2 W jakim kraju najlepiej szukać perełek, które chciały by przejść do klubu z Polski.
Odpowiadałem już na niemal identyczne pytanie, więc zacutuję swoja wcześniejszą wypowiedź...
"Afryka też jest całkiem niezłym miejscem na wysłanie scoutów, szczególnie Nigeria, Kamerun, WKS i Demokratyczna Republika Konga (w mojej karierze Lechem (rok 2032) kilka perełek się tam znalazło za grosze (oczywiście przechodzą dopiero jak są pełnoletni). Północna Afryka też tworzy graczy, ale często nie chcą przechodzić lub żądają wielkich pensji. Wschodnia Europa (Bałkany, ale też Czechy, Słowacja, Bułgaria i Rumunia) oferują wielu 15-16 letnich "wunderkidów" których ściągnięcie te też żaden problem, trzeba ich tylko dobrze prowadzić, wypożyczyć tak, by za młodu grali i się rozwijali - taki 15-letni junior po 2 sezonach trenowania w juniorach będzie chciał grać w każdym klubie I-ligi PL... Odradzam raczej Azję (chociaż od czasu do czasu wyskakuje jakaś gwiazda z Chin, ale zawsze odnajduję ją za późno) i Oceanię - z wiadomych względów. No i od czasu do czasu scouting wysyłam do USA i Meksyku (Meksykanie żądają wielkiej kasy). W Ameryce Południowej to śledzę głównie Argentynę, bo Brazylijczycy też nie chcą przechodzić często, ale Argentyńczycy znacznie chętniej, no i Urugwaj."
A jeżeli chodzi o kluby to nie ma reguły. Na początku 95 % graczy z tamtego regionu nie chce przychodzić, wraz ze wzrostem reputacji wzrasta szansa, że jakiś kanarinjos do nas przyjdzie...
Najnowsze posty