FM 2011 ustępuje miejsca następcy
Ceyvol 10.10.2011 19:14 329 czytelników 0 komentarzy
Przez ostatnie 11 miesięcy Football Manager 2011 był z niespotykaną dotąd regularnością zdejmowany przez klientów z półek sklepowych. Wydawałoby się, że gdyby nie czekająca nas premiera wersji 2012, jej straszy brat wcale nie traciłby popularności.
Pod kątem popularności wśród kupujących, FM 2011 prawdopodbnie pobił wszystkich swoich poprzedników. Bo choć ci mieli czasem dłuższe passy na fotelu lidera rankingu najlepiej sprzedających się gier, to jednak żaden z nich nie utrzymał się w czołówce niemal do samej premiery kolejnej odsłony. Tymczasem na 13 dni przed wypuszczeniem na rynek FM-a 2012 jego o rok starszy brat nadal znajduje się w najlepszej dziesiątce w Wielkiej Brytanii - takie statystyki prezentuje Chart Track datowany na dzień 8 października.

W obliczu nowości, jakie oferuje ósmy już Football Manager, naturalnym wydaje się, że konsumenci powinni odpuścić już zakup mniej aktualnej odsłony. Tymczasem wersja 2011, choć jej popularność systematycznie spada, wciąż sprzedaje się w całkiem niezłej liczbie egzemplarzy. Być może wpływ na decyzję o jej zakupie ma znacznie niższa cena, lecz nie jest to w pełni satysfakcjonujące wyjaśnienie - przecież w poprzednich latach ceny spadały doładnie tak samo. Czyżby dzieło Sports Inetarctive wzbudzało aż takie zaufanie klientów ze względu na solidność wykonania?

Ranking Chart Track (8 października)