0
19.01.2009 22:01    #103
I raz jeszcze dodam: żeby rewelacyjnie spisywać się na swojej pozycji 100 CA to aż za dużo: obrońcy wystarczy krycie, odbiór, ustawianie, koncentracja, gra głową (w uproszczeniu), napastnikowi szybkość, wykańczanie, opanowanie, decyzje. Przy odpowiedniej redystrybucji punktów CA naprawdę super można wytrenować drużynę (zawsze napastnikom daję trening def na 0, wtedy atrybuty i tym samym ca odbioru, krycia spadają, a mogą wzrastać wykańczanie czy szybkość).
"Każdy musi w coś wierzyć. Ja wierzę, że strzelę sobie kolejne piwko."

zig77 Partyzant

0
19.01.2009 22:21    #104
[quote=M8_PL]

1.zig77, co do postu chyba 79 nie mam się co wypowiadać, raz jeszcze Ci napiszę, że głupotą jest porównywanie def i of pomocnika.

2. Raz jeszcze zapytam: która gra jest lepsza: Age of Emipres czy Unreal Tournament? Są nieporównywalne, fan FPP powie że UT a fan RTS że AoE - nie dogadają się.

3.Malinowski ma wszystko ok z CA i PA pod względem "teoretycznym", a raczej "formalnym" - jest jak jest, błędu jako takiego tam nie ma. Natomiast uważam, że ma za wysokie atrybuty techniczne, które należałoby zmniejszyć, a dodać mu czegoś, co nie ma wpływu na grę lub po prostu obniżyć CA.

4.Nie uważam, żeby jednonożni byli premiowani, bo nie wiemy jaką wartość w algorytmie ma gra daną nogą - obunożni mogą grać na dwóch stronach, szybciej uczą się nowych pozycji, mogą mieć wyższą przez to wartość. Pamiętajcie, że druga noga to w porywach 20 pkt "straty" - zyskiem jest uniwersalność, łatwość w dochodzeniu do strzału (obojętne gdzie stoi, może przypierniczyć)[/quote]

ad. 1 Przecież w tym poście nic o tym nie ma. Nie wiem odnośnie czego to pisałeś.
ad.2 W tym temacie w ogóle nie poruszałem takiego wątku. Mówiłem tylko że lepiej przyporządkowane atrybuty są w PES.
ad.3 Przecież to, że atrybuty ma dopasowane do CA jest oczywiste. Ja uważam, że najlepszym wyjściem byłoby ustawienie mu wyższej wartości przy słabszej nodze.
ad.4 ZDECYDOWANIE są premiowani to raz, dwa - gra daną nogą ma olbrzymią wartość dla CA jak wykazał lechpoz, powiem nawet więcej jeżeli reasercher nie chce zaniżyć grajkowi CA jest zmuszony do przyporządkowania mu wyższych atrybutów bądź lepszej gry słabszą nogą.

Tyle z mojej strony.

// Edytowano 7 razy, ostatni raz 19.01.2009 o godz. 22:33

zig77 Partyzant

0
19.01.2009 22:23    #105
[quote=M8_PL]I raz jeszcze dodam: żeby rewelacyjnie spisywać się na swojej pozycji 100 CA to aż za dużo: obrońcy wystarczy krycie, odbiór, ustawianie, koncentracja, gra głową (w uproszczeniu), napastnikowi szybkość, wykańczanie, opanowanie, decyzje. Przy odpowiedniej redystrybucji punktów CA naprawdę super można wytrenować drużynę (zawsze napastnikom daję trening def na 0, wtedy atrybuty i tym samym ca odbioru, krycia spadają, a mogą wzrastać wykańczanie czy szybkość). [/quote]

Rzeczywiście w UPROSZCZENIU, poza tym nic nowego.

pancernik Partyzant

0
19.01.2009 22:51    #106
CA-current ability (obecne umiejętności), PA-potencial ability (potencjalne umiejętnośći). Hehe żart i tak wiecie o co chodzi. A ja mam inne pytanie. Wytłumaczcie prosze jak biore gościa, edytuje go, ma CA 200 i PA 200, atrybuty po 20 to w grze jest po 16?? Nie zależy to czasami od pozycji na boisku?? sorry za post

Głosik Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
19.01.2009 23:00    #107
[quote=pancernik]CA-current ability (obecne umiejętności), PA-potencial ability (potencjalne umiejętnośći). Hehe żart i tak wiecie o co chodzi. A ja mam inne pytanie. Wytłumaczcie prosze jak biore gościa, edytuje go, ma CA 200 i PA 200, atrybuty po 20 to w grze jest po 16?? Nie zależy to czasami od pozycji na boisku?? sorry za post [/quote]
przecież w poprzednich postach tego tematu było wyjaśnione że nawet gdy ustawisz graczowi ca/pa 200 nie będzie miał samych dwudziestek^^ :roll:

pancernik Partyzant

0
19.01.2009 23:05    #108
To właśnie sie pytam DLACZEGO??

lechpoz Partyzant

0
20.01.2009 00:32    #109
M8_PL zmianę z 17 na 1 uważasz, że to tylko kilka pkt zmienionych? Przy tak wielkiej zależności CA od gry słabszą nogą zmiana o 17 oczek to mniej więcej tak jakby 6 atrybutów z grupy A zmienić o 17 oczek ! By rozwiać wszelkie wątpliwości zobacz jednonogiego Gargułę z CA zmienionym na 192 (org. 132): http://i43.tinypic.com/2w3yejm.jpg
Teraz zmieniona jest i słabsza noga (na 1) noga i CA (192) - czyli zmiana olbrzymia, a atrybuty z mojej grupy C nie drgnęły!
P.S. Abramis - współpraca w FM09 nie ma "wolnego" od CA, zauważ na screenach, że się zmienia czyli jest zależne od CA (grupa A, a nie C jak uważasz).
2# Co do Malinowskiego, owszem zig77 ma rację - najlepszym rozwiązaniem będzie polepszenie atrybutu gra słabszą nogą. Tak na marginesie wyczytałem na forumcm.net, że riserczerzy wprowadzili coś na zasadzie widełek - czyli gra gorszą nogą będzie co najmniej 5 a nie 1, żeby uniknąć przepakowania. Malinowski prawdopodobnie został przeoczony, bo większość piłkarzy nie posiada już 1 w 9.0.2. A CA ma nawet słabe 115, bo moim zdaniem jest zawodnikiem na poziomie Bandrowskiego a ten ma 125.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 20.01.2009 o godz. 00:57

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.