Witam
Też gram długo w FM i zauważyłem, że w tej edycji (13) bardzo długo trwa poznawanie taktyki przez zawodników, więc musisz być cierpliwy.
Gram Pogonią Szczecin 4-1-1-3-1. Boczni obrońcy w zależności czy maja wysoki atrybut dośrodkowań ustawiam na wsparcie lub po prostu obronę. Na środku obrony tradycyjni stoperzy. Rygiel. Środkowego pomocnika zawsze robię wysuniętego, jak drybling ma wysoki to z atakiem. Ofensywny to różnie, zależy jak mu pasuje. Ale najlepiej się sprawdza ofensywny pomocnik z atakiem. Na skrzydłach tylko i wyłącznie skrzydlaki z atakiem. Na szpicy Lis. Oczywiście każdemu według potrzeb ustawiam indywidualne polecenia.
Polecenia dla drużyny: styl bardzo płynny, przewaga liczebna, podania bardziej bezpośrednie, ściślejsza dyscyplina, intensywniejszy pressing, odbiór agresywny, krycie strefowe, ostre dośrodkowania, szukaj gry, linia obronna normalnie-prawie cofnięta, szerokość gry prawie na maxa, tempo szybkie-prawie na maxa, gra na czas bardzo rzadko, podania mieszane, kontrataki i pułapki TAK.
Rozgrywającym u mnie jest zazwyczaj OPŚ, czasem PŚ. Bez odgrywającego, tylko lis pola który zgarnia wszystkie prostopadłe piłki i przecina ostre dośrodkowania z linii bocznych.
Tą taktyką w FM 2012 wygrałem Pogonią Europa League przeciwko Barcelonie

A w FM 2013, zanim moja Pogoń dobrze poznała tą taktykę, minęło duuuużo spotkań towarzyskich i trochę pierwszej rundy sezonu
Najnowsze posty