Wyniki wyszukiwania dla: taktyki

Strona

lukinho47 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
25.06.2013 12:21    #1021     Football Manager - Świat taktyki - Taktyka pytania
Grając Villarealem 1 sezon awansowałem spokojnie z 2 miejsca do La Liga . I tutaj jeszcze rozumiem passe 3 porażek z rzędu czy jakieś pojedyncze potknięcia .
Chodzi mi o 2 sezon jako beniaminek szło mi super , byłem nawet 3 w lidze , ale wtedy jakby ktoś powiedział "Dość tego jesteś za wysoko" i na 10 meczy przegrałem 7 przez co spadłem na 10 miejsce , przegrywałem z każdym . Skończyłem sezon na 9 miejscu i tak niby dobrze.
Co do taktyki : 4-1-2-2-1
N / lis
SN SN / 1 wsparcie , 2 atak
WR POP / wsparcie , wsparcie
CR / obrona
BO TO OŚ BO / wsparcie , obrona , obrona , wsparcie
Bramkarz to wiadomo obrona.
Ustawiam rolę pod najlepsze umiejętności ewentualnie patrze na raport .
Indywidualne role mam ustawione pod każdego piłkarza osobno : np. jak ktoś ma strzały z dystansu min. 14 to każe mu strzelać często , tak samo jak ktoś jest kreatywny to niech szuka gry.
Miałem ustawione jak mi dobrze szlo :
u piłkarzy w środkowej strefie gry podanie bardziej bezpośrednie , na skrzydłach krótkie , napastnik krótkie
Linia obrony w normie , reszta podobnie.
Nawet sam miałem ustawione nastawienie piłkarzy i swobodę taktyczną każdemu indywidualnie.

No i już nie mam zielonego pojęcia co ja mam zrobić żeby ta gra wyglądała dobrze. Mogę wrzucić screeny w razie czego jaki mam skład czy coś, ale mam drużynę spokojnie na Europejskie Puchary .

cubsonart Partyzant

Witam,

właśnie co dorwałem FM 13. Poprzednio grałem w FM 12 (w sumie gram od 2006 roku), i wyniki osiągałem dobre obojętnie kim grałem (Jarota - awans do Ekstraklasy w 3 lata + 2xPP, Sparta Praga - w 6 lat 2x LE i 1x 1/2 LM, Juventus - dominacja absolutna w Europie przez 6-8 sezonów, Norwich, 2x PL w 5 lat itp itd).

Gdy jednak przesiadłem się przedwczoraj na FM 13 to doznałem szoku. Nowa wersja więc zaczynam drużynami silniejszymi w swoich ligach, ale nie najlepszymi. Pierwsza kariera Leverkusen i zrezygnowałem po 6 kolejkach ligowych. 3 punkty za wygraną z Freiburgiem 1:0, reszta porażki - w sparingach ledwo co szło ze średniakami oraz porażka 4:0 z Astra Ploiesti.

Kolejne podejście to kariera Feyenoordem Rotterdam i zwolnienie z posady w grudniu. 15 miejsce i bodajże 12 punktów. W tej samej karierze znalazłem zatrudnienie w Sampdorii (również grudzień 2012). Pierwszy mecz to porażka 1:0 z Bologną. Mam 18 miejsce z 12 punktami jak narazie. Teraz wygrałem sparing z Varese 2:1. Sprowadziłem do drużyny Tal Ben Haim i Miro Radovica. Po sezonie przyjdzie do mnie Diego Fabbrini.

Doświadczenie menedżera wybieram zawsze zawodowiec.

Moje spostrzeżenia to:
- bardzo mało strzałów, a co za tym idzie bramek
- ogrywają mnie ogórki
- taktyka: http://www.cmrev(...)_KS.html
- fatalne rozmowy motywacyjne (w Feyenoordzie asystent z wartością motywowanie 15 więc nie tak źle)
- moralne niskie, bardzo niskie, sporadycznie w porządku.

Co na to wszystko poradzić ? Nie oczekuje że nagle zacznę wygrywać, ale proszę chociaż o nakierowanie mnie na jakiś właściwy tor...

Będę tutaj edytował ciągle posta, póki ktoś odpowie, tak aby opisać dalszy rozwój wydarzeń.

Gram z Catanią u siebie, aktualna ogólna znajomość taktyki to 2/3 paska. (Może zespół potrzebuje więcej czasu na zapoznanie się z taktyką i wtedy będą lepsze wyniki ?, no ale czy dopóki nie znają taktyki w 100% mam odnosić tak fatalne wyniki ?)

Jerry.Szn Partyzant

Witam. Nie wiem, czy ten temat był już poruszany, ale chciałbym się coś dowiedzieć o znajomości taktyki przez zawodników. Ja wiem, że to jest niebieski pasek po lewej stronie i czym bardziej piłkarze ją znają, tym lepiej. Mi mianowicie chodzi o spadek tej znajomości wraz z rozpoczęciem nowego sezonu. Na koniec sezonu i podczas urlopów pasek był niebieski na maxa, a gdy tylko piłkarze wrócili z urlopów - CIABACH!!! Znajomość spadła i jest równa prawie zeru... W FM12 takich przypadków nie miałem, dopiero w FM13 się z tym spotykam. Ma ktoś z Was jakieś wieści na ten temat? Z niecierpliwością czekam na Wasze odpowiedzi.Pozdrawiam

robal15 Młody aktywista

22.06.2013 21:17    #1024     Inne - Hyde Park - Kącik śmiechu!
[quote="myfunnygame"]trochę długo, co ty tam wszystkich scautujesz? :P[/quote]

Też.

-szukam utalentowanych młodzików w grze
-sama ocena składu i ułożenie taktyki pod zawodników zajmuje mi 10 godziń
-sztab uzupełniam, bo zazwyczaj nikogo nie mam
-zazwyczaj mam też dużo sparingów, aby móc poznać nowy silnik meczowy, zauważyć jakieś schematy, dopracować taktykę, aby była gotowa przed sezonem itd
-testuje nowe funkcje w fmie

Właśnie, ile wam czasu zajmuje jeden sezon w fmie? Bo u mnie to strasznie wolno idzie, i zawsze jestem pod wrażeniem, jak ktoś zagrał np 20 lat. Mój max to 5 lat, bo na więcej nie mam czasu, a po drugie później to już nudno jest. Każdy mecz się wygrywa. Pierwszy sezon gram jakoś 150 godz. Im dalej, tym szybciej. Organizacyjnie wszystko jest gotowe, tylko transfery zostają. A z nimi też jest o wiele prościej, bo kasa później jest. W pierwszym sezonie, to trzeba nieźle naszukać się, aby kogoś chętnego znaleźć za prawie darmo.
"Bezczelny młody człowiek" Aga 2k15

rapechuck Trybun Ludowy

Grupa: Moderator
Od FM 2009 do FM 2012 strategia i styl były ze sobą powiązane.
I jeśli grałeś z kontrataku to styl powinien być płynny, a jeśli próbujesz kontrolować grę to graj bardziej sztywno. Analogicznie z pozostałymi zestawieniami z uwzględnieniem, że zrównoważony razem ze zrównoważonym...
Dodatkowo jeszcze styl podań pasuje do konkretnych strategii - jeśli kontratak, to dłuższe podania; ofensywa - krótsze, no i tak w kółko Macieju.

Oczywiście można próbować zaskoczyć przeciwnika, który traci w pierwszych minutach dużo bramek (analiza taktyczna przeciwnika się kłania) strategią ofensywną i płynnym stylem, lecz nie radzę robić tego zbyt często - można nadziać się na skuteczną kontrę i wtedy jest pod górkę.

A jeszcze ciekawostką jest, że z o wiele słabszymi zespołami lepiej grać z kontrataku, bo jakoś wtedy w końcu i tak bramki wpadają. Dużo bramek. A jak się próbuje ofensywnie to najczęściej bije się głową w mur... Nu, i dużo by tego jeszcze wymieniać - po prostu od jakiegoś czasu FM nie polega tylko na zrobieniu jednej taktyki i jechania na niej przez cały sezon, a na dobieraniu zawodników pod konkretnego przeciwnika, tak samo ze strategią i ustawieniem - jeśli na przykład widzisz, że jakiś zespół traci dużo bramek jak gra przeciwko zespołom grającym 4-4-2, to czemu nie zagrać w takim ustawieniu? Jeśli jakiś zespół strzela najwięcej bramek po akcjach środkiem pola - czemu nie wystawić tam dodatkowego defensywnego pomocnika lub zawęzić pole gry?

Fakt faktem, że ten post nie bardzo odnosi się do samej taktyki, ale wydaje mi się, że od kilku już odsłon nie ma w FM-ie czegoś takiego jak killer taksa, którą niezależnie od dostępnych zawodników rozjedzie się wszystkich i wszystko. Najczęściej kluczem do sukcesuą są szczelna defensywa i skuteczne ofensywne stałe fragmenty gry...

No dobra, już kończę.

karpiok Partyzant

21.06.2013 23:53    #1026     Sufler - Porady do gry - Prowadzenie zespołu U-19
To w jakim celu umieszczono opcję "Obejmij kontrolę" w panelu U-19 w Polityce Zespołu, jeżeli nie oznacza ona objęcia kontroli nad zespołem juniorów?

Jeżeli twierdzisz, że zaznaczenie opcji "używaj taktyki pierwszego zespołu działa, to objawia się to w ogóle czymś? Bo w taktyce nadal mają stare ustawienie, to samo widać, kiedy wejdę w pierwszy lepszy rozegrany już mecz i wybiorę formacje. Ciągle pokazywane jest to standardowe 1-4-4-2, a nie ustawienie 1-4-5-1 z defensywnym pomocnikiem i dwoma ofensywnymi skrzydłowymi. Więc nie widać, żeby działało.

zolahc Młody aktywista

21.06.2013 15:45    #1027     Sufler - Porady do gry - Prowadzenie zespołu U-19
nic tylko czekac na wersje, w ktorej bedziesz mogl objac takowy zespol. a zaznaczenie opcji, by uzywal tej samej taktyki dziala wiec nie wiem o co ci chodzi

karpiok Partyzant

21.06.2013 14:05    #1028     Sufler - Porady do gry - Prowadzenie zespołu U-19
Witam. Gram sobie jednym z klubów ligi hiszpańskiej (FM 2012) i chciałbym prowadzić zespół moich juniorów, gdyż chciałbym, aby grali tą samą taktyką co pierwszy zespół, ponadto mógłbym lepiej dobierać skład niż obecnie robi to odpowiedzialny za zespół U-19 trener. Zaznaczyłem w Polityce zespołu opcję "Obejmij kontrolę", lecz nic to nie dało. Taki sam skutek przynosi zostawienie trenerowi odpowiedzialności za zespół U-19, a zaznaczenie opcji, by używał tej samej taktyki co pierwszy zespół. Co mogę zrobić, by samemu prowadzić zespół juniorów?

Miathan Partyzant

Witam,

Swego czasu jako "manager" poszukujący inspiracji przejrzałem prawie całe to forum. Zauważyłem masę tematów dotyczących taktyki dla prawie każdego ustawienia oprócz ustawienia asymetrycznego.

W FM13 zacząłem grać jakieś 2 tyg. temu. Wcześniej nie byłem co do niego zbytnio przekonany... Grę jak zawsze zacząłem moim ukochanym United. Przed rozpoczęciem gry sporo czytałem waszych opinii, wypowiedzi czy porad. Do jednej postanowiłem zastosować się od zaraz - zrób taktykę do zawodników jakich posiadasz a nie odwrotnie. Swoją drogą mam nadzieję, że właśnie mi się to udało;)

A teraz do rzeczy.... Gram 1 sezeon Manchesterm United w ustawieniu asymertycznym.

Bramkarz libero z obroną - De Gea

Boczni obrońcy ze wsparciem - Evra i Rafael
Środkowy obrońca z zadaniem zabezpieczenia - Vidić albo Evans
Środkowy obrońca grający piłka ze stoperem - Jones lub Ferdinand ( środkowi są ustawiani w zależności od kontuzji czy zmęczenia więc jest tu spora rotacja)

Defensywny pomocnik z obroną - Carrick lub Sandro(jedyny mój transfer za 19 mln funtów) ew. może także występować tu Fletcher.

Pomocnik długodystansowiec ze wsparciem - Sandro, Fletcher, Powell, Anderson

Na prawej skrzydłowy ze wsparciem - Valencia, Nani Young

Na lewej skrzydłowy z atakiem - Young, Nani

Ofensywny pomocnik z atakiem - Kagawa, Scholes, Rooney,

Lis pola karnego - Hernandez, Rooney, RvP

Jest to ustawienie z taktyką:
Styl: zrównoważony
Strategia: kontratak
Podania: krótsze
Swoboda taktyczna: ściślejsza dyscyplina
Gra przy przciwniku: Intensywny pressing
Odbiór: agresywny
Krycie, Dośrodkowania i Swoboda pozycji: domyślne

Linia obrony - normalnie (ciut cofnięty suwak)
Szerokość gry - szeroka (prawie na maxa)
Tempo - szybkie (prawie na maxa)
Gra na czas - czasami ( ciut cofnięty suwak)
Podania - mieszane
Kontrataki - tak
Pułapki ofsajdowe - nie
Rozgrywającym jest kagawa, rooney bądź scholes w zależności kto gra na ofensywnym pomocniku.
Odgrywający nie jest ustawiony.

Jeżeli chodzi o polecenia meczowe to wyglądają tak: rozegranie po ziemi, skrócenie pola gry, agresywny odbiór piłki, podania do nogi, szersze pole gry, podania w pole karne, utrzymanie piłki, nękanie rywali, atak środkiem pola.

Na terminarzu widnieje data 5 grudzień ( więc nie jest to nawet półmetek rozgrywek) a ja:

Liga mistrzów – wyszedłem z grupy na 2 miejscu za PSG mając 1 punkt mniej

Liga angielska – po 15 kolejkach 2 miejsce za Chelsea (która ma jeden mecz mniej) z tych 15 meczy wygrałem 10, zremisowałem 4 i
przegrałem 1 z bilansem bramkowym +23 i ilością punktów - 34

W pucharach gram oczywiście nadal ale już nie będę się tu o nich rozpisywał.

Głównym założeniem taktyki było utrzymywanie się przy piłce oraz spora wymiana podań tak aby zamęczyć przeciwnika. Ścisła dyscyplina oraz cofnięcie zespołu miało zapewnić pewność i stabilność taktyki a szybkie kontry miały mieć niszczycielską moc na przełamanie obrony przeciwnika.

Niby nie jest źle jeśli chodzi o grę w domu, ( o wyjazdach pogadamy później :D) jednakże mam stały problem z minięciem linii obrony przeciwnika. Mam masę podań i % bardzo dokładnych ale większość idzie w tył, bo obrońcy oponenta wypychają moich graczy ofensywnych. Nie pomaga nawet rozrzucenie akcji na boki, polecenia indywidualne grania piłek prostopadłych czy też „posyłanie piłek w pole karne” w poleceniach meczowych.

Jednak nie to jest dla mnie najgorsze… Najsłabiej spisują się napastnicy! Osamotniony: Chicharito, Roo czy też RvP kompletnie nie dają sobie rady. Robin, który z takimi statystykami powinien ładować gola za golem ma ich najmniej z całego napadu! Nie pomogły nawet zmiany z Lisa pola karnego na cofniętego napastnika czy jakiegokolwiek innego. Odnoszę wrażenie, że brak im wsparcia – ale przecież jest ofensywny pomocnik – kagawa ?!
Bardzo proszę o pomoc, rady czy sugestie może dzięki nim uda mi się sprawić, żeby Czerwone Diabły grały lepiej.

P.S proszę o konstruktywne rady poparte jakimś wytłumaczeniem – dzięki którym mógłbym się czegoś nauczyć;)

Pozdrawiam!

Chris_Berk Partyzant

20.06.2013 12:52    #1030     Sufler - Porady do gry - Mała rada taktyczna
Dzięki machaj88 :]

Co do taktyki 4-2-3-1 ze środkowymi pomocnikami, to już kilka razy czytałem, że jest całkiem niezła, jednak zawsze miałem jakieś obawy czy nie jest zbyt ofensywna, dlatego gram taktyką bardzo zbliżoną, tylko, że jeden z pomocników jest cofnięty ( Lars Bender - genialny piłkarz).
Przekonałeś mnie, żebym jeszcze raz spróbował postawić na Paredesa. Spróbuję tak jak piszesz zmienić mu rolę z ofens. pomocnika na rozgrywającego i zobaczmy jakie przyniesie to skutki. Pomyślałem tak samo jak Ty i szkolę go na pozycji prawoskrzydłowego, tylko pewnie trochę czasu mu zajmie nauka.

Swoją drogą zaintrygowałeś mnie w jednym aspekcie - dlaczego: odgrywający + wysunięty rozgrywający (atak) oraz lis + wys. rozgr. (wsparcie)? Od czego to zależy?

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.