Wyniki wyszukiwania dla: trening

Strona

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
fajnie to rozpisałeś :)

jak się idzie na te kursy to oprócz oczywiście wzrostu/spadku umiejętności treningowych dostaje on jakąś licencję na trenowanie w wyższej lidze czy coś w ten deseń, czy tylko zmieniają mu się powyższe parametry?
Jeszcze nie mam za co wysłać trenera na szkolenie; pytanie na przyszłość :)

Pozdrawiam

marcin110987 Partyzant

A teraz ciekawostka...
Tak się dziwnie złożyło, że zapisałem sobie grę i wyłączyłem ją na 1 dzień przed tym jak kolejny trener miał otrzymać uprawnienia trenerskie.
Włączyłem grę, uruchamiając ostatnio zapisaną rozgrywkę i kliknąłem kontynuuj po czym we wiadomościach dostałem info, że trener otrzymał uprawnienia trenerskie i spisałem jego atrybuty. Po porównaniu z dotychczasowymi atrybutami, które wcześniej spisałem były inne (co już wiadomo). Zastanowiło mnie, czy na przestrzeni czasu grytrenerom nie zmieniają się atrybuty same od siebie (bez żadnych kursów), więc nie wiele myśląc stwierdziłem że nie stracę dużo gry u wyszedłem bez zapisu. Ponownie uruchomiłem ostatnio zapisaną grę i sprawdziłem atrybuty przed kliknięciem "kontynuuj". Okazało się, że atrybuty były dokładnie takie same jak te, które wcześniej spisałem (przed ukończeniem kursu). Wniosek w tym momencie był prosty. Trener kończy kurs, więc atrybuty się zmieniają. W trekcie gry pozostają stałe. Kliknąłem kontynuuj i tu nastąpiła niespodzianka. Otóż trener nie ukończył kursu i dostałem informację, że "Trener ma problemy na kursie, otrzymał więcej czasu". Wniosek był prosty to czy trener ukończy kurs czy nie, to sprawa losowa i gra losuje zdarzenie w momencie daty zakończenia kursu. Wszedłem w profil trenera, żeby sprawdzić o jaką licencję się ubiega i ku mojemu zaskoczeniu trener, który miał 20-kę treningu ofensywy nagle miał 19-kę. Porównałem szybko z katreczką i okazało się, że niektóre parametry były wyższe, a niektóre niższe (większość była wyższych) niż przed informacją o problemach na kursie. Ponownie wyłączyłem grę bez zapisywania i wczytałem z ostatniego zapisu. Trener znowu nie ukończył kursu, ale jego parametryznowu były inne (tym razem wszystkie, które się zmieniły wzrosły). Kilkakrotnie wyłączyłem grę bez zapisu i wczytałem i sprawdzałem co się stanie. Raz trener kończył kurs, innym razem nie. Za każdym razem jego atrybuty zmieniały się niezależnie od tego czy miał problemy czy nie i suma zmian w statystykach zawsze była wyższa od 0 (przeprowadziłem około 10 prób).

WNIOSKI:
Nie wiem czy to było zamysłem twórców nowego FM'a, ale:
- trener rozpoczynając kurs ma przypisaną dokładną datę jego zakończenia
- w dniu zakończenia kursu gra losuje, czy trener kurs kończy czy nie
- niezależnie od tego, czy trener kurs zakończy pomyślnie czy też ma problemy i dostaje więcej czasu jego atrybuty się zmieniają
- zawsze suma zmian atrybutów jest większa od 0 (jeśli atrybut spada, to odejmuję, a jeśli rośnie to dodaję liczbę o którą się zmienił)
- za każdym razem zmiany atrybutów następują w sposób losowy (tak jak w przypadku newgenów), przy czym tutaj mamy bazę wyjściową i maksymalny spadek jaki zaobserwowałem to -2, a maksymalny wzrost to +3
- lepiej dla nas jeśli trener ma problemy na kursie i ma przedłużony czas, ponieważ wzrastają mu atrybuty, a w chwili kiedy przedłużony czas się kończy, to wzrosną mu jeszcze raz

Jeśli ktoś będzie miał inne spostrzeżenia to chętnie poczytam, ale wydaje mi się, że rozszyfrowałem znaczenie kursów trenerskich w nowym FM :)

Endrjju Partyzant

02.12.2012 17:50    #1683     Sufler - Porady do gry - XYZ inwestuje na przyszłość.
Praktycznie w każdym klubie, w którym pracuję mam to samo. Kluby zapewniają sobie jakieś rezerwy finansowe i setki milionów złotych znikają GDZIEŚ. Piszę, bo chciałbym się dowiedzieć gdzie. Gram Lechem trzeci już sezon i na początku tego właśnie sezonu wyskakuje mi o rzekomym funduszu inwestycyjnym w wysokości ponad 100mln. zł. Ale ja się pytam po jaką cholerę?
Wiem tyle " Zarząd jest zdania, że obecna sytuacja finansowa pozwala na takie posunięcie, które gwarantuje klubowi długotrwałe korzyści ".
Bardzo chciałbym wiedzieć coś więcej. Pieniądze po prostu gdzieś przepadają? Gdzie jest kasa, za którą mógłbym rozbudować klubową bazę treningową, obiekty młodzieżowe czy nawet dobudować kilka krzesełek na stadionie..? Nie mogłem nic znaleźć na żadnym forum.

Mam to w większości klubów, nawet jeśli jest to ManCity czy Real..

Z góry dziękuję.

Gyan Partyzant

02.12.2012 17:35    #1684     Football Manager - Ogólna dyskusja - Trening 2013
Kolejne pytanko mam :D jak Wy ustawiacie trening w nowym fmie :D ? najlepiej jakby jakieś osoby pisały z powiedzmy jakimiś "sukcesami treingowymi ":D chodzi mi głównie o obciążenia i jak wy rozplanowujecie treningi

chinczol Młody aktywista

Ten potencjalny rozwój atrybutów w GS trzeba brać z lekkim przymrużeniem oka. Tak jak napisałeś. Jeśli ciągle będziesz trenował indywidualnie jeden atrybut to osiągnie on wyzszy poziom niż wskazuje na to GS, oczywiście kosztem innych. Być może opanowanie zawodnika o którym piszesz wzrośnie do poziomu 15, ale potrzeba będzie na to sporo czasu/treningu.

konradstw Partyzant

Witam! Nurtuję mnie pewna kwestia, w Genie Scout jest opcja by pokazać "potencjalne umiejętności" jakoś tak to się nazywa, wtedy widzimy na jakim poziomie będzie miał umiejętności dany zawodnik gdy osiągnie cały swój potencjał.
Dajmy na to mamy napastnika z Opanowaniem 7, a maksymalnie wg. Genie może rozwinąć do 10. Czy jak w indywidualnym treningu zalecę temu zawodnikowi trening Opanowania z wysokim naciskiem to może osiągnąć powiedzmy Opanowanie na poziomie 15 (oczywiście kosztem innych umiejętności "możliwych" do rozwinięcia przez PA), czy też ta opcja przyspieszy nam tylko rozwój Opanowania do 10, a potem trening będzie już bezużyteczny?

01.12.2012 23:57    #1687     Sufler - Porady do gry - Kontuzje
Mam podobnie, jeden wróci z kontuzji to drugi się na nią "wybiera".
Trochę dziwne ze strony producenta, że taką kontuzjogenność wymyślili...

Chyba, że wszyscy robimy nieprawidłowe treningi ;)

01.12.2012 19:09    #1688     Football Manager - Ogólna dyskusja - Kondycja
@Mar1992
Dobre! :)

@Kompik
Może zrób im trening kondycji na poziomie wyżej niż "przeciętny" w oknie treningu zespołu :)

Emeryt Partyzant

01.12.2012 16:39    #1689     Football Manager - Ogólna dyskusja - Jak w to grać?
[quote="klimat"]Słuchajcie Managerowie. Jak wszystkim pewnie od dawna wiadomo FM to seria, która najbardziej odzwierciedla rzeczywistość. W takim wypadku, w jaki sposób Wy chcecie grać polskimi klubami w europejskich pucharach? Skoro w rzeczywistości awans polskiego klubu do fazy grupowej LE graniczy z cudem to w FM tez tak jest. Odstajemy od Europy, niestety. Pozdrawiam wszystkich cierpliwych managerów (grających w Polską Ligę)[/quote]

Z tym odzwierciedleniem to byłem się jednak zastanowił. Sam zacząłem grać teraz ligę polską, i po 7 kolejkach Lech zajmuje przedostatnie miejsce z dorobkiem 4 punktów... I tak jak już wspominałem, zbyt rażące jest to, że po serii dobrych wyników (i przykładowo odpaleniu gry od nowa), nagle zaczynają się remisy i przegrane z dużo gorszymi zespołami. Nie pomaga zmiana taktyki, treningu przedmeczowego, czy rozmów motywacyjnych. Jak grali, tak grają.

marcin110987 Partyzant

Jeśli chodzi o koordynatora grup młodzieżowych (rozumiem, że chodzi o koordynatora pionu juniorskiego) to zakładałem kiedyś taki temat:
http://www.cmrev(...)045.html
Okazuje się, że chyba miałem rację, bo odkąd zatrudniłem koordynatora w 3 sezonie gry, to newgeni znacznie się "polepszyli", a oprócz tego zaczęli się pojawiać naprawdę dobrzy juniorzy.
Mój koordynator ma wysokie cechy o których pisałem w tamtym temacie i sprawdza się fantastycznie.

Teraz kwestia trenerów...
Wykazałem się cierpliwością i pospisywałem sobie parametry każdego trenera swojego zespołu i właśnie pierwszy z tych "spisanych" zakończył u mnie kurs.
Okazało się, że jego statystyki zmieniły się, ale NIE wzrosły!
Trener ten ma najlepszą kategorię treningową "Defensywa" i w zasadzie to urosło, ale były atrybuty, które po kursie spadły.
Poniżej przedstawię atrybuty tego trenera (pewnie w przyszłości będę wypisywał innych, żeby to jakoś sensownie porównać i wyciągnąć wnioski)
Bramkarze: 1 -> 3
Defensywa: 16 -> 17
Kierowanie zespołem: 4 -> 2
Kondycja: 1 -> 1
Mentalność: 8 -> 8
Ofensywa: 10 -> 10
Praca z juniorami: 12 -> 12
Taktyka: 9 -> 9
Technika: 11 -> 11
Determinacja: 17 -> 17
Motywowanie: 10 -> 9
Ocena pot. piłkarza: 11 -> 11
Ocena um. piłkarza: 13 -> 12
Poziom dyscypliny: 8 -> 8
Wiedza taktyczna: 9 -> 8
Zdolności medyczne: 3 -> 3
Zdolność do adaptacji: 12 -> 12

Ten trener jest u mnie trenerem defensywy, więc wygląda na to, że ma w d*pie pozostałe atrybuty i na kursie uczył się tylko defensywy...
Zobaczymy jak będą wyglądać atrybuty innych trenerów po kursie :)

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.