Liga Angielska - parę problemów

sefko1 Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
17.07.2007, 10:14    Pytanie
Ostatnio postanowiełem pograć sobie troche moim ulubionym klubem w Anglii - Nottm Forrest. To jest moja pierwsza gra w FM07 na łatce 7.0.2 w Anglii. I prawde mówiąc mam klika pytań. Obecnie jestem na poczatku 4 seoznu. Gram w Premiership.
1. Jak to naprawde jest z tym pozowloniem na prace. Wiem, że teoretycznie gracz powinien zagrać w 75% meczów reprezentacji na przestrzeni ostanich 2 lat. Ale jak ma sie sprawa z reprezntacjami młodziezowomi. U mnie napastnik z Brazylii (miał napisane tylko że jest w kadrze u-23) dostał warunkowe pozowolenie na prace. Podobnie inny brazylijczyk, który miał raptem 8 meczy w młodzieżówce. Natomiast Cardenas mimo 16 meczy w młodzikach takiego pozwolenia nie dostał. Salihiego pozyskałem dobiero po 2 latach. Mimo, że grał wczesniej we wszystkich mecza rep.Albanii. Dla mnie to troche jak loteria.
2. Jak to jest z tym wyporzyczeniam do klubu fililialnego w Belgii. Pozyskałem nieżlego gracza z Paragwaju i chciałem aby udał sie do Balgii po obywatelstwo. Zagrał tam rok, a potem nie mogłem go wyporzyczyc na kolejny. Jak ustawic, aby wyporzyczyć go na te obowiązkowe 3 lata?
3. L1 wygrałem bez problemu. Championship po barażach. Ale Premiership do na razie dla mnie kosmos. Taktyka, która Ternaną zdobyłem miestrzostwo Włoch, a Neuchatel Xamax byłem z 1/4 LM totalnie nie działa. 1 sezon to kompletna porażka. 14 miejsce. Teraz po 10 kolejkach jestem 18. Nie potrafie dopasowac taktyki do realiów Premiership. Rozumiem, że można przegrać z Man Utd, ale z Wigan, czy Fulham u siebie. Moje pytanie nie dotyczy oczywiście tego, zeby podac mi gotowa takse na Lige Angielską, ale o pare rad dotyczących ustawiań, które pasują specyfiką do gry w Anglii.
Doadam tylko, że gram 1-4-4-2. Akcje rozwijam głownie skrzydłami. Gram na odgrywającego i kontrataki.

handballer Żołnierz frontu ideologicznego

0
17.07.2007 13:04    #10
Uzyskanie pozwolenia w Wielkiej Brytanii zależy nie tylko od występów w reprezentacji, ale także od wielu innych czynników, takich jak:
a) reputacja zawodnika;
b) reputacja klubu, który chce go pozyskać;
c) reputacja ligi, w której gra klub;
d) osiągnięć klubu;
e) statusu zadownika ( czy będzie kluczowym graczem, czy tak zwanym "zapchaj dziura";
f) kraju, z którego pochodzi piłkarz. Jeśli ten kraj w rankingu FIFA zajmuje miejsce niższe niż chyba 70 (nie wiem dokładnie), to grajek nie dostanie pozwolenia
g) klasy zawodnika, jeśli jest słaby, to też nie dostanie pozwolenia (czyli tutaj wpływ na to ma CA)

Użytkownik uznał post za pomocny

Ichabod Crane Partyzant

0
17.07.2007 13:31    #11
Bardzo ważne są skrzydła, naprawde warto wydać więcej i mieć w składzie wszechstronnego skrzydlowego, który będzie potrafił wrzucać piłki, dryblować i starzać sytuacje dla napastników. Polecam Ci rozejrzeć sie za dwoma dobrymi skrzydłowymi (u mnie w Tottenhamie świetnie sprawdzają sie Barnetta i Lennon) lub wydelegowac kogoś takiego ze swojego skladu, może masz jakieś perełki ;), wtedy wystarczy dwóch napastników z dobra skocznością, grą glową i wykańczaniem akcji i przy grze na ofsajdy, agresywnie z pressingiem powinno to przynieśc efekty. Warto też sprawić sobie klasowego DM-a, który wspomoże obrone, a i będzie potrafił celnie strzelić na bramke z dystansu.

sefko1 Przodownik pracy

0
17.07.2007 14:45    #12
Fakt faktem, że skrzydła u mnie sa trochę słabe. Na lewej mam co prawda Adu, Dzsuzsaka i kupionego w tym sezonie Vukcevica. Ale każdy z nich lepiej gra na OP Ś niż OP L. Jest jeszcze hiszpan Alvaro. Najlepszy gracz nottm forrest w Championship, ale on potrzebuje jeszcze sporo treningu. Natomiast prawa strona to juz bieda. Mam co prawda regena z RPA z angielskim paszportem i mimo, że mój asystent widzi w nim gwiazde, to średnia 6,67 nie robi wrażenia. Za pół roku sprowadze L.Mokoene (zaczął wreście grać w reprezentacji), choć z tego co pamietam to bardziej napastnik niz skrzydłowy. Natomiast DP obecnie gra 24-latek z Czech- Husek. W destrukcji jest niezły, ale nie potrafi konstruować akcji. Niestety gracze pokroju Lennona czy Barnetty to jeszcze nie moja półka. Tak więc na razie musze dobra taktyką nadrabiać braki kadrowe. I liczyć na pojedyńcze zagrania takich geniuszy jak Adu czy moi napastnicy: Doudin, Salihi lub Giovanni (regen z Brazylii).

sefko1 Przodownik pracy

0
17.07.2007 15:29    #13
A co do taktyki. To nie wiem, moze to tylko moje odczucie. Ale w Anglii, stosuje się dużo wiekszy pressing niż w innych krajach. We Włoszech nigdy nie miałem problemów z konstruowaniam akacji. Nawet z klubami pokroju Juventus czy Milan (dziwne, gdzie te słynne włoskie catenacio). A tu nawet przecietne Wigan potrafi narzucic mi swój styl gry. Zauwazyłem bardzo dużo strat piłek. Zwłaszcza podań bezposrednio do przeciwnika. Chyba w Anglii naprawde głównie liczy sie szybkość skrzydłowych i umietność wyprowadzenia dosrodkowania bezposrednio na głowe napastnika. Bardzo drudno grać akcje przez środek. Krótkie podania się nie sprawdzają.
Reasumując wiekszość meczy przegrywam, przegrywając walkę w środku pola. Idzie kontra lub moim zawodnicy nie potrafia przerwać akcji rywala.

Damiano-pl Partyzant

0
17.07.2007 17:03    #14
No ja akurat gram krótkimi podaniami. Fakt faktem, że gram Chelsea i to zupełnie inna klasa, ale krótkie podania w moim przypadku są najlepsze.

Ichabod Crane Partyzant

0
17.07.2007 17:46    #15
W moim też, gram właściwie tylko krótkimi podaniami, ostrym pressingiem, wysuniętą linią z ofsajdami, bez żadnych wynalazków w postaci rozgrywających czy odgrywających i w moim zespole to się sprawdza. Za najważniejsze ogniwa u siebie uważam skrzydłowych, środkowych obrońców i defensywnego pomocnika. Są to pozycje, które muszą być obsadzone jak najmocniej, bo inaczej siada zarówno defensywa, jak i ofensywa. Bardzo polecam Ci poszukać wzmocnień na tych pozycjach, może potrzebna będzie przebudowa składu. Staraj się tez prócz młodzieży mieć w kadrze doświadczonych graczy, którzy nie będą trząść portkami na Old Trafford czy Anfield Road. ;) Może znajdziesz kogoś niezadowolonego z siedzenia na ławce w lepszym klubie lub niedługo skończa sie kontrakty takim zawodnikom jak Malbranque, Jenas, Milner, Routledge, Dyer, Luque, van der Meyde czy Osman. Ewentualnie gdy nie masz pieniedzy, a przyuważysz jakąś perełke w rezerwach któregoś klubu, próbuj wypozyczać, az sie dorobisz na transfery definitywne :)

Kris de la Med Partyzant

0
17.07.2007 18:53    #16
Zależy ile lig masz otwartych... w słabszych zespołach wypożyczenia to świetny sposób na praktycznie darmowe uzupelnienie braków w kadrze... dodatkowo grajkowie wypożyczeni nie beczą, że nie grają w końcu są tylko wypożyczeni ;)

Ponadto odradzam grę bezpośrednimi podaniami, w FM 2007 to najbardziej przyprawiający o zawał serca styl gry ;) Ilość strat i podań do rywali przy wybraniu tego polecenia jest zatrważająca...

Polecam coś co swego czasu preferował Drzymała z Radolskym w Groclinie, czyli 1 duży i 1 mały napadzior ;) Któryś z nich powinien znaleźć sposób na obronę rywali.
Ewentualnie 2 szybkich napastników i nakazanie im zamieniania się miejscami na boisku, to też dosć dobrze się sprawuje.

I uważaj na brazylijczyków (czy tam innych południowoamerykańskich grajków)... niby staty mają fajne i grają ładnie, ale to tak jak z Pogonią, co za dużo to niezdrowo ;)

Pawisco Weteran Wojny Ojczyźnianej

0
17.07.2007 20:51    #17
Powiem Ci ze tez gram w lidze anglieskiej juz 5 sezon Tottenhamem.. Nie mam problemow z taktyka mam w skladzie swietnych skrzydlowych (Guardado, Celsinho) i to oni kieruja gra zepsolu i narzucaja tempo staram sie grac skrzydlami bo po prostu w Anglii to jest skuteczne.. Kiedys gralem na Berbatova strzelal bramki bo byl wysoki teraz mam stosunkowo niskich napastnikow (Falcao, Vela, Aguero) dlatego zmodyfikowalem nieco takse i ze strzelaniem bramek nie ma problemu :) Powinienes miec w skladzie dobrego rozgrywajacego przez ktpregp bede przechodzic akcje (u mnie jest to dos Santos albo Sosa) no i twardego ale dysponujacego swietnym strzalem z dystansu DMFa (Sivok).. Teraz obrona.. No to przede wszystkim silni wysocy srodkowi obroncy (np. Anton Ferdinand, chociaz swietnie sprawdza sie Garay). Boczni obroncy to typowi gracze z angielskich boisk - Bale, Baines, Richards.

Nie miejscie pretensji jesli za duzo napisalem o moim skladzie chcialem ttylko podsunac sefko1 swoje sugestie a kierowalem sie swoimi doswiadczeniami :)

Takze mowie gra przez rozgrywajacego do skrzydlowych, duzo pressingu (zalecana dobra wytrzymalosc), trzymaj takze wysoko obroncow a bocznym daj rozwinac skrzydla :) no i sprocuj zakupic odpowiednich graczy :)

Enjoy the game, pozdrawiam :)

sefko1 Przodownik pracy

0
18.07.2007 09:08    #18
Nastawiłem drużyne troche bardziej defensywnie. Zwiekszyłem pressing i w ostatnich 3 meczach nie przegrałem. Prawde mówiąc niezłe wyzwanie. Pobawie się jeszcze ustawieniami indywidualnymi. Złaszcza skrzydłowych.
Wreszcie gra sprawia troche problemow. Jeszcze pare sezonów i zdobede tytuł. Nie ma bata :)
Dzieki za rade. Juz wysłałem scoutów, a by poszukali dobrego prawego skrzydłowego i DP.
I wymieniłem jednego środkowego obrońce na kogoś kto lepiej gra głową i jest zdecydowanie szybszy od poprzednika. Ma dopiero 19 lat, ale ten Bułgar ma zadatki na obrońce światowej klasy.
Pozdrawiam.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.