Championship Manager powraca
vietti 05.04.2011 00:01 342 czytelników 0 komentarzy
Od czasu, gdy kilka lat temu Sports Interactive zakończyło współpracę z Eidosem, seria Championship Manager nieco podupadła – twórcy nie potrafili stworzyć produktu w pełni konkurencyjnego z Football Managerem. Czy uda im się to zmienić?
Po rozpadzie w 2004 roku programiści z SI zachowali prawa do całej technologii i silnika starego CM-a, natomiast Eidos przejął tylko nazwę. Zadanie stworzenia wszystkiego od początku podjęła firma Beautiful Games Studio. Jak się z niego wywiązali, wszyscy wiemy – między innymi dlatego przebywacie obecnie na oficjalnej stronie Football Managera, a nie jego konkurenta. Ostatnimi czasy brytyjska firma stara się odzyskać dawną pozycję na rynku managerów piłkarskich, chociażby wydając wersję retro swojej gry na iPod'y. Tym razem wpadli na, zdaje się, genialny pomysł.

Statek pod banderą Championship Manager obrał nowy kurs – Facebooka. Pojawiły się informacje, że nowa wersja będzie w pełni kompatybilna z tym serwisem społecznościowym. Wydaje się, że to świetne rozwiązanie – w końcu to dziewiczy teren, jeżeli chodzi o tego typu gry. Jednak czy managera będzie można odpalić bezpośrednio przez przeglądarkę, czy będzie trzeba go instalować i konfigurować z „Książką twarzy”, tego jeszcze nie wiemy. Pozostaje nam cierpliwie czekać i sprawdzić doświadczalnie, czy coś konkretnego z tego projektu wyniknie.