Wyniki wyszukiwania dla: taktyki

Strona

KRaven031 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
08.06.2013 13:33    #1041     Football Manager - Świat taktyki - Taktyka a przeciwnik
Mam problem z wyborem taktyki. Jasne, trzeba mieć przygotowaną defensywną na mocniejszych i ofensywną na słabszych. Ale skąd odczytać siłę przeciwnika? Najlepiej różnicę między zespołami oddają przewidywania przed meczem, słuchać przewidywań mediów przed sezonem? Czy może najprościej - grać ofensywnie u siebie, a defensywnie na wyjeździe?
Jest jakiś złoty środek, czy trzeba wyczuwać samemu przy każdym meczu?

FM 13
Just Raven.

NYKnicks Partyzant

07.06.2013 21:45    #1042     Sufler - Porady do gry - Problem z oknem taktyki
Mam pewien denerwujący problem, sam nie wiem czy uda mi się prawidłowo go opisać ale mam nadzieję że ktoś zrozumie o co chodzi i uda się go zażegnać.
W oknie taktyki podczas wybierania zawodników do składu lub ich odznaczania automatycznie 'przeskakiwali' w górę lub dół listy. Np. mając listę graczy uporządkowaną według pozycji, od bramkarzy na samej górze do napastników na dole, gdy wybrałem napastnika na pozycje bramkarza automatycznie przesuwał się w górę listy. Ułatwiało to zarówno dobieranie składu jak i 'czyszczenie' go po meczu gdy klikając PPM zawodnicy automatycznie przesuwali się w górę i byli zdejmowani z pozycji. Pomieszałem trochę w zakładce Taktyki i teraz tego nie ma, co jest mocno denerwujące. Ciężko jest mi wytłumaczyć to słowami, bez możliwości zobaczenia o co chodzi, ale mam nadzieję że ktoś załapie.

sCan Partyzant

Do tej taktyki potrzeba odpowiednich wykonawców. Potrzebne jest też właściwe zgranie. Możliwe, że od razu nie będzie widocznych efektów. Wybierając napastnika patrzę na jego atrybuty fizyczne oraz wykańczanie akcji i opanowanie.

z_fartem Partyzant

07.06.2013 10:08    #1044     Football Manager - Świat taktyki - Drobne pytanko
Cześć,
małe pytanko odnośnie taktyki 4-5-1 (ta standardowa z 1 defensywnym i 2 środkowymi) odnośnie właśnie graczy środka pola.
Na defensywnym - RYGIEL OBRONY
Środek - POMOCNIK ODBIERAJĄCY PIŁKĘ
Środek - WYSUNIĘTY ROZGRYWAJĄCY

Krótko opiszę jak wygląda konstruowanie akcji.
Na WR(atak) gra Poli (który śmiało może też grać jako CR), który jest rozgrywającym, różnego rodzaju gama zagrań, dodatkowo przesuwa się pod pole karne i może kiedyś albo w nie wejdzie albo strzeli z dystansu jakiegoś fajnego gola.
POP - tu gra kilku graczy, ponieważ staram się stosować rotację składu. Najczęściej w 1 składzie wychodzi albo Palombo albo Simao. Ustawieni na wsparcie włączają się do akcji ofensywnych.
RD - wiadomo.

Moje pytanie czy to nie jest zbyt ofensywne ? Niby mam 4/5 graczy co atakuje i analogiczną liczbę w obronie, ale zacząłem zastanawiać się czy jeśli Poli gra na WRatak, to nie robi się za dużo dziura w środku pola.
Grając tak jak opisałem wyżej udało mi się wygrać 2-0 na wyjeździe z Interem i w dramatycznych okolicznościach zremisować z Napoli 2-2, jednak teraz mam mega trudny terminarz (Bologna, Genoa, Milan, Juve). Czasu na testowanie nowych wariantów za bardzo nie ma, ale zacząłem się zastanawiać jakby to wyglądało DP-ŚP-CR w kontekście przyszłości. Grał ktoś z Was takim ustawieniem w środku ? Proszę o rady jakby to wyglądało jeśli chodzi o grę w ataku, jak i w obronie bo obecnie bazuję na domysłach mojej wyobraźni.
Z góry dzięki, pozdro!

Dravee Partyzant

Obie taktyki przetestowałem, wciąż to samo. Ogromna nieskuteczność napastnika, kazałem mu unikać słabszej nogi i dałem mu na treningu wykończenie akcji to przećwiczenia. Nadal gdy ma 100% wali albo w kosmos albo obok słupka. Obrońcy mimo, że mają ustawione ścisłe krycie nie robią absolutnie nic. Biegają za piłkarzami lecz nie starają się odebrać im piłki, jakby po prostu tworzyli im drogę do bramki. Pomimo, że każdy z nich ma wysoki atrybut krycia, ustawiania się, siły to nic nie daje. Mam o wiele szybszych bocznych obrońców ustawionych na obronę ale przy okazji kontraataku ze strony przeciwnika biegają jak pokraki. Przepuszczają o wiele wolniejszego przeciwnika, a gdy już przejmują piłkę zamiast wyprowadzić kontrę albo uspokoić grę to wybijają po rożnych/autach. Obrona praktycznie nie funkcjonuje a przecież Kamiński/Wołąkiewicz/Ceesay/Henriquez to nie jest jakaś okręgówka. To dobrzy piłkarze.

KRaven031 Partyzant

07.06.2013 08:45    #1046     Football Manager - Świat taktyki - Wariant defensywny
Cześć, znowu przybywam po porady bardziej doświadczonych ode mnie taktyków, sam nie mam najmniejszego doświadczenia z defensywnym 4-5-1. Potrzebuję zbudować taktykę defensywną, mocniejsi przeciwnicy radzą sobie ze mną bez większych problemów dzięki klasowym napastnikom. Screeny do mojej aktualnej taktyki (ofensywnej) poniżej.

Pewnie muszę zlikwidować ofensywnego pomocnika na rzecz defensywnego pomocnika, a co z resztą zespołu? Cofnięcie linii obrony, zmiana ról obrońców? A może grać nadal wysoko i usiłować wygrać poprzez pressing i kontry?

Taktyka + polecenia + zaznaczony rozgrywający. Indywidualnie zmniejszyłem nastawienie BO.
Just Raven.

Jack Bauer Partyzant

07.06.2013 06:04    #1047     Football Manager - Świat taktyki - Taktyka dla amatorów
prawdopodobnie jedyna nadzieja tylko w za dobrych zawodnikach, ktorzy w teorii nie beda pasowac do niskich lig, o ile znajdziesz kogos takiego chetnego do gry w twym klubie. ja kiedys trenowalem 6ligowe angielskie Bath City czy 11 albo 12 ligowca Stapenhill AKA labedzie. wyrzucilem z klubow wszystkich clownow i sprowadzilem wlasnych co najmniej 22 grajkow. bez taktyki i gmerania w ustawieniach sami z siebie byli zbyt wielcy na amatorska tak odlegla lige i padaly wyniki najmniej chyba 4 albo 6:0. rekordowo sypalo sie nawet kilkanascie goli do zera, ale juz po awansie przestaje byc tak wesolo i ta nirvana pryska jak czar :gitara:

Jack Bauer Partyzant

Odgrzewokopuje. czas na moj lament :pijemy: nie rozumiem, jakim cudem moje gruntowne analizy, budowa zespolu i kreowanie wlasnej taktyki i to za kazdym razem w zupelnie inny, nieszablonowy sposob i od innej strony przez cale dni i noce moze byc wrecz karane ze strony fm-a. wszystkie moje starania moge wsadzic sobie glebkow w d&!$... do tego wiele taktyk ktore sciagam po prostu tez nie zdaja na dluzsza mete egzaminu i dopiero ta 20sta czy 50ta raczy laskawie zadzialac. rozmowy motywacyjne czy zebrania zespolu to tez jakas chora loteria, osobowosci rowniez, bo jak mozna nazwac czyms normalnym strzelanie focha za to, ze chwale dobra gre zawodnikow? inny przypadek. uzylem w obu karierach przy takim samym skladzie identycznej taktyki. efekt - za pierwszym razem srodek tabeli, gdzie dzielnie walczyli, m.in. remisowali z realem czy barca i to juz w pierwszej polowie sezonu, za drugim spadek do adelante. czysty przypadek? :kon: przeprowadzilem wlasne sledztwo i sprawdzalem oraz ludzilem sie, ze moze to jednak jakims cudem tylko tryb klasyczny jest niedopracowany. z tego co widze wina taktyki i moje sleczenie godzinami nad ustawieniem i rotacja skladu nie ma prawa byc wina. zaluje tylko, ze stracilem czas na czytanie wszelakiej masci dlugich poradnikow i ogladania filmow na yt. liniowosc rozmow z zawodnikiem jest rowniez taka sama. pewien grajek prezentowal wysoka forme i kilkukrotnie czlonek zarzadu przypominal mi o pochwaleniu go w celu podniesienia morale. za kazdym razem reakcja to istna obraza majestatu, czy to jest jakis cholerny auto-masochizm grupowy? moze oni po prostu "lubia to". innym razem zrobilem sobie klub typu sugar daddy i nakupowalem gwiazd lub bardzo zdolnych zawodnikow a la Jovetic. wszyscy wykazywali zero formy. I zauwazylem kolejna rzecz, ze w zasadzie wzrost morale przy rozmowach i zebraniach ma sie totalnie nijak do jednorazowego skromnego zwyciestwa po I polowie i po meczu. nagle z "emo mode" wszyscy blyskawicznie zacieraja zle wspomnienia polowy sezonu czy chocby miesiac bombowym nastrojem, jakby wszyscy zamowili tone koki i wciagneli wszystko naraz. drastyczne skoki formy to norma, niezaleznie od fabrycznego morale czy profesjonalizmu z bazy danych. niektorzy twierdza, ze skonwertowana taktyka czasami moze uratowac od kompletnej kleski. przekonwertowalem, zobaczylem i zbladlem. w moim wypadku wcale to nic nie pomaga. w poprzednich oslonach marudzilem wiecznie, ze nie moge wygrac pucharow europejskich czy dojsc do finalu po 10 sezonach. teraz to chcialbym chociaz bez obaw pewnie prowadzic wiekszosc zespolow jak dawniej i to tak, by nie zostac zwolnionym w kilka miesiecy. ostatnio ratuje sie jakims waskim samograjem i narazie jakos przezylem sezon brazylijska pogonia. ale dzieki temu fm skutecznie mnie zniechecil do wczuwania sie i angazowania w zespol jako tradycyjny trener. podsumowujac, myslalem, ze tryb klasyczny bedzie czyms latwiejszym, dla kogos, kto nie jest geniuszem taktycznym albo chce po prostu grac szybciej sezony. stwierdzam, ze jest zupelnie odwrotnie, szczegolnie, gdy nie mozna wgrac modyfikacji typu brak pozwolenia na prace, obywatelstwo w UE na calym globie czy dobrac odpowiednia dla siebie i klubu (szczegolnie slabego i zadluzonego czy w ogole biednego) baze danych. :common:

jeszcze dodam, ze wynajdywalem cudownych (na papierze) kreatorow gry i podrecznikowych rozgrywajacych, pamietalem o wlaczaniu opcji gry na rozgrywajacego i odgrywajacego. bylo tragicznie. kombinacje ze stalymi fragmentami gry jeszcze bardziej kopala moj managerski grob i zaufanie prezesa. gdy jednak wspominajac owego "samograja" zapuscilem pierwszy raz kompletnie nieograna taktyke, ktora powinna byc teoretycznie przygotowana w preseason to nagle klub wykaraskal sie z pozycji przedspadkowej do wyzszej polowy tabeli. wniosek: po co w ogole ogrywac przemyslana wlasna taktyke, ktora nic nie daje? pamietanie o przygotowaniach przedmeczowych to tez niezla epopeja i strata czasu. czesto przygotowujac sie nawet 2 miesiace do drugiej polowy i pierwszego noworocznego rywala i tak przegrywam mecz, czy to nakaze mourinhowski samolot albo perfekcyjne doszlifowanie ataku z ogorkami czy spadkowiczami. w zespole mam skrzydlowych i stosowalem taktyke oparta na skrzydlach. przegrywam. wczytuje taktyke bez skrzydel i pilkarze grajacy na nienominalnych pozycjach ni z gruszki ni z pietruszki wymiataja. to jakas hipokryzja ze strony panow z SI i ich "wSZpanialego" silnika. jakikolwiek by nie byl zas asystent to zawsze bedzie dobijal swoja chora histeria w sprawie nieprzygotowanych 2 pozostalych taktyk. czyli dla takiego madrali lepiej grac 3 niedopracowanymi taktykami niz stworzyc najpierw jedna solidna i stopniowo opanowac ja do perfekcji i ostatecznie zajac sie cala reszta (o ile kazdemu ta reszta jest niezbedna).

sCan Partyzant

spróbuj tej taktyki: http://scan.(...)yka.html

:)

lancos3-11 Partyzant

[quote="zdzisiek"]Mam problem z tą taktyką. Gram już swój 4 sezon w FM(3 sezony w FM2012) i za nic w świecie mi nie idzie. Moja drużyna piłkarsko jest jedną z lepszych w League Two, ale po wynikach nie widać. Rozumiem że wszystko w swoim czasie, ale wyniki są zbyt żałosne.
Problemy głowne:
-obrońcy w grze defensywnej tragicznie się ustawiają, szczególnie jeżeli przeciwnik ma piłkę przed polem karnym. Cofnąłem obronę i nic. Indywidualne krycie i nic.
-ciężko grać mi skrzydłami bo nie mam nominalnych skrzydłowych. Staram się grać mieszanymi podaniami, a czasem środkiem, wszystko zależy od formacji rywala. Gra środkiem jest ok bo mam dobrych graczy, ale często podają niecelnie. Problemem też są odległości pomiedzy formacjami, nie mogę grać z defensywnym i ofensywnym pomocnikiem z powodu kontuzji kluczowego piłkarza. Chyba że w pojedynczych meczach.
-zawodnicy oddają inicjatywę, nie mam posiadania piłki. Naprawia to skrócenie pola gry. Gdy już mam posiadanie większe od przeciwnika, nic z tego nie wynika
-często zdarza się że wcale nie gram gorzej od przeciwnika, ale napastnicy kiepsko wykańczają.

Dużo problemów, może niezbyt dobrze to opisałem ale jeszcze jestem początkującym menedżerem :) Główny problem to gra obrońców. Ponizej daje screen z głównej taktyki, może coś pomożecie ;)

P.S moja taktyka 5-4-1 używana na lepsze zespoły w pucharze krajowym spisuje się całkiem dobrze. Często zdarza się że wygrywam z lepszymi. Ale ta taktyka na ligowe potyczki średnio się nadaję :)

[/quote]
Po pierwsze. Silnik FM 13 lubi wysuniętą linię obrony i pułapki ofsajdowe, a w przypadku cofniętej linii i intensywnego pressingu przy 4-4-2 masz potworne luki. Daj podania na domyślne. Przecież to Anglia, nie zagrasz Barcelony. Zagraj szerzej i szybciej. Atakuj mieszanymi podaniami, nie środkiem. Poza tym strefa, ewentualnie BO kryjący indywidualnie. Jak tracisz bramki? Muszę się tego dowiedzieć, aby coś mądrzejszego zaradzić.
PS Co do napadu to kup lepszych, albo czekaj na zgranie.

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution