Wyniki wyszukiwania dla: taktyka

Strona

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
10.08.2010 17:49    #2381     Sufler - Porady do gry - Romelu Lukaku
A co mnie zaskoczyło, ta trójka PŚ sprawdza się wszędzie. Nawet we Francji. Potencjalnie wydawać by się mogło, że taka taktyka tylko w Anglii. Ciekawe jak to się sprawdza w Hiszpanii.
Ale czy się nie traci? Z Saint-Etienne strzelił szybko 3 bramki, a oni jednak odrobili. Więc, reguły nie ma.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

Wszystkiego wygrywać się nie da. Jeśli przeciwnika interesuje tylko i wyłącznie wynik 0:0, to czasem taki wynik padnie. Pomyśl więc, jak prezentowałaby się taktyka przeciwnika w kreatorze - nastawienie ultradefensywne, kontrataki, szybka gra bokami, sztywna filozofia. Każda taktyka ma plusy i minusy, każdą da się rozkminić.

Jak w rzeczywistości powinien zagrać zespół, który wie, że przeciwnik będzie się tylko bronił? Stałe fragmenty gry, agresywny atak od początku, cierpliwe czekanie na okazję. Przekładając to na FMa - bardzo ofensywne ustawienie od początku (np. pierwsze 10 minut), a jeśli to nie przyniesie rezultatu, wracamy do standardowego ustawienia, opanowujemy środek pola, dyktujemy warunki gry. Jeśli na co dzień grasz 442 ustaw na pierwsze 5 - 10 minut meczu 424. Potem wróć do swojego pierwotnego ustawienia, w poleceniach z ławki każ zawodnikom 'nękać rywala', 'strzelać z każdej pozycji' i 'rozciągać pole gry'. Tempo i nastawienie podkręć potem pod koniec pierwszej połowy. Na drugą połowę wyjdź znów 424, po 5 minutach odpuść. Powtórz wariant próby opanowania gry. Wyciągaj za pomocą poleceń z ławki przeciwnika na swoją połowę. I pod koniec gry znów podkręć tempo.

Jeśli przeciwnik się broni, to gra sztywną filozofią. Szeregi obrony rywala są twarde i mało elastyczne. To daje szansę zawodnikom zmieniającym się nawzajem pozycjami. Jeśli chodzi o zmiany, nie ma sensu dokładać napastników. Polecałbym raczej graczy kreatywnych, o dużej umiejętności wykonywania celnych podań.

Trzeba też wziąć pod uwagę, że przeciwnik swoje szanse będzie miał. Aby grać ofensywnie i kontrolować grę, niezbędny jest defensywny pomocnik.
Zabezpieczy przed kontrami rywala.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

toster Partyzant

09.08.2010 12:01    #2383     Sufler - Porady do gry - Kontuzja za kontuzją
Ja też ostatnio mam ten problem od września ( teraz mam początek Listopada ) w moim Lechu było ponad 20 kontuzji !! większość między 7-14 dni ale np. Lewandowski 4 mies a 2 moich najlepszych piłkarzy pierwszy ok 4 tyg ale 2 dni po powrocie z kontuzji znowu ma teraz na 2 mies a drugi po 2 tyg zagrał 2 mecze i kontuzja na 4tyg ogólnie teraz pół pierwszego składu ma kontuzje.
Przez ostatnie parę sezonów były kontuzje ale mało co prawda mam treningi na obciążeniu wysokim ale i tak większość kontuzji łapią w meczach a przez te 2 mies chyba tylko 1 kontuzja była na treningu.
A taktyką gram identyczną od prawie 4 sezonów.

mateuszmc Partyzant

07.08.2010 04:06    #2384     Sufler - Porady do gry - Idealna liga
Polecam Wolverhampton Wanderers jeżeli znasz się trochę na taktykach i defensywie to już w pierwszym sezonie (Wolves są beniaminkami,prognoza to 16 miejsce) można przerwać dominacją "Wielkiej czwórki".Na transfery masz 10-11 mln ojro.

Chod Żołnierz frontu ideologicznego

05.08.2010 23:58    #2385     Sufler - Porady do gry - defensywna taktyka
Co do gry defensywnej. Próbowałem catenaccio w Interze i szczerze powiem że jest tragicznie w spotkaniach z słabymi rywalami - nie było ustawień z kosmosu, raczej porządna mocna taktyka. Próbuj, może Ci się uda;)

Drogba lisem? Tak dobry fizycznie zawodnik zostałby tym skrzywdzony - lepiej spróbować środkowego napastnika. Istnieje szansa że będzie wtedy cofał się po piłkę. Możesz także spróbować klasycznej dziesiątki wtedy jest bardzo prawdopodobne to że Duduś będzie się wracał.
#TeamTyniec

Kacper125 Partyzant

05.08.2010 20:21    #2386     Sufler - Porady do gry - Reżim treningowy
Chciałbym sam zrobić swój rezim treningowy. Może ktoś napisać od czego są aerobik czy taktyka. Chodzi mi o to za jakie atrybuty odpowiadają...

alastor Partyzant

@szfedo
Próbowałem :P Wtedy szereguje ich według ich pozycji, ale z kolei "wybór meczowy" jest chaotyczny. Ja bym chciał żeby byli uszeregowani wg obu, z tym że wg wyboru meczowego w pierwszej kolejności.

Na screenie jest właśnie segregacja wg "pozycja".

PS. W menu drużyny, w "Skład" w zakładce "Taktyka" nie mam tego problemu. Tylko przy wyborze "Składu drużyny" na mecz.

szfedo Przodownik pracy

05.08.2010 00:52    #2388     Sufler - Porady do gry - defensywna taktyka
1. Możesz spróbować. Mając wyśmienitych napastników (a takich do Chelsea ze spokojem jesteś w stanie sprowadzić), nie będziesz potrzebował wielu akcji żeby zdobyć gola, a jak wiadomo w defensywnych taktykach za wiele sytuacji mieć nie będzie.

2. W FMie rola OPP i PP jest w zasadzie taka sama. Ronaldo ze spokojem powinien odnaleźć się na obu pozycjach.

mateuszmc Partyzant

05.08.2010 00:27    #2389     Sufler - Porady do gry - defensywna taktyka
Witajcie znów mam serie kilku pytań :

1.Czy defensywną grą w wielkim klubie można coś osiągnąć ?
(np. Gram Chelsea Londyn i ustawiam sobie Catenaccio i czy z tą grą osiągnę coś w LM i w BPL ?)

2.Czy OPP mający status "gwiazdy w większości zespołów" będzie miał takie same umiejętności grając na PP ? (np. C.Ronaldo)

thelead Partyzant

Witam mam problem z FM10, jakiego sie nie spodziewałem i jakoś nigdzienie znalazłem rozwiązania.

Na początek chciałbym zaznaczyć że nie jestem jesli chodzi o serię FM jakimś wymiataczem, nie mam papierów na genialnego taktyka czy wychowawcę młodziezy. Co więcej nie jestem też purystą FM, toteż nie wzgardzę od czasu do czasu zapożyczeniem taksy z netu albo sprawdzeniem talentu w geniescout. Słowem pytanie moje nie jest próba przechwałki a po prostu cpróba pogrania w FM10 bo to gierka w którą zagrałem najkrócej odkąd znam tę serię managerów.

ALe do rzeczy... chodzi mi o to że FM10 szybko mnie zniechęcił bo gra jest za łatwa (tzn. nie wiem co zrobić zeby była w miarę realistyczna, coś na poziomie 09 albo 08. Żeby nie być gołosłownym, zacząłem grać w angielskiej championship, w Nothingham konkretnie, owszem przyznam że takse jaką tam ustawiłem podpatrzyłem gdzieś w necie, ale to mniej istotne. W kazdym bądź razie już pierwszy sezon mnie rozwalił, bo transfery zrobiłem żadne, Smolarek do ataku i ze dwóch jeszcze innych leszczy, w treningu też żadnej rewolucji i po sezonie awans Nothingham do premiership, smolarek królem strzelców bodajże z 36 bramkami słowem, cud miód i malina, ale myślę sobie w premiership wreszcie dostnę w kośc i będę musiał pokombinowąc nic bardziej mylnego, w połowie sezou w premiership znów smolarek strzela średnio bramkę na mecz a drużnya po 3, jako beniaminek byłem na 5 miejscu w tabeli... no i jakoś mi się odechciało grać.... wiem że to może problem kuriozum, ale chciałbym znów poczuć smak rywalizacji ... jakaś rada na to ??

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution