Wydaje mi się że jest masz jakiś błąd w myśleniu jeżeli chodzi o taktykę, bo żadna taktyka nie zagwarantuje Ci 100% sukcesu. Chętnie bym Ci moją podesłał ale swojego laptopa zobaczę dopiero na święta. A sama taktyka to nie wszystko. Co do posiadania piłki... na pewno krótkie podania, wolne tempo, szerokie ustawienie piłkarzy, niezbyt duże odległości między formacjami. Nigdy nie starałem się, żeby mieć przesadnie duże posiadanie piłki, ale myślę, że sprawdziłoby się, gdyby najlepszy Twój rozgrywający operował bardziej z tyłu, coś jak Pirlo. Czyli cofnięty rozgrywający na pozycji defensywnego pomocnika, przed nim pomocnik odbierający piłkę obrona i może wysunięty rozgrywający obok. Wtedy rozgrywający ma dużo miejsca żeby posłać dobrą piłkę, i zawsze może podać do środkowych, bocznych obrońców, pomocnika odbierającego piłkę lub wysuniętego rozgrywającego. Bramkarzowi podania krótkie i wznowienia do obrońcy, nie zaszkodziłoby gdyby skrzydłowi potrafili się cofnąć po piłkę, a nie tylko czekać. No i na pewno płynna filozofia. Piszę czysto teoretycznie, bo nie mam dostępu do FM13 teraz i nie wiem czy by to zadziałało. No i podstawa- żeby to zadziałało tak jak sobie tego życzysz, to taktyka musi być dopracowana w najmniejszym szczególe, przez wiele godzin. A nie wydaje mi się żebyś tyle nad nimi siedział, skoro tak strasznie chcesz żeby Ci ktoś taktykę podesłał... No i jedno na koniec. Mówisz że radzisz sobie w najlepszych klubach, ale w średniakach i słabych jest gorzej. Potem piszesz że chcesz taktykę cud która pozwoli Ci na długie utrzymywanie się przy piłce i mnóstwo bramek. To ja mam pytanie: JAK?! Czy Osasuna narzuci swój styl gry Barcelonie? Czy jest w stanie narzucić swój styl gry każdemu zespołowi przez cały sezon? Czy jest w stanie długo utrzymywać się przy piłce? NIE. A wiesz dlaczego? Bo ma za słabych na to piłkarzy. Niby takie proste do zrozumienia, ale jednak nie dla wszystkich. To chyba jest normalne, że mając słabszy klub grasz z kontry, a mając lepszy atakujesz. Ja grając Spartą Rotterdam po pierwszych 3 meczach w 2 lidze miałem 1 punkt, bo moja taktyka była za ofensywna. Chciałem grać tak jak w FM12 i nic z tego nie wychodziło, bo traciłem bramki po kontratakach. Potem grałem już z kontry aż do sezonu zdaje się 2015/16, gdy miałem tak dobrych piłkarzy, że byłem w stanie zdominować w meczu takie zespoły jak Ajax czy Feyenoord. Ale nieraz gubiłem też punkty ze słabszymi klubami, które zamykały się w swoim polu karnym i strzelały mi bramkę po jakiejś kontrze lub stałym fragmencie. Jak chcesz słabszym klubem, dajmy na to Zagłębiem Lubin, mieć 60% posiadania piłki w meczu z Legią, to sorry, ale pograj sobie może w PES-a. Mierzmy siły nad zamiary, panowie...
Najnowsze posty