Po pierwsze nie jestem no-lifem żeby napierdzielać dzień i noc w to. I tak uważam, że przesadzam. Nigdzie nie pisałem, że rozegrałem więcej niż Ty, po prostu pisałem że swoje już w tą grę gram. Nie wspominając, że zaczynałem od CM 01/02. Ale nie jest to spór o to kto jest większym ekspertem i nie schodźmy na poziom gimnazjalny w tej dyskusji.
1. Liga Mistrzów jest podzielona na 2 dni.(wtorek/środa) - nie umiesz ustawić gry, a twierdzisz iż jesteś "zaawansowany". Masz po prostu w opcjach gry w sieci "wykorzystuj soboty i środy by zapewnić jednoczesne rozgrywanie meczy przez menadżerów". Odznacz tą opcję i w następnym sezonie będzie ok terminarz.
2. Gra na odgrywającego poniekąd wymusza ataki skrzydłami. Nie wiem czy to widzisz, ale swoje znaczenie też ma rywal. Kiedy rywal jest słabszy zagęszcza środek pola, oraz formacje są trochę bliżej siebie. Rezultat? Drużyna ustawiona na podania mieszane będzie grała przez skrzydła bo środek jest zapchany. W rezultacie 70% bramek to akcje skrzydłem. Wyjaśnia to też kiepskie wyniki silnych drużyn przy ustawieniu "gra środkiem" - chociaż nie zawsze, wszystko też zależy od masy innych czynników - wymuszenie pchania się w tą kopaninę często kończy się nadmiernymi strzałami z dystansu. Trzeba mieć solidnych graczy aby skutecznie grać środkiem.
3. Uwierz mi, SI ma rację pisząc, że stosowanie cały czas tej samej taktyki jest błędem. Zmiany taktyki, głównie formacji, potrafią przychylić szalę zwycięstwa przy wyrównanym rywalu. Znam to z autopsji, gdzie grając z lepszym rywalem ustawienie mało grywanej taktyki wpływa pozytywnie na grę, często także na wynik.
Po raz kolejny trochę pokory, zacznij myśleć a nie wciskać kontynuuj, analizować, a jak masz z tym problem, nawet z samym opanowaniem ustawień gry to zapytaj, a nie pluj na SI.
Wychodzi na to że uproszczasz te sytuacje i ich przyczyny do błędów gry. Powtórzę jeszcze raz to nie są błędy gry tylko twoje błędy, albo nie zrozumienie mechaniki rozgrywki nie tylko w FM ale i ogólnie piłki nożnej jako sportu w którym na wynik i obraz gry wpływa cała masa czynników.
Najnowsze posty