Wyniki wyszukiwania dla: taktyka

Strona

PDrasta Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
24.11.2011 14:54    #1801     Football Manager - Świat taktyki - Porady taktyczne
Moim zdaniem Pato to napastnik, nie żaden schodzący napastnik czy skrzydłowy :P 4-3-3 nigdy nie grałem, wiec sie nie wypowiadam :)

Zaczynam grę Lechią, w pierwszym sezonie nie widze potrzeby zakupów, no może obrońców przydałoby się wymienić, myślę, że na ofensywe mają za słaby atak, poza tym będzie kuleć obrona. taktyka zrównoważona/kontratak myślę, że byłby idealny, myslałem nad taktyką 4-5-1, lecz nie mam środkowego napastnika który będzie ładował bramki. Myślę, że z drobną pomocą[najlepiej kontakt priv] udałoby mi się coś osiągnąć w Gdańsku, bo fm 12 to kompletnie odmienna gra niż 11, takie jest moje zdanie. Tutaj na razie nie wychodzi mi tyle co w 11, wiec zapraszam do rozmowy
Jednych to razi, a innych zachwyca
miasto Ostróda to Mazur stolica!

morpex Partyzant

23.11.2011 12:55    #1802     Football Manager - Świat taktyki - Porady taktyczne
witam,mam dwa pytania

1.Jak sie spisuje Pato jako schodzacy napastnik w fm 12 bo asystent mowi ze ma tylko 1.5 gwiazdki na tej pozycji i nie wiem czy sróbowac go przystosowac czy kupic innego zawodnika

2.Jakie polecenia dac napastnikom w 4-3-3 i czy wogle oplaca sie grac ta taktyka w Ac Milan jesli nie to jaka formacje wybrac

z gory dzieki za pomoc

Goldberg1987 Partyzant

23.11.2011 12:06    #1803     Sufler - Porady do gry - Ustawienie 4-2-3-1
Zrób screena z taktyka i ustawieniem zespołu to pomogę.

czakalaka Partyzant

pudla zawsze byly i będą, zreszta jakby wszytsko strzelali to każdy mecz by sie kończyl 2 cyfrowym wynikiem. Gram Eintrachem Frankfurt, zacząlem od drugiej ligi, odrazu awansowalem i tu mnie spotkalo zdziwienie, myslalem ze zrobią kiche na poziomie 11, gdzie jak zaczynalem atalanta i awansowalem w 1 sezonie walczylem o Misia i bylem 2, wtedy za 11 podziekowalem :) a tu zonk pierwszy rok walczylem zeby nie spaść, drugi podobnie ale uz srodek tabeli, w trzecim 6 miejsce i runda kwalifikacyjna, ale uwalilem z aston vilą. Obecnie 2015 rok i pierwszy raz gram w Uefa w fazie grupowej.Ogólnie im dluzej pilkarze ze sobą grają tym lepiej sie zgrywaja, a co za tym idzie wiecej goli wpada, duze znaczenie ma tak samo znajomosc jezyka, odpowiednia taktyka, a najwieksze morale. Rozmowy dzialaja naprawde, tylko trza rozkminic co dziala akurat na danych grajkow, czasem jest lepiej jak maja na czerwono i sa niezadowoleni niz bezmyslnie cieszą japy a wygrywaja tylko 1:0 lub 2:0, po takiej sobie grze, wiec sie nie ma co dziwic ze jak grali slabo a dostaja od nas pochwale, a przeciwnik dostal agresywna nagane od swojego coacha, to potrafi odwrocic losy meczu na swoją korzyść:) bynajmniej z moich obserwacji tak wynika.

Mar1992 Przodownik pracy

14.11.2011 22:39    #1805     Sufler - Porady do gry - rozczarowanie
Ale Wy jesteście śmieszni. Pleciecie takie bzdury. Jak można oskarżać grę o niestworzone rzeczy, po rozegraniu jednego, dwóch sezonów? To tak jak pisać recenzję gry, bez jej przejścia (oczywiście pozna Fm, bo się go nie da przejść). Po 8 kolejkach byłem Lechem na 13 miejscu (kontuzje Stilica, Krivetsa, Rudneva i Wołąkiewicza). Po kilku spotkaniach rozegrali się zmiennicy i zaczęła się powolna wspinaczka. Do końca sezonu groźniejszych kontuzji nie miałem. Sezon wygrałem z przewagą 2 punktów nad Legią, z którą wygrałem w ostatniej kolejce. Wołąkiewicz, Murawski, Możdżeń, Kamiński, Wojtkowiak, Milik dostali powołanie do reprezentacji na Euro, gdyż mieli kapitalną rundę wiosenną i zapewnili mi mistrza. Nie wygrywam różnicą 5 bramek, przeciwnik czasem ma dzień konia, ale jakoś wygrywam (ew. remisuję). Zdarzają się porażki, ale nie winię za to gry tylko siebie. Zła taktyka, źli wykonawcy taktyki, pech. W tej wersji jeszcze ani razu nie denerwowałem się, bo mnie "gra oszukała". Nie umiecie poradzić sobie z porażka i wylewacie tu swoje żale? GRATULACJE!!!

zollw Partyzant

14.11.2011 16:33    #1806     Sufler - Porady do gry - rozczarowanie
Jestem trochę rozczarowany mechaniką FM 2012.
Po pierwsze: Sprowadziłem piłkarza do Lecha Poznań, Klasy światowej a tu nawet nie zaproponowali żeby zwołać dla niego konferencji prasowej -,- Jesto to stary piłkarz ale głównie chodziło mi o zarobienie pieniędzy na sprzedaży koszulek itp a tu nic ;o we wcześniejszych wersjach FM'a mi się to bardziej podobało niż jest teraz , ale cóż.
Po drugie: Kto mi wytłumaczy taką sytuację:
mecz Lech Poznań - Polonia Warszawa
Strzały: Lech - 42 , Polonia - 2
Celne S: Lech -30 , Polonia -2
Gole: Lech -1 , Polonia - 2
Gole dla Poloni strzelił napastnik z wykończeniem 8 i opanowaniem 11 , moi zawodnicy byli skoncentrowani przed meczem i w przerwie zmotytwowani wszyscy . Najlepsi moi napastnicy Rudnevs i Ezechiel co chwile strzelali , ale nic to nie dawało i tak jest w każdym meczu ;/ są ustawieni jako kompletni napastnicy . gram trzema taktykami które są opanowane najlepiej jak już można .
Jest to dla mnie nie zrozumiałe , fakt czasem wygrywam 6-1 , ale to raz na sezon a takie mecze mam co chwile , albo ledwo wygrywam albo przerywam i się denerwuje ;/
Po trzecie: Legia Warszawa miała 17 meczy z rzędu wygrane , ale gdy ich pokonałem to wszystkie do końca sezonu przegrali po dwa zero i w każdym meczu bramki strzelał tylko jeden zawodnik tak jak u mnie Rudnevs strzelił im dwie to inni napastnicy im też tak robili . Bugów ta gra ma pełno i powinni to jak najszybciej poprawić , a i jeszcze miałem bug że na 3 dni miałem zamknięte okno transferowe bo dostałem wiadomość że zamiast zaczynającego się okna transferowego 1.07.2012 to ono się wtedy zamyka
-,-

Czy Wy też jesteście rozczarowani nowym FM , może macie jakieś inne podobne problemy ? Albo jakieś rozwiązania na moje ? Nie chce rozpoczynać nowej kariery ponieważ dałem sobie określony cel zdobyć z Lechem LM lub LE :D

techniczny Młody aktywista

Proszę nie tyle o gotowe rozwiązanie, co o wskazanie na pewne kwestie, na co mam zwrócić uwagę. Właśnie zostałem zwolniony z Widzewa po 1,5 sezonu, ale może po kolei.
Pierwszy sezon nienajgorszy - 5 miejsce i zabrakło mi 4 punktów by zakwalifikować się do Ligi Europejskiej. Grałem wtedy generalnie składem tym, który dostałem na początku, wspomagając go dosłownie 2-3 sprowadzonymi zawodnikami. Zarząd był zadowolony, ja też, dostałem trochę dukatów na transfery, więc pozbyłem się co gorszych zawodników sprowadzając na ich miejsce grajków z faktycznie lepszymi notami.
Okres przygotowawczy przebiegł bez większych problemów. Były mecze lepsze i gorsze, ale generalnie nie narzekałem. Nowy sezon zaczęliśmy kiepsko. Szczęśliwe remisy bądź porażki jedną bramką. Potem było coraz gorzej zupełnie nie wiem dlaczego. Piłkarze grali jak totalne patałachy. Tyle bzdurnych błędów w jednej rundzie to ja nie widziałem przez poprzednie trzy FM'y razem wzięte. Totalny brak zaangażowania. Oto sytuacje, które powtarzały się nagminnie:
- Robię kontrę. Boczny obrońca podłącza się do akcji, mija przeciwnika i jest już na wysokości pola karnego. Przeciwnik został 3 metry za nim, a ten patałach zamiast wstrzelić w pole karne, nagle zwalnia, czeka aż obrońca go dogoni, po czym trafia piłką prosto w niego i mamy tylko rożny. Gdyby to się zdarzyło raz czy dwa, ale tak było za każdym razem w przypadku wszystkich zawodników. W taki sposób partolili mi po 8 akcji w meczu.
- Atak pozycyjny. Przy piłce środkowy pomocnik. Mija 2-3 obrońców, zostaje mu tylko podać do wychodzącego zza pleców napastnika. A ten lamer co robi? Staje w miejscu, odwraca się plecami do bramki i bez żadnej walki daje sobie odebrać piłkę. Przecież to chore :/ Sytuacja również nagminnie powtarzała się w każdym meczu.
- I teraz najlepsze - obrońca i bramkarz "zrobili" mi w ten sposób 4 bramki w 2 meczach, które zaskutkowały zwolnieniem - jestem w posiadaniu piłki pod moją bramką, przeciwnik nie atakuje. Boczny obrońca podaje do środkowego, ten nawet pół kroku nie robi do piłki po czym ta wpada w bole bramkowe. Bramkarz oczywiście jak słup soli, tylko w tyłku sobie grzebie. Do piłki podbiega przeciwnik i spokojnie ładuje do pustej bramki. W identyczny sposób straciłem 4 gole w 2 meczach. Przecież to chore :/

Dodam, że:
- stosowałem zawodnikom odowiedni trening
- polecenia drużynowe i osobiste - ofensywa, ścisłe krycie, agresywny odbiór piłki, częste dośrodkowania, częste podania w uliczkę - wszystko przynosiło zupełnie odwrotny skutek.

Morale - od dobrego po wspaniałe. Rozmowy motywacyjne - wygląda na zadowolnego, zmotywowanego. Pod koniec kariery w Widzewie grali jak drużyna z C Klasy. Piłka im się odbijała od pleców, nie potrafili dokładnie zagrać na 3 metry. Gdy rozmawiałem z każdym osobiście to albo:
- wiem, że źle zagrałem, postaram się poprawić, albo
- jest pan niesprawiedliwy, gram całkiem nieźle

Myślałem, że może taktyka już się nie sprawdza. Najpierw kombinowałem z poleceniami. Nic. Potem zmodyfikowałem taktykę. Nic. Jedyne co im wychodziło to nieźle rozgrywali rzuty wolne. Ale to za mało, bo poza tym grali jakby pierwszy raz w życiu piłkę widzieli. W głowę zachodzę jakim cudem przegrywali z zawodnikami, którzy mieli umiejętności o 5 oczek niższe od nich. Już nawet zaczynam upatrywać w tym jakiegoś spisku ze strony komputera, bo co bym nie robił, to wszystko było źle, a jak pokazuje pierwszy niezły sezon, wiem jak grać w FM'a. Zresztą w poprzednich wersjach odnosiłem znaczące sukcesy w Polsce i w Anglii.

Warto również nadmienić, ze w okresie przygotowawczym zimowym zespół grał naprawdę dobrze, i nie chodzi mi tu o same wyniki (tylko jedna porażka - z Kaiserslautern, wygrana z Neuchatel Xamax i Cracovią 5-1 na wyjeździe), ale o styl, o zaangażowanie. W sparingach jest szybka piłka, jest gryzienie trawy, są celne podania, dobre strzały. Gdyby grali tak w lidze to by byli w pierwszej trójce. Ale gdy tylko zaczęła się liga - zaczęli grać jak ostanie łamagi. A 5 dni wcześniej roznieśli przeciwników 4:0.

Ja wszystko rozumiem, że może być zniżka formy, że raz na jakiś czas trafia się jakiś kosmiczny mecz w którym padają 3 samobóje i 4 gole w doliczonym czasie. Jestem przyzwyczajony, ale za cholerę nie potrafię zrozumieć, że co bym nie zrobił, jak bym nie rozmawiał, jak bym ich nie ustawił, to wszystko było do tyłka. A piłkarze umiejętności mieli naprawdę niezłe. Tylko co z tego, skoro dali się robić jak dzieci.

Po zwolenieniu z Widzewa (sam bym na miejscu prezesa nie wytrzymał) dostałem posadę w Kolejarzu Stróże. Mam za zadanie utrzymać się w lidze. Nie chcę, by powtórzyła się sytuacja z Widzewa, bo chyba wyrzucę kompa za okno. Proszę o jakąś wskazówkę, zwłaszcza osoby, które miały podobną sytuację.

Aha, gwoli formalności - gdy mnie zwolnili, Widzew był na 10 miejscu. Od tamtej pory nowy menago rozegrał 5 spotkać. Wszystkie przegrał. To moja taka mała satysfakcja, że jednak coś chyba jest nie tak. Tylko, że ten nowy menago wystawia w składzie po 6-7 graczy U-18, którzy byli pierwsi do odstrzału po sezonie.

cubsonart Partyzant

12.11.2011 16:44    #1808     Sufler - Porady do gry - Zawodnik na zgrupowaniu, problem
strategia ofensywna
podania krotsze
swoboda: wieksza swoboda
krycie 1 na 1
swoboda pozycyjna szukaj gry

szerokosc gry na 3/4 paska
tempo tak samo
gra na czas do 1/3 paska

---

taka taktyka co masz nic raczej nie osiagniesz ;)

ustawienie zrob takie

napastnik

skrzydlo OPS skrzydlo

SP SP

OL OS OS OP

BR

to jest moja taktyka zawsze mi dziala ;)

zagraj nia do konca sezonu i zobaczysz efekty :)

powodzenia

cubsonart Partyzant

12.11.2011 13:35    #1809     Sufler - Porady do gry - Problem z Ustawieniem
wrzuc screeny o ktorych mowilem lukne i powiem cos wiecej.. 15-6 w bramkach nie jest zle ale moglo byc lepiej bo zalezy z kim grales, ale w 6-7 sparingach evertonem 15 bramek ciut za malo ale to szczegol..

zapodaj screeny i mozesz zaklikac na gg to podesle Ci plik z taktyka jakiej uzywam od fm09, sprawdza sie zawsze, mozesz lekko dostosowac do swoich potrzeb.

kabaruto Partyzant

12.11.2011 10:51    #1810     Sufler - Porady do gry - Polityka zespołu i widok u-19
Mam problem. Ustawiam w polityce zespołu aby zespół u-19 używał taktyki pierwszego zespołu. Niestety jednak taktyka jest ustawiana w u19 klasyczne 4-4-2. Dlaczego nie jest ta z pierwszego zespołu?

Pytanie nr 2. Dlaczego jak wejdę w drużynę u-19 to widać tylko zawodników pierwszego zespołu? Nawet jak przestawie w filtrze i zaznacze tylko u-19 to jak zrobię kontynuuj i wejde znowu w u-19 , ponownie sa zawodnicy pierwszego zespołu i w filtrze też że pierwszego zespołu. A przecież ustawiałem że ma być widok u-19, bo w końcu to drużyna u-19.

Pytanie dodatkowe. Co konkretnie zamraża opcja zamróź w FMRTE? Rozumiem ze jak bym przykładowo ustawił zawodnikowi same 19 i kliknął zamróź to mu tak zostanie do końca gry?

I jeszcze jedno pytanie ostatnie.

http://www.centr(...)_496.jpg

Gram taką taktyką w sensie ustawienie(robiona samemu obrazek tylko z googli). Zawodnik ten na środku pomocy po prawej (ganso) ustawiony jako wysunięty rozgrywający atak(kombinowałem ze wsparciem) i pytanie dlaczego jak ustawie go rozgrywającym zalicza mniej więcej tyle podań co ten srodkowy pomocnik badziej po lewej ustawiony jako pomocnik długodystansowiec? Dodam ze ustawienie rozgrywającego jako długodystansowca nie wiele zmienio obaj zawsze mieli po mniej więcej 30-35 podań w meczu. Ja bym chciał aby ganso miał tak jak Xavi w barcie po 60 podań minimum. Dodam że gram najkrótszymi podaniami. Jeszcze jedno. Co zrobić aby zawodnik który nie ma zaznaczonego przetrzyywania piłki jak najszybciej starał sie ją odegrac do partnera najbliższego? Bo z tego co wiem tempo to chodzi o to jak szybko przechodza do akcji ofensywnych a mi zależy na szybkim wymianie podań jak w ralnym świecie gra barcelona.

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution