Ja powoli wkraczam w 9 sezon w Newcastle i pozwolę się trochę połechtać i pochwalić, że zrobiłem ze Srok drugi klub Europy. W pierwszym sezonie udało się ugrać mistrza i finał LE, choć nie do końca rozumiem jak, bo skład początkowo tyłka nie wyrywał (zaczynałem jeszcze przed aktualizacją transferów).
Jeśli mogę coś doradzić apropo zawodników których miałem w pierwszym sezonie, to odnośnie boków obrony. Trzeba wykorzystać potencjał Santona, a do tego potrzebny dobry grajek i z drugiej strony. Nie wiem na ile dobry jest Debuchy, ale u mnie prawym wysuniętym obrońcom był Anita. W czasie kontuzji Tiote przesunąłem go na cofniętego rozgrywającego, a z prawej strony grał sprowadzony Gokhan Gonul.
Zwróćcie szczególną uwagę na Remiego Streete'a (wyrasta na czołowego obrońcę Europy) i Harrisa Vuckic - ten to jest hicior. Umiejętności ma niezłe, ale bez szału i prawdę powiedziawszy przez cztery sezony które u mnie grał, prawie ich nie rozwijał. A mimo to był rewelacyjnym jokerem/zapchajdziurą w ofensywie. Wystawiałem go albo na szpicy jako cofniętego napastnika, albo na środku, tuż za plecami snajpera jako schodzący napastnik. Taki przeciętniak wchodzący z ławki, a przez cztery lata nie schodził poniżej 10 goli/5 asyst na sezon.
Nie ma też co lekceważyć Obertana i Marveux. Ja nie byłem do nich przekonany ani trochę, ale w pierwszym sezonie byli głównymi autorami mistrzostwa. W drugim zacząłem wzmacniać skład, więc grali już tylko ogony (wciąż znośnie), a później wylądowali w przeciętniakach Premier League.
Moja taktyka na ten wyjściowy skład to 1-4-1-1-3-1:
Krul jako bramkarz-libero.
Santon i Anita jako wysunięci boczni. W środku Taylor i kupiony Kjaer.
Tiote jako rygiel defensywy.
Cabaye jako cofnięty rozgrywający.
Marveaux jakow wysunięty rozgrywający / Vuckic jako schodzący napastnik.
Ba/Obertan jako lewy schodzący napastnik.
Ben Harfa jako prawy schodzący napastnik.
Papiss jako lis pola karnego.
Warto rzeźbić ofensywne SFG (S. Taylor potrafi 10 goli w sezonie nastukać po rożnych). Ben Harfa również dużo strzela i asystuje gdy schodzi do środka (z prawego skrzydła, na lewą nogę), a Obertan dociągając do linii końcowej. Cabaye niech bombarduje ile się da i jakoś to będzie

.
Najnowsze posty