Wyniki wyszukiwania dla: problem

Strona

Bupsz Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
Siemka wszystkim :)

Mam taki problem z modyfikacją podaną w tytule, otóż:
Wgrywam go sobie gdyż bardzo mi zależy by móc zagrać drużyną z rodzimego miasta która się znajduje w 3 lidze. Jednak gdy uruchamiam FM'a 2013 i ów modyfikację do wczytania, to przy przechodzeniu do następnego okna w tworzeniu kariery to mi się gra "kraszuję", informując mnie przy tym iż jakieś pliki się dublują i nie mogą się znajdować jednocześnie w ligach macierzystych oraz podległych czy coś takiego.

Nie wiem co mam z tym problemem zrobić.

kbk Partyzant

Witam,
ostatnio kupiłem FM 2014 i mam z tą grą trochę problemów. Chyba z szósty raz zaczynam od nowa karierę i w końcu poirytowany zdecydowałem się zasięgnąć rady tutaj :D

Może na wstępie pytanie podstawowe - czy w FM opłaca się "tryhardować"? Tzn. wiecie, ustawiać każdemu piłkarzowi indywidualne polecenia, indywidualny trening, instrukcje co do postępowania z piłkarzami przeciwnej drużyny itp? Gdzieś wyczytałem (może nawet na tym forum) że FM'y wcale nie są takie skomplikowane i że często dobre rezultaty osiąga się trzymając wszystko na dystans i skupiając się tylko na swojej drużynie i absolutnych podstawach - czy możecie to potwierdzić?

Druga kwestia to taktyka. Wiem że to zależy w dużej mierze od drużyny jaką się prowadzi, ale podobno najlepiej jest grać z nastawieniem "standardowy", nie kombinując za bardzo (no, chyba że trzeba za wszelką cenę coś strzelić, ale to chyba logiczne :P).

Jeszcze a propos poleceń indywidualnych - czy to w ogóle działa? :D Grając Manchesterem Utd miałem w składzie Naniego, który potrafił rewelacyjnie poprowadzić piłkę rajdem w okolice pola karnego... a potem przypieprzyć w trybuny. I tak ZA KAŻDYM RAZEM, nawet jeśli miał lepiej ustawionych kolegów. Na nic zdało się moje "Rzadziej strzelaj", właściwie z mojej obserwacji wynikało że Nani mając jakąkolwiek szansę na strzał ani razu się nie zastanawiał tylko ładował "w bramkę".

Trochę chaotycznie się wyrażam, ale moje główne pytanie brzmi następująco - jak grać w nowego FM? Czy skupiać się na niuansach, czy lepiej grać tak jak za czasów CM 03/04, czyli przywiązywać uwagę głównie do taktyki i tego, kto wychodzi w wyjściowej jedenastce, a nie ślęczeć po 10 minut nad taktyką przed każdym meczem, bo z raportu scouta wynika że przeciwna drużyna ma jakiś tam słaby atrybut więc wypadałoby to wykorzystać?

I jeszcze jedno - opłaca się słuchać rad asystenta w trakcie meczu? Bo czasami mam wrażenie, że jego reakcje są nieco dziwne i np. po dwóch wygranych górnych piłkach każe usuwać polecenie "Podania w pole karne" na rzecz wrzutek, a później z dumą oznajmia, że "Dośrodkowania nam w tym meczu absolutnie nie wychodzą" :DD Warto w ogóle "szastać" tymi poleceniami taktycznymi dla drużyny w stylu "wyższe tempo" itp czy lepiej ustawić jakieś jedno/dwa i czekać spokojnie na rozwój wydarzeń?

PS. Najchętniej sam bym do tego wszystkiego doszedł drogą dedukcji, ale to wymaga czasu i cierpliwości, a ja chcę w końcu zacząć się przy tej grze dobrze bawić zamiast przegrywać mecze z ogórkami i czytać wiadomości o zwolnieniu :D

Dzięki z góry za porady!

sanki88 Partyzant

Do większości Twoich rozwiązań się stosuję. Tyle że problem jest gdzie indziej. Ja mam sytuacje, po prostu napastnicy ich nie wykańczają :) Biegną sam na sam i strzelają jeszcze zza pola karnego zamiast wbiec w szesnastkę, a nawet jak już są w polu karnym i oddadzą strzał (a i to nie zawsze, tak jak pisałem, często są jakby zamuleni i zwlekają z decyzjami) to przeważnie ładują prosto w bramkarza albo gdzieś w trybuny. Po dośrodkowaniach to samo- wrzucają bramkarzowi piłkę prosto do rąk, o ile w ogóle uda się oddać strzał itd. A w obronie mam straszne luki, nie pomaga zawężanie gry, krótkie krycie, agresywny odbiór, nic. Próbowałem już chyba wszystkich kombinacji ustawień, nawet tych wydawałoby się nielogicznych. Zawsze to samo, 3 szybsze podania przeciwnika, bierność obrońców i pomocników, którzy tylko się przyglądają i albo napastnik wjeżdża sam na sam albo idzie piłka na skrzydło, dośrodkowanie, obrońcy odprowadzają piłkę wzrokiem, w ogóle nie zainteresowani żeby ją wybić czy kogoś pokryć, tylko po prostu się cofają albo stoją. Wbiega niekryty zawodnik z głębi pola i gol. Wygląda to tak jakby ktoś im kazał na siłę utrzymywać odległości między sobą, to co się dzieje dalej niż metr od nich to już ich nie interesuje. No i przeciwnicy sobie te "puste strefy" wykorzystują i wjeżdżają jak nóż w masło. Kiedyś na takie zachowania dawało się obrońcom krycie 1 na 1, ścisłe krycie, trochę większy pressing i wszystko zaczynało działać jak powinno, doskakiwali do przeciwnika. Teraz tego nie ma. Często mam sytuacje, że jest 4 obrońców i 2 pomocników, gdzieś tam jeszcze skrzydłowy jak zdąży wrócić, a między nimi lata sobie 2 czy 3 niekrytych napastników i w sumie jedynym ich zadaniem jest to żeby tylko nie spalić. Podejrzewam, że przy grze słabszymi zespołami nie da się tego typu błędów uniknąć. I byłbym w stanie zaakceptować błędy w ustawieniu, złamanie czasem linii spalonego, jakiś niepotrzebny pressing obrońcy... ale nie da się zaakceptować takich błędów, na które uczulani są już nawet trampkarze w wiejskich klubach, no bez przesady. Tym bardziej, że te błędy zdarzają się tylko mojej drużynie, nigdy przeciwnikom. A zawodników jak na ogólny poziom ligi mam bardzo dobrych.

Cocxa Partyzant

Witam! Jak tak sobie czytam większość postów to widzę, że sporo osób ma podobne problemy w FM"ie jak ja. Mniejsza o to. Mam problem z napastnikami. Zazwyczaj gram 4-2-3-1, ew. 4-4-1-1, czyli zawsze mam tylko jednego "napadziora" z przodu. Niezależnie od tego, czy jest to Lukaku, Torres, Diego Costa, Lasogga, Barbosa, Batshuyai czy Vagner Love, moi napastnicy strzelają bardzo mało goli. Średnia na koniec sezonu 7.10 to ogromny sukces, choć zdarza się to niezwykle rzadko. We wcześniejszych FM'ach nie miałem z tym problemu, zawsze po jakimś czasie zaczynało to funkcjonować. Ogólnie preferuje grę widowiskową, opartą na wymianie dużej ilości podań i zagrywaniu w uliczkę. Niestety, w tym FM'ie nijak ma się to do gry. Zawsze gram bardzo płynnie i kontroluje grę. Bardzo wysoka linia obrony, nękanie rywali. Nic to nie daje, napastnicy nie strzelają wiele, schodzący napastnicy mimo poleceń "rzadziej strzelaj" ostrzeliwują raz za razem bramkę rywala. Niemniej, najważniejsza jest dla mnie poprawa gry napastników, bo to jest powtarzający się problem. Jakieś sugestie?

sanki88 Partyzant

Szukaj słabych punktów w ustawieniu i składzie :) Jeśli mają niskich, mało skocznych obrońców to wystaw do gry wysokich napastników i nakaż skrzydłowym wrzucać często piłkę, jak mają wysokich drwali na obronie to szybki napastnik i podania w pole karne i na wolne pole, jak grają tylko dwoma środkowymi pomocnikami to Ty wystaw 3 i próbuj zdominować środek pola, jak grają bez skrzydłowych to często włączaj swoich bocznych obrońców do ataku itd. A ogólna zasada (chociaż jak wiadomo- nie zawsze się będzie sprawdzać) to skrócenie pola gry przy silniejszych przeciwnikach, tak żeby nie dać im pograć i cały czas przeszkadzać (ale Twoi obrońcy muszą dobrze współpracować, ustawiać się i być dość szybcy, inaczej nie ma to sensu bo rozklepią Cię jednym prostopadłym podaniem), a przy słabszych rywalach dobrze sprawdza się cofnięcie trochę linii obrony, tak żeby wciągnąć przeciwnika na swoją połowę, rozciągnąć grę i żeby było więcej miejsca między zawodnikami. Później po odbiorze piłki można wykorzystać luki powstałe przez błędy w ustawieniu przeciwnika.

Z rozmowami motywacyjnymi przy słabszym przeciwniku też często mam problem. Jeśli przegrywam do przerwy, a gra wygląda kiepsko to często pomaga agresywna zjebka :) Ale tylko jeśli jesteś faworytem, a gra wygląda rzeczywiście słabo, inaczej się na Ciebie poobrażają. A przed meczem- nie wiem :) Szczerze mówiąc nie trafiłem jeszcze na taką opcję, która przy słabszym rywalu powodowałaby pozytywną reakcję u więcej niż 1-2 zawodników.

danielos_87 Partyzant

25.04.2014 13:54    #3296     Sufler - Problemy techniczne - FM 2012 zawiesza się... :(
Witam !
Od kilku dni mam pewien problem. FM 2012 v.12.2.2 zawiesza mi się i nic nie mogę zrobić na kompie. Drugi raz mi się to zdarzyło. Teraz podczas meczu okno gry się zminimalizowało (zamiast kursora była piłka), klikałem w ikonkę FM-a, ale okno gry się nie przywracało, dopiero w menedżerze zadań musiałem wyłączyć proces. W folderze "crash dumps" pojawił się jakiś wpis. Gra oryginalna, rok kariery 2024. Gram na lapku i FM-a obsługuje GeForce 630 GT. Prosiłbym o jakiekolwiek sugestie i radę, jak ogarnąć to, co jest w tym wpisie "crash dumps", bo pewnie tam jest odpowiedź co się dzieje...
Pozdro !

Mikelson Partyzant

24.04.2014 20:03    #3297     Sufler - Problemy techniczne - Problem z Facepakiem
Witam, dodaje zdjęcia zawodników których nie mam. Wszystkie jako ładnie działa ale jeden zawodnik stale ma białe tło. Nawet podkładałem plik innego gracza ze zmienionym ID a i tak ciągle jest białe tło... Miał ktoś podobny problem ?

sanki88 Partyzant

Dużo osób ma ten problem. Według mnie chodzi przeważnie o morale. Zawodnicy po dobrym sezonie w kolejnym często po prostu lekceważą słabszych rywali. Dlatego w meczach z zespołami poniżej 8-10 miejsca zawsze wystawiaj kilku zawodników głodnych gry. Będą chcieli się pokazać, a przy okazji gracze pierwszego składu zobaczą, że nie są tacy niezastąpieni i oni też w kolejnych meczach nie pozwolą sobie na to żeby przejść obok gry.

ShrimpyPants Partyzant

sorry za spam ale jednak znowu ten problem się pojawia, teraz kapustka. Są oferty, dodalem do listy niechcianych ale dupa zbita i tak, echs. Irytujące to jest niemiłosiernie.

danielo39 Partyzant

Witajcie! Na wstępie chciałbym się przywitać i zwrócić się do Was z prośbą, ponieważ nie jestem za bardzo obeznany w sprawach fm, ale to nie znaczy, że nie jestem maniakiem.. Napotkałem się na pewien rodzaj rutyny w FM 14. Po pewnej ilości meczy, w których mój zespół robi niemożliwe, przychodzi pewien okres zadyszki. Zdarza mi się to prawie z każdym zespołem. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć czym to jest spowodowane? Treningiem, taktyką? Dla przykładu wrzucam screena z mojej najnowszej kariery Evertonem. Jak sami widzicie wyniki, które osiągałem na początku były niesamowite jak na Everton, lidera dopiero straciłem w styczniu. Beż żadnych transferów (dwa nie wypały)
Niestety screen nie wrzucił się.

Trening jaki stosuje - przed sezonem w okresie przygotowań na najwyższych obrotach kondycja, natomiast w trakcie sezonu na wysokim zgranie zespolu, odpoczynek po meczu i zgranie jako przygotowanie do meczu (czasami zmieniam na obrone w przypadku starć z gigantami)

Co mogę zrobić żeby drużyna nie wpadała w zadyszkę?

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2026 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.