[quote="matias82"][quote="Maciejusz"]Nie wiedząc, jak konkretnie wyglądają Twoi zawodnicy, w jakim klubie grasz, lidze, jakich masz przeciwników ciężko jest cokolwiek powiedzieć. To jest jedynie cząstka danych potrzebna do ustawienia zespołu.[/quote]
Ustawiłbym takie coś.
Krótsze krycie-Jak widać na wykresie moja drużyna jest najlepsza w L1 pod względem Krycia i ustawiania się.
Nie wiem jakie polecenie mogło by być wykorzystując dobrą współpracę moich pomocników.
Niskie lub Kąśliwe dośrodkowania-bo moi napastnicy nie grają zbyt dobrze głową.
Nie wiem też jak ustawić prostopadłe podania,żeby wykorzystać nawet niezłą szybkość moich napastników.
Zawodników?
Sprawdź drużynę Olympique Lyon (bez transferów) no ewentualnie Rafa z Benficy Lizbona.W ogóle dzięki za odpowiedź niewiele można spotkać osób którzy Ci odpiszą,a tak jak mówiłem jestem amatorem tej gry i przy bardziej doświadczonych graczy chcę się nauczyć.[/quote]
Spoko. Jak tylko mam czas to zawsze coś staram się odpisać. Jeżeli chcesz podejść analitycznie do tej gry to polecałbym zapoznać się z materiałami Piotra Sebastiana - Szkoła taktyki, na tej stronie, jak i na centrumfm, gdzie jest dużo ciekawych materiałów, które Ci pomogą z podstawami.
Z tego co widzę to Shrek mnie ubiegł w doprecyzowaniu kilku tematów.
Jest kilka "szkół", jak ustawiać drużynę. Ja lubię reagować dynamicznie w trakcie meczu, zmieniać ustawienie, taktykę - absolutnie wszystko. Możesz zrobić sobie 3 podstawowe ustawienia taktyki z jakich chciałbyś korzystać - zależne od sytuacji meczowych i przeciwnika, czyli: 1. Defensywna, np. jak chcesz bronić wyniku, bądź przeciwnik jest mocniejszy. 2. Wyjściowa - taka, która jest na większość spotkań. 3. Ofensywna - gdy trzeba gonić wynik.
Są tzw. "killer taktyki", które totalnie psują grę, bo po prostu komputer w swoim silniku meczowym ma masę błędów i AI gry nie radzi sobie z pewnymi sztuczkami - nie polecam tej zabawy. Z tego co kojarzę to ustawienie 3-4-3, czy 4-3-3 z 3 napastnikami w tej samej roli jest zbugowane, więc przechwalanie się tym to takie 2/10 ^^.
Tak jak to pisał Shrek. Podstawą jest przede wszystkim wyeksponowanie mocnych stron w ofensywie i defensywie, np. jeśli masz wolnych obrońców to musisz ich ustawić głębiej, np z rolą zabezpieczenie, bo inaczej przy szybkich napastnikach nie mają oni szans na dogonienie takiego gracza.
Jeśli masz ochotę to możemy każdą formację omówić po kolei. Może tak będzie Ci prościej ogarnąć temat
- tylko prosiłbym o screeny graczy, bo nie chce mi się wczytywać kariery, by podejrzeć staty, a sam siedzę teraz na Vanuatu, więc nawet nie mam jak ich przescoutować ^^
To też kwestia tego jakbyś chciał grać. Czy opierać się na obecnej kadrze, czy przeprowadzić rewolucję
Najnowsze posty