Dwa miesiące po premierze Championship Managera 2006 jego twórcy, firma Beautiful Games Studio, wraz z wydawcą, Eidosem, zdecydowali się na wydanie pierwszej, jak się okazuje dość ważnej łatki.
Plik, który według zapowiedzi twórców trafi na serwery 2 czerwca 2006, nazywany przez nich samych International Managment Update, będzie niósł ze sobą dwie niezwykle ważne zmiany. Pierwsza – pozornie kosmetyczna – a jednak mająca znaczny wpływ na radość czerpaną z rozgrywki to oczywiście, zapowiadany od jakiegoś czasu, nowy interfejs gry (o zmianie wyglądu CMa informowaliśmy już jakiś czas temu). Oczywiście nie jest to powód do pochwały twórców Championship Managera 2006, ponieważ komunikatywny i intuicyjny interfejs powinien w grze znajdować się od pierwszego dnia jej sprzedaży. Z drugiej jednak strony, lepiej późno, niż wcale. Druga zmiana, a raczej nowość (kto by pomyślał, że ten element gry w takim produkcie jak CM dopiero w 2006 roku będzie nowością...) to dodanie trybu prowadzenia drużyn narodowych! Tak, tak, to nie żarty. BGS i Eidos naprawdę poszli po rozum do głowy i dodali ten element rozgrywki do ich gry. Dwuletnie opóźnienie – bowiem już przy okazji CM5 możliwość objęcia reprezentacji miała się pojawić – również chluby twórcom nie przynosi, lecz i tym razem ważniejsze jest chyba, że lepiej późno, niż wcale. Tym bardziej, że jest to termin na taką pseudo-nowinkę wręcz idealny, bo przecież Mistrzostwa Świata za pasem. Oprócz tych poprawek, pojawi się również wiele mniejszych, które nie są warte wspomnienia. Należy z pewnością docenić pracę jaką programiści wkładają w poprawienie tej prawie gry, ale czy owa praca zostanie doceniona przez graczy? O tym przekonamy się w pierwszych dniach czerwca, a najszybciej opinie na ten temat znajdziecie na CM Revolution.