Wyniki wyszukiwania dla: scout

Strona

webson Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
Przyznam się, że troszkę grzeszę odnośnie wyszukiwania zawodników i korzystam z Genie Scout`a ;)
I właśnie nie rozumiem tutaj jednej rzeczy. Myslałem, że CA to suma wszystkich umiejętności zawodnika, ale gołym okiem widać, że jak podliczymy wszystkie cyferki z umiejętności to wyjdzie koło 300...stąd moje pytanie. Jaki jest przelicznik między liczbą CA a wartościami umiejętności bo na pewno nie 1 do 1 ?

hidalgo Żołnierz frontu ideologicznego

20.05.2010 16:33    #1882     Sufler - Porady do gry - Potencjał zawodników
Czasami warto przeczytać FAQ.
[quote=FAQ]CA - skrót od ang. Current Ability co oznacza poziom rozwinięcia umiejętności zawodnika przy rozpoczęciu gry (to co umie na początku).
PA - skrót od ang. Potential Ability co oznacza maksymalny poziom rozwinięcia jaki może osiągnąć zawodnik (to czego zawodnik może nauczyć się w trakcie gry).

CA i PA określane są liczbami od 0 do 200, a im większa liczba, tym zawodnik lepszy (0 najsłabsze, 200 najlepsze). PA ponadto może być minusowe, co nie oznacza piłkarza jeszcze słabszego niż "zero". Oznacza natomiast szersze przedziały umiejętności. Poniżej znajduje się pełna lista minusowych PA:

-10 = 170 - 200
-9 = 150 - 180
-8 = 130 - 160
-7 = 110 - 140
-6 = 90 - 120
-5 = 70 - 100
-4 = 50 - 80
-3 = 30 - 60
-2 = 10 - 40
-1 = 0 - 20
0 = losowe PA

CA oraz PA są atrybutami ukrytymi, co oznacza że nie można ich sprawdzić bezpośrednio w grze. Można to uczynić za pomocą edytorów: Football Manager Editor (FM Editor), Football Manager Modifier (FMM), Football Manager Genie Scout (FM Genie Scout).[/quote]
Uderz na forum, a trolle się odezwą.

parachutes Młody aktywista

[quote=slake1]
Faktycznie, korzystałem z edytora jednak tylko w celu wyszukiwania zawodników (skuteczniejsza szukajka niż ta wbudowana w FM). Nie zapisywałem jednak żadnych zmian. Na razie wszystko chodzi dobrze, dziękuję za pomoc. ;][/quote]
Genie Scout jest od tego, jest o niebo lepszy.
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

Arek96 Żywa legenda ruchu rewolucyjnego

17.05.2010 20:22    #1884     Sufler - Porady do gry - FM Genie Scout 10

parachutes Młody aktywista

Scout sprawdza CA i PA bez ingerencji w grę.
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

Pomstiborius Młody aktywista

Grupa: Ekspert
FM Genie Scout?

Co do kontraktów... Nie mam pewności (nie bawiłem się FMRTE), ale chyba jest tam opcja wybrania zawodnikowi klubu?
Świat wspiera się na czterech filarach - na naukach mądrych, na sprawiedliwości wielkich, na modlitwach prawych i waleczności dzielnych.

Pomstiborius Młody aktywista

Grupa: Ekspert
10.05.2010 12:11    #1887     Sufler - Porady do gry - Zawyżone ceny.
Marudzicie. :P Klub zawsze będzie chciał więcej pieniędzy za gracza, który jest kluczowym zawodnikiem zespołu, niż jest on wart. Wartość w profilu to średnia, szacunkowa wartość. Jedni by nigdy za danego piłkarza tyle nie dali (nie lubią go, nie pasuje do taktyki), a inni (zazwyczaj klub w którym on gra, może jeszcze Ty i ewentualnie kilka innych klubów) uważają, że byłby idealnym wzmocnieniem i jest wart dużych pieniędzy. Stąd wychodzi taka mocno uśredniona wartość (klubów niezainteresowanych jest zawsze więcej).

@gilbert_busko
W drugą stronę też to działa. Jako przykład podaję: Nemanja Matic. W 2013 roku Chelsea wypuściła tego piłkarza, bo uznali go za niepotrzebnego. Ściągnąłem go z wolnego transferu, zagrał u mnie niezły sezon (w 35 meczach 1 gol, 4 asysty, raz gracz meczu, średnia ocena 7,08) i był wyceniany na 4,4 mln euro. Mimo to nie byłem do końca zadowolony z niego, bo miał być rozgrywającym, a 4 asysty to za mało. Zgłosiło się Burnley z zapytaniem ile chcę, więc rzuciłem na odczepnego 10 mln. Zapłacili tyle, a ja nie mogłem negocjować, bo prezes uznał że grzechem by było taką ofertę odrzucić. Gdy później wysłałem scouta okazało się, że chłopak by był u mnie 5 pomocnikiem. Także uważam, że zrobiłem świetny interes.
Świat wspiera się na czterech filarach - na naukach mądrych, na sprawiedliwości wielkich, na modlitwach prawych i waleczności dzielnych.

Invictus Partyzant

09.05.2010 11:01    #1888     Sufler - Porady do gry - Kluby filialne
Przyznam się, że jestem wielkim fanem systemu klubów filialnych (uważam, że ich wprowadzenie do gry to był strzał w dziesiątkę) i zdobywanie nowych fili sprawia mi chyba nawet większą przyjemność niż zdobywanie Lechią tytułów mistrza Polski :). Gram w FM07, mam już sezon 2014/15 no i od paru sezonów regularnie zajmuję w lidze pierwsze miejsce. No, ale mój zarząd (mimo iż po tych 8 latach mógłby coś więcej w tej kwestii uczynić...) nie jest chętny do znajdywania mi nowych klubów filialnych.
Pod koniec rundy jesiennej sezon 2014/15 (listopad 2014) mam tylko 6 filii:
1. Czernomorec Burgas (Bułgaria)
2. Radniczki (O) (Serbia)
3. Pirambu (Brazylia)
4. Dynamo Wołogda (Rosja)
5. Olimpia Elbląg
6. Tur Turek
Napisałem "tylko", ponieważ grając w FM07 Wisłą (prawda, że były większe sukcesy) miałem na początku sezonu 12/13 aż jedenaście klubów filialnych (w tym choćby Spartaka Moskwa czy chilijski stołeczny Universidad).

Z kolei przy grze Lechią wybrałem dużo więcej lig (stąd gra powolutku chodzi...), więc odpada ewentualna przyczyna, jaką mógłby być brak klubów, które mogłyby być przy Lechii afiliowane (bo już mają klub patronacki). Nie bardzo wiem czemu mój zarząd ciągle każe mi "maksymalnie wykorzystywać potencjał tkwiący w obecnych filiach". No sorry... (niczego tym klubom nie ujmując!) jaki potencjał jest w 3-ligowych Olimpii i Turze?!?!

Tak więc moje zdenerwowanie co do postawy zarządu jest chyba zrozumiałe (podobnie w kwestii sztabu szkoleniowego - limity na ilość trenerów i scoutów nie zmieniły się odkąd grałem w II lidze, a przecież teraz co roku grywam w europejskich pucharach!). Szczególnie w sytuacji, gdy rozbudowali obiekty treningowe i młodzieżowe do maksymalnych wartości, a stadion przy Traugutta 29 ma 91875 miejsc...

We wcześniejszych postach tego tematu pojawiła się nazwa Real Time Editor. Zapytałem czy działa z FM07, ale po otrzymaniu odpowiedzi negatywnej nie zadałem (a powinienem) kolejnego pytania:
Czy jest jakiś edytor do FM07, który to umożliwia?

Drugie pytanie powstało w mej głowie pod wpływem postów Robiego i viviego, że po pewnym czasie można filię samodzielnie wybrać w FM07, a jeśli tak, to jakie warunki trzeba spełnić, by było to możliwe?

P.S.
Dodam, że zawsze proszę zarząd o klub filialny, gdy tylko jest to możliwe :).

P.P.S.
Właśnie kolejna prośba o filię zakończyła się niepowodzeniem - mam wykorzystywać w pełni podpisane już umowy.

najdi013 Partyzant

07.05.2010 16:07    #1889     Sufler - Porady do gry - Nowy skaut, stara cele?
[quote=Me4You] Może wkońcu uda się podpisać ten kontrat.[/quote]

Takie podstawowe pytanie - Umiesz czytać?

Przecież majster napisał, że podpisał z nim już kontrakt, ale ma tam cele innego scouta, a wypowiedzi w stylu
[quote=Me4You]Zgadzam się z Godmanem chyba nie ma innej opcji. [/quote]
nic nie wnoszą.

Sorry za OT.

Do majster: