Po uno wiem ze liga polska a LM to nie to samo (nie ma nawet porownania). Od tylu lat nie bylo klubu polskiego w LM to tez wiem choc stwierdze jedno - co ma rzeczywistosc do swiata gry (tzn sporo ale w tym wypadku akurat niezbyt duzo). Ja osobiscie nie zmieniam taktyki aczkolwiek w meczach LM na wyjezdzie ustawialem team troszke bardziej defensywnie. Co mnie strasznie denerwuje ze mimo tego ze jestem mistrzem Polski to jedyni zachodni gracze jacy chca dolaczyc do mojego skladu to Eddie Stanford i Napoleoni poza nimi nikogo z Europy Zachodniej nie sciagne.
Czyli reasumując bujda? A szkoda bo niestety dużo gierka straciła.
Metoda na przyspieszenie gry przez okrawanie bazy danych do bani - właśnie ogromna baza była najwięszym atutem
W Menedżerze Urządzeń wyłącz CD-ROM. Tam też za chwilę włącz (może prosić o restart ale nie musi). Komp może się też zacinać z tego powodu, że próbuje podłączyć CD-ROM, który jest uszkodzony (twoja płytka) i nie daje rady załadować o niej informacji do kompa. Wtedy to już wątpię, aby coś pomogło... Wymiana płytki?
"Hey kids rock and roll, nobody tells you where to go"
Jeżeli taki temat już był to bardzo przepraszam.Przejrzałem kilkanaście tematów i mało było konkretów. Ten bug chyba przewyższa wszelkie inne. Mianowicie chodzi o ciągłe opuszczanie pola bramkowego przez bramkarza.Czasem mam wrażenie, że gra jako libero lub ostatni obrońca.Najgorsze jest to,że wcale nie pomaga drużynie a wręcz szkodzi.Pełno piłek które wybija (nieudolnie) pada łupek drużyny przeciwnej i strzałem z 30-40 metrów zdobywają bramki.Podobnie też i ja je zdobywam. Jest to o tyle wkurzające,że co chwilę się powtarza i jest nierealistyczne. Nie wiem co robić i czy NOWY PATCH załatwi sprawę.Jedno jest pewne, przez ten błąd lub po prostu niedopatrzenie odechciało mi się grać. Nachodzi mnie pytanie czy macie tak samo i czy przez to też Wam się odechciewa? Oraz czy orientujecie się czy da się to naprawić? O termin patcha nie pytam bo ma być ponoć do końca miesiąca. Pozdrawiam.
Jeśli odkryłeś gwiazdę i sądzisz, że nadaje się ona do Rewolucyjnego Działu Talenty, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zawodnik znalazł miejsce na naszej stronie. Wystarczy zgromadzić o nim kilka informacji i wysłać do nas - my zajmiemy się resztą. Jakiego typu informacje powinny to być? Poniżej przedstawiamy ich listę wraz z odpowiednim komentarzem - gwiazdką oznaczono informacje wymagane, które powinny znaleźć się w specjalnym formularzu przeznaczonym do przesyłania nam opisów swoich perełek. Pozostałe możecie dodać na końcu opisu.
Imię i nazwisko* - podstawowe dane osobowe zawodnika.
Wersja gry* - FM 2012/FM 2011/FM 2010/FM 2009/FM 2008/FM 2007/FM 2006/FM 2005.
Zespół* - zespół w którym zawodnik rozpoczyna karierę w grze.
Kraj pochodzenia* - państwo, którego obywatelem jest zawodnik. W przypadku posiadania dwóch obywatelstw podajemy pierwsze.
Pozycja* - na jakich pozycjach zawodnik może grać. Podajemy pozycje z profilu, zapisujemy je skrótowo, na przykład O Ś - środkowy obrońca, OP PL - ofensywny pomocnik prawy/lewy.
Preferowana noga - prawa/lewa/obie.
CA (Current Ability) - CA zawodnika na starcie rozgrywki. Wartość tą pobieramy tylko i wyłącznie z edytora dołączonego do gry.
PA (Potential Ability) - PA zawodnika na starcie rozgrywki. Wartość tą pobieramy tylko i wyłącznie z edytora dołączonego do gry.
Wartość* - cena piłkarza na starcie gry (w euro).
Rok urodzenia* - nie wiek!
Opis zawodnika* - temu zagadnieniu poświęcony jest niżej cały paragraf.
Jak widzicie wymaganych informacji naprawdę nie jest wiele, a to dlatego, że każdy nadesłany talent jest przez redakcję sprawdzany zarówno w edytorze, jak i w grze, dzięki czemu wyłuskanie informacji jest proste. Niemniej podanie wszystkich danych z zalecanych źródeł (jak oficjalny edytor: dla CA i PA) znacznie przyspieszy dodanie talentu do bazy. Podobnie jak dobry opis zawodnika. Jak taki napisać?
Na początku warto nadmienić nieco o rzeczywistym życiu czy karierze zawodnika. Piłkarze to w końcu nie tylko zbiór atrybutów, ale prawdziwi ludzie, którzy zanim pojawili się w grze co nieco zdążyli przeżyć i w sporcie osiągnąć. Może krótka adnotacja o występach w młodzieżowych reprezentacjach kraju, może informacja o sumie transferu z jednego klubu do drugiego, a może po prostu podanie jakiego klubu jest wychowankiem? Wasz wybór. Pisanie o rzeczywistym odpowiedniku wirtualnego piłkarza nie jest oczywiście koniecznością, ale uatrakcyjnia opis i nadaje się jako słowo wstępu do dalszej jego części. W tej koncentrujemy się już na parametrach zawodnika.
Nie ma co ukrywać, że aby talent opisać dobrze, konieczne jest uruchomienie edytora. Tam tylko bowiem znajdziemy wartości atrybutów ukrytych zawodnika, a o nich właśnie zawsze powinno się pisać, bowiem te widoczne każdy czytelnik będzie mógł zobaczyć sam na zamieszczonym screenie. Atrybuty ukryte można co prawda odczytać także z Genie Scouta i FMRTE, ale nie zawsze będą to wartości prawidłowe, bowiem często wartości parametru są ustawione w edytorze na 0, czyli są losowe (o tych w opisie nie wspominamy). Warto pamiętać, że im więcej atrybutów losowych znajduje się w profilu naszego gracza, tym mniejsze jego szanse na pojawienie się jego opisu w dziale Talenty! Zważywszy na fakt iż uruchomienie edytora zajmuje sporo czasu, staramy się maksymalnie wykorzystać dane w nim zawarte. Warto sprawdzić na przykład długość kontraktu zawodnika i jeśli jest on ważny tylko rok, to uświadomić czytelnikowi, że po sezonie będzie mógł ściągnąć gracza za darmo. Można też wykorzystać informacje dotyczące preferencji danego zawodnika - jakie kluby i jakich zawodników lubi, a jakich nie - oraz ulubione zagrania. Ostatnim i najbardziej obszernym elementem opisu gracza jest przelanie na tekst tego, co widać na screenie z początku gry, czyli atrybutów zawodnika. Należy koncentrować się na tych, które są naprawdę przydatne na pozycji, na której piłkarz występuje i które nie są losowe (zero w edytorze). Pomóc może także sprawdzenie w Genie Scoucie ile trzeba zapłacić, by klub zgodził się na oddanie zawodnika. Czego natomiast należy się w opisie wystrzegać, to tekstów typu „U mnie w Barcelonie strzelił 15 goli w 10 meczach”. Wszelkie rady dotyczące chociażby pozycji, na której zawodnik spisuje się najlepiej, czy też rodzaju klubów do jakich się nadaje (najlepsze kluby świata czy kluby z niższych lig?) są natomiast mile widziane.
PS. Wiele roboty zaoszczędzi nam pisanie schludne. Jeśli nie poprawne językowo, to chociaż z polskimi znakami diakrytycznymi.
To w zasadzie wszystko. Na koniec chciałbym podkreślić, że uwagi na temat opisu zawodnika spisane powyżej są subiektywne - to według mnie tak powinno to wyglądać. Nie będziemy natomiast odrzucać opisów napisanych wedle innego schematu. Najważniejsze to zainteresować czytelnika i podać możliwie wiele przydatnych informacji. Jak to zrobić - to już zależy od Was.
Opracowane talenty (do wszystkich wersji) wraz z wymienionymi wyżej wymaganymi oraz ewentualnie pozostałymi informacjami na ich temat prosimy wysyłać na mail:
lub przez specjalnie przygotowany do tego formularz. Wystarczy kliknąć w link zamieszczony pod spodem i wypełnić wymagane pola.
a) Nie spotkałem się z tym, chyba nie...
b) istnieje u-21, u-18, ale B nie ma
c)niektórzy już wybrali reprezentację przed powołaniem
d)w minusowych jest losowa (np -9: od 160 do 180, -10: 180-200)
e)nie mam pojęcia,ale niektóre grają na olimpiadach, np Brazylii, Argentyny...
f)PA jest stałe
g)PA wychowanka zależy od bazy treningowej i reputacji, a rozwinięcie zawodnika- to co napisałeś + regularna gra.
h). To oznacza, że pobiera pensję, ale możesz go w każdej chwili zwolnić, nie płacąc mu odszkodowania. Może także odejść z klubu za darmo.
Najnowsze posty