Da się grać na zero z tyłu. Ba, nie trzeba nawet w tym celu zamurowywać bramki. Gram z kontry ustawieniem 4-2-3-1, przy czym zrezygnowałem z typowych rygli na rzecz dwóch wielofunkcyjnych długodystansowców, który czyszczą straty OPŚ (odpowiedzialnego z kolei za rozgrywanie. Swego czasu wymiatał mi na tej pozycji Valbuena, ale skończył karierę i chwilowo wciąż szukam godnego następcy), zamykają akcje ofensywne, grzmocą bramy zza pola karnego (najczęściej duet Wieteska-Montolivo, chociaż ten drugi ma już 36 lat i w LM coraz częściej stawiam na Vanakena i wychowanków). Zasadniczo za defensywę odpowiadają u mnie tylko dwaj cofnięci środkowi obrońcy, którzy piłkę toczą powoli, do nogi, bez ryzykownych zagrań, króciutko. Boczni się ofensywni (chyba, że bronię wyniku, wtedy zmieniam ich mentalność na def). I teoretycznie, przy takim ustawieniu, każdy powinien mnie rozklepywać co kilka minut, ładując gola za golem. Klucz do sukcesu tkwi jednak w poleceniach i braku instrukcji dotyczących przeciwników (pisałem już o tym w innym temacie. Bez względu z kim się gra, lepiej nie przydzielać OI. Jeśli rywal a jakiegoś wybitnego playmakera, albo szalonego napastnika - zaznaczam przy nim tylko "agresywny odbiór" i to wystarczy).
Skrócone zasady udanej defensywy:
1. NIGDY nie kryj indywidualnie. Nie kryj 1 na 1 (chyba, że kryjesz "napastnikiem", co jest niegłupie, jeśli grasz ultradefensywnie). Unikaj ścisłego krycia jak ognia.
2. Koncentracja i ustawianie się są równie ważne co odbiór, krycie, szybkość, gra głową.
3. Przeciwko mocnych przeciwnikom zagęszczaj pole (unikaj zbyt dużych odstępów między liniami obrony i pomocy, jeśli trzeba, graj wysoką defensywą).
4. Słabym zespołom zostawiaj trochę miejsca, graj głęboką obroną.
5. Na spalonego graj TYLKO wtedy,gdy masz szybkich obrońców (15 to minimum).
6. Jedyna dopuszczalna instrukcja dot. przeciwnika to agresywny odbiór piłki - stosować tylko do najlepszego (ew. dwóch najlepszych) zawodnika, przy czym nie zawsze jest tak, że najlepszym zawodnikiem jest akurat ten, który ma najwyższą wartość, najwięcej asyst, najwięcej goli. Trzeba trochę poanalizować rywala.
7. Nie dawaj skomplikowanych poleceń obrońcom i bramkarzowi. Mają grać pewnie.
8. Nie każ całemu zespołowi grać agresywnie, bo karne i rzuty wolne na Twojej połowie nie są tym, co gwarantuje bramkarzowi czyste konto.
9. Przemyśl swoje ofensywne rzuty wolne pod kątem dystansu, który muszą potem pokonać obrońcy, żeby znowu grać w defensywie. Jeśli wykorzystasz ich do gry głową pod bramką, upewnij się, że tył ubezpieczają ogarnięci defensywnie zawodnicy, którzy przynajmniej spowolnią kontrę rywala, dopóki defensywa znowu się nie ustawi.
10. Podwójne krycie słupka nie zawsze jest kiepskim pomysłem.
Najnowsze posty