Wyniki wyszukiwania dla: taktyka

Strona

mahdi Wróg ludu

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 3
Według mnie powinieneś zdecydowanie pozostać przy FM 12. Ja jak dotąd jestem mu wierny. Co do FM 13 opinie są podzielone - podobno jest trudniejszy, silnik meczowy niedopracowany,katastrofalne błędy obrońców, itd. W FM 2012 rozegrałem różnymi drużynami łącznie z 60 sezonów i powiem Ci, że jest wg, mnie najlepszy z serii. Co do tego co piszesz o swojej karierze Tottenhamem - to bardzo częste zjawisko, gdy u siebie masz przewagę i... bramek nie ma. Przeciwnik bowiem ustawia się defensywnie, na murowanie bramki. Miałem kiedyś mecz-kuriozum: w celnych strzałach było 19-0 dla mnie i... przegrałem 0-1 po golu samobójczym:-) Serio. Tak po prostu bywa;-) Polska w 1973 roku powinna z Anglią w eliminacjach MŚ przegrać 1-7, a zremisowała 1-1, bo doskonałą partię rozegrał Tomaszewski i mieliśmy furę szczęścia... Cóż - bardzo ważne w FM-ie są taktyki. Ja osobiście gram cały czas jedną (choć pewnie wielu wirtualnych menadżerów powie Ci, że tak się nie powinno robić). Jedna taktyka - nieważne z kim grasz, szlifowana przez dłuższy czas - musi przynieść efekt. Bardzo ważny jest też dobór zawodników - czyli wykonawców. Zaczynaj budowę drużyny od solidnej obrony i bramkarza. Najważniejsze atrybuty (jak najwyższe) dla: dobrych bocznych obrońców: szybkość, ustawianie się, krycie odbiór. Dla środkowych: skoczność, gra głową, krycie, odbiór, koncentracja, szybkość! Dla bramkarza: zwinność, refleks, jeden na jeden, chwytanie, opanowanie. W ogóle gracze defensywni muszą mieć wysokie atrybuty koncentracji - dzięki temu popełniają mniej błędów. Poza tym w tej grze jest mnóstwo innych niuansów; bardzo ważne są rozmowy motywacyjne! Gdy grasz z silniejszym rywalem - nie wywieraj na zespole presji! Powiedz im przed meczem, że "wszyscy skazują nas na porażką, więc zagrajcie tak jak umiecie najlepiej". Z kolei przed meczem z kelnerami - nie pozwól by za bardzo uwierzyli w siebie. Wszystko jest ważne. Najistotniejsza sprawa, to utrzymywać morale gracza na bardzo wysokim poziomie. Bo jeżeli będzie ona "niskie" lub "bardzo niskie" - to piłkarz będzie zaledwie cieniem siebie, mimo wysokich umiejętności. Bardzo ważny jest trening - zwykle po objęciu jakiejś drużyny okazuje się, że trenerzy są do niczego - ja zazwyczaj robię czystkę w sztabie. Jest mnóstwo, mnóstwo rzeczy do odkrycia:-) Powtórzę - doprawdy zazdroszczę Ci, że dopiero zaczynasz swoją przygodę z FM-em:-) Nie przesadź tylko:-) Gdy ja zacząłem grać w CM 01-02, wziąłem sobie Real z Raulem, Zidane'm, Figo, Hierro, Morientesem, Roberto Carlosem, itd. Zagrałem 35 sezonów i nic się dla mnie nie liczyło. No i rozwiodła się ze mną żona:-) To niebezpieczna gra!

SpursPL Partyzant

Poziom ostrzeżeń: 0
Wiem o czym mówisz, już kilkukrotnie doświadczyłem tego wygrywając mecze będąc z góry na przegranej pozycji a jakoś cudem "na czuja" ustalając jakąś zupełnie nową dla zespołu taktykę udawało się wygrać. Tylko problem jest w tym, że są świetne mecze jak wygrany na wyjeździe 3:2 z Arsenalem czy z obecnym(u mnie) liderem ligi Liverpoolem 1:0 i siebie grając z kontry i broniąc się cały mecz. Lecz są też mecze z dużo słabszymi drużynami kiedy posiadanie piłki jest zdecydowanie po mojej stronie, stwarzane okazje tak samo, a bramek nie ma. O dziwo więcej meczy wygrywam na wyjeździe, zwłaszcza z mocnymi drużynami. Ta gra, a właściwie to cudo strasznie mnie ostatnio pochłonęło i mocno przeżywam każdą porażkę czy wygraną. Z tego co rozumiem na odpowiedź na swoje pytanie mogę znaleźć w grze sam grając więc myślę, że temat do zamknięcia. Mam nadzieję, że niedługo zajrzę do działu z taktykami z jakimiś ciekawymi spostrzeżeniami choć zapewne prędzej z jakimś problemem.
PS. Mam zamiar kupić FM'a 2013, moje pytanie jest następujące czy warto się nieco oswoić z cała serią zostając nieco dłużej przy FM 2012 czy od razy zmienić wersje 2013?

belzebub666 Partyzant

Ja tam nie narzekam. Sorry że to powiem, ale wydaje mi się że po prostu przyzwyczajony jesteś do niziutkiego poziomu trudności np. FM 2012, który był niezwykle łatwy. A co do słabych klubów... mi udało się GKS-em Bełchatów uzyskać w pierwszym sezonie drugie miejsce w lidze, Spartą Rotterdam po jakichś 3 sezonach byłem już mistrzem Holandii. Trzeba sobie po prostu zdać sprawę, że silnik meczowy jest w tej edycji inny i rozwiązania z poprzednich FM-ów niekoniecznie będą się sprawdzały w najnowszym. Ja prowadząc Spartę Rotterdam taktykę dopracowywałem przez dwa sezony. Potem zdarzały się słabe serie, ale skoro taktyka się wcześniej sprawdzała to znaczy że problem może być gdzie indziej. Nie zwalajmy wszystkiego na taktykę, bo jest dużo innych powodów, dla których zespół może grać słabo. Trochę nie mogę wysłowić się i przekazać to, co chcę, więc podam przykład. Słyszałem około 7237891102 opinii na temat tego, że transfery są w FM13 do dupy, bo jest jakiś młodzik co ma w profilu wpisaną wartość 100 tysięcy, a klub woła za niego 7 mln. I pytania: czy to jest bug? Przecież to jest nierealistyczne, wcześniej tak nie było. No to proszę bardzo- Andy Caroll czy Hulk. Czy byli oni warci swojej ceny? Moim zdaniem zdecydowanie nie, ale dla klubu byli niemal niezastąpieni i mimo że Caroll nie był warty więcej niż jakieś 15 mln, to ile za niego dał Liverpool? Takie sytuacje są zupełnie normalne, to jest właśnie bardziej realistyczne podejście do tematu. Chciałem tym przykładem pokazać, że jeżeli coś jest inne w najnowszej edycji FM, to nie znaczy że jest do dupy, bo we wcześniejszych edycjach było inaczej i było dobrze. Może będę uważany za idiotę, ale dla mnie FM13 jest najlepszą odsłoną serii, z bardzo fajnymi usprawnieniami, gra mi się w niego świetnie. Ta gra w końcu stanowi dla mnie jakieś wyzwanie i jestem z tego powodu MEGA zadowolony :)

kamilm Partyzant

Panowie nie wiem jak wy, ale ja nie mam sily ten fm 2013 to jest jakaś pomyłka. Nie da się tu zrobić dobrej taktyki, żeby osiągać sukcesy drużynami słabszymi. Wkurwia mnie już to, ile zajmuje waszym zawodnikom przystosowanie się do nowej taktyki, u mnie osobiście zawodnicy grają lepiej na taktyce. tzw domyślnej, niż na mojej. A nie jestem początkującym graczem, gram od Fm 2006, I żaden mnie tak nie zaskoczył, nie mogę po prostu. Radze sobie w klubach tzw liderach w swoich krajach tzn. w Legi, w Najlepszych Europejskich, a kurwa mam problem ze słabszymi i nawet ze średnimi, NIGDY nie miałem takiego problemu i nie wiem w czym to leży Leeds United, sobie nie poradziłem, w zagłębiu Lubin, które spuściłem z ligi rozumie ktos ?

Bywaterrr Partyzant

Cześć!

Jestem nowym forumowicz, w CMy i FMy gram od bardzo dawna, lecz nie mogę poradzić sobie z taktyką, którą próbuje stworzyć sam, dodam, że od 2 sezonów bazuje na niej, jednak coś skopciłem przy eksperymentowaniu i nie mam pojęcia w którym momencie. Gram Juventusem Turyn, gra dla przyjemności, mam początek nowego sezonu, w poprzednim zdobyłem mistrzostwo. Moja taktyka (podam plik) 3-4-1-2 tak jak wspomniałem pracowała dobrze, ale do pewnego momentu. Moja filozofia taktyczna zmierzała do grania 3 obrońcami i 4 pomocnikami, z czego 2 środkowych (cofniętych rozgrywających) jest odpowiedzialnych za kreowanie gry. Boczni pomocnicy (skrzydłowi) biorą udział w defensywie jak i w ofensywie, lecz po moich zmianach taktyki grają bardzo defensywnie, wcześniej tak nie było. Stoją zawsze z tyłu, co nie podoba mi się, już tłumaczę. Przed linią pomocy stoi wysunięty rozgrywający lub ofensywny pomocnik, to zależy od meczu i przeciwnika. 2 napastników: Kompletny napastnik i cofnięty napastnik, któremu za zadanie dałem latanie od lewej do prawej strony boiska.

Problemem jest małe posiadanie piłki, nawet ze słabszymi przeciwnikami, wygrywać wygrywam, jednakże po bramkach z rzutów rożnych lub po indywidualnych akcjach. Sedno sprawy tkwi w tym, że 2 cofniętych rozgrywających wymienia kilka podań ze skrzydłami i z obrońcami, po czym piłka jest kierowana do napastników, którzy parują wprost na bramkę ;) I tutaj właśnie powinni być skrzydłowi, którzy wychodzili by na wolne pole, a w czasie ataku pozycyjnego powinni stać tak jak piłka nożna nakazuje, a nie z daleka od całego zamieszania....

Tutaj zamieszczam taktykę:
http://www.sends(...)wrz-2013

Ci, którzy są chętni i zainteresowani pomocą, proszę (ale nie przymuszam, nie chcę okazać się chamem) o pomoc :) Najlepiej byłoby, jeżeli ktoś pobierze taktykę, sprawdzi co i jak, nadpisze i wrzuci z powrotem, ponieważ nie opisałem szczegółowo pojedynczych instrukcji dla zawodnika.

Pozdrawiam!

P.S.
Jest to FM 1012

SpursPL Partyzant

Rozegrałem już kilka meczy Tottenhamem i do sukcesów na pewno mogę zaliczyć wygraną z Arsenalem na wyjeździe 3:2 w meczu ligowym. Ale były też i wpadki jak przegrana z Wisłą Kraków 0:1 u siebie w meczu towarzyskim. Po 7 meczach ligowych zajmuje 4 pozycję w tabeli i do lidera tracę 4 punkty więc wydaje mi się to dobrym wynikiem ale mam wrażenie, że to przede wszystkim dużo szczęścia i poza Arsenalem słabi rywale. Na obu meczach(Z Arsenalem i Wisłą) grałem tą samą formacją z tym, że inną taktyką, którą jednak nie do końca pojmuje. Większość moich decyzji taktycznych przed meczem jak i w trakcie jest tylko i wyłącznie moim jako takim wyobrażeniu o piłce. Z tym, że nie jestem pewien do jakiego stopnia FM odzwierciedla to co dzieję się na prawdziwym boisku. Nie twierdzę, że jestem ekspertem piłki bo jestem tylko amatorem, który interesuje się bardzo tym sportem. Chciałbym po prostu móc zrozumieć jaki wpływ mają moje decyzje na to co dzieję się na boisku czy poza nim. Żebym wiedział jak za każdym razem mam ustawić swoich piłkarzy względem przeciwnika i jaką grać piłkę, a nie tak jak teraz grać jedną formacją tylko zmieniając jej nastawienie, a podczas meczu podejmując intuicyjne decyzje licząc, że przyniosą efekt.

jordaneq Młody aktywista

Jeśli chodzi o taktyki to proponuję Ci zagrać najpierw po swojemu. Dopiero potem jak zrozumiesz mechanizm tej gry możesz zacząć się bawić bardziej na poważnie z taktykami, schematami itd. Ale decyzja należy do Ciebie.

Co do dodatków to na pewno plik "fake" dzięki któremu w reprezentacji Niemiec i Japonii będą prawdziwi piłkarze a nie "szaraczki".

Pozdrawiam

P.S Jeśli Spurs w Twoim nicku odnosi się do drużyny Popovicha to jestem ciekaw jak sobie będziecie radzić teraz bez Parkera. Trzymaj się ;)

dawig Partyzant

hej wiem że moje wymaganie są dziwne ale cóż ;p a więc tak wymagań nie mam żadnych ale stworzyłem taktykę w której gra mi się bardzo podobała :) ale w innych klubach ciągle zawalali :( ta taktyka to 4 obrońców 2 defen. pomocników 3 ofensywnych i napastnik jaki klub do takiej taktyki pasuję może być z każdej ligi i mam dodatek na 2 i 3 ligę polską :)
z góry dzięki za odpowiedź

ps: na jakim forum fm jest najwięcej dodatków? z całego świata :p

Ralf08 Wróg ludu

Poziom ostrzeżeń: 3
05.03.2013 14:07    #1149     Football Manager - Ogólna dyskusja - Taktyka - City
Witam.
Po graniu w FM 12, klubami 'gorszymi' postanowiłem że troszkę się pobawię drużyną z Manchesteru. Chodzi mi o Manchester City. Piszę do was z pytaniem jaka formacja byłaby najodpowiedniejsza? Granie jednym napastnikiem moim zdaniem to zły pomysł bo w ataku mam takich graczy jak Aguero, Tevez czy Dzeko. Dlatego wybrałem formację 4-1-2-1-2 inaczej można też powiedzieć że jest to 4-4-2

Mniej więcej to wygląda tak:

Czy granie taką formacją będzie dobre? Czy też może wybrać inną? Proszę o odpowiedź. Mam zamiar jeszcze kupić zmiennika dla Silvy. Zawodnik tak do 17 mln, kogo polecacie ?

Mati7 Partyzant

Panowie , mam problem z taktyką nie wiem jaką ustawić , obecnie używam ustawienia 4 obrońców, 2 środkowych pomocników, 2 Skrzydłowych i 2 Napastników,

Styl Gry: Płynny
Strategia: Ofensywna
Podania: Bezpośrednie
Swoboda Taktyczna: Ścisła Dyscyplina
Gra Przy Przeciwniku: Intensywny Presing
Odbiór: Ostrożny
Krycie: 1na 1
Dośrodkowania: Ostre
Swoboda Pozycyjna: Szukaj Gry
Szerkość: Szeroko
Tempo: Szybkie
Gra na czas: Rzadko
Podania: Mieszane
Kontra: Tak
Spalony: Tak
Rozgrywający: PŚL
Odgrywający: NŚL

Jakie byście korekty tu zrobili i czy ta taktyka pasauje do Leeds United

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution