Wyniki wyszukiwania dla: trening

Strona

Ontiz Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
[quote2=jaqb][quote=Magicc]Dajcie spokój, jałowa dyskusja. Teraz jest "znieście PA bo to niesprawiedliwe, zastąpcie je jakimś bliżej niekreślonym miernikiem talentu". Potem byłby płacz, że talentu też nie da się tak łatwo określić, więc to też trzeba zmienić. To ja wnoszę o zniesienie w ogóle systemu atrybutów, bo nie da się określić, czy ktoś kopie piłkę na 13 czy na 15 i to też jest niesprawiedliwe. W ogóle niech każdy ma CA=200, wtedy będzie OK.[/quote]

No tak. Chodzi mi o to, że brakuje mi w FM-ie możliwości wykształtowania (wytrenowania) zawodnika wedle własnych upodobań. Mam odczucie, że w tej grze jestem bardziej selekcjonerem i taktykiem niż trenerem. Może jak znajdę czas napisze o tym manifest.[/quote2]
to samo już sprawdzałem że atrybuty maksymalne jakie pokazuje genie scout to grajek się rozwinie własnie tak bez względu na trening

YNWA Partyzant

[quote=loswariatos]M.in na podstawie obserwacji.
Naprawdę uważasz, że jeśli teraz w Katarze są pompowane grube miliony w szkółki piłkarskie i wszelkie obiekty treningowe to za parę lat Katarczycy zrównają się poziomem chociażby z Francuzami czy Włochami?[/quote]

A dlaczego tak się nie może stać? Mało przykładów z ostatniego nawet dziesięciolecia, gdzie drużyny uważane za kopciuszków europejskich, po wpompowaniu kasy w ligę, trenerów, infrastrukturę itd wyrosły na czołowe drużyny europejskie?
Turcja - 3cia drużyna świata w 2002 i półfinalista ME z 2008
Grecja - Mistrz Europy z 2004
Kto 15-20 lat temu interesował się Turkiem, czy Grekiem?

To tylko w FM-ie ustala się jakieś progi, bo to jest gra.

loswariatos Młody aktywista

M.in na podstawie obserwacji.
Naprawdę uważasz, że jeśli teraz w Katarze są pompowane grube miliony w szkółki piłkarskie i wszelkie obiekty treningowe to za parę lat Katarczycy zrównają się poziomem chociażby z Francuzami czy Włochami?
meglio fascista che frocio

szfedo Przodownik pracy

Miałem w Lecce Maxima Plyaskina, który w wieku 23 lat osiągnął maksimum. Miałem go od 16 czy 17 roku życia, a bazy jakoś wyśmienitej nie miałem. Bazę miałem na 3 złote gwiazdki w treningu. No i wyrósł w wieku 23 lat do maksimum swoich możliwości więc niekoniecznie musisz mieć bazę na najwyższym poziomie. Kluczowym faktem jest determinacja i regularne występy.

Co do zawodnika z W&F postaram się go później wkleić bo nie mam tutaj dostępu do FMa ;)

wilq1993 Partyzant

indywidualny trening + jak najczęstsze wystawianie grajka na tą pozycje = maksymalnie 2 sezony
Czas to pieniądz a ja nie jestem zegarmistrzem

Rafa Partyzant

Hello :)

Przez wiele sezonów w różnych drużynach ściągałem piłkarzy na ustaloną pozycję, nie myśląc o ich przekwalifikowaniu. W tej chwili mam zamiar wytrenować u jednego z moich kopaczy grę na pewnej pozycji z 'uzdolnionego' na 'naturalny'. Ile zajmie to czasu i czy wymaga wystawiania grajka na tej pozycji, czy wystarczy indywidualny trening?

cosnek Młody aktywista

Też wyraże jakieś swoje zdanie na ten temat. Nie rozumiem tych, którzy twierdzą że Polska nie ma żadnych talentów i dobre jest to że po kilku sezonach w FM-ie nie ma żadnego dobrego polskiego, nie polsko-niemieckiego/francuskiego/iworyjskiego czy jakiegoś podobnego, tylko polskiego naszego. Przecież nasze reprezentacje młodzieżowe dość dobrze sobie radzą w rozgrywanych meczach. Dużo talentów ma Lech(Drygas, Możdzeń, Kamiński, Drewniak, Frąckowiak, Wołąkiewicz), Legia(Rybus, Żyro, Wolski, Kucharczyk, Szumski, Efir, Górski, Zbozień), Ruch(Janoszka,wcześniej Sobiech, Piech, Jankowski), Wisła Kraków(Małecki, Wilk, Czekaj, Kurto), GKS Bełchatów(Nowak, Kuświk, Bocian, Mysiak, Sapela), Górnik Zabrze(Skorupski, Sławik, Olkowski, Pazdan, Szymura, Danch, Wojciech Król, Krzystof Mączyński, Gołębiewski, Jonczyk, Milik, Wodecki, Zahorski), Jagiellonia(Lipka, Słowik, Makuszewski, Pawłowski, Tymiński), Korona(Małecki, Kal, Kiercz, Lech, Kiełb, Lenartowski), Lechia(Pawłowski, Janicki, Prusaczyk, Machaj, Poźniak) ŁKS(Golański, Kubicki, Kujawa) Podbeskidzie(Mikoda, Byrtek), Polonia(Gliwa, Jodłowiec, Sadlok, wcześniej Majewski, Przybecki, Wszołek, Teodorczyk, Sikorski), Śląsk(Socha, Fojut, Celeban, Cetnarski, Sobota, Gikiewicz), Widzew(Grzelczak, Radzio, Kaniecki), Zagłębie(Woźniak, Pawłowski, Małkowski, Hanzel, Wilczek, Dąbrowski, Rymaniak). To są piłkarze, którzy w przeciągu ostatnich kilku lat zostali dobrymi ligowcami lub mają szanse takimi się stać. Każdy klub naszej najwyższej ligi ma takich piłkarzy i cały czas miał, jak potoczyła się ich przyszłość to kompletnie inna sprawa. Przez ostatnie kilka lat zawsze jest kliku Polaków grających w dobrych europejskich zespołach z Bundesligi, Ligue 1, ligi holenderskiej czy beligijskiej. Wielu z powyższych zawodników podczas niemal każdej rozpoczynanej przeze mnie karierze w FM-ie byli kupowani przez dobre europejskie klubu(u was pewnie też tak było). To więc dlaczego potem jak już wszyscy obecni zawodnicy zostaną wyprzedani do lepszych klubów, nie pojawiają się następni? Nagle było ich tak dużo, a potem nie ma nic. To pokazuje że Polacy mają dobrych wychowanków(bo skąd wzieli się powyżsi piłkarze wykupywani przez dobre kluby z Polski), to więc dlaczego nagle jest ich tak mało(w miejsce boisk trenigowych wybudowano osiedle?? czy może trenerzy i scouci zmienili fach), przecież mamy kilka dobrych szkółek i małych klubów z dobrymi bazami treningowymi, z których biorą się przyszłe talenty(MSP Szamotuły, Znicz Pruszków, UKS SMS Łódź - jest jeszcze kilka, ale ich nazw nie znam lub nie pamiętam). Więc mamy warunki na to by w FM-ie w każdym polskim klubie pojawiało się co sezon kilku piłkarzy na miarę solidnego ligowca, a niektórzy solidnych grajków europejskich dobrych klubów. Oczywiście potem jeśli gracz rozwinie swoją bazę, siatkę wyszukiwania juniorów to znajdą się jakieś perełki w przyszłości grające w Barcelonie czy innym Realu. Nie mówię tu od razu o wielkich akademiach Ajaxu, PSV, czyżby nawet Barcelony. Jednak poziom wyszukiwania juniorów, ich szkolenia, jakości baz treningowych są źle odźwierciedlone w FM-ie i powinno się to poprawić.

Seju Wybitny Literat

Grupa: Ekspert
[quote=Drinkwater]Seju: Tak więc uważasz, że realną sytuacją jest, że po kilku sezonach w FMie nie pojawili się piłkarze o potencjale (potencjale z gry) Lewandowskiego, Błaszczykowskiego, Szczęsnego, Boruca czy choćby Michała Kucharczyka? Według Ciebie jest to właściwa sytuacja? [/quote]

Ależ tacy piłkarze się pojawiają! Z taką częstotliwością, z jaką powinni się pojawiać, czyli raz, na kilka sezonów. Graczom mało, ja to rozumiem, bo w Anglii jest to proceder dużo częstszy, jednak uważam, że to wina tamtejszych researcherów, nie naszych.

[quote=sabuuq]Od przyszłego sezonu wszystkie kluby Ekstraklasy i 1 ligi mają mieć 3 płyty treningowe (wiem że to niby nic ale jednak podwyższa się standardy baz treningowych). Legia, Lech współpracują z wieloma szkołami, kupują szkółki piłkarskie w swoim regionie a nawet poza nim. Wszystko idzie w kierunku szkolenia młodzieży właśnie. Do tego młodzi mają potencjał ale to że nie dostają szansy gry to druga sprawa. Wystarczy zobaczyć jak Rutkowski nacisnął na trenerów że mają stawiać na młodzież i objawili się od razu Możdżeń i Drygas, mniej Kamiński. To samo Legia której skład opiera się na wychowankach właśnie. A w grze nie pojawiają się zawodnicy na poziom ekstraklasy nie mówiąc już o reprezentacji. [/quote]

Uważam, że polski research jest jednym z lepszych jeśli chodzi o FM-a. Poza tym researcherzy dostają widełki. To nie jest tak, że ktoś sobie pierdyknie Harasimowicza bis, -10, nikt go nie zna, a za trzy lata zdobędzie złotą piłkę. Jesteśmy wpisani w ramy, z których nie wyskoczymy - i słusznie! Nasza piłka ma bardzo niski poziom i powinniśmy się z tym pogodzić. Boruc? Fabiański? Szczęsny? Lewandowski? Jasne, tacy piłkarze z naszej ligi wychodzą, ale nie są to sławy klasy światowej. Najbliżej do niej ma Szczęsny, który na polskich boiskach sztuki bramkarskiej się akurat nie uczył. Doskonale rozumiem zawiedzionych fanów, ale uważam, że gra generuje mało talentów, bo prawdę powiedziawszy w polskiej piłce faktycznie tych perełek jest jak na lekarstwo. Płyty treningowe? Szkółki? To pozwoli na podniesienie atrybutów dotyczących obiektów treningowych, nic więcej. Sądzę też, że należy zastanowić się nad zagadnieniem TALENT. Dla mnie większość polskich gwiazdek to rzemieślnicy, którzy kopią się po czołach do momentu osiągnięcia jakiejś tam przyzwoitej techniki. Gdzie błysk? Gdzie nagła eksplozja talentu z trzeciej ligi, który przedziera się do kadry? Talentem uznałbym Błaszczykowskiego, chociaż też średnio wpasowuje się moją definicję. Z tym trzeba się urodzić, zapytajcie Holendrów i Brazylijczyków.
Szkolenie jest istotne, jasne. Budowanie szkółek - ok. Ale nie róbcie z Polski drugiej Holandii, bo nią nie jest. Na razie, spoglądając na reprezentację, w którą wpakowuje się JAKIEGOKOLWIEKSKÓREGO piłkarza (ważne, że zza granicy!) śmieszy mnie gadka o polskim szkoleniu, sorry.

[quote]
No, ale właśnie to robisz, co tu wyśmiewasz. Wróżysz z fusów. Wbrew pozorom ta gra nie ma, aż tak dużo wspólnego z realizmem prawdziwego świata piłkarskiego, prócz nazwisk, czy nazw klubów. Wystarczy spojrzeć na 2 chyba ważniejsze atrybuty w grze, przyspieszenie i szybkość. Na sprawdzianach w Realu Robben i Pepe biegali na 100 metrów poniżej 11 sekund. Spójrz teraz na ich wartości, a później sprawdź ilu się rodzi 16-17 latków, ważących po 60 kilka kilo o podobnych wartościach. Przecież jeśli nabraliby mięśni i zaczęli ćwiczyć sprinty to biegaliby szybciej od Bolta. Nie wiem dlaczego jeszcze Dania, czy Ukraina nie mają mistzów świata w sprintach, jeżeli ta gra ma coś wspólnego z realizmem.
Jeżeli teraz objęlibyście razem z Mourinho jakieś 2 wyrównane drużyny w FM-ie, to nie zawahałbym się postawić dużych pieniędzy na Ciebie, że Twoja drużyna będzie wyżej na koniec sezonu.[/quote]

No tak, ale jak sam zauważyłeś - to problem Danii i krajów, które podbijają statystyki. To co, mamy robić tak samo? To nie ma sensu, dążmy do normalności. Mi nie przeszkadza przepakowany Duńczyk, bo go nie kupię, pójdzie do Realu Saragossa i będzie git. Przeszkadzałby mi MŁODY Polak w Barcelonie czy nawet w tym Realu Saragossa, bo takie rzeczy się na dzień dzisiejszy NIE DZIEJĄ. Jesteśmy w piłkarskiej dupie, tyle. Nie wiem czy wróżę z fusów, ja po prostu analizuję - graliśmy w LM 15 lat temu, dziś nie gramy - jak można mówić, że poszliśmy do przodu, skoro najłatwiej weryfikowalny egzamin pokazuje, że tak się nie stało? A skoro przez kilkanaście lat mało się zmieniło (ogólnie piłka poszła do przodu, doszła forsa, zaczęto w to inwestować - to raczej zasługa całego piłarskiego świata, Polska przyjęła taki stan rzeczy), to dlaczego w ciągu kilkunastu lat ma się zmienić?
Sądzę, że w FM-ie spokojnie polską ekipą można wygrać LM w ciągu kilku, kilkunastu lat, więc nie przesadzajmy znowu. Widziałem takie uczciwe osiągnięcia. Nie można mówić o urealnianiu Ekstraklasy przez pryzmat jej dopakowania. O tym mówię i tego stanowiska będę bronił.

[quote]
Moim zdaniem jednak gracze z wysokim potencjałem ukazują się w naszej piłce. Inna sprawa, że jest on trwoniony przez trenerów, jak i samych grajków, ze względu na błędy w szkoleniu, słabą psychikę itp. A w Fm takich graczy po prostu nie ma, więc nie ma możliwości rozwoju polskiej piłki.
[/quote]

A jako, że w FM-ie atrybutu "partaczenie talentów" oraz "słaba psychika" czy też "burdeling" (pozdro Rybus) na dzień dzisiejszy nie ma, tego aspektu nie odwzorujemy.

A poważnie: jeśli uważasz, że w polskiej piłce naprawdę są talenty na miarę lig europejskich, ale nie wychodzą z ligi przez złe szkolenie/psychnikę, to jak to twoim zdaniem powinno wyglądać? Dla mnie jasne jest, że pieprzenie o talentach jest pieprzeniem dla podbudowania własnego poczucia wartości. Talentami się interesują europejskie kluby, talentem miał być Król w Realu Madryt, talentów miało być mnóstwo, a wszyscy kończą z kwitkiem. JASNE, zdarza się wyjątek raz na jakiś czas, ale NIE JESTEŚMY WYLĘGARNIĄ MŁODYCH ZDOLNYCH, którzy przez picie piwa i olewanie treningów stają się przeciętniakami. Oni tymi przeciętniakami byli, są i będą.

sabuuq Partyzant

Od przyszłego sezonu wszystkie kluby Ekstraklasy i 1 ligi mają mieć 3 płyty treningowe (wiem że to niby nic ale jednak podwyższa się standardy baz treningowych). Legia, Lech współpracują z wieloma szkołami, kupują szkółki piłkarskie w swoim regionie a nawet poza nim. Wszystko idzie w kierunku szkolenia młodzieży właśnie. Do tego młodzi mają potencjał ale to że nie dostają szansy gry to druga sprawa. Wystarczy zobaczyć jak Rutkowski nacisnął na trenerów że mają stawiać na młodzież i objawili się od razu Możdżeń i Drygas, mniej Kamiński. To samo Legia której skład opiera się na wychowankach właśnie. A w grze nie pojawiają się zawodnicy na poziom ekstraklasy nie mówiąc już o reprezentacji.

Der... Partyzant

Witam wszystkich.

Mam mały problem z reżimami treningowymi i rozwojem zawodników, szczególnie tych młodych. Zgodnie z poradnikiem zrobiłem reżim dla bramkarzy, obrońców, pomocników i napastników. Od siebie dodałem jeszcze trening dla Realu C, gdzie grają młodzi zawodnicy. Jednak spadek umiejętności jest dla mnie za duży i przypuszczam, że coś źle robię ;-) Szczególnie martwi mnie rozwój młodych zawodników, u których w jednym tygodniu potrafią być zielone strzałki, a w następnym zmieniają się one w czerwone.

Gdyby były potrzebne screeny z rozpisem treningów, etc. dorzucę.

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution