Wyniki wyszukiwania dla: taktyka

Strona

chinczol Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
15.11.2012 22:04    #1351     Football Manager - Ogólna dyskusja - CA a Atrbuty.
1. Kategorie A, B, C? Nie czaje troche. Chodzi Ci o to, które z kluczowych atrybutów są najważniejsze?

2. Gre z pierwszej piłki powinno sie traktować jako przyjęcie piłki, ale słyszałem już różne wersje typu: umięjętność przyjęcia piłki i natychmiastowego jej odegrania czyli klepa.

3. Ja w każdym FM staram się grać jedna taktyką, modyfikuje ją tylko w zależności od rywala. Jeśli przeciwnik jest lepszy ode mnie, a w dodatku gram na wyjeździe staram się ustawić zespół na gre z kontry. Od zawsze gram 4-2-3-1 deep taktyka, którą można szybko i łatwo modyfikować do różnych ustawień i wariantów.

4. Nie mam pojęcia. Ja zawsze tworząc taktyke staram się robić i ustawiać wszystko "po swojemu" tak, aby nic nie było na "szaro", czyli stanardowo :)

konradstw Partyzant

15.11.2012 21:48    #1352     Football Manager - Ogólna dyskusja - CA a Atrbuty.
Wielkie dzięki bardzo mi pomogłeś! A jeszcze wyczytałem, że istnieją kluczowe atrybuty dla danych pozycji czyli kategorii A, B, C, mógłbyś je podać, jeśli wgl. takie posiadasz?
Sam się dziwiłem, bo w FM 2009 miałem napastnika z Brazylii "Ederson" się nazywał, kupiłem go nie sugerując się CA, a bramy ładował niesamowite, w sezonie gdzie zagrałem w lidze polskiej 30 meczy + puchary to było ok 50 meczy, on miał... 60 bramek. To było coś niesamowitego, później sprawdziłem a on CA miał zaledwie ok 120. Chciałbym żeby jeszcze raz mi się taki typ trafił, bo w kolejnych wersjach od 10 do 12, był on już nie tak skuteczny.

Dobrze wiedzieć teraz będę patrzył głównie na atrybuty, CA na 2gim miejscu. :D

Jeszcze inna kwestia co to tłumaczenia, "gra z pierwszej piłki" w polskim tłumaczeniu tak jest nazwany ten atrybut, oznaczona on "grę z klepy" czyli tak dosłownie jak jest nazwany, czy również/lub przyjęcie piłki? Z tego co pamiętam w angielskiej wersji nazwane to jest "first touch" co oznacza właśnie przyjęcie więc nie wiem jak z tym jest?

A jak jest u was z taktyką, preferujecie zmieniać ją co mecz czy gracie 1 sprawdzoną? Całe życie grałem 1, nie powiem sukcesy odnosiłem, lecz nigdy ligi mistrzów nie wygrałem. Kolega co mecz zmienia taktykę "pod rywala" i granie idzie mu całkiem nieźle.

Jeszcze 1 kwestia, czy można wygrywać seryjnie grając taktyką "standardową" tzn ustawioną przez siebie podania, style itd. , lecz bez ręcznej ingerencji w "suwaki", zawsze mnie to zastanawiało. Jeśli ręcznie poustawiam wszystkie suwaki w opcjach indywidualnych, to polecania z ławki i zmiana stylu czy też filozofii w głównych rubrykach nie będzie miała żadnego wpływu?

Szetela2 Partyzant

nie zgodze sie z wami co do silnika meczowego po drobnych poprawkach zaskoczy was jakoscia mecz bedzie ogladac sie swietnie choc nie powiem ze jak w telewizji ale co do zamyslu bardzo mi sie podoba ten silnik nie ma teraz tak ze snajper dostaje od obroncow dlugie podania od obroncow i gowno z nich wychodzi sa dryblingi w srodku pola napastnicy swietnie sie wystawiaja gra robi sie efektowna i efektywna co do obrony pokombinujcie sobie z taktyka zaloze sie ze to nie silnik jest zly a wlasnie to ze wy nie umiecie ustawic swoich zawodnikow mnie sie bardzo ten silnik podoba nie omamiajcie ze gra jest zla bo nie macie racji nie chcecie to nie grajcie ja ja uwielbiam a 13 jest juz prawie idealna teraz od tej czesci dopiero sie zacznie prawdziwe wyzwanie peace.;]

tts0 Partyzant

14.11.2012 23:26    #1354     Football Manager - Świat taktyki - Mało bramek
Za bardzo Ci nie pomogę, ale pochwalę, bowiem jesteś na tropie tzw. killer-taktyki do FM'a. Bramkami się nie przejmuj. Ja podobmą taktyką wygrałem LM z Boavistą Porto w FM 12. Kwestia zawodników. Sztuczna inteligencja i tak jest zagłupia, żeby ogarnąć idealne zbalansowanie tego ustawienia;)
"Jeszcze kiedyś powiesimy ostatniego d***kratę na kiszkach ostatniego socjalisty! "

davasarman Partyzant

4-4-2 klasyczne.
styl zrównoważony, taktyka - kontrola. a w opcjach: podania krótsze, łagodniejszy odbiór, bardziej ostrożny odbiór, krycie strefowe. Jeśli słabsi zawodnicy to jeszcze żeby się bardziej taktyki trzymali. dziękuję dobranoc. wygrana z Anglią (Polską) 3:2.

zeenoon Partyzant

Witam.. Mam pewien problem.. Potrzebuje pomocy w wyborze taktyki dla zepolu Wisla Krakow.. To jest niemozliwe zebym dostawal baty od prawie kazdego zespolu.. Czy ktos mogl by mi rozpisac jaka taktyke najlepiej obrac dla tego zespolu w naszej ekstraklasie.. Bardzo bym tez prosil o rozpisanie czy np. zawodnik skrzydlowy powienien miec funkcje "atak" czy "wsparcie".. i tak na poszczegolnych pozycjach.. Licze na pomoc.
z gory dzieki :)
Pozdrawiamm..

Chris_Berk Partyzant

1. Ja rozumiem to tak, że wybierając zawodnikowi trening np. pomocnik odbierający piłkę(w Twoim przypadku) trenuje on atrybuty potrzebne do gry na tej pozycji. Czyli te które są zaznaczone ciemniejszym kolorem, gdy wybierasz instrukcje dla piłkarzy w taktyce. Dobrze kombinujesz.
2. Na początku sezonu(i gry) gdzie zgranie jest na niskim poziomie zmniejszyłem trening przedmeczowy, żeby skupić się na opanowaniu nowej taktyki. Dopiero gdy taktyka i wszystkie jej elementy będą na full, zwiększę trening przedmeczowy. Czy ma wpływ na przebieg meczu? Na pewno w jakimś stopniu jest pomocna. Grając przeciwko ogórkom, ćwicząc dzień przed meczem grę w ataku możesz rozbić rywali, z kolei grając przeciwko zespołowi który ma wysokich, silnych i dobrze grajacych piłkarzy głową,którzy są groźni przy stałych fragmentach, a ustawiając def. stałe fragmenty gry możesz zapobiec przypadkowej stracie gola właśnie w taki sposób.

lancos3-11 Partyzant

09.11.2012 19:58    #1358     Football Manager - Świat taktyki - Taktyka do 12 a do 13
[quote="amadeo"]Ja gram Lechem Poznań (taktyka przeważnie 4-4-2), mam kwiecień 2013. Do fazy grupowej pucharu UEFA awansowałem, jestem na pierwszym miejscu w lidze, pierwsze 8 meczów mój bramkarz zakończył z czystym kontem! Ale jest jedna rzecz, której nie potrafię sobie wytłumaczyć: jestem liderem, ponieważ większość meczów jak dotąd wygrałem... na wyjeździe! Na wyjazdach mam w lidze bilans 9-0-1, a u siebie 2-2-5. U siebie nic nie pomaga: ani rozmowy motywacyjne, ani zmiany taktyki, ani zmiany podejścia w trakcie meczów... Bardzo dziwna i tajemnicza sprawa.[/quote]

nie mam 13 ale wydaje mi się że u siebie grasz ofensywnie i dostajesz kontry a na wyjeździe jest wymiana ciosów i wygrywa lepszy technicznie :)
spróbuj zagrać bardziej defensywnie u siebie

kajn kolejny przykład że defensywne nastawienie jest najlepsze

Kocyk Partyzant

09.11.2012 19:04    #1359     Football Manager - Świat taktyki - Taktyka do 12 a do 13
Mnie idzie nie najgorzej to podzielę się swoją taktyką:
Do pobrania tutaj:
http://www.speed(...)TAC1.tac

Screeny z gry:
http://i48.tinypic.com/15fvo4.png
http://i47.tinypic.com/2q07i89.png

Najczęściej stosowane polecenia:
- zagrania w pole karne, zagrania na obieg, podania do nogi.

Jeśli ktoś będzie testował dalej, niech podzieli się wynikami.

kajn Partyzant

09.11.2012 11:19    #1360     Football Manager - Świat taktyki - Taktyka do 12 a do 13
Wczoraj rozpocząłem karierę AS Monaco i ustawiłem ich nieco inaczej.

Filozofia: sztywny
Styl: kontratak
podania: bezpośrednie
swoboda: ściślejsza
pressing: domyślny
odbiór: domyślny
krycie: strefowe
dośrodkowania: ostre
swoboda: trzymaj się pozycji
linia obronna: cofnięta (dwa kliki od normy)
szerokość: wąsko (prawie najwęziej)
tempo: szybkie
gra na czas: normalnie, lekko za połową
podania: oboma skrzydłami
kontrataki: tak
pułapki: nie

taktyka 4-2-4

-----lpk--cn----
-sn----------sk-
-----pop-cr-----
-bo--oś-oś---bo-
--------br-------

Przy takim ustawieniu moje Monaco pierwszy sparing przegrało 3:4, drugi zremisowało 1:1 po czym od sparingu z Zaragozą rozpoczęło triumfalny marsz. 3 wygrane sparingi, 4 mecze w lidze i 1 w pucharze ligi. Tracę czasem 1-2 bramki ale i tak większość meczy wygrywam przewagą 2 bramek. Obrona bardzo się nie gubi, środkowi pomocnicy są raczej słabi ale moc drzemie w szybkich skrzydłach. Schodzący napastnik - ktoś pisał, że nie działają jak powinni a u mnie obaj są najbardziej bramkostrzelnymi zawodnikami zaraz po LPK którym jest Milik.
Kupiłem za śmieszny 1mln euro i odwdzięczył się hat-trickiem w debiucie i 6 bramkami w 4 meczach ligowych. Cofnięty Ocampos świetnie dogrywa, nie tylko naszemu Rodakowi a i prawy skrzydłowy dobrze wrzuca. Ogólnie wygląda to tak, że prawa strona podaje lewej.

Nie wiem jak będzie dalej, zwłaszcza po awansie który zamierzam osiągnąć ale póki co jestem zachwycony tym jak zawodnicy radzą sobie przy tym ustawieniu.

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution