Wyniki wyszukiwania dla: gra

Strona

Falanga78 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
A ciekawy klub to jaki? Podalibyście definicję...

Jak dla mnie, to powiem tak - 4 liga odpada bo to marazm i beznadzieja. nie chodzi nawet o finanse, bo można sobie pościągać grajków z wolnego transferu, jak i wychować własnych, ale jest jeden potężny minus - jak się dorobisz kogoś fajnego, to on ci odejdzie, choćby nie wiem co. Nawet jeżeli ty nie będziesz chciał sprzedać grajka, to w końcu zrobi to ponad tobą zarząd. Byłoby to do przełknięcia, gdybyś jeszcze choć trochę na tym zarobił. Ale...
1. Zarząd będzie miał mokre majtki i straci rozum, gdy pojawi się oferta rzędu 1,2 mln (w złotówkach!).
2. Nie dość, że to żadne pieniądze, to jeszcze na budżet transferowy skapnie ci z tego 10%, albo czasem w ogóle nic.

Dlatego przy nowej karierze (3 liga angielska) najpierw zrobiłem research - w sensie przejrzałem wszystkie profile klubów, w celu sprawdzenia jak wyglądają finanse klubu, obiekty młodzieżowe, poziom szkolenia juniorów, itp, no i wybrałem. Niestety Blackburn. Niestety, bo faworyt ligi a wiadomo, że w takiej grze nie chodzi o to by brać kluby najlepsze.
No, ale sezon w 3 lidze minął, nastąpił awans i zaczęła się prawdziwa gra.

Więc może w ten sposób patrzcie. A jeśli chodzi o 2 ligę angielską, to tam większość klubów ma względnie przyzwoite finanse, takie same obiekty, więc czy wybierzecie sobie Leeds, Derby, czy Sheffield United, to już nie ma większego znaczenia. ale jeśli ma - to najpierw przeglądnijcie sobie kluby.

Falanga78 Partyzant

Zaznaczam, że FM'18 jest pierwszym managerem na PC, w który w życiu gram (nie licząc bardzo drobnych epizodów z Sensible na Amidze w latach 90-tych i czegoś tam na Playstation kilka lat później), nie mam więc z tą grą żadnego doświadczenia.

Tym samym nurtuje mnie to co w temacie - co decyduje o tym, że grajek jest lepszy od drugiego?

Wartość? Nie. Zawodnicy o podobnych skillach mogą mieć diametralnie różne wyceny (najczęściej zależy to od ligi), jeden może być wyceniony na 200 tysięcy, drugi na 5 milionów (podaję w złotówkach, jakby co).

Skille? Tu się dopiero zaczyna problem.
Zaliczyłem już przez blisko dziesięć rozegranych sezonów zaliczyć 2,3 i 4 ligę angielską a więc na tej podstawie...

Decydować powinny skille podstawowe (czyli np u obrońcy - krycie, odbiór, szybkość, względnie gra głową, ustawianie się). Ale tak nie jest. Gracze ze skillami 14-15 w wyżej wymienionych umiejętnościach śmigają w 4 lidze angielskiej, nikt ich nie chce kupić, na boisku bywa różnie, raz lepiej, raz gorzej, ich wartość potrafiła oscylować w okolicy 15 tysięcy złotych (!).

A więc może decyduję tak skille główne, jak i poboczne (determinacja, siła, przewidywanie, itp)? Nic z tych rzeczy.
Porównuję sobie grajków na danej pozycji pod kątem wzmocnienia zespołu i co? I jajco. Już nie pokusiłem się o zliczanie wszystkich liczb i zsumowanie ich, ale patrzę tak względnie, na to jak bardzo zielony jest słupek po lewej stronie, potem środkowy a na końcu ten po prawej. I wychodzi na to, że grajek z dużo (przynajmniej względnie dużo) wyższym skillem zsumowanym wcale nie jest lepszy od tego potencjalnie słabszego, w sensie, ten słabszy ma dużo wyższa wartość (mowa o grajkach z tej samej ligi), w raporcie pojawia się nawet notka, że to "potencjalnie może zostać dobrym zawodnikiem ekstraklasy", chociaż ani skille na to nie wskazują, ani sam potencjał.
Rozumiem, że forma czasem może wzrosnąć a czasem spaść, ale nie chodzi tu o formę a o konkretne skille.

Pytam więc, bo nachodzi mnie zagowzdka. Szukam akurat skrzydłowych po obu stronach i nie wiem kogo kupić. Czy tego, który jest wymieniany jako gwiazda ligi, ma niezłe statystyki, ale skille takie sobie, czy też ten drugi, który nie ma wielkiej wyceny (czasem nawet stosunkowo bardzo niewielką), ale za to bardziej zielone słupki?

Pytam więc, czy są jakieś reguły, czy też rządzi pewien przypadek (być może celowy) i o (prawie) wszystkim decyduje forma i tak naprawdę nie ma to znaczenia, czy kupię zawodnika A, czy B (no chyba, że kupię prawdziwą gwiazdę z Man United, na którą rzecz jasna mnie nie stać).

Tak jeszcze a propos tych skilli... Wayne Rooney świecący się na zielono w każdym możliwym skillu, sprowadzony do Crewe Alexandra (4 liga)... Dwa niecałe sezony, bramki i asysty mogę policzyć na palcach, piłki tracone na rzecz przeciętnych przeciwników za to na tuziny, albo i kopy i ogólnie prawie kompletna beznadzieja...
Wszystko byłoby fajne, bo rozumiem, wiek już nie ten i emerytura. Ale w takim przypadku te skille powinny wszystkie polecieć w dół, no nie? A nie, że ja biorę do 4 ligi grajka ze skillami kolejno: 12, 15, 14, 14, 12, 13, 11... itd, itp a on przez dziesięć meczów nie potrafi bramy władować potęgom typu Macclesfield, Lincoln, czy Hartelpool. Wiadomo, że to nie może być tak, że sprowadzam takiego grajka i ten ładuje co sobotę hattricki kolejnym kelnerom, ale nie można też przeginać w drugą stronę.

Chyba, że jest coś, czego o tej grze nie wiem. Wobec tego pytam - co decyduje o klasie zawodnika?

Gratuluję wszystkim, którzy to przeczytali:)

TakiKuba Partyzant

07.01.2018 22:40    #1103     Football Manager - Ogólna dyskusja - FM 2018 - błędy
No no no. Przeciwnik dostał kontuzji w pierwszej połowie, mając wszystkie zmiany do dyspozycji... grają cały czas w 10tkę... Super błąd FM.

EDITL: A jeszcze sobie dostali czerwoną kartkę właśnie

kondi192 Minister Kultury

Grupa: Moderator
07.01.2018 21:19    #1104     Football Manager - Ogólna dyskusja - O co tutaj chodzi?
Może wyszli z dołka? Przypomina mi to nieco sytuację Benevento w Serie A... przegrywali do wczoraj wszystko co się da (plus bodajże 2 remisy) aż tu nagle ograli Sampdorie.

Ignachinio Partyzant

07.01.2018 20:43    #1105     Football Manager - Ogólna dyskusja - O co tutaj chodzi?
Ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć na czym polega i po co jest forma w tej gierce. Nagle drużyna ostatnia po 21 meczach trzy pkt morale dno.. tracąca bramek tyle że szok gra ze mną jak by byłą Realem.. Ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć jak to możliwe.

mc72 Partyzant

07.01.2018 14:39    #1106     Football Manager - Ogólna dyskusja - FM 2018 - błędy
ta gra jest zupełnie bez seneu.g a ja tylko sporadycznie, doszło do ram w 6 lidze angielskiej w sysemie 1-4-3-3 ze skrrzydłowymie i ofrnsywnym pomocniekiem i żaden sposub nie mogę zdominowć przeciwnika.Mało tego przeciwnik ma dużo więcej strzałow a ja tylko sporadycznie.kompletny bezsenes

gomezz86 Partyzant

06.01.2018 22:34    #1107     Football Manager - Ogólna dyskusja - FM 2018 - błędy
A czy ktoś tak ma że po awansie z 1 LP do Ekstraklasy zawodnicy nie drożeją ?? W sumie to w ogóle nie drożeją, gram już trzeci sezon i moi najlepsi są warci po 35 tys ojro. Tyle co na początku.

TakiKuba Partyzant

06.01.2018 20:28    #1108     Football Manager - Ogólna dyskusja - FM 2018 - błędy
No tak. 4dni przed meczem z Realem w pierwszej rundzie eliminacyjnej Ligi Mistrzów, mój Spartak Moskwa w ciągu dwóch dni plaga kontuzji, 5podstawowych zawodników na dwa miesiące :D W ogóle ta gra nie ma problemu z kontuzjami, w ogóle!

Daqumis Partyzant

06.01.2018 20:26    #1109     Sufler - Problemy techniczne - Problem z Grafiką
Wchodząc do gry mam problem z grafiką. Po wstępnych tłach, w menu głównym pokazuje mi się czarny ekran z częścią ekranu w prawym dolnym rogu.

Gallacher Partyzant

05.01.2018 16:24    #1110     Football Manager - Ogólna dyskusja - Szybkość Fm18
Ja posiadam Lenovo na układzie graficznej Intel - AMD i powiem szczerze odradzam laptopy z tego typu układem.Totalna kicha jeśli chodzi o sterowniki i ich stabilność
MANCHESTER UNITED & SCOTLAND 4EVER ♥
http://www.youtu(...)3eVw_QhA - Mój Kanał Piłkarski na You Tube :) Zapraszam !!!

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution