Wyniki wyszukiwania dla: scout

Strona

Robsson93 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
05.10.2012 19:23    #1061     Inne - Hyde Park - Wyżal się!
[quote="Adaminho12"]A jeszcze jedno a mianowicie nie wiem czy tylko ja tak mam lecz jak mój piłkarz stanie sam na sam z bramkarzem ( a czasami nawet z pustą bramką) to po prostu nie potrafią strzelić, niezależnie czy ma strzał 20, opanowanie 20 czy drybling, nie zależnie czy są nauczeni strzelać plasowane strzały, czy mijać bramkarza. Tymczasem komputer zadziwiająco łatwo w podobnych sytuacjach strzela gole.[/quote]

Powiem Ci że ja też tak mam. Piłkarz leci sam na sam z bramkarzem i nie trafia w bramkę. Mnie bardziej dziwi to że drużyna przeciwna ma w miarę słabego bramkarza (patrząc na raport scouta) i ten bramkarz broni dużo lepiej niż mój który jest lepszy.

tidididi Partyzant

28.09.2012 19:07    #1062     Football Manager - Świat taktyki - Taktyka PSG Kontrola
To jest błąd gry. Jeśli scout posiada100% znajomość kraju do którego go wysyłasz, wróci on po jednym dniu.

kaka821 Partyzant

28.09.2012 18:01    #1063     Football Manager - Świat taktyki - Taktyka PSG Kontrola
Mam jeszcze pytanie odnośnie Scoutingu.Co zrobić aby mój Scout szukał w jakimś kraju np.Belgi dłużej niż 1 dzień?Napisałem tutaj gdyż nie chcem tworzyć niepotrzebnie drugiego tematu .

Kanius Partyzant

20.09.2012 22:40    #1064     Sufler - Porady do gry - Problem z pozwoleniem o pracę
Sprawdziłem do Tottenhamu przeszedł jeden Nigeryjczyk, do Wigan jeden Egipcjanin i na tym się obcokrajowcy kończą. Zebrałem tak dużo raportów scoutów, za każdym razem mówią, że zawodnik nie ma szans na pozwolenie, tak jakby embargo ktoś wprowadził.

Nawet City czy Manu w 3 sezonie kupiło dwóch młodziaków, żadnego innego zawodnika.

To jest niemożliwe, że kompletnie żaden zawodnik nie otrzymał pozwolenia na pracę poczynając od juniorów, aż po graczy grających w I składzie w reprezentacji.

chinczol Młody aktywista

Teraz coś ode mnie, choć Jacko napisał prawie wszystko :)

Uważaj na podpowiedzi swoich trenerów, szczególnie jeśli chodzi o trening nowego zagrania. Nie zawsze trener ma racje i czasem sabotażuje, np proponując u danego piłkarza aby nauczył się często strzelał z dystansu lub skrzydłowemu, aby atakował piłke środkiem pola.

Regularnie przedłużaj kontrakty ze swoimi piłkarzami. Ja robię to średnio co dwa sezony. Dlaczego? Dlatego że nie tylko nasz piłkarz będzie szczęśliwy, oraz będzie się czuł doceniany w klubie, ale przed wszystkim dlatego, że nie będzie żądał ogromnej podwyżki, w większości przypadków da się wynegocjować takie same płace jakie miał poprzednio, rekompensując to np większą premią za jedenastke sezonu. Zyskujemy wtedy szczęśliwego piłkarza, a nasz budżet płacowy nie uszczupla się.

Nie bądź zbyt pewny siebie na konferencjach prasowych. Po serii dobrych występów, oświadczaj na konferencjach że spodziewasz się porażki, lub że to nie będzie łatwy mecz, szczególnie jeśli grasz ze słabszym przeciwnikiem. Piłkarze nie mogą popaść w samo uwielbienie i myśleć że każdy mecz jest wygrany. Muszą zapierdzielać nawet w meczach z ogórkami.

Staraj się wycisnąć ze swojej drużyny jak najwięcej. Gdy prowadzisz do przerwy 2-0, nie chwal ich, ale powiedz że stać ich na więcej lub że jesteś rozczarowany. Kiedy piłkarz zareaguje na czerwono, w indywidualnej rozmowie powiedz że "stać go na więcej" Wiele miałem meczów kiedy chwaląc piłkarzy w przerwie, w drugiej połowie zapomnieli jak się gra i roztrwonili przewage.

Chwalenie piłkarzy po serii dobrych występów - nigdy. Kara finansowa po słabym meczu lub czerwonej kartce - zawsze. Staraj się nie chwalić swoich piłkarzy w rozmowach indywidualnych po dobrych meczach, wielkie prawdopodobieństwo że owy piłkarz spocznie na laurach. Gań ich za słabe występki. Nawet jeśli taki piłkarz przyjdzie do nas z płaczem że jest niezadowolony, to przeważnie w rozmowie można mu udowodnić że to my mieliśmy racje. Dyscyplina w zespole musi być. Rób tak aby piłkarze wiedzieli że to Ty rządzisz w szatni. Nie bój się po serii słabych występów przenieść do rezerw, albo zagrozić wystawieniem na liste transferową nawet swoją największą gwiazde.

Staraj się aby piłkarze Cie lubili. Nie tylko to fajnie wygląda, gdy dany piłkarz ma naszą osobie w swoich ulubionych, ale również jest bardziej oddany nie tylko nam ale i klubowi. Jeśli nie lubią nas z tzw "automatu" czyli po odnoszonych sukcesach itp. Sprowadzaj zarekomendowane przez niego osoby - głównie jakis juniorów.

Uważaj na swoich scoutów. A konkretniej na ich zarobki. Przy przedłużaniu kontraktu wiekszość scoutów oczekuje ogromnych tygodniówek. Nie gódź się na to. Każdy scout jest do zastąpienia.

Przydzielaj mentorów zawsze i jak największej liczbie młodych grajków. Tylko pamiętaj - najlepiej jak uczeń i mentor grają na tej samej pozycji, ponieważ uczeń będzie przejmował ulubione zagrania od swojego mistrza.

Ucz się zarabiać dla klubu. Najlepszy sposób? Wolne transfery. Monitoruj rynek zawsze 1 stycznia i zobacz komu wygasa kontrakt za pół roku. Naprawde można tam spotkać klasowych grajków, których poźniej sprzedamy za np 20 mln. W efekcie? Dostajemy piłkarzy za darmo. Za rok sprzedajemy ich za grube miliony.

Sciągaj newgenów wagonami. Napewno ktoś zostanie w przyszłości gwiazdą, a jeśli nie to chociaż na nim zarobimy spore pieniądze.

Nie każde złoto co się błyszczy. Nie każdy koks jest/zostanie super piłkarzem. Tu działają atrybuty stabilność formy/ważne mecze. Niestety scouting pod tym względem jest nie dopracowany i nasz scout poinformuje nas o tym fakcie tylko wtedy, kiedy dany zawodnik będzie miał dane atrybuty na niskim poziomie. Po co nam piłkarz o bajecznych atrybutach skoro będzie grał w kratke, lub w ważnych meczach nie odnajdzie się zupełnie na boisku.

Patrz na kluczowe atrybuty swoich piłkarz lub potencjalnych transferów. Jeśli potrzebny Ci klasowy skrzydłowy, zobacz jakie ma kluczowe atrybuty na daną pozycje. W wielu przypadkach piłkarz o niższym CA może być lepszy na danej pozycji od swojego rywala z wyższym CA, ponieważ jego CA rozłoży się właśnie na kluczowe atrybuty.

Stosuj rotacje. Szczególnie wy lidze angielskiej gdzie musimy rozegrać dużo spotkań, a często i terminarz jest ułożony tak że gramy co drugi dzień. Jeśli masz wyrównany skład, równorzędnych rezerwowych wystawiaj ich w meczach pucharowych oraz w europejskich pucharach - szczególnie w spotkaniach grupowych. Tacy piłkarze nie będa narzekać że nie grają, nie bedą tracić ogrania, dadzą odpocząć podstawowym zawodnikom, oraz w przypadku młodszych piłkarzy - będą sie rozwijać.

Zawsze patrz na jaśniejszą strone życia :)

stefan1984 Młody aktywista

Chyba będzie już oklepane: jeśli zarząd pozwala na śmiesznie mała liczbę trenerów, zatrudnić można jakiegoś zawodnika który już podjął decyzję o zostaniu trenerem lub scoutem (ma w profilu atrybuty piłkarskie i osobne trenerskie). Proponujemy mu kontrakt jako zawodnik, by po podpisaniu umowy zatrudnić go jako grajacego trenera lub jako scouta. Można też usilnie wysyłac na emeryturę któregoś ze swoich podstarzałych piłkarzy, w wieku pochrystusowym, o ile mamy takich, i gdy po kilku miesiącach się zgodzi, zatrudnic go jako scouta lub trenera. Im mniej będzie grał, tym szybciej zawiesi buty na kołku.

W niższej lidze angielskiej warto wypożyczać zawodników z lepszych klubów, ci którzy są dostępni do wypożyczenia mogą do nas przyjść nawet na cały sezon całkiem za darmo, i bez płacenia najmniejszej choćby części pensji. Aby mieć pewność, że dany zawodnik się nam przyda, najlepiej najpierw wypożyczyć go na krótki termin, max 3 miesiące, i w trakcie tego wypożyczenia, gdy uznamy, że gracz się nadaje, przedłużyć wypożyczenie na cały sezon. W ten sposób nie rozczarujemy się, i nie zostaniemy na cały sezon z niepotrzebnym zawodnikiem (Istnieją limity długoterminowych wypożyczeń, zależy od ligi, 2 albo 4 na sezon)

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

Myślę, że dla wielu niedoświadczonych graczy, którzy dopiero zakochują się w ubóstwianym przez wielu Football Managerze, taki temat może być niezwykle przydatny. Niech to będzie taka otwarta księga dla każdego cwanego ruchu, który wykorzystujecie w FM-ie. Od transferów, przez negocjacje kontraktowe, blokowanie sprzedaży gwiazd klubowych za bezcen przez prezesa, kończąc wychodzeniu z kryzysu.

Zaczynam - kiedy ściągam talenty do zespołu, to wiem że będą wielcy. Dlatego od razu ustawiam im ceny wyjściowe, za jakie jestem w stanie ich sprzedać. Od 40-100 mln euro, oczywiście gdy są młodzi, potem ew. zwiększam jeśli ich wartość dla mojego zespołu wzrasta. Nie mam wtedy problemu z zarządem, który sprzedaje moich pupilków.

Zawsze na starcie gry warto porozmawiać z zarządem, uprzednio sprawdzając stan konta, chętnie rozbudowują obiekty czy bazę. Dla mniej uczciwych graczy - po każdej zgodzie zapisujcie grę. Zauważyłem, że zarząd jest kapryśny, jak kobieta. Raz zgadza się bez wahania, innym razem po uzasadnieniu, a jeszcze kolejnym... wcale. Trochę bublowate. Jeśli z kolei prowadzicie jakiś klub dłuższy czas i to z sukcesami- jako uzasadnienie podawajcie, że dana sprawa jest dla Was niezwykle ważna. Jakoby przywiązujecie do tego ogromną wagę. Gdy są zwycięstwa zarząd je nam z ręki.

Gracie nędznym klubem, gdzie nie ma problemu z zawodnikami spoza UE? Pilnujcie daty naboru w krajach afrykańskich, potem szperajcie po rodzimych klubach, a gwarantuję, że można złowić istne diamenty.

Czasem lepiej wypożyczyć piłkarza na rok, a potem sprzedać za milion niż od razu za 0,5.

Nie obiecujcie piłkarzowi, że dacie mu szybko odejść jeśli okno już zamknięte. To chory wariat z excela - nie zrozumie, iż kluby zmienia się dopiero podczas okienka.

Piłkarz nie chce zejść z wymagań transferowych? A może agent ciągnie za sakiewkę? Jeśli zawodnik chce dużo przekupujcie go maksymalną premią za jedenastkę sezonu + premia za podpis. W przypadku agenta? Na początek warto żeby zerwał negocjacje, jeśli piłkarz Was lubi, to wyrzuci agenta. W innym przypadku lepiej zapłacić po 1,5 mln euro każdemu. Gdy chodzi o naszego piłkarza, który nie chce przedłużyć kontraktu, przy jego niskiej reputacji warto o stalowe nerwy i wyczekać niemal do końca umowy. Zmięknie!

Agent mówi, że załatwi formalności z administracją klubową? Już możecie oblewać sukces i kolejny transfer.

Cóż. FM, to nie rzeczywistość. W naszym wirtualnym świecie zawodnicy z wysokimi atrybutami fizycznymi górują nad resztą. Pamiętajcie o tym.

Co jeszcze? Gdy ma się pokaźny stan konta warto kupować w ratach, czym dłuższych tym lepiej. To rozwiązanie praktykowane przez wiele europejskich potęg. Choćby Zenit, kupił Hulka, a podobno jeszcze nie uregulował należności za Bruno Alvesa. Zresztą Brazylijczyk został kupiony w 3 ratach, czyli to samo jak miesięczne raty w FM.

Uważajcie, gdy Wasz klub chce przejąć konsorcjum. Z reguły chcą zarobić i sprzedać klub drożej, naturalnie skąpią na transfery i pensje. Podobnie jak z ubezpieczycielem.

Nigdy, pod żadnym pozorom nie proponujcie piłkarzowi wyrównania do najwyższej. To śmiercionośna broń i efekt kłopotów finansowych. Jeśli macie piłkarza o roli kluczowy zawodnik i zasługuje na 150 tys. euro, to ten który posiada tę klauzulę otrzymuje taką samą podwyżkę. Bez przedłużania samej umowy.

Kiedy ma nastąpić zmiana zarządu pilnujcie stanu konta. Nowy prezes ewentualny debet może chcieć załatać kredytem.

Macie gdzieś scouting? Scouci jeżdżą gdzie chcą? Pamiętajcie, że każda wyprawa obserwatora kosztuje, co można sprawdzić w finansach. Dla mniejszych klubów może to być kłopot.

Wysoko prowadzicie z groźnym rywalem i gracie bardzo ofensywnie? Nie zmieniajcie tego! Jeśli coś dobrze funkcjonuje to nie warto. Sam miałem kilka razy sytuację gdy z przewagi liczebnej przechodziłem na kontrolę i nagle rywal strzelał mi bramki, po ponownym przejściu na przewagę to ja zdobywałem kolejne gole.

Nie zapominajcie, że zbyt częste pochwały mogą przynieść odwrotny od zamierzonego skutek.

Nowa taktyk, nowi piłkarze... zgranie do niczego? Ustawcie sobie pracę nad tym na maksymalną wartość, pozytywne efekty murowane.

Wasz napastnik ma dobry atrybut wykańczania akcji, ale strzela mało bramek? Popracujcie nad jego opanowaniem.

Nie tylko zgranie, ale także porozumiewanie się na boisku ma znaczenie, jeśli piłkarz nie zna ogólnie przyjętego w zespole języka może mieć problemy z dopasowaniem się do zespołu. Aklimatyzacja musi potrwać.

Rozwijajcie dodatkowe umiejętności i atrybuty u zawodników, jak nauczy się jednego do następne.

No, chyba styknie :P
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

syryls Partyzant

Zuważyłem dzisiaj nowy artykulik na temat nowości w FM 13:
Brief analysis

The new feature is aimed at a realism improvement for the new FM game. Directors of football exist in the real life, thus we should not be surprized by their addition into Football Manager 2013.

Another side of this feature is an automation of gaming process. You will be able to give many different instructions to your director of football:

- Hire or sack staff;

- Assign scouts;

- Bring youth players into the club;

- Work over club transfers and loans.

For now the last mentioned part of his job seems the most interesting. FM 2013 will give you an access to 3 new special lists in addition to a standard shortlist. Director of football will be able to help with them:

1. Transfer Targets.

Director of football will try to buy players you placed in this list.

2. Unwanted List.

Vica versa, he will try to do the best to sell unwanted players.

3. Development List.

And the most tasty one as for me! Director of football will search for clubs to get loaned out your youngsters. Thus the process of their development can become very efficient in the en

Będzie to fajna opcja, ale pewnie na koncie Dyrektora pozytywnych transferów będzie albo multum albo prawie wogóle.

Sn4k3 Wróg ludu

Poziom ostrzeżeń: 3
16.09.2012 17:08    #1069     Sufler - Inne - Inteligencja na boisku.
Witam,

Otóż sprawa jest następująca: Scout mówi, że dany zawodnik nie grzeszy inteligencją, że preferuje zagrywanie piłki tylko przed siebie etc. Określa to oczywiście jako słabą stronę tego piłkarza. Chciałbym wiedzieć do czego odnosi się taka opinia scouta? Chodzi o jakieś atrybuty psychiczne czy ukryte cechy grajka? Innymi słowy co wpływa na taką a nie inną opinię scouta? O jakie atrybuty/cechy chodzi? Co to oznacza w praktyce, na boisku?

pozdrawiam

4skotek Partyzant

Fm 2012.Legia Warszawa 4 sezon 15 mln euro budzet i 40 miesjce w rankingu klubow. Potrzebuje okolo zajebistych 10 scoutow do klubu ktorzy zaczna mi ogarniac mlodych zawodnikow z calej Europy generalnie. Z gory dzieki.

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.