Już zrobiłem i nawet myślałem, że zaobserwowałem już pewną regułę, ale jednak wyniki wychodziły różne. Duża losowość, ale kilka wniosków da się wyciągnąć. Otóż:
Bez zmian w edytorze:
TEST 1: PA 148 ( 1 zawodnik > 140), reszta < 140
TEST 2: PA 160, 143 (2 zawodników > 140), reszta < 140
TEST 3: PA 151, 145 (2 zawodników >140) reszta < 140
ZWIĘKSZENIE REPUTACJI LIGI NA POZIOM 200, czyli max
TEST 1: PA 180, 144
TEST 2: PA 185 (obywatel nie/pol), 152
TEST 3: PA 185, 153
Po zwiększeniu PA ligi, otrzymaliśmy pokaźny wzrost PA najlepszego generowanego newgena. Nie jest to niestety regułą, co okaże się w dalszych testach. By stwierdzić, czy rzeczywiście reputacja ligi zwiększa szansę na otrzymanie gracza klasy światowej, należałoby wykonać dużo więcej testów.
POWRÓT DO DOMYŚLNYCH USTAWIEŃ BAZY I ZWIĘKSZENIE JEDYNIE REPUTACJI KLUBÓW: LEGII, LECHA I WISŁY NA POZIOM GLOBALNY 9500:
TEST: PA 155 - zawodnik Ruchu, 154 - zawodnik Jagielonii, 119 - zawodnik Lecha, najlepszy z tych trzech klubów
Wynika z tego, że reputacja klubów nie wpływa na poziom generowanych przez nich newgenów. W sumie inny wynik nieco by zdziwił.
LIGA REPUTACJA NA MAX 200, LEGIA, LECH, WISŁA - REPUTACJA 9500
TEST: 148 - tylko jeden zawodnik na całą generacje piłkarzy i to z Lecha
Chodź już wiemy, że reputacja klubów nie wpływa na poziom juniorów, to zawiodło nawet zwiększenie reputacji ligi do 200.
LIGA 200, LEGIA, LECH, WISŁA, dodałem POGOŃ - REPUTACJA 9500, WYSZUKIWANIE JUNIORÓW 20 (ROZLEGŁA SIATKA)
TEST: 148 - podobnie jak wyżej, tylko jeden zawodnik i to z Lecha.
Duża powtarzalność wysokich wartości PA zawodników Lecha, Legii, SMS Łódź, Zagłębia utwierdza mnie w przekonaniu, że by otrzymać najlepszą generację piłkarzy z puli, należy mieć jak najlepiej rozwinięte WYSZUKIWANIE JUNIORÓW (ROZLEGŁA SIATKA)
Pod lupę wziąłem POGOŃ SZCZECIN, której generacja zdolnych piłkarzy nie trafiała się tak często jak w.w. klubom.
POGOŃ WYSZUKIWANIE JUNIORÓW - 20
TEST: PA 148, 146, 140 - trójka najlepszych piłkarzy z danej generacji TRAFIŁA DO POGONI.
POGOŃ WYSZUKIWANIE JUNIORÓW - 20, REPUTACJA LIGI - 20
TEST: PA 148 - kolejny raz najlepszy zawodnik z danej generacji trafił do Pogoni. Po wcześniejszych dobrych wynikach, teraz jednak kolejny raz zawodzi moje oczekiwania zwiększanie reputacji ligi. Wychodzi na to, że jego wpływ jest albo żaden albo marginalny.
PODSUMOWANIE: NIE UDAŁO MI SIĘ WSKAZAĆ JAKI ZMIENNY PARAMETR ZWIĘKSZA POZIOM GENEROWANYCH PIŁKARZY. WYNIKI MOGĄ WSKAZYWAĆ I NAKAZUJĄ WYSUNĄĆ WNIOSKI, ŻE NA POZIOM GENEROWANYCH PIŁKARZY NIE WPŁYWA REPUTACJA, CZY TO KLUBU CZY TEŻ LIGI.
TEST WYRAŹNIE JEDNAK POKAZUJE, ŻE ROZWINIĘCIE SIATKI WYSZUKIWANIA JUNIORÓW, POZWALA WYŁAWIAĆ, Z DANEJ GENERACJI PIŁKARZY DO PODZIAŁU, TYCH NAJLEPSZYCH. ZATEM JEST TO NAJWAŻNIEJSZY PARAMETR, DECYDUJĄCY DO POZIOMIE PA NASZYCH WYCHOWANKÓW. SIATKĘ WYSZUKIWANIA JUNIORÓW NALEŻY MIEĆ NA WYŻSZYM POZIOMIE, NIŻ INNE KLUBY W LIDZE, W TEN SPOSÓB ZAPEWNIMY SOBIE NABÓR NAJLEPSZYCH ZAWODNIKÓW W KRAJU.
ISTOTNA RZECZ. DUŻA LICZBA KLUBÓW Z WYSOKIM WSKAŹNIKIEM POZIOMU WYSZUKIWANIA JUNIORÓW NIE WPŁYWA NA ILOŚĆ GENEROWANYCH ZAWODNIKÓW O DOBRYM WYNIKU PA. KLUBY BĘDĄ WALCZYĆ O PRZYDZIAŁ NAJLEPSZYCH ZAWODNIKÓW PODCZAS NABORU DO SWOJEGO KLUBU, ZAWSZE Z TEJ SAMEJ PULI UZDOLNIONYCH GRACZY, JAKA W DANEJ CHWILI JEST GENEROWANA. JEŚLI WIĘC ROZWINIEMY SIATKĘ WYSZUKIWANIA JUNIORÓW NA POZIOM 20 PODOBNIE JAK KILKA INNYCH KLUBÓW, MAMY WRAZ NIMI TAKIE SAME SZANSE NA ZATRUDNIENIE TEGO JEDNEGO WYGENEROWANEGO ZAWODNIKA O WYSOKIM POZIOMIE PA.
// Edytowano 6 razy, ostatni raz 23.07.2015 o godz. 17:09
Najnowsze posty