Dlaczego zostałem zwolniony - czy ktoś ma pomysł?

piliszcze Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
27.12.2006, 23:14    Pytanie
Dziś zdarzył mi się przykry przypadek. Grałem w 1 lidze fińskiej (czyli faktycznie drugiej). Mój klub miał osiągnąć utrzymanie w lidze. Po 17 kolejkach liderowania (wszystkich jest 26 – gra 14 drużyn) zostałem ni z tego ni z owego zwolniony. Nie muszę dodawać, że cały czas zarząd jak i fani byli zachwyceni, że gra zespołu przekracza najśmielsze oczekiwania. Po większości meczów dostawałem pochwały, a zarząd niemalże tarł udami. Miałem status „bezpieczny” przed zwolnieniem, więc to także nie wzbudzało podejrzeń. Grę mam oryginalną i zaktualizowaną.
Chciałbym się jednak dowiedzieć, czy któraś z poniższych rzeczy mogła być powodem:
1. Przez cały czas miałem status życzeń zarządu i fanów „drużyna ma utrzymać się w lidze”. Po 17 meczu (wygranym zresztą – jak większość) status się zmienił na „drużyna miała utrzymać się w lidze”. Czy jest możliwe nagłe zwolnienie z powodu wypełnienia przedsezonowych założeń – ale nic o tym w kontrakcie przedtem nie było.
2. Mój klub był dość biedny (wartość 1.1 mln zł., w kasie przed sezonem ok. 300 tys zł.) Zrobiłem kilka turniejów towarzyskich przed sezonem i zarobiłem ok. 5 mln, czyli jak na ligę fińską zrobiło się bogato. Budżet płacowy był mały (ok. 10 tys. zł. tygodniowo), więc go przekroczyłem o jakieś 20%. Cały czas był przekroczony zaraz po moim nadejściu. Zarząd nic nie brąchał, jedynie w momencie próby podpisania kontraktu z nowym piłkarzem ograniczał wydatki na płacę dla tego gracza (chyba że proponowałem mu status gracza kluczowego, wtedy nie przeszkadzał). Czy stale przekroczony budżet mógł być powodem zwolnienia? Ale muszę dodać, że zwiększone płace nie zagrażały finansom klubu, bo w statusie był „spokój” i ogólnie na koncie było kupę kasy.
3. Mój klub był półzawodowy. Większość graczy otrzymała kontrakty profesjonalne, ale nie sądzę, żeby to był problem.
4. Nie byłem specjalnie upierdliwy dla zarządu. Tylko wystosowałem 2 prośby (1 o zwiększenie płac, 1 o kontrakt), a i to już po zmianie statusu próśb na „zarząd jest gotów rozpatrzyć każdą twoją prośbę). Zapotrzebowałem też na początku klub filialny, co zostało przyjęte z aprobatą przez zarząd.
5. Zatrudniłem 6 trenerów, choć zarząd twierdził, że wystarczy 1, ale nic nie narzekał, tylko jak chciałem zatrudnić 7, to automatycznie anulował mu próbę podpisania kontraktu. Trzeba dodać, że płace trenerów były głodowe i nie zarażały w żadnym razie finansom klubu.

Jeśli ktoś ma doświadczenie z takimi przypadkami i pomysł, jak ich uniknąć, proszę o radę i informację, co mogło być powodem, bo nie chciałbym w nowej „kampanii” już zostać zwolniony pomimo osiągania sukcesów.

BzyK Partyzant

0
28.12.2006 11:05    #10
A który masz rok w grze??

piliszcze Partyzant

0
28.12.2006 12:13    #11
Rzeczywiście miałem informację przy próbie podpisania kontraktu z nowym graczem lub nowego kontraktu, że zarząd zezwala tylko na tyle i tyle i radzi bym się pozbył paru piłkarzy. A ze zwolnieniem próbnym paru graczy spróbuję. Ale, jak wspomniałem powyżej nie było poza tym żednego ostrzeżenia.

piliszcze Partyzant

0
28.12.2006 12:14    #12
A co do roku w grze to mam 2007. Pierwszy w tzw. karierze.

Leliva Partyzant

0
28.12.2006 15:41    #13
Ligi takie jak Finska, Nrweska, Szwedzka, Dunska itp. nie sa w fm'ie dpracowane. Silnik opiera sie na najlepszych ligach. Czasem powstaja rebugi, ktore nie zauwazaja naszych siagniec i poprostu usuwaja nas z funkcja managera. Ja np. w lidze Bulgarskiej znalazlem takie cos, ze w opcji "sztab szkleniowy" bylem zapisany jak Scout. Fm, to ciagle gra, ktora jak kazda inna posiada liczne bledy:)

Piotr Sebastian Młody aktywista

0
28.12.2006 17:06    #14
@ piliszcze - a jaki to KLUB?

Możemy oczywiście domniemać, że jest to błąd gry (punkt pierwszy, który wskazujesz, każe przypuszczać, że NIE utrzymałeś się w lidze, co jest przecież niemożliwe zajmując pierwsze miejsce, więc chyba komputer coś pomieszał!), ale możemy z równym prawdopodobieństwem założyć, że masz dość ekscentrycznego i porywczego pracodawcę, którego ręka zaswędziała nie wiedzieć czemu, albo raczej przez wzgląd na kilka czynników łącznie. Oddaje to zresztą dość dobrze przypadki, które zdarzały się i w rzeczywistości.

Tak czy owak nie stało się to wyłącznie poprzez przekroczenie budżetu płacowego czy liczby trenerów. W obu prowadzonych dotychczas klubach (Lechia Gdańsk, Śląsk Wrocław - 2 liga) zawsze przekraczam budżet płacowy w pierwszym sezonie, a limit trenerów zwłaszcza. Ostatnio w Śląsku miałem dokładnie taką samą sytuację z trenerami: Zarząd pozwalał na 1, ja zatrudniłem 6, ale siódmego mi zablokował. Tym niemniej wyniki mam bardzo dobre i PRACUJĘ nadal.

piliszcze Partyzant

0
28.12.2006 17:07    #15
Próbowałem przed czasem zwolnienia po powrocie do zapisanego stanu zwolnić trochę piłkarzy, aby być poniżej budżetu płacowego. Też mnie zwolnili.
Jak tak ma być, chyba nie pozostaje mi nic innego jak powrócić do FM2006.

piliszcze Partyzant

0
28.12.2006 17:37    #16
Co do klubu to jest to Rakuunat Lappeenranta, ale nie sądzę, by to miało jakieś znaczenie.
Wrzuciłem save'a nana ftp.sigames.com (tak mi poradził Neil Dejyothin na tamtejszym forum). Może to coś kiedyś wyjaśni.

Yoonec Młody aktywista

0
28.12.2006 18:27    #17
jeśli dzieje sie to tego samego dnia jak napisałeś, może idż na urlop na kilka dni...

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution