Wyniki wyszukiwania dla: szk

Strona

wrocman Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
12.08.2010 14:28    #5271     Sufler - Porady do gry - FM 2010 steam
taki sposób to może być dobry w domu...ale jak ktoś jest z laptopem poza miejscem zamieszkania to płyty z kosmosu nie weźmie.

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

11.08.2010 16:31    #5272     Sufler - Porady do gry - zakłopotany
Rozumiem, że pytanie dotyczy FM 2007? Dawno nie grałem, ale spróbuję pomóc.

Ad. 1.
Moim zdaniem nie opłaca się taki zabieg. Masz zespół (FCB) do klepania wolnej piłki, a nie do szybkich kontr. Fakt - piłkarze Barcelony są jednymi z najlepszych na świecie, jednakże mają inklinacje raczej do gry ofensywnej, z rozmachem. Ja więc osobiście nie decydował się na tak duże modyfikacje tylko dlatego, że przeciwnik ma wolniejszych obrońców. Od Messiego, Ibrahimovica czy Eto'o każdy obrońca jest wolniejszy? Oznacza to, że zawsze będziesz tak grał albo sprowadzisz wolniejszych napastników? Bez sensu. Graj dalej powoli, szeroko, dużą ilością podań - to atuty Barcelony, które w największym stopniu uwypuklają zabójcze umiejętności techniczne Twoich piłkarzy.

Ad. 2
Jeśli grasz jednym ustawieniem (załóżmy 4-3-3) a modyfikujesz role zawodników na boisku zmieniając polecenia, nie wprowadzasz chaosu w zespół. Ja w każdym meczu suwakami ruszam dziesiątki razy - by unieszkodliwić rozkręcającego się pomocnika rywala, by podciąć przeciwnikowi skrzydła, by przycisnąć w końcówce pierwszej czy drugiej połowy, by zyskać chwilę oddechu, by zdezorganizować szyki obronne przeciwnika nakazując skrzydłowym czasową zamianę miejsc itd. Jeśli zaś na jeden mecz wychodzisz defensywnym 5-4-1 nastawiając się na kontry, na drugi ofensywnym 4-3-3 i grę z pierwszej piłki krótkimi podaniami, a na trzeci 4-4-2 opartym na ataku skrzydłami to wprowadzisz dezorganizację.

Ad. 3
Zasada jest prosta - jeśli obrońcom nastawienie ustawisz średnio na 6 (np. środkowi obrońcy 4 a boczni 8, co daje 6), to defensywni pomocnicy powinni mieć w okolicach 8, środkowi 10, ofensywni 12, a napastnicy 14. Tyle, jeśli chodzi o teorię. W praktyce wygląda to różnie. Jeśli przeciwnik gra cofniętą linią obrony, będzie wciągał Twoich napastników i ofensywnie usposobionych pomocników na swoją połowę, niejako 'dzieląc' Twój zespół na dwie części - ofensywną (napastnicy i ofensywni pomocnicy) i defensywną (reszta pomocy i obrońcy). Zapobiec można temu np. poprzez zmniejszenie swobody taktycznej zawodnikom - będą (powinni) trzymać się linii. Ogranicza to jednak kreatywność zawodników, co nie powinno najlepiej przysłużyć się takim zespołom jak Barcelona, na kreatywności właśnie bazującym.

Ad. 4
Średnio rozumiem. Jeśli chodzi Ci o zmaksymalizowanie efektywności gry na odgrywającego w sytuacji, gdy jest to zawodnik szybki, to tak, polecam ustawić mu podania na dobieg. Ciekawie sprawdza się też wariant w połączeniu odgrywającego na dobieg z rozgrywającym, który w ulubionych zagraniach ma podania w uliczkę. Ustawiając grę na rozgrywającego przy jednoczesnym wytypowaniu jako rozgrywającego właśnie takiego zawodnika (do tego powinien mieć jak najwyższy atrybut podań oraz ustawione częste prostopadłe podania) wraz z grą na odgrywającego - szybkiego napastnika na dobieg - tworzysz groźną kombinację. Szybki napastnik wychodzący na wolne pole po celnym podaniu w uliczkę od rozgrywającego może przecinać linię obrony przeciwnika bardzo skutecznie.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

endrus Młody aktywista

11.08.2010 15:16    #5273     Sufler - Porady do gry - Trening - KONDYCJA
[quote=igix11]A jak mam ustawić taktykę na wolne temp gry skoro asystent mówi mi że zespół dobrze spisuje się jak jest szybkie tempo?[/quote]
Wolne tempo raczej sprawdza się przy ataku pozycyjnym a do tego musisz mieć chociażby dobrze wyszkolonych technicznie piłkarzy. A taksę można ustalić np poprzez krótkie podania.
"Piłka nożna to element innego wszechświata, równie poważnego i stresującego jak praca, z takimi samymi zmartwieniami, nadziejami i rozczarowaniami"

BKS_Skrzat Młody aktywista

10.08.2010 18:49    #5274     Sufler - Porady do gry - Romelu Lukaku
[quote=Jacko]75 być winno :). Ale musisz pamiętać, że jedna taksą się nie opłaca jako tako grać. trzeba mieć ze 3. Albo modyfikować dużo. Traore, to przykład anorektyka. Neymar sprawdzi się doskonale. Sam go tam wystawiam na stare lata mu przyszło, żeby 5-krotny król strzelców Ligue Une musiał tyle biegać. W ogóle zauważyłem, że zespół, gdzie na środku gra trzech ŚP grają dużo lepiej. Zauważyłem to po 15 sezonach gry we Francji, ale lepiej późno niż wcale. Dla mnie Affelay nie jest jednak napastnikiem.
Zawsze się gra kontrastem, to samo w defensywie (Ferdinand-Terry). Z tym, że ten jedyny napastnik musi być naprawdę dobry. A i nie jest to kandydat na króla strzelców, vide Barca. Raczej robi miejsce dla schodzących. Dobrze jak umie grać tyłem do bramki.[/quote]

Czyli Bendtner się raczej nie na da bo on tyłem do bramki słabo gra potrzeba napastnika a'la Bony Wilfred a Lukaku na taką pozycję chyba jest ok?[quote2=oldgunz][quote=Jacko]Ale musisz pamiętać, że jedna taksą się nie opłaca jako tako grać. trzeba mieć ze 3. Albo modyfikować dużo.[/quote]

Standardowo, gdy rozpoczynam grę nowym klubem, analizuję mocne i słabe strony i ustalam podstawową taktykę, której robię pięć wariantów:
1. wyjściowy (standardowy), np.
4-5-1
DR DC DC DL
DM DM
CM
OML OMR
ST

2. lekko defensywny (na mecze wyjazdowe lub u siebie z trudnym rywalem), wciąż to samo ustawienie 4-5-1
3. lekko ofensywny (na mecze u siebie z prostszym przeciwnikiem lub leszczy na wyjazdach), wciąż 4-5-1
4. defensywny (na bardzo trudne wyjazdy, baaardzo trudne mecze u siebie, trzymanie wyniku), zmodyfikowane 4-5-1, zamiast OML i OMR - ML i MR
5. ofensywny (najrzadziej używany, gdyż przeważnie gram raczej defensywnie, na mocne gonienie wyniku), zmodyfikowane 4-5-1, zamiast CM - OCM.

[quote=Jacko]W ogóle zauważyłem, że zespół, gdzie na środku gra trzech ŚP grają dużo lepiej. Zauważyłem to po 15 sezonach gry we Francji, ale lepiej późno niż wcale. [/quote]

Odkryłem to jakiś czas temu i podpisuję się obiema rękami i nogami. Trzech pomocników dominuje środek pola, a potem jest już z góry. Nawet, jeśli atak, kosztem którego wystawiamy aż trzech pomocników, nic nie strzeli, to przynajmniej nie przegrywamy. Dlatego też jestem zwolennikiem 4-5-1.

[quote=Jacko]
Zawsze się gra kontrastem, to samo w defensywie (Ferdinand-Terry). [/quote]

Że zawsze, to nie powiem. Zdarza mi się mieć np. identyczną parę środkowych obrońców bez szkody dla jakości w grze defensywnej. Jest to pewien standard (kontrast), lecz moim zdaniem nie reguła. Choć teraz futbol jest coraz bardziej zadaniowy i każdy swą rolę musi spełniać, co automatycznie deprecjonuje zespoły, w których dwóch zawodników się dubluje.[/quote2]

Ale w takiej sytuacji kiedy mam dobrych napastników 4-5-1 było by dla nich krzywdzące bo patrząc na następny sezon będę miał na lewej Afellay na środku Ozil a na prawej Gervinho i Neymar i pewnie będę musiał opchnąc Gervinho żeby zrobić miejsce dla Neymara. W Arsenalu najbardziej odpowiednie mi się wydaje 4-1-3-2 czyli obrońcy potem ŚP potem OPŚ,OPP,OPL i 2 napastników Lukaku-Bendtner, Van Persie-Lukaku , Van Persie-Bendtner plus ewentualnie może tam grać Afellay i Gervinho.

EDIT:Temat tak w ogóle można nazwać Role Napastników bo z Lukaku zrobił się Neymar,Afellay i Bendtner. Vilava i Babacar to napastnicy klasy międzynarodowej?

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

10.08.2010 17:31    #5275     Sufler - Porady do gry - Romelu Lukaku
[quote=Jacko]Ale musisz pamiętać, że jedna taksą się nie opłaca jako tako grać. trzeba mieć ze 3. Albo modyfikować dużo.[/quote]

Standardowo, gdy rozpoczynam grę nowym klubem, analizuję mocne i słabe strony i ustalam podstawową taktykę, której robię pięć wariantów:
1. wyjściowy (standardowy), np.
4-5-1
DR DC DC DL
DM DM
CM
OML OMR
ST

2. lekko defensywny (na mecze wyjazdowe lub u siebie z trudnym rywalem), wciąż to samo ustawienie 4-5-1
3. lekko ofensywny (na mecze u siebie z prostszym przeciwnikiem lub leszczy na wyjazdach), wciąż 4-5-1
4. defensywny (na bardzo trudne wyjazdy, baaardzo trudne mecze u siebie, trzymanie wyniku), zmodyfikowane 4-5-1, zamiast OML i OMR - ML i MR
5. ofensywny (najrzadziej używany, gdyż przeważnie gram raczej defensywnie, na mocne gonienie wyniku), zmodyfikowane 4-5-1, zamiast CM - OCM.

[quote=Jacko]W ogóle zauważyłem, że zespół, gdzie na środku gra trzech ŚP grają dużo lepiej. Zauważyłem to po 15 sezonach gry we Francji, ale lepiej późno niż wcale. [/quote]

Odkryłem to jakiś czas temu i podpisuję się obiema rękami i nogami. Trzech pomocników dominuje środek pola, a potem jest już z góry. Nawet, jeśli atak, kosztem którego wystawiamy aż trzech pomocników, nic nie strzeli, to przynajmniej nie przegrywamy. Dlatego też jestem zwolennikiem 4-5-1.

[quote=Jacko]
Zawsze się gra kontrastem, to samo w defensywie (Ferdinand-Terry). [/quote]

Że zawsze, to nie powiem. Zdarza mi się mieć np. identyczną parę środkowych obrońców bez szkody dla jakości w grze defensywnej. Jest to pewien standard (kontrast), lecz moim zdaniem nie reguła. Choć teraz futbol jest coraz bardziej zadaniowy i każdy swą rolę musi spełniać, co automatycznie deprecjonuje zespoły, w których dwóch zawodników się dubluje.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

BKS_Skrzat Młody aktywista

10.08.2010 12:59    #5276     Sufler - Porady do gry - Romelu Lukaku
[quote=Pomstiborius]Marudzicie. :P Nie pamiętam dokładnie, ale chyba Lukaku jest idealnym kompletnym napastnikiem. Ustawiłbym obok niego jakiegoś dobrego środkowego napastnika (jeśli prowadzisz na tyle dobry klub, że ściągnąłeś Lukaku, to musisz mieć też takiego atakującego - Torres, Drogba, Rooney itp.). Powinno Ci to zagwarantować dużo goli.[/quote]

Właśnie w tym problem , że trudno nazwać Arszawina dobrym napastnikiem a Van Persie ma długą kontuzję zostaje tylko Bendtner i Afellay.

[quote=Jarna]Osobiście uważam, że tak :)
Średnia liga, średni klub.
Pewnie będzie grał w pierwszej "11" :)

A Ty kim grasz tak w ogóle ? :)[/quote]

Arsenalem Londyn

[quote=oldgunz]W Celcie powinien elegancko się ogrywać. Jest silny, także powinien te walory eksponować na tle Hiszpanów, a sama Celta od lat przeżywa słabsze chwile, wobec tego taki napastnik dla nich to skarb. Będą go wystawiać.

Pomstiborius:
Zgadza się, mi on też najbardziej pasuje na kompletnego napastnika. Choć z drugiej strony - to najbardziej wymagające zadanie ze wszystkich i młodzian może nie podołać (potrzebna jest też pracowitość, determinacja, kondycja, podania a nawet odbiór chyba). Ja widziałbym docelowo Lukaku z kimś pokroju Lavezziego / Messiego itd. Wysoki, lecz zwinny Murzyn (nowa wersja Drogby) w pakiecie ze zwinnym Latynosem powinni siać postrach i zdobywać bramkę za bramką. Z wymienionych przez Ciebie graczy Drogba jest zbyt podobny do młodego Belga, a Rooney skupia się na wielu różnych funkcjach i aż szkoda wystawiać go jako środkowego napastnika. Moim zdaniem tacy gracze najlepiej sprawdzają się jako cofnięci, z funkcją wsparcia.[/quote]

Jak grał na cofniętym był beznadziejny ustawiłem mu kompletnego.

Co do wypożyczenia nie mogę go wypożyczyć bo jest na kontrakcie juniorskim , jakie rozwiązanie proponujecie:
-Gra w rezerwach
-Gra w U-18
-Ogony 5-10 minut w ligowych meczach
-Zaryzykowanie i regularna gra w 1 składzie
-Nic nie robienie przez ten czas z nim aż do momentu kiedy będę mógł go wypożyczyć.

kamilm Partyzant

Witam robię sobie własne uaktualnienie i moje pytanie brzmi kto gra w pucharach w sezonie 2010/2011 w ligach:

Angielska
Niemiecka
Włoska
Hiszpańska
Francuska
Szkocka
Ukraińska
Rosyjska
Holandia
Polska

I jeśli komuś by się chciało to proszę o napisanie kogo kim zastapić z poprzedniego sezonu np:

LM: Wisła - Lech
LE: Legia - Wisła

Salmen Młody aktywista

Proszę :)

Proszę o face'y do fm10 z configiem tych zawodników:
Alexandru Suvorov ID: 1650493
Maciej Żurawski ID: 710132
Arek Onyszko ID: 3400605
Gordan Bunoza ID: 64004405
Erik Cikos ID: 63002434
Cleber ID: 735485
Milan Jovanić - 5767443
Michał Karwan - 717605

Z góry dziękuje :]

__
Już nieaktualnie :) Nauczyłem się sam robić :)
error 404 - not found

ebi Partyzant

Bardzo proszę o facepacki 95x95.

Gyan Asamoah-1401127
Sadlok-1394634790
Sobiech-1394634751
Matuszczyk-1394634756
Forlan-3100536
Peszko-717368
Thomas Muller-1394634740
Fernando Torres-821112
Piszczek-719130
Wesley Sneijder-856882
Muamba-5111919
Matthew Taylor-5100063

Zajrzyj do swoich donosów, panie okti(bolton), kłusak, czy jak Cię tam zwą - dop. Kola.

karczu Partyzant

07.08.2010 12:49    #5280     Sufler - Porady do gry - Zwieszka
Problem jest taki wybrałem francuską Lige1 i zespół który ma prognozy na 16 miejsce (nie pamiętam nazwy) w wiadomościach kliknołem w Poznaj współpracowników (wiecie kogo kupić itp) na końcu było o juniorach kliknołem na profil juniora i gra sie zawiesiła.
tak samo było gdy wybrałem ligę słoweńską klub z 2 ligi Murka 05 czy jakoś tak.
Czy u was jest tak samo i co moze być przyczyną?

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2026 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.