Ja ustawiam zawodnikom wszystko pod kątem ich umiejętności. Ale warto dodatkowo zwrócić uwagę na takie sprawy jak szerokość, szybkość gry i rodzaj podań. Wspólna gra sieciowa z Piotrem otworzyła mi oczy na parę spraw, z których część jeszcze nie ukazała się w szkole taktyki (czy się ukażą?).
-> Lepiej grać szerzej niż przeciwnik gdy mamy inicjatywę w ofensywie, a ciaśniej, gdy rywal na nas siedzi.
-> Szybkie tempo pasuje do podań długich i bezpośrednich, chyba, ze posiadamy zawodników o wysokich umiejętnościach technicznych i mentalnych odpowiadających za kreowanie gry (kreatywność, czytanie gry, decyzje, współpraca) - wówczas można z sukcesami grać krótko i szybko Jeśli jeden z naszych zawodników psuje akcje, dobrze jest mu ustawić krótsze podania, ALE(!) szybkie tempo może wówczas spowodować, że nadal nie będzie sobie radzić. Tu trzeba znaleźć kompromis.
-> Przy zgranej obronie dobrze jest wysunąć linie obrony i grać na spalone, gdy przeciwnik na nas siedzi (zwłaszcza gdy przechodzi na grę 4 napastnikami)
-> Gdy nasz ofensywny pomocnik, lub napastnik traci dużo piłek w wyniku odbioru rywala, najlepiej ustawić mu rzadkie rajdy, a nawet krótsze podania. Jeśli nasi skrzydłowi mają problem z przedarciem się bokami, warto zwiększyć szerokość gry, a gdy to nic nie da to zmniejszyć rajdy i nakazać im dogrywać "z pola".
-> Gdy przeciwnik ma zagęszczony środek pola, często skuteczniej się przedrzeć pod jego bramkę, ustawiając grę skrzydłami.
PS: Może coś robię źle, ale stosując te zasady, mam bardzo dobre wyniki. Chociaż prawdę mówiąc, gdy w drużynie jest zła atmosfera, wszystko szlag trafia
Najnowsze posty