Wyniki wyszukiwania dla: taktyka

Strona

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
09.01.2012 18:53    #1731     Sufler - Porady do gry - Klub w dołku.
Miło byłoby gdybym powiedział, że zmiana taktyki coś pomoże. Niestety, kryzys w grze może mieć różne podłoża. Najlepiej jeśli maja marne morale. Poprawisz je i będą wyniki. Zresztą, morale są ważniejsze od samych piłkarzy, czym wyższe tym lepsze rezultaty.

Sam miałem kryzys zespołu. Dokładnie nie wiem co to było... podejrzewam, że granie jedną taktyką. Jest ofensywna, ale nie jakaś strasznie. Początkowo wyniki były, potem rach ciach, nie zdobywam goli. Ale tez i nie traciłem, po prostu futbolowe dno. Wróciłem więc do starej, strasznie ofensywnej taktyki, szaleństwa nie było. Cudem wygrałem z jedną z najsłabszych ekip w lidze 3-2. Z czasem zaczęli się rozkręcać i teraz w domu gram tą ofensywną, nawet z silnymi ekipami, a wyjazdy staram się mniej ofensywną, najlepiej kontrą. Rotuję taktyką nawet w trakcie meczu. Zależnie od wyniku. Zauważyłem, że mogę grać mniej ofensywnie, a gole i tak wpadają.

Przede wszystkim kogo kupiłeś?

Uwielbiam stawiać na młodych piłkarzy, ale lata gry w FM-a nauczyły mnie, że to się na maxa nie opłaca. Znowu granie dziadkami też nie przynosi znaczących sukcesów. Najoptymalniej - rotacja. Ale nie formacji - bramka, obrona - doświadczeni; pomoc, atak - młodzi. Najlepiej grać po partnersku, choćby ŚO, jeden doświadczony drugi młody, tak by mógł się uczyć.

Niezłym pomysłem jest ogólna rotacja w składzie. Np. ja odradzam zmianę od razu całego składu na drugi garnitur. Ale już bramka, obrona - podstawa, a pomoc, atak - rezerwy może się udać. Duże znaczenie mają dublerzy.

Po prostu atakuje się łatwiej młodymi, dublerami niż broni. Spróbuj też pogadać z zespołem, ale uważaj na morale, są cholernie czujne. Jak kobieta przed okresem. Jeden błąd i morale leżą, a jak one padają to pada wszystko. Sam poziom zadowolenia piłkarza może również spaść pod wpływem tragicznych wyników. Nigdy nie miej zbyt szerokiej kadry. Bo niezadowolenie słabych piłkarzy wpływa na zespół. Taki cienias może pogadać z drużyną, pobiec do mediów i reszta stara się ustosunkować do jego zarzutów wobec Ciebie.

Jeśli pojawia się konflikt, rozwiązuj go jak najdelikatniej. Choć nie jestem zwolennikiem ustępowania piłkarzom. Miałem taki problem, że Vayrynen został wystawiony na listę transferową, a o czym z czasem zapomniałem. Bo nawet nikt go nie chciał. Od czasu do czasu grał, czasem ławka... Ale pewnego dnia, zgłosił się Forssell, że traktuje jego kumpla źle i ma z tym problem i jeśli nie zmienię podejścia to on idzie do mediów. Tu postąpiłem najlepiej jak mogłem dla zespołu. Forssell nie był wybitny, nie lubiłem go, grał średnio... chociaż coś tam wnosił. Poleciał do rezerw. Po paru dniach Vayrynen odszedł z klubu za porozumieniem stron. Forssell nie wrócił do 1 składu, cały czas rezerwy, nie chcę tez rozwiązać kontraktu polubownie. Ale nie ma mowy o jego powrocie, bo zacznie psuć świetną atmosferę. Akurat w takich kwestiach jak podejście do piłkarzy, Sir Alex Ferguson miał sporo racji.

No tak, jeśli u ciebie występuje syndrom muszkieterski to podejrzewam, że morale. Cóż. Dobrze by było gdybyś wpłynął na zespół. Znaczenie ma też kapitan. W zasadzie dobrze byłoby pochwalić tych którzy się wyróżniają, opieprzyć tych którzy grają piach. W ostateczności pomyślałbym o podwyżkach. Na przykład dla kapitana, jeśli silnie oddziałuje na resztę zespołu i jest ważny dla kibiców. Choćby napastnicy - na ich formę strzelecką działa premia za bramki, normalnie innymi napastnikami się stają.

Popatrz także na grupy narodowościowe w klubie. Języki, którymi władają, każdy musi mówić po angielsku jeśli mają być faktycznie zgrani. Odradzam także kupowanie jednego zawodnika z danego kraju. Co okienko staram się sprowadzać 3,4 piłkarzy z danego kraju, jeśli nie mówią, w języku kraju, z którego pochodzi mój klub. Są więc normalne wyjątki: Brazylia-Portugalia, Hiszpania-Meksyk, Wielka Brytania-Nigeria.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

Kudłaty Partyzant

09.01.2012 10:04    #1732     Sufler - Porady do gry - Taktyka z 3 obrońcami
Jak ustawić resztę zespołu, żeby taktyka z trzema defensorami była skuteczna?

Solo235 Partyzant

Do napisania zmusza mnie fatalna dyspozycja strzelecka Lecha Poznań.
Jestem na pierwszym sezonie wciąż, tak więc skład jest mniej więcej taki, jaki był na początku.
Jako dodatkowych napastników ściągnąłem Akarandut Oroka i weterana Bernardo Corradiego. Początek sezonu Lecha był wyśmienity, pierwsze 11 kolejek to 10 zwycięstw i 1 remis i bilans 27:5. W następnym meczu przyszła porażka na wyjeździe z Widzewem, nic szczególnego niby, zdarza się, ale od tego momentu drużyna zaczęła grać straszną padakę. Bezpośrednio po tym meczu nie potrafili wygrać 4 kolejnych spotkań. Do końca rundy przewaga punktowa stopniała, ale jakoś utrzymali się na 1. miejscu. Generalnie ostatnie 14 kolejek od tej pierwszej porażki w sezonie przyniosło taki oto bilans:
6Z-6R-2P; 13:7.
Aż w 7 meczach nie potrafili strzelić ani jednej bramki.
Ogólnie jakoś do tego mistrzostwa pewnie się dokulam w tym sezonie, ale wzbudza to mój niepokój.
2 najlepszych napastników strzeliło po 9 bramek, Rudnevs i Corradi, przy czym wygląda to tak, że Rudnevs na 19 spotkań w jakich grał strzelał tylko w 5, a Corradi z 21 meczów strzelał w 7. Napastnicy z treningów są zadowoleni.
Gram 4-4-2 z klasycznymi suwakami, więc nie ustawiam ról. Taką taktyką gram od 3 czy 4 menedżerów, ale zazwyczaj grałem trochę lepszymi zespołami, więc tam zazwyczaj problemów strzeleckich nie było już po tym, jak drużyna się z taktyką zapoznała, a natomiast tutaj wygląda to odwrotnie.
Moje pytanie niekoniecznie brzmi - co robię źle, bo nie podałem wszystkich szczegółów, ale bardziej interesuje mnie jakie są Wasze doświadczenia w grze w lidze polskiej, z tego co widziałem, to niektórzy narzekali, że jest za prosto i że strzelali dużo bramek taką np. Legią. Ogólnie na 25 kolejek drużyna strzeliła 40 bramek, tak więc szału nie ma.

loswariatos Młody aktywista

08.01.2012 22:33    #1734     Sufler - Porady do gry - Przeciętność w LM.
[quote=konrwaw]Moim zdaniem rozpracowana taktyka przez cpu[/quote]

Ofkoz. W sumie nie istnieje coś takiego, że grasz grasz i nagle bum - komputer Cię rozpracował. Liga Mistrzów = lepsi menedżerowie mający lepszych wykonawców swoich wizji taktycznych niż w lidze.
Taktyka jak widać jest dobra i skuteczna, ale na wyższe etapy LM musisz czymś zaskoczyć rywali.
meglio fascista che frocio

konrwaw Żołnierz frontu ideologicznego

08.01.2012 18:17    #1735     Sufler - Porady do gry - Przeciętność w LM.
Moim zdaniem rozpracowana taktyka przez cpu,po za tym chciałbyś co roku wygrywać ligę mistrzów,to nie zdarza się nawet najlepszym (ostatnio ze screenow widać że odpadłeś w 1/4 z Interem moim zdaniem nie ma tragedii).Spróbuj pozmieniać ustawienia lub wręcz cała taktykę,polecenia dla piłkarzy itp...pzdr

xxxBrowarekxxx Partyzant

08.01.2012 10:52    #1736     Sufler - Porady do gry - Przeciętność w LM.
Dziwne, przez blisko 8 lat taktyka była wyśmienita, transfery dokonuje średnio 1/2 na rok (bo przedłużam z wszystkimi kontrakty do 32 r. ) i to takie, które wiem,że przydadzą się i zawodnicy wejdą do 1 składu z marszu.

xxxBrowarekxxx Partyzant

08.01.2012 00:30    #1737     Sufler - Porady do gry - Przeciętność w LM.
Witam. Gram Lechią mam 2024 rok. W 2019 r. sięgnąłem po mistrzostwo LM oraz rok później KMŚ. Mam od tego czasu problem, bo co roku w LM odpadam w ćwierćfinale/bądź półfinale rok w rok od wygrania LM (2019 r.) W 2020 odpadłem od razu po wyjściu z grupy. Mianowicie - z grupy wychodzę zawsze bez problemów, w tym sezonie komplet 6 zwycięstw. Trudności zaczynają się po wyjściu z grupy, gram taktyką 4-4-2, pobrałem jakąś z tej stronki z działu fm2011 i przerobiłem ją troszkę. Wkurza mnie to, że od 5 lat ciągle odpadam w LM. W przerwie zimowej rozgrywam przeważnie 7-8 spotkań co 3-4 dni kończąc 7 dni przed 1 meczem LM/Ekstraklasa. Jeśli chodzę o ekstraklasę to w całym sezonie jak stracę 10pkt to jest dużo, więc z nią nie mam żadnych problemów. Mógłby ktoś rzucić okien na moją taktykę oraz terminarz co mam źle / mógłbym zmienić aby poprawić swoją grę w LM ? Dodam jeszcze,że mam 23 czy 24 zawodników i na LM staram się oszczędzać (tych najlepszych) ich aby grali mało w ekstraklasie tak aby zawsze na LM zaczynając od fazy grupowej mieli kondycję 100%,czyli 1 mecz na tydzień. W reputacji zajmuje 3 miejsce spośród wszystkich klubów. Wszystkie sparingi gram na wyjeździe z jak najmocniejszymi przeciwnikami. Gram 2 składami po 45minut. Jeśli bym grał tą samo 11`stką co 3/4 dni to mieli by oni 92-95% kondycji. Być może pora na inną taktykę ? Gram nią od początku gry. Mam 5 napastników o mniej więcej zbliżonych umiejętnościach, a Tylko 2 może zagrać w 1 meczu.
Screeny:
http://img82(...)glne.png
http://img82(...)olec.png
http://img83(...)zter.png
http://img28(...)zter.png

sm1leY Młody aktywista

07.01.2012 16:10    #1738     Sufler - Porady do gry - Fernando Llorente
[quote=bartibis]Gram taktyką 4-2-3-1 z schodzącymi napastnikami i klasyczną 10. Czy macie pomysł jak ustawić w tej taktyce Llorente? W innych klubach w roli napastnika grał lis pola karnego ale tutaj zwyczajnie to odpada. [/quote]

Może problem nie leży w jego 'specjalizacji' tylko w tym, że nikt mu nie pomaga w jego rozwiązaniu ;-) Mianowicie chodzi mi tu o tych schodzących napastników, którzy są raczej zainteresowani strzelaniem bramek, a nie dośrodkowaniami.
Może spróbuj dać im rolę prawdziwych skrzydłowych, a jemu 'środkowy napastnik' po prostu :)

bartibis Partyzant

07.01.2012 13:38    #1739     Sufler - Porady do gry - Fernando Llorente
Gram taktyką 4-2-3-1 z schodzącymi napastnikami i klasyczną 10. Czy macie pomysł jak ustawić w tej taktyce Llorente? W innych klubach w roli napastnika grał lis pola karnego ale tutaj zwyczajnie to odpada.

repus Młody aktywista

05.01.2012 20:56    #1740     Sufler - Porady do gry - Motywacja
ponieważ ta taktyka okazała się bardzo skuteczna jak grałem wisła.
Mam pewien pomysł na 4-4-2, wypróbuje ją w meczach towarzyskich, i powiem wam jak poszło.

Cudze błędy mamy przed oczyma, własne za plecami.

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution