Wyniki wyszukiwania dla: taktyka

Strona

kosmonauta Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
16.04.2013 22:16    #1091     Sufler - Porady do gry - problem ze skutecznością
Po pierwsze się przywitam.
Mam taki mały problem otóż gram w fm-a już kilka lat i dopiero w fm 2012 spotkałem się z czymś takim, że zawodnicy wykorzystują jedną na dwadzieścia sytuacji a przeciwnik czasem potrafi nie oddać strzału na bramkę i wygra. Piszę o tym dopiero teraz bo mnie krew zalewa i szlag jasny trafia jak gram i nie mogę zdobyć bramki bombardując ją. na potwierdzenie kilka screenów z gry
http://zapod(...)jpg.html
są to screeny z zaledwie dwóch czy trzech sezonów. wcześniej w niższych ligach mogłem sobie to tłumaczyć tym że zawodnik słaby czy coś ale teraz to nie wiem czym mam to tłumaczyć sprawdzałem już wszystkie ustawienia napastnika i nic. Napastnik wygląda następująco:
a taktyka tak
Pewnie będziecie się zastanawiać dlaczego teraz o tym piszę po prostu już nie wytrzymuje dwie klawiatury dwie myszki i monitor w kibel

Sammson Partyzant

Hej [FM 13 ostatnia aktualizacja]

Gram łks-em już 4 sezon, nie idzie mi zbyt dobrze bo dopiero pierwsze sezon gram w ekstraklasie.
Mam średnich piłkarzy z co najwyżej przyzwoitymi umiejętnościami technicznymi, mentalnymi czy fizycznymi ale jest to szeroka kadra piłkarzy którzy nie są gwiazdami ale każdy dobrze wywiązuje się ze swoich zadań tylko, że mam problem z ich ustawieniem.

W klubie jest kilku porządnych środkowych pomocników i napastników ale tylko 1 dobry skrzydłowy dlatego chciałem ustawić zespół w 4-3-1-2 albo coś podobnego.

Bardzo spodobał mi się artykuł który co prawda jest już trochę stary ale opisuje grę milanu kiedy grali tam jeszcze Ibrahimović czy Silva.
http:(...)rii.html

Zdaję sobie oczywiście sprawę z różnicy klas zespołów i z wielu nieścisłości FM-a ale kiedy zrobiłem kilka większych i mniejszych zmian taktyka wydawała się idealna dla mojego zespołu, problem w tym, że te zmiany zrobiłem tylko w teorii bo w grze nie potrafię ustawić zawodników tak jak to sobie wymarzyłem.

Najpierw opiszę to jak chciałbym, żeby grał mój zespół a potem co udało mi się osiągnąć.

Te dwie plansze pokazują ustawienie milanu w obronie i w ataku. Przypomnę, że nie chce skopiować w całości gry rossonerich ale samą formacje, role niektórych zawodników i kilka ogólnych cech chciałbym zostawić.

Ustawienie zespołu i role zawodników:
Bramkarz - BR.[Obrona] zachowuje się tak jak ja chce ale zmieniłem dwie rzeczy, przetrzymywanie piłki na tak, żeby bo inaczej moi piłkarze nigdy nie są dobrze ustawieni kiedy bramkarz wyprowadza piłkę oraz wybicia piłki ustawiłem na mieszane bo gram z 4 pomocnikami i wysokim odgrywającym dlatego długie wybicia i konstruowanie ataku od bramki są dobrym pomysłem.

Lewy obrońca - BO[Wsparcie/Atak] ma grać przy linii, rozciągać grę, czasami dryblować i posyłać wrzutki na odgrywającego dlatego gra szeroko - przy linii oraz dośrodkowania z - z linii bocznej

Środkowy obrońca Lewy i prawy - ŚO[Obrona] wszystko tak jak proponuj FM poza podaniami które ustawiłem na krótkie bo jeśli już mają piłkę chce żeby podali ją do śr. pomocników.

Prawy obrońca - BO[Obrona] Chciałbym żeby ten zawodnik grał przy linii i stamtąd też wrzucał w pole karne ale ma mieć jednak więcej zadań defensywnych i zabezpieczać pole za prawym PD a kiedy obrońcy ustawiam wsparcie wychodzi przed PD co strasznie mnie wkurza i poza tym dezorganizuje formacje.

Środkowy lewy pomocnik - WR[Wsparcie] tak jak w/w tekście ma być łącznikiem między pomocą a atakiem, ma rozgrywać piłkę głównie w środku pola mając do wyboru podanie do jednego z dwóch napastników, bocznego obrońcy albo innych środkowych pomocników, nie chcę też żeby wchodził w pole karne. Nic nie zmieniałem poza podaniami które ustawiłem na bezpośrednie bo chciałbym, żeby zawsze podawał do przodu.

środkowy pomocnik - POP[Obrona] ma odbierać piłkę i pomagać w wyprowadzaniu jej z linii obronny dlatego trochę zwiększyłem swobodę taktyczną i podania.

Środkowy prawy pomocnik - PD[Wsparcie] ma grać tak, jak w w/w tekście albo jak marchisio po prostu taki Box-to-Box ale chciałbym, żeby rozciągał grę i czasami dośrodkowywał po rajdach z piłką. Od razu napiszę, że tutaj nie mam pojęcia jak ustawić zawodnika, obojętnie co robię piłkarz na tej pozycji jest nieobecny na boisku zarówno w środku pola jak i bocznych sektorach np. nie zaliczył ani jednego dośrodkowania co dla mnie jest bardzo ważne. Ustawienia próbowałem zmieniać wszystkie ale na pewno coś musiałem zrobić źle bo nie działa na razie znowu wróciłem do domyślnych.

Ofensywny pomocnik - OP[Atak] tutaj też mam problem bo nie wiem kogo chcę tu ustawić, zawodnik na tej pozycji radzi sobie, zalicza asysty i gole ale czuję, że mógłbym tutaj zrobić coś jeszcze, zawodnik tutaj ma rozgrywać piłkę pod polem karnym, strzelać z dystansu, w chodzić w pole karne itd. Ustawienia są domyślne poza nastawieniem bo chcę żeby pomagał w obronie dlatego zmieniłem je na defensywne chociaż i tak nie działa.

Lewy środkowy napastnik - O[Atak] w tym miejscu wszystko działa, tutaj chciałem żeby zawodnik grał na szpicy, zgrywał piłki głową do pomocników albo do wbiegającego w drugie tempo prawego napastnika no i oczywiście żeby w polu karnym strzelał gole. Nic nie zmieniałem poza swobodą taktyczną i wszystko działa tak jak chcę.

Prawy środkowy napastnik - LPK[Atak] ten zawodnik też robi wszystko jak należy, ma czasami pomagać w rozegraniu piłki ale głownie dzięki swojej szybkości wybiegać do prostopadłych podań z drugiej linii i piłek zgrywanych głową przez odgrywającego. Zmniejszyłem mu nastawienie, kazałem szukać gry i czasami próbować prostopadłych podań, dlatego zawodnik tutaj ma umiejętności bardziej przypominające wysuniętego i cofniętego napastnika ale grać tak jak chcę zaczął dopiero jako LPK z kilkoma zmianami, sam się zdziwiłem ale działa.

Polecenia drużynowe

Styl - zrównoważony Chciałbym żeby wszyscy zawodnicy brali udział w rozgrywaniu piłki ale jednak trzymali się pozycji, chciałbym żeby bronił się cały zespół poza odrywającym dlatego myślałem nad płynnym stylem gry ale nie mam wirtuozów futbolu dlatego obecnie gram z zrównoważonym. Trudno mi ocenić które z ustawień bardziej mi pasuje bo nie jestem w stanie zauważyć bezpośredniego wpływu na styl gry.

Nastawienie - kontrola chciałbym kontrolować cały przebieg spotkania dlatego takie ustawienie chociaż spisuje się średnio największy problem jest w poleceniach dla prawego pomocnika i bocznych obrońców którzy źle spisują się przy każdej strategii i najpierw muszę zmienić im polecenia a potem dopiero mogę zająć się strategią.

Styl gry

Zmieniłem tylko krycie na strefowe, reszta bez zmian

Polecenia szczegółowe

Linia obrony, Tempo i Gra na czas - maksymalnie ustawiam na normalne, przy nastawieniu wyższym niż standardowe ustawiam na normę ale przy kontrze i niżej ustawiam na domyślne.

Szerokość - szeroko grając szeroko moi piłkarze radzą sobie o wiele lepiej, lepiej wychodzą spod pressingu i zawsze jest więcej miejsca na podania w uliczkę do LPK.

Podania - środkiem
Kontry - tak
Pułapki - nie

Problemy

Atak pozycyjny - gra wygląda średnio bo, prawy pomocnik zachowuje się koszmarnie ustawiałem tutaj dużo zawodników ale każdy zaliczał mało kontaktów z piłką, mało rajdów itd. wiem, że to problem z poleceniami, piłkarz na tej pozycji zawsze ustawia się na wysokości OP i prawie nigdy nie otrzymuje podań bardziej wygląda jak by chciał się ukryć przed piłką, nawet jak ją dostanie stać go tylko na obrócenie się tyłem do bramki i podanie do POP albo do obrońców. żeby było gorzej ten pomocnik w jakiś sposób blokuje innych zawodników bo kiedy w jednym meczu dostał czerwoną kartkę gra zespołu się poprawiła bo LPK i prawy obrońca zaczęli przy rozegraniu piłki cofać się i przesuwać do przodu dzięki czemu gra zaczęła wyglądać płynniej. Nie mam pojęcia co zmienić w ustawieniu tego zawodnika.

Gra w obronie i kontrataki.

Tutaj też jest problem bo w obronie chciałbym żeby zespół ustawiał się mniej więcej tak jak na grafice wyżej ale pomimo zmiany nastawienia OP i LPK ci zawodnicy ani myślą pomagać w obronie, chciałbym żebym OP przeszkadzał środkowym pomocnikom nawet pod własnym polem karnym a PLK utrudniał grę DP i zbierał piłki wybijane w prawy sektor boiska albo zgrywane głową przez odgrywającego ale to nie działa bo LPK gra w jednej linii z odgrywającym a OP co najwyżej pilnuje DP i to bardzo źle wygląda zarówno patrząc na wynik jak i na grę.

vonBaron Partyzant

14.04.2013 01:28    #1093     Football Manager - Ogólna dyskusja - Co robie źle?
Taktyka 4-2-3-1 Bardzo Płynna Zrównoważona lub Kontrola, zleży czy Wyjazd czy Dom. Intensywniejszy Pressing i Krycie strefowe reszta na domyślne. Wysunięta obrona ale nie na maksa, szybka i szeroka gra, kontry i pułapki, podania mieszane, rozgrywający.

robal15 Młody aktywista

12.04.2013 19:33    #1094     Football Manager - Świat taktyki - Bramkostrzelny OPP/OPL
Lennon nie nadaje się na ŚN. Sprzedaj go i kup kogoś innego. Ja gram taką samą taktyką. U mnie strzelają po 10 bramek na sezon, tylko że ja nie mam takich dobrych grajków jak Ty.
"Bezczelny młody człowiek" Aga 2k15

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

Nie sądzę, żeby odpowiedź na takie pytanie była na forum. Na początek warto spojrzeć na reputację obu klubów, składy, średnia wieku. Ty grasz własną taktyką czy domyślną? Masz doświadczony zespół, młody czy mieszanka młodości z rutyną? Kiedy kolega wygrywa ligę ty jesteś drugi zawsze czy niżej też? No i oczywiście jak wypadasz w meczach z Tottenhamem? Walka, wielkie widowiska, czy na wyjeździe dominacja rywala, a u siebie skutecznie kontruje?

Na pewno warto stawiać na dwa składy. Zawodnicy, którzy są już w klubie i poziomem wystarczają + inni doświadczeni, wyrwani okazyjnie czy z wolnego transferu i drugi skład młodych piłkarzy. 11 zawodników, którzy wydają Ci się być dużym i talentami, które mogą w przyszłości zastąpić starszych i części dawać szansę od razu, a kilku wypożyczyć.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

KKvass Partyzant

11.04.2013 05:03    #1096     Football Manager - Świat taktyki - Taktyka z 3 obrońcami
Witajcie,
przyszedłem do Was po poradę :)

Chcę spróbować czegoś dla mnie nowego w FMie, czyli taktyki z trójką obrońców, ale kompletnie nie wiem jak do tego podejść. O ile miałem kilka swoich sprawdzonych sposobów na formacje z czterema defensorami, teraz jestem zielony.

Eksperymentuje już prawie cały dzień i do niczego sensownego nie doszedłem.
Jaki kształt nadać takiej formacji? Gram z dwoma bocznymi, wysuniętymi obrońcami, przed trójką obrońcą stawiam rygiel defensywy albo cofnięty rozgrywający, przed nim dwóch środkowych pomocników (jeden atak, drugi wsparcie) i dwóch napastników, jeden cofnięty, drugi wysunięty. W obronie jest ok, ale co dalej..

Gra na kontrolę z krótkimi podaniami i wolnym tempem raczej się nie sprawdza - zbyt duże pole między pomocą a napastnikami. Staram się grać bezpośrednimi podaniami, choć nastawienie ofensywne wcale nie dominuje przeciwnika, przekłada się na niskie posiadanie piły i mało goli.

Defensywne ustawienia procentują małą ilością puszczonych bramek, większy % posiadania, ale nic poza tym.
Generalnie preferuję styl bardzo płynny, w związku z małą ilością obrońców chyba lepiej, jak broni i atakuje cały zespół.

I generalnie dalej klapa - mimo wielu różnych podejść wyniki marne, potrafię przegrywać i remisować z marnymi zespołami, choć zdarza się ograć też drużyny z topu, stabilności formy nie ma.

Macie jakieś rady, jakieś doświadczenia z formacjami z 3 obrońcami? Na co zwracać uwagę, jaki nadać styl?

Będę wdzięczny za każdą radę! :)

stefan1984 Młody aktywista

Ostre dośrodkowania dałbym gdy moi napastnicy nie wyróżniają się specjalnie w walce o górne piłki, ale są szybcy, miękkie - gdy przeciwnie - mam w ataku duet złożony z Grzegorza Rasiaka, plus jego klona =) Miękkie dośrodkowania często zamykane są przez skrzydłowego z przeciwnej strony boiska, więc jeśli na skrzydłach mam dwóch szybkich, maleńkich skrzydłowych, raczej miękkich bym nie dawał. Ja zazwyczaj daję domyślne =) Poza tym gdy któryś z zawodników gra z rolą "odgrywający", wtedy każda taktyka domyślnie nakazuje wszystkim piłkarzom dośrodkowywać na niego. Co do ustawień... 4222 ( z dwoma DPŚ i OPP OPL) 442 i 451 ze skrzydłowymi i odgrywającym lub kompletnym napastnikiem na szpicy.

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

[quote="Draven"]Z tymi kontuzjami to ja bym powiedział, że źle przepracowany okres przygotowawczy i ogólne przemęczenie, miałem podobnie, a rozegrałem już koło 20 sezonów w FM 13. A co najważniejsze - nie ma szans wygrać meczu nawet z ogórkami grając cały mecz jedną taktyką kontrola, po prostu nie ma szans, a na pewno nie w FM 13...Taktykę trzeba zmieniać minimum co 15 min meczu, ja zaczynam nawet z cieniasami standardową, jak zyskujesz przewagę (w posiadaniu, strzałach itd) to zmieniasz na ofensywną aż strzelisz gola, potem znowu powrót do standardowej na 15 min i zależnie od sytuacji albo znowu ofensywna albo kontra jak przeciwnik rzuca wszystkie siły do ataku. To tak bardzo oględnie mówiąc, ale dzięki takim zmianom nie muszę się już wkurzać, że dostaje lanie w pucharze, w najgorszym wypadku jest wymęczone 1:0, czy 2:1, ale jednak zwycięstwo:) Powodzenia i cierpliwości, bo ta część Managera faktycznie mnie na początku też doprowadzała do furii:)[/quote]

wiekszej glupoty nie czytalem o taktyce w FM13... co to znaczy ze taktyke trzeba zmieniac co 15 minut, kpisz sobie z ludzi?
Juz nie mowie o tym, ze nie zawsze trzeba w ogole zmieniac taktyke, ale z drugiej strony skoro doszedles do takiego wnioosku to chyba dobrze, ze taktyka musi byc na biezaco modyfikowana? Czy moze źle i lepiej ustawic taksę i wyjść z psem na dwor? Przyjść odpalic druga połowe, zrobic sobie deser wrocic podziekowac pilkarzom i tyle.

Jak bardzo mocno mi sie nudzi to w przerwie wchodze w analize pozycji na boisku, celnych niecelnych podan i odbiorow. Zauwazylem, że jeden z obroncow zawsze wali dlugie pily do przodu glównie niecelnie, patrze a ten ma podania na 6 a w ustawieniach dlugie pilki do przodu. Szybka zmiana na krotkie podania do najblizszego obroncy i tyle. Ta gra nie jest aż tak skomplikowana zeby zmieniac takse co 15 minut :szable:

Draven Partyzant

Z tymi kontuzjami to ja bym powiedział, że źle przepracowany okres przygotowawczy i ogólne przemęczenie, miałem podobnie, a rozegrałem już koło 20 sezonów w FM 13. A co najważniejsze - nie ma szans wygrać meczu nawet z ogórkami grając cały mecz jedną taktyką kontrola, po prostu nie ma szans, a na pewno nie w FM 13...Taktykę trzeba zmieniać minimum co 15 min meczu, ja zaczynam nawet z cieniasami standardową, jak zyskujesz przewagę (w posiadaniu, strzałach itd) to zmieniasz na ofensywną aż strzelisz gola, potem znowu powrót do standardowej na 15 min i zależnie od sytuacji albo znowu ofensywna albo kontra jak przeciwnik rzuca wszystkie siły do ataku. To tak bardzo oględnie mówiąc, ale dzięki takim zmianom nie muszę się już wkurzać, że dostaje lanie w pucharze, w najgorszym wypadku jest wymęczone 1:0, czy 2:1, ale jednak zwycięstwo:) Powodzenia i cierpliwości, bo ta część Managera faktycznie mnie na początku też doprowadzała do furii:)

sxz69 Młody aktywista

08.04.2013 00:48    #1100     Sufler - Porady do gry - Klasyczna 10
[quote="robal15"]Dowartościowałeś się? Powiększyłeś sobie e-penisa? Żal mi ciebie. Wiadomo, że masz więcej sukcesów, bo jesteś no lifem. Masz już sezon podajże 2025 oraz posiadasz zawodników z atrybutami 20, więc nic dziwnego, że coś tam wygrasz. Dziecko w pieluchach, by tyle samo osiągnęło co ty. Pamiętaj, ze to ty zacząłeś ...[/quote]
Naprawdę przykro, że kultura wypowiedzi jest tobie obca. Musisz dowartościowywać się wrzucaniem i ocenianiem kogoś, kogo nawet nie znasz. "Pamiętaj, ze to ty zacząłeś" - jak można się buntować tylko dlatego, że ktoś powiedział prawdę o dawno nieistniejących już błędach i lukach w grze, które były wykorzystane przez graczy zwane "killer taktykami". Dobrze ci idzie, wygrywasz - gratulacje. Ale nie nazywaj swojej taktyki w ten sposób. A jeśli już nie zgadzasz się z czyimś zdaniem to popracuj nad kulturalnym wyrażaniem swojej opinii.

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution