Wyniki wyszukiwania dla: taktyka

Strona

davasarman Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
20.11.2012 20:16    #1341     Football Manager - Ogólna dyskusja - FM 2013- banalna gra
jaką taktyką grasz? mi tak w FM12 właśnie szło, teraz nieco trudniej, chociaz po łatce lepiej.... przed aktualizacją pierwszą to masakra była w pierwszej lidze mialem po 18 meczach 18 pkt...

BeKaSiak Partyzant

sqter wez cos wiecej powiedz o tej taktyce a najlepiej wrzuc screen z taktyka i wynikami

mlodyy9 Partyzant

Witam. Ja gram Cristal Palace przypuszczalne miejsce przed sezonem 16 miejce po 14 kolejkach jestm trzeci i calkiem niezle to wyglada sporo szukalem kombinowalem bo mialem ten sam problem jak wy wszyscy tracilem za duzo bramek. Moj system to: ustawienie 4-2-2-1. obrona odpowiada tylko za obrone lacznie z bocznymi. Bardzo wazne by przed meczem ustawiac indywidulane krycie kazdemu z obroncow. Lewy obronca kryje indywidualnie prawego pomocnika przeciwnikow wymuszac zagranie na slabsza noge ostry odbior i pressing caly czas wtedy jeden z srodkowych pomocnikow nie schodzi nam do boku i nie atakuje prawego pomocniki co czesto wczesniej sie dzialo i nie zostawia dziury w srodku pola. srodkowi obroncy tez dostaja po jednym napastniku jesli przeciwnik gra dwoma. Dobrze miec jednego wysokiego dobrego obronce i jedneko szybkiego z dobrym odbiorem i doposowywac ich do konkretnych napastnikow. Srodkowi pomocnicy jeden defensywnie usposobieioby do odbioru pilku drugi wspomagajacy atak. Przed nimi wysuniety rozgrywajacy wsomagajacy atak. Skrzydlowi tak samo wysunieci jak playmayker i tez wspomagajacy atak. Jesli ustawicie ich tylko na atak nie beda wogole zainteresowani walka o pilke i jesli przeciwnik ma ofensywnie usposobionego obronce bedziecie miec problemy na skrzydle. Napastnik ustawiony jako target man pilka do nogi. Jak gram u siebie ustawiam druzyne na control i balance a na wyjazdach kontratak i balance. Mam nadzieje ze komus ta taktyka pomoze.

chinczol Młody aktywista

Na taką kolej rzeczy może składać się wiele czynników, nie tylko taktyka i ustawienie drużyny, które IMO jest dobre. Dużo zależy od instrukcji dotyczących piłkarzy rywala, trening przedmeczowy, konfernecje prasowe itp. Jest wiele niuansów, które decydują o naszym sukcesie. Nawet w realnym świecie trudno zdominować Barcelone i narzucić jej swój styl gry, bo ich taktyka opiera się na wymianie podań, utrzymywaniu się przy piłce, przez co oni dyktują gre. Musiałbyś zagrać podobną taktyką co Barca. Przypominając sobie FM12, to dominacja Barcelony na swoim boisku jest zrozumiała, tam im nie narzucisz swojego stylu. Aczkolwiek, grając u siebie powinienes to zrobić, tzn piłkarze powinni. Jeśli chcesz wyrównać szanse w środku pola musisz zagrać zrobić lustrzane odbicie środka pola Barcelony, czyli zagrać 3 piłkarzami w środku, wtedy szanse się wyrównają. Musisz obserować mecz, taktyke rywala. Jeśli widzisz że Barca gra wąsko bo zazwyczaj gra, zacieśniaj, zagęszczaj środek pola, skracaj pole gry, bocznym obrońcom ustaw krycie 1vs1, reszcie strefowe. Kluczowym zawodnikom Barcelony, czyli Messiemu przypisz dodatkowego zawodnika, aby ciągle go nękał i krył. Ustaw OPŚ aby wracał się do obrony. W takich meczach detale decydują o zwyciestwie lub remisie. Skup się nad rzutami rożnymi, gdyż bramka ze stałego fragmentu może być bezcenna. I co najważniejsze, nie nastawiaj zespołu bardzo defensywnie, bo tym bardziej przy obecnym silniku meczowym to nie jest sposób i prędzej czy poźniej taka barca wpakuje Ci kilka bramek. Kluczem są defensywni pomocnicy ale mam nadzieje, że ich gra zostanie poprawiona po łatce. A tak poza tematem. Jak wygląda Barcelona w przeciągu sezonu w lidze? Wygrywa wszystko jak leci, czy zdażają się jej wpadki? Bo jeśli wygrywa praktycznie wszystko, tak jak to miało miejsce wiele razy w FM12, to ciężko będzie zdobyć majstra w La Liga i to nawet Realem:)

syrop85 Partyzant

18.11.2012 19:49    #1345     Football Manager - Ogólna dyskusja - update
Pisze tu pierwszy raz. W FM gram po lebkach co 2 lata w sumie.. Teraz mam Orginala i wkoncu mialem caly wolny dzien na test gry... Moze ktos mi powie co mam zrobic i czemu tak sie dzieje.
Gram OM - obrona srednia, Bramkarz b.dobry, pomoc w miare i atak po wyleczeniu urazow tez. Pytanie rodzi sie jedno jakim cudem prawie wszystkie mecze koncza sie statystykami po obu stronach po 18-24 strzaly na bramke, z czego okolo 8-14 celnych??? z obrana kombinowalem z taktyka tez z def pomocnikami itd... Na "wybryki" obroncow i ich bieganie nie patrze bo podejzewam ze mimo ze dziwnie biegaja kolo pilki to sam "mecz" i jego "generowanie" pozwala na wybicie lub nie. Co zrobic zeby nie pozwolic przeciwnikom na tyle strzalow... Wyniki mialem przerozne od 1:0 po 5:4 mimo ze przegrywalem 2:4... niewiem czy jest sens tracic na ta gre kolejnych godzin puki nie wyjdzie latka pozadna???

Moze wy macie na to sposob???

Robsio3 Partyzant

16.11.2012 20:00    #1346     Sufler - Porady do gry - Na cały mecz 2 sytuacje...
Witam, otóż mam pewien problem. Gram w FM 13, Manchesterem United, składzik mam piekielny, pomieszanie doświadczenia z młodością, nie będę przytaczał składu bo nie o to tutaj chodzi, chodzi o to że mimo piekielnie mocnego składu ja mimo że strzelam bardzo mało bramek to nie stwarzam sobie żadnych sytuacji, rywal także nie. Są momenty kiedy w meczu mam pokazane dwie sytuacje, PRZEZ CAŁY MECZ! Czy to gram z Stoke, czy to gram ze Sunderlandem, czy z Norwich to zawsze jest tak samo... Bramki padają na ogół z dośrodkowań, strzałami głową. Czy bym nie grał Ofensywnie, czy Defensywnie, czy Przewagą Liczebną, czy Kontratakami, czy Kontrolą to zawsze jest tak samo. Gram już trochę w FM'a i cytując Pana Świerczewskiego "Ja mam znajomość, ja potrafię" to nie jest moja wina, taktyka na każdego rywala jest to mimo siły kadrowej ja nie mogę stworzyć sobie sytuacji... Mam wątpliwości czy to nie jest wada gry ponieważ znajomy powiedział mi że takiego problemu nie ma, może trzeba jakąś skórkę ściągnąć, może ktoś miał taki sam problem, proszę o pomoc

Z góry dzięki i,
pozdrawiam.

ave_juve Partyzant

nowy hit!! (chyba że ktoś też tak miał:P) mój zawodnik dostaje drugą żółtą kartkę, wyskakuje okienko z taktyką, nic nie zmieniam bo akurat na tej pozycji może zostać bez nikogo więc klikam zatwierdź......ok 5 sek zawiechy i UWAGA: zawodnik pozostaje na boisku a zamiast tego zostaje doliczona bramka dla mnie:D:D:D szok masakra niedowieżanie

Mefiu1902 Partyzant

16.11.2012 18:08    #1348     Inne - Gry i komputery - Taktyczny shooter
[quote="chinczol"]Jeśli taktyka to Battlefield:) BF3 lub Bad Company 2. Bardziej skłaniałbym się ku starszemu BC2. Rozegrane ponad 600 godz w multi :) Tam nacisk na taktyke, a przede wszystkim gre drużynową odpowiada mi bardziej, niż w nowszej wersji. CoD, MoH? hehe to nie są gry taktyczne, tylko zwykłe strzelanki typu RAMBO :)[/quote]

hehe ja tam się nie znam, ale chciałem pomóc :P

Tak, zapomniałem o BF 3 polecam ! :)

chinczol Młody aktywista

16.11.2012 18:00    #1349     Inne - Gry i komputery - Taktyczny shooter
Jeśli taktyka to Battlefield:) BF3 lub Bad Company 2. Bardziej skłaniałbym się ku starszemu BC2. Rozegrane ponad 600 godz w multi :) Tam nacisk na taktyke, a przede wszystkim gre drużynową odpowiada mi bardziej, niż w nowszej wersji. CoD, MoH? hehe to nie są gry taktyczne, tylko zwykłe strzelanki typu RAMBO :)

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
16.11.2012 09:54    #1350     Football Manager - Ogólna dyskusja - CA a Atrbuty.
CA to tylko wartość poglądowa, która nie jest brana pod uwagę przez silnik meczowy. To tylko liczba, wprowadzona dla ułatwienia wielu działań z bazą danych. Jest to suma ważona większości atrybutów.

Zasadniczo uważa się, że CA powinno wynikać z atrybutów, a nie odwrotnie, ale jednak jeszcze większość zarówno graczy jak i researcherów wpierw ustala CA, a potem do tego dopasowuje atrybuty. W ten sposób jest po prostu łatwiej, ale jednak mniej realistycznie. Po tym zdaniu zaraz ktoś mi zarzuci herezję :) więc tytułem wyjaśnienia dlaczego tak uważam.

Po pierwsze, najważniejszy atrybut w grze (tak jest jeden atrybut, który można, a nawet trzeba nazwać najważniejszym) czyli Stabilność formy nie wlicza się do CA. Atrybut ten określa ile spotkań gracz rozegra na swoim najwyższym poziomie atrybutów, a ile na poziomie obniżonym o kilka procent. Oczywiście brane pod uwagę są również inne atrybuty takie jak Determinacja czy Ważne mecze, ale znacząco upraszczając można założyć, że gracz z SF równą 20 rozegra 20 na 25 spotkań na poziomie swoich atrybutów. Gracz z SF=1 rozegra 1/25 takich spotkań, a w pozostałych jego atrybuty (a więc także CA) będą obniżone o kilkanaście procent (nie pamiętam dokładnych wartości).

Po drugie, ustalając najpierw atrybuty, a potem wyliczając CA osiągamy dokładny opis zawodnika. Jeśli ktoś jest piekielnie szybki to można ustawić mu Szybkość 15, co prawdopodobnie zajmie sporo punktów CA, ale gra słabo i ma inne atrybuty fatalne i dodatkowo jeszcze te nie wliczające się do CA równie niskie. Inny zawodnik jest słabszy fizycznie i w związku z tym nie dostaje tak wielu punktów CA, ale ma wysoką Stabilność formy itp. Wtedy w większości przypadków (oczywiście, jeśli różnica w ich umiejętnościach nie jest jakaś ogromna, a jedynie te kilkanaście punktów) ten z mniejszym CA zagra lepiej.

Oczywiście, żeby nie było tak prosto trzeba wziąć poprawkę na to, że w różnych taktykach i stylach gry różne atrybuty mają inną wagę. Ja np. lubię szybkich napastników, bo gram długimi piłkami na dobieg. Tak więc czasem mam do wyboru gracza lepszego (nie tylko pod względem CA, ale ogólnie lepszego), ale wolę postawić na sprintera, bo bardziej odpowiada to stylowi gry. Bardzo fajnie widać to szczególnie w niskich ligach, gdzie umiejętności zawodników są niskie i gracz wyglądający jak jamajski sprinter (Przyspieszenie i Szybkość 15), ale fatalny technicznie (atrybuty na poziomie 1-3) i tak bywa przydatny np. w końcówkach spotkań gdy drużyna się broni, wybijając piłki daleko spod własnego pola karnego, a ten super szybki zawodnik do takiej piłki dochodzi przed rywalami. Owszem zwykle nie zdobędzie z tego bramki (choć też są wyjątki), ale kilkanaście sekund jest w stanie ukraść.

Podsumowując, polecam wszystkim nie patrzenie wcale na CA graczy, bo to tylko sucha liczba nie wpływająca na żaden element silnika meczowego. Nie warto też zawsze kurczowo trzymać się najważniejszych atrybutów dla danej pozycji, trzeba po prostu próbować wymyślić jakich graczy potrzebujecie i spróbować ich znaleźć.

W tej grze nie ma jednego prostego rozwiązania, do mistrzostwa można dojść wieloma stylami, sposobami i graczami. Trzeba po prostu kombinować.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution