Wyniki wyszukiwania dla: szk

Strona

dull Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
07.11.2007 15:04    #7981     Sufler - Porady do gry - Kopia zapasowa
W odpowiedzi wyżej przytoczyłe przepis z artykułu, który nam udostępniłeś - to jest odpowiedź na Twoje wątpliwości. W Polsce prawo wspólnotowe stoi wyżej w hierahi aniżeli ustawy podjęte przez nasz parlament. Jeżeli zajżysz do tego artykułu to wyraźnie widać, że w polskim prawie autorski przepisana została dyrektywa prawa wspólnotowego -"Zgodnie z art. 75 ust. 2 pkt.1 pr. aut. nie wymaga zezwolenia uprawnionego "sporządzenie kopii zapasowej, jeżeli jest to niezbędne do korzystania z programu komputerowego. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, kopia ta nie może być używana równocześnie z programem komputerowym". W przypadku uszkodzenia płyty więcej aniżli pewne jest, że CD Projekt nieuwazględni gwarancji, gdyż typowe uszkodzenia mechaniczne mogą powstać zarówno w nośniku jak i na blacie naszego biurka, a udowodnienie faktu spoczywa na osobie domagającej sie reklamacji. Temat ten jest rozległy, ale konkludując sztywne trzymanie się litery prawa oraz ściśle nieokreślone warunki gwarancyjne w przypadku naszego FMa doprowadza właśnie do tak zawiłego problemu.Wybiła 15 muszę kończyć pracę - pojawię sie za godzinkę w domu jeżli ktoś będzie miał ochotę porozmawiać!! Do zobaczenia!! NIECH ŻYJE FM!!!

sefko1 Przodownik pracy

07.11.2007 14:52    #7982     Sufler - Porady do gry - Kopia zapasowa
dull
zgodzę sie z Tobą, że CDprojekt stosuje zasade dożywotniej gwarancji na swoje produkty, więc tworzenie kopii zapasowej nie jest potrzebne, ale...
1) Procedura taka jest dość długotrwała (przesyłka pocztą sporo trwa)
2) Może się okazać, że uszkodzenie jest mechaniczne i nie uwględniona zostanie reklamacja
Co wtedy?
Przecież kupując gre, nie kupuje się płyty CD, tylko licencje na nią. Nie powinna, ona być więc uzalezniona od tego co stało się z nosnikiem.
Stąd pewnie w tym artukule komentarz, który przytoczyłem powyzej, ze jednak mimo wszystko dopuszcza się zrobienie 1 kopii zapasowej programu (ze wzgledu na znaczne prawdopodobieństwo możliwości uszkodzenia nośnika).
Chocby na czas uzywania gry,dopóki CDProjekt Ci nie odeśle nowego oryginału.

Ale co ja tam wiem:P Nie jestem prawnikiem.

Pucek Stachanowiec

Grupa: Moderator
07.11.2007 14:37    #7983     Sufler - Porady do gry - Kopia zapasowa
Czyli nie mogę wykonać kopii no szkoda...Ale czy mogę sobie zrobić obraz płyty aby płyta z FMem nie była cały rok(tak, gram cały rok w FMa) w dvd romie? Bo to też chyba kopiowanie plików itd.
To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.

dull Młody aktywista

07.11.2007 14:33    #7984     Sufler - Porady do gry - Kopia zapasowa
Z wielkim zainteresowaniem śledzę ten temat, gdyż jako prawnik z wykształcenia (UŚ Katowice) mogę się wypowiedzieć w sprawie dotyczącej mojego zawodu. Otóż z artykułu w/w wynika, że dopszczalne jest zrobienie kopii zapasowej każdej płyty jeżeli jest to niezbędne dla korzystanie z tegoż programu/płyty. Jeżeli kwestia dotyczy FM-a - o ile się nie mylę - możliwe jest otrzymanie nowej płyty w przypadku braku możliwości korzystania z niej, jeżeli uszkodzenie nie nastapiło z przyczyn mechnicznych np. połamania, porysowania itp. Jezeli taka mozłiwość istnieje, niedpouszczalne jest tworzenie kopii zapasowej FM-a zgodnie z obowiązującymi przepisami.

MikaS Partyzant

07.11.2007 14:03    #7985     Sufler - Porady do gry - Zamowienie
u mnie o 9 wychodzila z sortowni w bydgoszczy a mieszkam 50 km od Bydgoszczy w Inowrocławiu zaczynam sie denerwowac:)

ag-25 Partyzant

07.11.2007 13:19    #7986     Sufler - Porady do gry - Zamowienie
Jest Fm-ek i jest także długopis :) :) :) :) ja tam dałem te 4 złote napiwku, w końcu facio lata, zimno jest :) a jak Wy?

... szkoda tylko, że muszę już iść do pracy... ehhh

sefko1 Przodownik pracy

07.11.2007 12:03    #7987     Sufler - Porady do gry - Kopia zapasowa
[/B]Rozstrzygając dopuszczalność sporządzenia kopii zapasowej, moim zdaniem powinniśmy kierować się przede wszystkim rodzajem nośnika na jakim dostarczona oprogramowanie. W przypadku oprogramowania dostarczanego na "standartowych nośnikach" np. dyskietkach, cd-rom, dvd - należy dopuścić sporządzenie kopii zapasowej oprogramowania. Z tego typu nośnikami łączy się bowiem znaczne niebezpieczeństwo uszkodzeń.[B]

Oczywiście jest to tylko interpretacja przepisów, przez jakiegos prawnika, ale w oparciu o obowiązujace w Polsce przepisy.

sefko1 Przodownik pracy

07.11.2007 11:47    #7988     Sufler - Porady do gry - Kopia zapasowa
Kopia nie jest potrzeba bo masz dozywotnią gwarancje na wypadek uszkodzenia płyty.
Ale odpowiadając na twoje pytanie.
TAK mozna legalnie w Polsce zrobić kopie zapasową programu. NIE można jednak uzywać jej równocześnie z oryginałem na 2 koputerach. To już piractwo. Kopia zapasowa jest TYLKO i WYCZĄCZNIE na wypadek uszkodzenia oryginału.

sefko1 Przodownik pracy

07.11.2007 11:44    #7989     Sufler - Porady do gry - Zamowienie
Też nie dostałem długopisu :(
Ale przesyłkę juz mam. :))))))

Szkoda tylko, ze w pracy jestem. Trzeba czekac do 16 :(

TuPac FM Młody aktywista

07.11.2007 00:51    #7990     Sufler - Porady do gry - Zamowienie
Mój Zbiór
Loga Klubów Z Całego Świata:

ARGENTYNA(Normal), AUSTRIA(Competitions,Small,Normal), BELGIA(Competitions,Small,Normal), Bośnia(Normal), BRAZYLIA(Normal), BUŁGARIA(Small,Competitions,Normal), RUMUNIA(Competitons,Normal,Small), CHORWACJA(Competitons,Normal,Small),

CONFEDERATIONS COMPETITIONS(Liga Mistrzów,UEFA,INTERTOTO itp.),

CZECHY(Competitions,Small,Normal), DANIA(Small,Competitions,Normal), ANGLIA(Small,Competitions,Normal), FRANCJA(Small,Competitions,Normal), NIEMCY(Small,Competitions,Normal,Background), GRECJA(Small,Competitions,Normal), HOLANDIA(Small,Competitions,Normal),

INTERNATIONAL (Competitons,Nations,Continents),

WŁOCHY(Small,Competitions,Normal -Serie B-), MACEDONIA(Normal), MEKSYK(Normal), NORWEGIA(Small,Competitions,Normal), POLSKA (Small,Competitions,Normal -IILIGA-), PORTUGALIA(Small,Competitions,Normal), ROSJA(Small,Competitions,Normal), SZKOCJA(Small,Competitions,Normal), SERBIA(Normal), SŁOWACJA(Normal), WĘGRY(Small,Competitions,Normal), HISZPANIA(Small,Competitions,Normal -Segunda-), SZWECJA(Small,Competitions,Normal), SZWAJCARIA(Small,Competitions,Normal), TURCJA(Small,Competitions,Normal), UKRAINA(Small,Competitions,Normal),

http://rapid(...)rar.html

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2026 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.