Wyniki wyszukiwania dla: szk

Strona

pablozpuebla Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
Mam kilka uwag, które dotyczą fm 2012, w szczególności ligi polskiej:
1. Frekwencja - stworzona w sposób dla danego klubu np. 5000 średnio i ok 500-1000 rocznie więcej przy dobrych wynikach, dla mnie bezsens. Grając Zawiszą (śr w 2 lidze ok 5000 kibiców), kibice słusznie ruszyli w wielkości 9500(może nawet trochę przesadzili) na 3 rundę PP z Lechem, co rozczarowali w półfinale z Legią wynikiem 7000 i utwierdzili managera, że w tej kwestii nic sie niestety nie zmieniło. Ważne mecze sezonu(o fotel lidera, o awans, półfinał pp w Bydgoszczy , przyjeżdża legia, Bydgoszcz nie pipidówa, hello!!), potrafią być przez kibiców olane, po czym tłumnie ruszają na mecz o pietruszkę z Ruchem Zdzieszowice co w fm oznacza jakieś 5590. Awans do ekstraklasy nie zrobił na kibicach większego wrażenia, frekwencja podniosła sie o ok 1000(patrz wyżej). Można by pisać i pisać, opierając przykładami, ale streszczę o co mi właściwie chodzi. Po prostu po awansie do ekstraklasy w mieście wygłodniałym jak Bydgoszcz, czy Szczecin, czy Lublin(stąd jestem), wielkościowo pomiędzy 350-500 tyś mieszkańców, frekwencja była by dużo wyższa właśnie w pierwszych sezonach po awansie i spadała bez znaczących sukcesów albo rosła przy dobrych wynikach, na pewno wyeliminowanie lecha poznan w 3 rundzie pp, wywołała by w mieście szok i zwykłą ciekawość ludzką, nie mówiąc o półfinale z legią. Moge zagwarantowac, że na rozklepany stadion w lublinie wlazło by tylu ilu by wpuścili. Obecnie gram Zawiszą 2 sezon w ekstraklasie(w pierwszym zdobyłem PP i 8 miejsce), jestem na drugim miejscu, wygrałem u siebie z legią, po super meczu 4:3 pokonałem polonie(mistrz) , jestem wice liderem na półmetku rozgrywek. Czy moje wyniki w jakim kolwiek stopniu poruszyły kibiców do przyjścia na stadion?- tak 500-1000 wiecej na sezon w zależności od wyników(patrz wyżej) tyle. Bydgoska panorama milczy, w mieście nie ma poruszenia, bydgoska młodzież w szkołach o tym nie gada, w domach nikt nie odzywa sie przy obiedzie. Czasem tylko tata burknie do syna: Synu na Zawisze pójdziemy za rok, jak wyniki będą dobre i zmieścimy sie w liczbie 500-1000 kibiców na sezon(patrz wyżej).

yayme Partyzant

03.12.2011 08:25    #4142     Sufler - Porady do gry - Rozbudowa infrastruktury klubu
Mam do was pytanie - kiedy najlepiej prosić zarząd o rozbudowę szkółki treningowej czy bazy treningowej?

Zauważyłem, że najlepiej jest ich o to prosić pod koniec sezonu, ale nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie - chcę się więc upewnić.

Obecnie gram Villareal, koniec pierwszego sezonu, już w październiku przekonałem zarząd do rozbudowy szkółki, chwilę potem i bazy treningowej.

W czerwcu zarząd anulował obie budowy - i nie wiem dlaczego. Kondycja finansowa klubu jest dobra, moje wyniki o wiele lepsze, niż oczekiwane (b. pewna posada), budżet płac nie nadszarpnięty - 5 milionów funtów luzu. A teraz jestem w tyłku. Mam jedynie dobrą bazę treningową i zadawalające obiekty młodzieżowe - oznacza to sezon w plecy dla rozwoju mojego klubu i moich piłkarzy. Wielu z nich w dużej mierze się przez to zmarnuje. Da się coś z tym zrobić? Jakie są przyczyny?
Na nasze wspólne nieszczęście wracam na cmrev. Niedługo pojawią się pierwsze manifesty.

turbo0 Partyzant

Zapytam chyba o to samo co wszyscy. Gram w FM 12 juz troszke, zaczalem Arsenalem, bylo Stoke, Yeowill Town a teraz Gornik Zabrze. Szukam klubu zeby zaczac nowa kariere. Sredniak, moze byc 2-3 liga z perspektywami, ew jakis klub ktory byl mocny kiedys ale zgasl. Cos z czego mozna zbudowac potege po duzej ilosci sezonow. Odpada Leeds United.

Goldberg1987 Partyzant

to może artem kravets z dynama kijów. Szkoda, że go nie masz. W polskiej lidze by był gwiazdą.

maniutinho Młody aktywista

Pilnie poszukuje logopacków na ten sezon z następujących państw:

Anglia (tylko Premier league)
Słowacja, Słowenia, Belgia, Czarnogóra, Serbia, Brazylia, Argentyna, Szwecja i Finlandia (2 pierwsze ligi)
I ligi szkockie oprócz Cladesdale Bank Premier League ;) Nie muszą być wszystkie w jednej paczce. Z góry dziękuje!

Woo-Cash Partyzant

02.12.2011 13:03    #4146     Sufler - Porady do gry - Psychika a przyrost atrybutów
W wielu miejscach czytałem, że do najlepszego przyrostu atrybutów przyszłej gwiazdy, należy mieć wysokie Determinację oraz Pracowitość. Ostatnio wyczytałem także, że Ambicja (której niestety nie widać w grze). Jednak chciałem się dowiedzieć, jak to dokładnie wygląda, w związku z czym przeprowadziłem mały eksperyment. W Jagiellonii ustawiłem max obiektów treningowych oraz trenerów po 5*. Przygotowałem 18 zawodników rezerw, każdemu dając CA 100, PA 200, identyczną datę urodzenia (19 lat na starcie) oraz pozycję (DC), a także wszystkie atrybuty po 10 (z wyjątkiem kontuzjogenności - 1). Każdemu dałem identyczny trening (dobry na tę pozycję). Na koniec rozdzieliłem kluczowe atrybuty grupami po 2 zawodników (na wypadek, gdyby ktoś dostał półroczną kontuzję).
1. 20 determinacja
2. 20 pracowitość
3. 20 ambicja
4. 20 determinacja 20 pracowitość
5. 20 determinacja 20 ambicja
6. 20 pracowitość 20 ambicja
7. 20 determinacja 20 pracowitość 20 ambicja
8. 20 determinacja 20 pracowitość 20 ambicja, ale PA tylko 130
9. dla porównania wszystko bez zmian po 10
Następnie puściłem urlop na sezon, a potem na drugi. Dla pewności, że nie zostanę zwolniony po słabych wynikach, podrasowałem na maxa 3 zawodników, co dało mojemu asystentowi pewne mistrzostwo w obu sezonach.

Oto wyniki eksperymentu:
Średnia suma przyrostu atrybutów wszystkich zawodników w pierwszym sezonie to 35 (prawie każdy atrybut 1, część 2, niektóre się nie zmieniły). W drugim sezonie ten przyrost wyglądał mizerniej, tylko 10.
Średni przyrost CA to w pierwszym sezonie 10, w drugim podobnie.

Ponieważ lepiej widać różnicę w pierwszym sezonie, więc dalszą część wyników pokażę tylko na nim, aczkolwiek drugi wygląda podobnie.

Najgorzej wypadła grupa z niskim PA - przyrost atrybutów 15, CA tylko 3. Poza nimi reszta osób miała bardzo podobny przyrost CA, 10~ 11, z trzema wyjątkami w dół (dłuższe kontuzje) oraz trzema minimalnymi wyjątkami w górę (jedyny zawodnik, który grał trochę w lidze miał 14). Co do przyrostu atrybutów, to wahało się to w granicach 32~ 43 (pomijając tych z niskim PA), z jednym wyjątkiem 49 u tego zawodnika, który grał w lidze.

A teraz podsumowanie atrybutów:
Największy wpływ na przyrost miała determinacja, troszkę mniejszy ambicja. Natomiast pracowitość - tutaj ogromna niespodzianka - w każdym porównaniu lepiej wypadała grupa mając pracowitość 10 niż ta z pracowitością 20 :O. Konkretne liczby:
20 det: 46
20 det i prac: 32

20 amb: 42
20 amb prac: 32

10 wszystkiego: 38 (głównie przez długą kontuzję jednego, powinno być 41)
20 prac: 36

20 det amb: 41
20 det amb prac: 34

W drugim sezonie wyniki nie były aż tak oczywiste, aczkolwiek widać, że największe przyrosty mieli zawodnicy, którym udało się zagrać przynajmniej parę meczów w pierwszym zespole. Natomiast wciąż widać bardzo negatywny wpływ wysokiej pracowitości. Najlepiej rozwinął się zawodnik, który nie miał nawet dnia kontuzji, nie grał w ogóle w pierwszym zespole, ale miał 20 determinacji i 20 ambicji, natomiast 10 pracowitości.

Czy mogę prosić o komentarz osób, które dobrze się znają na treningu?

Planuję jeszcze puścić trzeci sezon, a może i czwarty. Planuję jeszcze porównać czy na rozwój ma wpływ wysokość PA, czy tylko różnica PA-CA (tzn. czy 1/100 będzie się rozwijał tak samo, jak 100/200).

Wczoraj porównałem także wpływ obiektów i trenerów i, w podobnych warunkach jak powyżej, nie stwierdziłem większej różnicy między trenerami 2.5* a 5*, a także obiektami 8 a 20. Wręcz przeciwnie, minimalnie najlepszy przyrost okazał się przy słabych trenerach i słabych obiektach. Ale to może dotyczy tylko zawodników z PA 200, u słabszych może będzie różnica, to też jeszcze być może sprawdzę.

Czarny_ck Partyzant

Fm'11 to ostra batalia Elche! jednak po zakupie Fm'a12 czas na zmiany. Na początku myślałem o Leeds United, jednak po kilku rozegranych meczach ligowych stwierdziłem, że to nie to. Powróciłem do Hiszpani! tyle, że tym razem w roli szkoleniowca Malagi, jak na razie, po 5 kolejkach Malaga jest na miejscu 2gim z 13pkt na koncie, zresztą 1wsze w tabeli Bilbao ma tyle samo pkt (w meczu z bilbao 0-0) niestety :) Powiem wam, że na początku sezonu już Real wtopił z Levante 2-1, czyli jest coś na rzeczy, Fm działa prawidłowo ;p

MateuszB Partyzant

01.12.2011 20:47    #4148     Sufler - Porady do gry - Zarządzanie zespołem-problem
Witam, praktycznie co miesiąc kiedy robie narade sztabu szkoleniowego proponują mi zatrudnienie jakiegoś gościa na funkcji : Zarządzanie zespołem.

Zatrudniam i za miesiąc to samo..asystenta mam

Ogryz_Lodz Partyzant

Słuchajcie mam problem gram w FM 2012 PSG i jestem w połowie sezonu na początku sezonu nie było żadnych problemów. Chodzi mi o transfery. Mam obecnie taki problem, że jak chce zaoferować kontrakt piłkarzowi który zgodził się na moją ofertę albo któremu wygada kontrakt za 3/6 miesięcy to wtedy wywala mnie z gry robi się czarny ekran i muszę zamknąć grę za pomocą Ctrl+alt+delate i tworzy mi się plik w crash dumps. Na początku sezonu nie miałem takich problemów normalnie mogłem kupić i zaoferować kontrakt zawodnikowi którego chciałem, a teraz niestety obojętnie jak chce zaoferować czy przez naciśnięcie Zaoferuj Kontrakt czy przez PPM czy przez inne sposoby to wywala mnie z gry? Macie sposób na to, bo ja nie mam pomysłów. Patcha 11.0.4 mam zainstalowanego coś jeszcze mam zainstalować? W sztab szkoleniowy normalnie mogę wejść i nie wywala. Proszę o pomoc i szybką odpowiedź:) Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam:)

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
30.11.2011 15:24    #4150     Sufler - Porady do gry - Status wychowanka
Po pierwsze są dwie definicje wychowanków w świecie piłkarskim.

Pierwsza za wychowanka uznaje graczy którzy w danym klubie grali przez minimum 3 lata przed ukończeniem 21 roku życia.

Druga za wychowanka uznaje gracza, który w danym klubie grał przez minimum 3 lata w wieku między bodaj 15-21 [co do tych lat nie jestem na 100 procent teraz pewny, ale na pewno jest to jakiś podobny przedział].

Nie ma czegoś takiego, że ktoś nie mógł nigdzie wcześniej trenować. Ja w tej chwili mam 22 lata i w myśl przepisów nie jestem wychowankiem żadnego klubu, gdyż grałem w pewnym tylko przez rok i to po ukończeniu 21 roku życia.

Natomiast, że sobie ktoś mnie nazwie wychowankiem Beskidu to pewnie będzie miał sporo racji, bo wcześniej nie grałem w żadnym klubie zgłoszonym do rozgrywek PZPN. Jednak równie dobrze ktoś mnie może nazwać wychowankiem naszego podwórkowego klubu, z którym graliśmy na różnych takich mini turniejach, a w którym grałem w zasadzie od 10 do 19 roku życia.

Jest jeszcze druga strona medalu, część graczy którzy w bazie są na wolnym transferze tak naprawdę grają w klubach, których w bazie nie ma w jakieś tam IV lidze czy okręgówce, więc wobec nich ten napis wolny jest jak najbardziej na miejscu. A jeśli zgodnie z którąś z definicji będą wychowankami to w myśl przepisów w grze nimi również będą.

Tak więc reasumując, teza:
[quote]Wychowanek klubu to ten który się tam wyszkolił od zera.[/quote]

Jest nieprawdziwa zarówno w myśl przepisów jak i ogólnie przyjętego obyczaju.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2026 by FM Revolution