Wyniki wyszukiwania dla: scout

Strona

chinczol Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
27.10.2012 21:18    #1051     Football Manager - Ogólna dyskusja - Potencjalna ocena.
[quote="EnsiferuM"]Witam.
W fm natknąłem sie w genie scout'cie na zjawisko "najlepszej potencjalnej oceny" wyrażanej w procentach.
Zastanawia mnie tylko od czego ona zalezy i czy mozna ja jakos podwyższyć?[/quote]

Potencjalna ocena wyrażona w procentach w Genie Scout, to nic innego jak prognozowane umięjętności gracza na danej pozycji. Mówiąc prościej. Każdy piłkarz ma swoją naturalną pozycje na boisku na której gra najlepiej (niektórzy mają kilka "naturalnych pozycji";) CA zawodnika jest ogólne, jednak dla danej pozycji na boisku ważniejsze są atrybuty kluczowe dla danej pozycji, można to sprawdzić w samej grze, wybierając opcje "najlepsze atrybuty dla danej pozycji" Nie zawsze zawodnik z wyższym CA będzie np. lepszym skrzydłowym od swojego rywala który ma niższe CA lecz atrybuty kluczowe dla pozycji skrzydłowego posiada lepsze, podczas gdy temu drugiemu rozłożone są bardziej równomiernie, a jak wiadomo każdy punkcik wyżej w atrybucie "zjada' CA, oczywiście są również pewne przeliczniki, które znają tylko research'erzy. Wracając do tematu. Genie Scout prognozuje w procentach, na podstawie kluczowych atrybutów, na jakiej pozycji zawodnik będzie grał najlepiej, , czyli w pełni wykorzystywał swoje umięjetności, kiedy osiągnie maximum swojego PA. W grze można spotkać wielu piłkarzy, np z naturalną pozycją OPŚ, a uzdolnioną SN, jednak gdy zobaczymy kluczowe atrybuty u danego piłkarza na pozycje SN, wychodzi na to, że jest on lepszym schodzącym napastnikiem (mimo iż to nie jest jego naturalna pozycja) niż ofensywnym pomocnikiem. GS właśnie na podstawie kluczowych atrybutów, wyraża najlepszą pozycje na piłkarza. Na zakończenie. Piłkarz na danej pozycji z potencjalną oceną np. 82% będzie lepszym piłkarzem niż piłkarz z oceną 78%, ale to wiadomo - logiczne. Pamiętaj, najważniejsze są kluczowe atrybuty, a nie CA/PA. A podwyższyć to możesz, trenując "kluczowe atrybuty na daną pozycje" zawodnikowi.

EnsiferuM Partyzant

27.10.2012 20:46    #1052     Football Manager - Ogólna dyskusja - Potencjalna ocena.
Witam.
W fm natknąłem sie w genie scout'cie na zjawisko "najlepszej potencjalnej oceny" wyrażanej w procentach.
Zastanawia mnie tylko od czego ona zalezy i czy mozna ja jakos podwyższyć?

maksiu106 Partyzant

27.10.2012 15:07    #1053     Football Manager - Ogólna dyskusja - fm 2012 CA
FMRTE jest płatne. Albo skorzystaj z edytora, zobaczysz ich, albo już po rozpoczęciu rozgrywki odpal Genie Scouta i wyszukaj ich.

chinczol Młody aktywista

[quote="Alan Szira"]Po 1 sezonie zdobym mistrzostwo przewaga 28 pkt nad City![/quote]

Akurat w lidze angielskiej, która jest niezwykle wyrównaną ligą, gdzie nawet beniaminek może wygrać z potentatem to nie jest jakiś niesamowity wyczyn. W tej lidze, nie tylko w FM, ale również w realnym świecie, potęgi angielskiej piłki, często zaliczają wtopy. Wystarczy że Nasz zespół będzie ich unikał i na koniec sezonu lądujemy z mistrzem i ogromną przewagą nad drugim miejscem. Pamiętam moje kariery Spurs i Evertonem w FM12, gdzie kilku krotnie wygrywałem lige ponad 18 pkt nad drugą drużyną. A co dopiero ManUTD w Twoim wypadku. Tak jak napisał kolega Mar1992, dryżyną takim jak Arsenal, Chelsea, City, często zdarzają się wpadki i słabsze okresy w Football Managerze. Ja akurat zacząłem jak zawsze moim ukochanym Realem i nie jest lekko, bo Barcelona (podobnie jak w FM 12) wygrywa jakieś 90% meczy w sezonie.

Co do samej BETY.

Wady:

1. Nowy silnik meczowy, bardzo kiepski, żeby nie powiedzieć fatalny. Gry w obronie nie ma! Nie ważne, czy gramy ostrym pressingiem, agresywnym odbiorem, czy w instrukcjach dla przeciwnika damy pressing, ścisłe krycie itp, obrońcy i def. pomocnicy zachowują się tak jakby bali się podejść do przeciwnika i odebrać piłke. A szczytem absurdu jest to jak biegają wokół przeciwnika mającego piłke i kompletnie nie wiedzą co zrobić. Standardem jest głębokie cofanie się naszej obrony we własne pole karne, mimo iż gra się z wysuniętą linią obrony. Skrócenie pola gry w BECIE FM13 praktycznie nie istnieje. Gra bocznych obrońców w defensywie to kpina. Praktycznie zawsze zostają ograni przez skrzydłowego który oczywiście wrzuca perfect piłke w pole karne - mimo iż dośrodkowania ma na poziomie 12 i w 60% tracimy bramke. Równie dobrze można grać taktyką bez bocznych obrońców ale...- o tym w zaletach :)
- Zachowanie się przy stałych fragmentach gry - fatalne.
- Piłkarze zachowują się tak, jakby w ogóle nie reagowali na moje polecenia z ławki, nie ważne czy w taktyce usta wie ściślejszą dyscyplinę, czy większą swobodę.
-Piszecie że kluczem sukcesu jest gra skrzydłowymi i częste dośrodkowania - być może. Ja gram schodzącymi napastnikami, z lepszą nogą odwrotną do strony boiska. W FM12 Schodzący napastnik, to był zawsze mój klucz do sukcesu. Obecnie ich gra jest bardzo kiepska. W ulubionych zagraniach mają "schodzi do środka" jednak praktycznie zawsze i tak biegają do końcowej linii, aby dośrodkować, co im wychodzi kiepsko słabszą nogą. To co zrobili z Ronaldo w FM13 to jest zupełny absurd. Opanowanie równe 10. Facet który co roku wali ponad 60 goli na sezon i razem z Messim uchodzi na najlepszego piłkarza świata w FM13 jest on zwykłym przeciętniakiem, a porównując do Messiego - amatorem. Mam nadzieje że to wina silnika meczowego i reaserchu.
2. Raporty scoutów - dużo bardziej podobały mi się w poprzedniej wersji. Niby jest wszystko to samo, ale w FM12 było to jakoś lepiej przedstawione.
3. Generowanie raportu meczowego, aby zobaczyć tylko statystyki danego mecz-głupota.
4. Szybkie męczenie się zawodników - wystarczą 3 mecze pod rząd i już piłkarz potrzebuje odpoczynku.
5. Rozmowy motywacyjne - nie wiem jak u innych, ale u mnie praktycznie w ogóle piłkarze nie reagują pozytywnie. A jak tylko jestem nie zadowolony np z wygranej 1-0 to wszyscy rozgniewani, a połowa składu niezadowolona i trzeba z nimi rozmawiać.
6. Znowu lekko nie dopracowany, a w pewnych przypadkach kiepski research. Barcelona znowu prze koksowana - w porównaniu do Realu. Messi zrobiony na boga footballu - w porównaniu do Ronaldo. Znowu z Marcelo bardziej skrzydłowy niż obrońca. Ponownie nie doceniany Khedira. Znowu Piszczek i Kuba nie adekwatnie zrobieni do tego co prezentują w rzeczywistości.

Jeszcze pare wad by się znalazło, ale doszedłem do wniosku że wystarczy. Pora na zalety których jest IMO więcej :)

1. Świetny nowy interfejs. Naprawdę jestem pod wrażeniem nowego wyglądu FM. Nawigacja po poszczególnych ekranach bardzo przejrzysta, wszystkie informacje po ręką. Wydaje mi się że to wszystko jest jakby jeszcze bardziej rozbudowane, jesli chodzi właśnie o wszelakiego typu statystyki i informacje. Jedno zastrzeżenie - skórka z Wyzwań, powinna być dostępna w normalnej karierze.
2. Nowy trening - dla mnie in plus. Wreszcie jest urealniony, a nie pogrupowany na poszczególne pozycje na boisku.
3. Kalendarz z prawdziwego zdarzenia, wraz z planowaniem wszystkiego wprzód.
4. Sztab szkoleniowy rozbudowany. Dodani nowi współpracownicy tak jak ma to miejsce w realnym footballu.
5. Dużo więcej oraz częstsze podpowiedzi asystenta i współpracowników. Przypominanie o interakcji z managerem przyszłego rywala, tak aby wywierać presje - co moim zdaniem będzie odgrywać w nowym FM ważną role.
6. Dodane więcej interakcji, nie tylko z managerami ale również z piłkarzami.
7. Transfery, a raczej ich ceny, zostały bardziej urealnione. Dla jednych to wada, dla innych zaleta.
8. Więcej wiadomości, wreszcie widać że coś się dzieje w świecie footballu, wiele wypowiedzi do prasy managerów, piłkarzy - małe a cieszy.

Silnik meczowy - tutaj będzie (jak na razie) mało zalet:
1. Tak jak gra w defensywie bocznych obrońców jest beznadziejna, tak w ofensywie genialna, szczególnie jesli mamy ofensywnego obrońce. Wreszcie taki Marcelo gra jak w realnym świecie:)
2. Bardzo podoba mi się również gra OPŚ i WR. Szczególnie OPŚ wreszcie gra jak w realnym meczu.
3. Podpowiedzi asystenta na żywo.

Zalet jak również wad jest więcej, jednak nie mam ochoty już ich wypisywać.
Jedno podsumowanie na koniec. Jeśli poprawią silnik meczowy - co muszą zrobić. To będziemy świadkiem najlepszego FM w historii.

Pozdro.

lancos3-11 Partyzant

25.10.2012 09:37    #1055     Sufler - Porady do gry - wiedza
czy u was też jest tak że gdy scout ma 100% wiedzy np o Hiszpanii to już dalej tam szukać ''nie może ''i jak go dam wysyłam ponownie to po dniu wraca

Marimba84 Partyzant

no wiesz, problem jest taki, że na Białorusi jest ograniczenie, maksymalnie 5 obcokrajowców w meczowej 18. Chyba, że zrezygnuje z kogos. A tego Zorana zaraz przescoutuje :)

Zorana Lesjaka nie ma w mojej bazie :(

raca Partyzant

14.10.2012 21:27    #1057     Football Manager - Ogólna dyskusja - Szacunek do managera
@10kilan
Spróbuję Twojego sposobu.
Co do Genie Scout to masz rację, jednak pamiętam ze starszych wersji FM'a, że piłkarze którzy zostali znalezieni przez moich klubowych scoutów, nie często się sprawdzają (ci powyżej 18 roku życia). A młodzi piłkarze, sprowadzeni jako nastolatkowie (bądź 18 letni) - jakoś lepiej się adaptują, itp.

@sCan
Właśnie coś takiego robiłem.
A co do zebrania zespołu to też nie jest dobra sprawa, ponieważ po spotkaniu często spadają morale u piłkarzy którzy mnie nie lubią.

10kilan Partyzant

11.10.2012 23:05    #1058     Football Manager - Ogólna dyskusja - Szacunek do managera
Już chyba widzę w czym problem. Ton głosu. Ja stosuję najczęściej spokojny,żarliwy oraz asertywny. Bardzo rzadko agresywny.
Spokojny - grajcie na luzie , solidne zwycięstwo, nikt na was nie stawia więc zagrajcie jak lubicie itp.
Żarliwy - ten mecz wypadałoby wygrać,zagrajcie dla kibiców.
Asertywny - nie podoba mi się Wasza gra.
Oczywiście nie mówię, że jestem jakimś specem, ale to zawsze działało(jedynie czasami w Barcelonie się burzyli gdy ich opieprzyłem)

Kary za czerwone kartki - gdy czerwona jest za dwie żółte to tylko udzielam ostrzeżenia, w każdym innym przypadku kara finansowa.

Gdy zawodnik 1raz dostanie ocenę poniżej 6 w meczu stosuję ostrzeżenie, za kolejnym razem lecą kary.
Jeżeli chodzi o słabą formę to najczęściej po prostu zostawiam na trybunach lub siedzą na ławce. Gdy daję im drugą szansę i w kilku meczach znowu grają padakę to dopiero wtedy z nimi rozmawiam.

Chwalę tylko wtedy gdy zawodnik zagra naprawdę dobry mecz (ocena powyżej 9.5 , hat-trick), lub dobra forma utrzymuje się przez kilka meczy i wyróżnia się na tle pozostałych.

Może to coś Ci pomoże.

PS. Warto korzystać z takich zabawek jak Genie Scout? :) Odbierasz sobie przyjemność gry ;] Ale skoro masz już takich newgenów to może warto zastanowić się nad sprzedażą starszych i niezadowolonych zawodników i odważniejsze wprowadzenie młodzieży do 1 drużyny? Młodzi nie powinni tyle narzekać, a przyjemność z posiadania takich perełek jest podwójna.

raca Partyzant

11.10.2012 22:45    #1059     Football Manager - Ogólna dyskusja - Szacunek do managera
Dzięki za odpowiedź :)

No więc, jeśli przeprowadzam rozmowę motywacyjną, to robię to stanowczo bądź ostrożnie. Chyba, że gram ważny mecz, to jest to rozmowa agresyjna - pomaga ona często w zmotywowaniu, podbudowaniu.
Jednak piłkarze często złościli się z rozmów w przerwie, gdy prowadzili np. 1-0 to mówiłem ostrożnie, żeby nie odpuszczać bo mogą przegrać - wtedy większość była rozgniewana, czego kompletnie nie rozumiem.

Kartki - za pierwszym razem udzielałem ostrzeżenia, później kara finansowa, co pogorszało sprawę (Ramos, Pepe). Więc zaprzestałem to robić. Za słabe występy, piłkarze dostawali pouczenie poprzez interakcję.

Spadek formy (Benzema nie strzelał ani nie asystował przez 7 kolejek) - prywatna rozmowa, a ten mi wyjeżdża, z tekstem że on w formie i że ja się mylę.

Proszenie o rekomendacje zawodnika / trenera (CR7) - odpowiada mi, że to nie jego zadnie. Po czym opuszcza rozmowę. W innych przypadkach piłkarze po prostu nie znają żadnego takiego.
Jednak mój system opiera się na sprowadzaniu potencjalnie zdolnych newgenów do zespołu U-19 i szkolenie ich (szukam ich za pomocą genie scout, czyli większość moich młodzików ma minimalnie 180 PA a ci proponowani przez piłkarzy po 140-150).

Chwalenie po dobrych występach (prywatnie) - nie zbyt często bo piłkarz później gra padake.
Chwalenie po dobrych występach (konferencja po meczu) - zawsze, jednak żadnych pozytywnych efektów. C. Ronaldo zawsze wspierałem i mówiłem, że to on powinien zdobyć złotą piłkę.

Nowe kontrakty - dostało je większość ważnych piłkarzy (czyt. obrażonych).

Dużo piłkarzy jest u mnie również niezadowolonych z intesywności treningu, jednak gdy tylko go zmniejszę to tracą formę i później przez długi okres czasu nie mogą jej odzyskać.

@10kilan
Oni nie mają prawa być smutni, bo za cukierki nie grają. Ci piłkarze mają być jak maszyny ale, że jako jestem straszym dyktatorem - muszą również mnie kochać i wielbić ;)

Mazzz63 Partyzant

[quote="qAd."][quote="Mazzz63"]Szukam klubu który jest kopalnią talentów które mógłbym wypromować i sprzedać za grube pieniądze do lepszych zespołów ale nie Barca Chelsea itp. Preferowane ligi Angielska Hiszpańska Francuzka Niemiecka Włoska Holenderska oraz Polska. Taki klub na kilkuzesonową zabawę.[/quote]

Polecam Ci Athletic Bilbao.[/quote]

Tylko że za pieniądze ze sprzedanych piłkarzy chciałbym inwestować w nowe talenty a Athletic zatrudnia tylko Baskow wiec mialbym ograniczone pole scoutingu. Prosze o inne propozycje.

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution