[quote=Jacko]Ja od siebie dodam tylko, że w kręgach Blaugrany krąży wieść o tym, że wszystkie kategorie wiekowe Barcy grają tym samym systemem co Guardiolowska. Było o tym nawet kilka artykułów. Choć zapewne są pewne modyfikacje w nastawieniach. Bo jednak nie każdy młody potrafi grać tak jak Messi. Choć w Barcy jest kilku ciekawych, jak wszędzie.
Conte? Podobno były piłkarz. Włoch, więc super pięknego futbolu nie będzie.
Sam próbowałem kiedyś połączyć ofensywną Barcę z jakimś ultradefensywnym Catenaccio. Efekt? Ogień i woda.
Temat ten skłonił mnie do modyfikacji mojej taktyki, ale nie ustawienia. Bardzo mi odpowiada. 4-1-1-3-1. [/quote]
To akurat żadna tajemnica z tą grą podobną taktyką u wszystkich kategorii wiekowych - to kwestia pewnej filozofii, wedle której przychodzący do klubu junior ma od początku być kształtowany na zawodnika pierwszej drużyny. Sama koncepcja gry Blaugrany jest praktycznie niezmienna od lat - zmieniają się trenerzy, taktyka raczej nie. Wszelkie próby odstępstw nie kończą się dobrze.
Przy okazji podczepię się pod temat - gram sobie Romą, a że nie jestem specjalistą od ligi włoskiej to prosiłbym o jakąś poradę co do stylu gry jaki najlepiej się tam sprawdza. Bo niby po dwóch sezonach ciągle jestem liderem, ale jednak sposób gry mnie rozczarowuje. Gram taksą opartą właśnie o ustawienie Barcy (ataki skrzydłami, raczej krótkie podania), która do włoskiego stylu za bardzo nie pasuje, ale wszelkie próby zmiany (czy to 4-4-2 czy 4-1-3-2 bez skrzydłowych) raczej nie zdają egzaminu.
Najnowsze posty